ΑρχικήΟχήματαKawasaki Ninja 250R

Kawasaki Ninja 250R

Το Kawasaki Ninja 250R είναι μια από τις μοτοσικλέτες που αποτελούν case study για τον Ελληνικό χώρο αφού κατάφερε να γίνει best seller στις πωλήσεις στη χώρα μας ουσιαστικά μόνο από τη φήμη που είχε το αντίστοιχο Kawasaki ZZR 250 στο παρελθόν… Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση για μια μοτοσικλέτα που παρά το ταπεινό του κυβισμού της έχει να προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα που τουλάχιστον στις αρχές του 2009 δεν συναντάμε σε καμία άλλη μοτοσικλέτα που διατίθεται στην αγορά. Άλλωστε η κατηγορία των 250cc έχει εδώ και καιρό εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κατασκευαστές στοιχείο όμως που η εμπορική επιτυχία του Ninja 250R καταδικάζει.

Σχεδίαση

Το Kawasaki Ninja 250R δεν αποτελεί αντίγραφο κάποιας άλλης μοτοσικλέτας της γκάμας της Kawasaki. Φυσικά και δανείζεται στοιχεία αισθητικής από το Kawasaki ZZR 250 ή και γενικά από τη σειρά ZZR, όμως έχει τη δική του, ξεχωριστή σχεδίαση. Καλύπτεται σχεδόν ολοκληρωτικά από το μεγάλο φέρινγκ με τις έντονες καμπύλες, χαρακτηριστικό των ZZR, όμως στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει, όσο χρειάζεται για να μην γίνεται σύγχυση. Ο προβολέας είναι σχετικά μικρός, το τιμόνι και το πλαίσιο είναι κατασκευασμένα από χάλυβα και βέβαια η εξάτμιση είναι μικρών διαστάσεων.

Τo Kawasaki Ninja 250R δεν είναι μικρή μοτοσικλέτα, εάν κανείς δει τις διαστάσεις της (μήκος/πλάτος/ύψος: 2.085/715/1115mm) θα διαπιστώσει ότι κάλλιστα θα μπορούσαν να ανήκουν σε μια μοτοσικλέτα 600cc. Αυτό το στοιχείο είναι και ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Ninja 250R που τελικά στην όψη θυμίζει μεγάλη μοτοσικλέτα. Σε αυτό βοηθούν και οι μεγάλες διαστάσεις του φέρινγκ και η μεγάλη σέλα.

Κινητήρας

Ο κινητήρας είναι δικύλινδρος, εν σειρά, υγρόψυκτος, με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους. Ενώ θυμίζει εκείνον του Kawasaki ZZR 250 σε εμφάνιση είναι κατά 70% νέος (τουλάχιστον έτσι λένε οι τεχνικοί της Kawasaki). Έχει ξανασχεδιασμένους εκκεντροφόρους και κεφαλή με στόχο βέβαια την βελτίωση της απόδοσης αλλά και την μείωση των εκπομπών ρύπων.

Δοκιμή στο δρόμο

Ανεβαίνοντας στη σέλα του Kawasaki Ninja 250R διαπιστώνει κανείς ότι τα 790mm του ύψους της είναι αρκετά καλά για αναβάτες από το 1,65m και πάνω, οι οποίοι μπορούν και πατούν με άνεση κάτω. Σε αυτό βοηθά και η σέλα, που είναι σχετικά λεπτή στο μπροστινό της τμήμα. Σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος (152kg) και το σχετικά ψηλά τοποθετημένο τιμόνι δημιουργούν μια φιλική θέση οδήγησης που δίνει στον αναβάτη την αίσθηση του πολύ καλού ελέγχου.

Μπροστά του ο αναβάτης βλέπει έναν πλήρη πίνακα οργάνων με το ταχύμετρο να βρίσκεται στο κέντρο, ενώ λίγο πιο πίσω βλέπει μια μαύρη πλάκα τιμονιού με δύο clipons τα οποία καλύπτουν τις τάπες των καλαμιών. Τα χειριστήρια είναι όμοια με αυτά μεγαλύτερης μοτοσικλέτας και παρά το ότι τα υλικά σε κάποια σημεία (στον πίνακα οργάνων για παράδειγμα) δείχνουν φθηνά, κάτι τέτοιο δικαιολογείται απόλυτα από το χαρακτήρα της μοτοσικλέτας.

Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο οδηγώντας το μικρό Ninja 250R ήταν αναμφίβολα ο κινητήρας. Παρά τα μόλις 250cc του έχει πολύ καλό τράβηγμα, έχει δύναμη και σε συνδυασμό με το άψογο (σε λειτουργία και κλιμάκωση) κιβώτιο βοηθούν τον αναβάτη να κινηθεί σβέλτα. Οι ταχύτητες μέχρι τα 120Km/h έρχονται γρήγορα ενώ το Kawasaki Ninja 250R θα ξεπεράσει ακόμη και τα 160km/h στο ταχύμετρό του. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το φορτίο…

Οι χώροι που προσφέρει είναι αρκετοί για δύο κανονικούς αναβάτες, αν και η σέλα είναι κάπως σκληρή. Σκληρή είναι και η ρύθμιση της πίσω ανάρτησης (έχει μοχλισμό) που αναπηδά στις ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων. Το πιρούνι αντίθετα είναι αρκετά μαλακό και, ειδικά στο φρενάρισμα, βυθίζεται αρκετά.

Τα φρένα έχουν πολύ καλή απόδοση, με αίσθηση που είναι σχετικά καλή, όμως τα ελαστικά δεν βοηθούν ιδιαίτερα, ειδικά στους ελληνικούς δρόμους.

Η οδική συμπεριφορά του Kawasaki Ninja 250R είναι πολύ καλή με τα δεδομένα της κατηγορίας του. Είναι σταθερό σε όλες τις ταχύτητες που μπορεί να φτάσει, έχει φρένα που δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας, ενώ και στις στροφές συμπεριφέρεται όπως μια μεγαλύτερη μοτοσικλέτα. Δεν είναι τυχαίο που σε άλλες χώρες του εξωτερικού γίνονται πρωταθλήματα τύπου ενιαίου με το Ninja 250R. Θεωρούμε ότι είναι μια εξαιρετική μοτοσικλέτα για να ξεκινήσει κανείς την ενασχόλησή του με τη γρήγορη οδήγηση.

Μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα

Η Kawasaki δημιούργησε μια μοτοσικλέτα με ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Προσφέρει καλές επιδόσεις, χώρους, εντυπωσιακή σχεδίαση και λογική τιμή. Είναι ιδιαίτερα φιλική στην καθημερινή μετακίνηση, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μικρά ταξίδια. Θα μεταφέρει δύο επιβάτες, ενώ θα κινηθεί αρκετά γρήγορα με τα δεδομένα της κατηγορίας φυσικά. Σίγουρα μια από τις καλύτερες μοτοσικλέτες για όσους ξεκινούν, όμως και μια πολύ καλή επιλογή για όσους δεν αγαπούν την υστερία των μεγαλύτερων supersport…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166