Kia Venga 1.4 vs Honda Jazz 1.4 Σύγκριση

Kia Venga 1.4 vs Honda Jazz 1.4 Σύγκριση

Οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, αλλά και οι περιορισμένες δυνατότητες… στην τσέπη, επιβάλλουν τελευταία την αγορά ενός αυτοκινήτου πόλης που μπορεί να τα κάνει όλα (ή για να είμαστε ρεαλιστές… σχεδόν όλα). Η κατηγορία αυτή πήρε τα πάνω της το 2002, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το πρώτο Honda Jazz, η επιτυχία του οποίου έφερε ως λογικό επακόλουθο και τη δεύτερη γενιά, μεγαλωμένη και βελτιωμένη στο βαθμό που εν μέρει εξηγεί και τον τίτλο του «Ελληνικού Αυτοκινήτου της Χρονιάς για το 2009».

Από την άλλη, η Kia πριν από δύο χρόνια με το Cee’d έδειξε να ξεπερνά τη μετριότητα του παρελθόντος, αποδεικνύοντας πως είναι σε θέση να κατασκευάσει ολοκληρωμένα αυτοκίνητα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το πιο πρόσφατο εγχείρημα της είναι το Venga, ένα πολυχρηστικό με μήκος 4,068 μέτρα και εμφάνιση που δίνει τη φρεσκάδα και τον αέρα του καινούργιου στο κορεατικό μοντέλο.

Venga-λικό

Με εξαίρεση τη μάσκα, που θυμίζει σε κάποιο βαθμό το Cee’d, τα υπόλοιπα στοιχεία στην εξωτερική εμφάνιση του Venga -όπως τα φωτιστικά σώματα και το σουλούπι του- δεν παραπέμπουν σε κανένα άλλο μοντέλο της Κia ή κάποιας άλλης εταιρείας. Το σχήμα του ξέρει πώς να κρύβει τον όγκο του κορεατικού MPV και να το κάνει να δείχνει κόμπακτ και minimal παρόλο που το μήκος του ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα και έχει σχετικά μεγάλο ύψος.

Κοιτάζοντας το από μέσα θα πόνταρες πως πρόκειται για οικογενειακό, αφού ο χώρος για τους πίσω επιβάτες (συμπεριλαμβανομένου του αέρα για τα κεφάλια) αλλά και για τις αποσκευές ανεβάζει κατακόρυφα την πρακτικότητα και την ευρυχωρία. Σημειώστε πως τα πίσω καθίσματα είναι συρόμενα, κάτι που μεταβάλλει ανάλογα τον χώρο αποσκευών.

Το Jazz είναι ακόμη πιο συμπαγές, αφού το μήκος του δεν ξεπερνά τα 3,9 μέτρα, ενώ η εμφάνισή του είναι αρκετά πιο γνώριμη αφού η σχεδιαστική φόρμουλα της πρώτης γενιάς έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό. Βλέπετε, τα δύο αυτά χρόνια που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά έχει μεγάλη απήχηση και το συναντάς συχνά-πυκνά στο δρόμο.

Από πλευράς χώρων μπορεί να μην έχει το πορτμπαγκάζ του Venga (335 λίτρα, έναντι 444 του Kia) και τον ίδιο χώρο για τους πίσω επιβάτες, όμως τα καθίσματα εκτός από αναδιπλούμενα μπορούν και να ανασηκωθούν κατά 90 μοίρες, επιτρέποντας σε αντικείμενα οποιουδήποτε σχήματος και μεγάλου ύψους να χωρέσουν χωρίς πρόβλημα.

Η πρακτικότητα δεν είναι κάτι που λείπει και από τον οδηγό και το συνοδηγό, καθώς βολικά ντουλαπάκια και αρκετές θήκες για μικροαντικείμενα βρίσκονται σε καίριες θέσεις στο Honda. Σε όλα τα σημεία του ιαπωνικού MPV υπάρχει και μια θηκούλα για έγγραφα, μπουκάλια ή κινητό τηλέφωνο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Venga, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με το Jazz. Και στα δύο μοντέλα τα υλικά του ταμπλό δεν εντυπωσιάζουν με την ποιότητά τους, στο Honda όμως δίνουν την εντύπωση πως θα αντέξουν παραπάνω στο χρόνο και στην καθημερινή χρήση.

Υπεροχή στα σημεία

Στα χαρτιά, τα δύο μοντέλα του συγκριτικού μας εφοδιάζονται με 1.400άρη κινητήρα, όμως στην πραγματικότητα το Honda με κυβισμό 1.339 κ.εκ. ανήκει στην κατηγορία των 1,3 λίτρων, ενώ το Venga με κινητήρα ακριβής χωρητικότητας 1.396 κ.εκ. ανήκει στην επόμενη κλίμακα των Τελών Κυκλοφορίας, κάτι που ισοδυναμεί με 100 € επιπλέον στα ετήσια έξοδα συντήρησης.

Εκτός αυτού το ιαπωνικό μοτέρ αποδίδει 99 ίππους έναντι 90 του Kia, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό όμως και στην πράξη, στο βαθμό τουλάχιστον που υποδηλώνει η διαφορά 9 ίππων, χάρη στην καλύτερη ροπή (13,9 χλγμ. το Kia, έναντι 12,9 του Jazz).

Ελαστικά στη λειτουργία τους και τα δύο σύνολα, συνδυάζονται με 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων και εμφανίζουν σβέλτες και -προπαντός- οικονομικές μετακινήσεις. Το ελαφρώς ταχύτερο Jazz χρειάζεται κάτι περισσότερο από 6 λίτρα για κάθε 100 χλμ., ενώ το Venga για την ίδια απόσταση θα χρειαστεί κάτι παραπάνω.

Το αδύνατο σημείο του κορεατικού μοντέλου εντοπίζεται τόσο στην περιορισμένη τελική του ταχύτητα (167 χλμ./ώρα) όσο και στη συμπεριφορά του στις στροφές, αφού οι πιο έντονες πλεύσεις του αμαξώματος σε κάνουν να είσαι διστακτικός με το πεντάλ του γκαζιού. Στην πόλη βέβαια η μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης λειτουργεί θετικά, αφού το πέρασμα από τις λακκούβες γίνεται με τρόπο που ευνοεί την άνεση για τους επιβάτες.

Πιο ισορροπημένο στον δρόμο είναι το Jazz, που δεν προβληματίζει σε απαιτητική διαδρομή, ενώ και η ανάρτηση κάνει καλά τη δουλειά της όταν η κατάσταση του οδοστρώματος το απαιτεί. Θα λέγαμε πως το Venga είναι προσανατολισμένο περισσότερο στην άνεση και την ελαφρώς καλύτερη ποιότητα κύλισης, αλλά το Jazz είναι οδηγικά πιο ευχάριστο και σε κερδίζει με τα πιο ισορροπημένα οδικά του χαρακτηριστικά.

Καλό μεν, αλλά…

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι το Venga στην πρώτη του απόπειρα να μπει σφήνα στην κατηγορία των μικρών MPV τα καταφέρνει μια χαρά, αφού σε τομείς όπως οι χώροι και άνεση αγγίζει το κορυφαίο επίπεδο. Ένα σημαντικό εμπόδιο όμως στο δρόμο προς την καταξίωση είναι η τιμή πώλησης, που ξεκινά λίγο κάτω από τις 16.000 €, ενώ για μία ολοκληρωμένη έκδοση εξοπλισμού θα χρειαστεί κανά χιλιάρικο επιπλέον. Μεγάλο το τίμημα για το καλό μεν, όχι όμως καλύτερο από το ολοκληρωμένο Jazz, που ζητά περίπου 1.000 € λιγότερα για μια αντίστοιχη έκδοση εξοπλισμού από την πρόταση της Kia.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας