Καθώς η Tesla επισημαίνει τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του νέου λογισμικού Full Self Driving, η αντίπαλος της Mercedes-Benz λέει ότι έχει αναπτύξει ένα παρόμοιο σύστημα, αλλά δεν το προσφέρει στο κοινό ώστε να το χρησιμοποιήσει σε αστικούς δρόμους. Οι Γερμανοί πρωτοπόροι στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού (ADAS) ακολουθούν βήμα προς βήμα μια προσέγγιση για την απελευθέρωση της νέας τεχνολογίας, περιμένοντας τους δικούς τους μηχανικούς, και όχι το ευρύ κοινό, να επικυρώσουν το σύστημα τους.
Και οι δύο προσεγγίσεις αυτόνομης οδήγησης, έχουν έναν παράλληλο σκοπό, άσχετα αν δεν συμπίπτει η φιλοσοφία τους, δηλαδή έχουν σχεδιαστεί να ενισχύσουν στο έπακρο την αυτοματοποιημένη οδήγηση σε δημόσιους δρόμους, ένα βήμα που θα μπορούσε να μειώσει μαζικά τα τροχαία ατυχήματα, καθώς οι υπολογιστές έχουν ταχύτερα αντανακλαστικά αποφυγής ατυχημάτων από τους ανθρώπους οδηγούς.
Τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού μπορούν να παρέχουν υποστήριξη διεύθυνσης, φρένων και επιτάχυνσης υπό περιορισμένες συνθήκες στους αυτοκινητόδρομους, όπως και σε αστικές οδούς μέσα στην πόλη. Μέχρι πρότινος, οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες που ασχολούνται πάνω σε τούτη την τεχνολογία, απέφευγαν να καταστήσουν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό αυτά τα συστήματα στα αυτοκίνητα τους, προφανώς γιατί δεν ήταν ακόμη έτοιμοι να κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Η Tesla έσπασε αυτήν την παράδοση την περασμένη εβδομάδα, όταν κυκλοφόρησε το λογισμικό FSD, το οποίο επιτρέπει στα αυτοκίνητα με υπολογιστή να χειρίζονται τα αντανακλαστικά του οχήματος σε καταστάσεις πραγματικής κυκλοφορίας εντός της πόλης.
Η Mercedes ακόμα δεν ενσωμάτωσε στα καινούργια μοντέλα της αυτά τα προηγμένα συστήματα, αφού θέλει να είναι απόλυτα σίγουρη για το εγχείρημα της έως ότου τελειοποιηθεί και είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε δύσκολη συνθήκη κι αν κληθεί. Ο λόγος που προβαίνει σε αυτήν την μεθοδολογία έγκειται στο γεγονός πως αντί να υποχρεώνει τους πελάτες να εμπιστεύονται τους επεξεργαστές, το λογισμικό και την ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν με την πάροδο του χρόνου, η Mercedes θέλει τα αυτοκίνητά της να επικυρώνονται πρώτα από τους μηχανικούς της, ώστε να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα από τους ειδικούς, και όχι από τους άσχετους.
«Δεν θέλουμε τυφλή εμπιστοσύνη από τους πελάτες προς εμάς. Ο πελάτης πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο του. Το χειρότερο θα ήταν αν το αυτοκίνητο μπει σε μια περίπλοκη κατάσταση και υπήρχε αμφιβολία για το αν το αυτοκίνητο είναι υπό έλεγχο ή όχι», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Mercedes στο Reuters κατά τις δοκιμές των συστημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Immendingen της Γερμανίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αυτοκινητοβιομηχανία που εδρεύει στη Στουτγάρδη, που ανήκει στην Daimler AG, δίνει έμφαση στην πολυετή εμπειρία της στα αυτοματοποιημένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, καθώς επιδιώκει να λάβει παγκόσμια κανονιστική έγκριση για το σύστημα Drive Pilot, το οποίο διαθέτει αυτοματισμό επιπέδου 3.
Το επίπεδο 3 σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί νόμιμα να αφήσει για ώρα τα χέρια του από το τιμόνι ενώ οδηγεί στο δρόμο, η Daimler σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αναλάβει την ασφαλιστική ευθύνη, ανάλογα φυσικά με τη χώρα που κινείται το όχημα. Στην αντίπερα όχθη, το νέο σύστημα της Tesla αναγκάζει τους πελάτες να αναλάβουν την ευθύνη για κάθε σφάλμα τους.