KTM 250 EXC TPI

KTM 250 EXC TPI

Η μεγάλη είδηση της χρονιάς ήταν η επάνοδος των δίχρονων enduro μοτοσυκλετών παραγωγής από την KTM με προδιαγραφές Euro 4 και φυσικά δυνατότητα να βγάλουν πινακίδα. Το ενδιαφέρον από τη στιγμή που πάτησαν τα δίχρονα μοντέλα της KTM στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλο και αυτό αποτυπώθηκε και στις πολύ ικανοποιητικές πωλήσεις που σημειώθηκαν.

Στο τέλος του Οκτωβρίου 2017 η KTM στην Ελλάδα οργάνωσε ένα μεγάλο test ride event, στα πλαίσια του οποίου διοργανώθηκε και δημοσιογραφική παρουσίαση, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε καλύτερα τόσο την τεχνολογία, όσο και τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών αυτών στην «πίστα» της Πεντέλης, εκεί που έγιναν και τα test ride όπου ειρήσθω εν παρόδω υπήρχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, ώστε είχαν κλειστεί οι συμμετοχές μια βδομάδα νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι άνθρωποι της KTM έκαναν μια ευρύτατη ενημέρωση για τη συμμετοχή της εταιρίας στους αγώνες, τόσο του παγκοσμίου (στο χώμα αλλά και στα MotoGP) όσο και στα εθνικά πρωταθλήματα, καθώς οι αγώνες είναι πολύ βαθιά ριζωμένοι στη φιλοσοφία της KTM.

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι η KTM ξεπέρασε τις πωλήσεις 200.000 μοτοσυκλετών, έσπασε δηλαδή άλλο ένα ρεκόρ και τοποθετείται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ευρωπαίους κατασκευαστές μοτοσυκλετών. Γι’ αυτό άλλωστε επενδύει ποσό της τάξης των €140 εκατ. για να μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις αυξανόμενες πωλήσεις.

Άλλη μια σημαντική πληροφορία που πήραμε από την παρουσίαση είναι ότι η μάρκα κατασκευής αναρτήσεων WP, θα εξελιχτεί σε ξεχωριστό brand, με δικό της δίκτυο για την συντήρηση των αναρτήσεων, που θα μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό της KTM και της Husqvarna. Την εφαρμογή στην πράξη είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε να το δούμε. Ταυτόχρονα η WP εξελίσσει πλέον ειδικές σειρές αναρτήσεων, τέσσερις τον αριθμό, ειδικά σχεδιασμένες για την κάθε κατηγορία μοτοσυκλετών, με τις ονομασίες Apex για τα Street, Xplor για τα Adventure, Xxact για τα MX και Aphix για τα enduro. Όλες οι σειρές θα έχουν διαφορετικά επίπεδα εξειδίκευσης ανάλογα με τη χρήση που προορίζονται να κάνουν (ερασιτεχνική ή αγωνιστική σε διάφορα επίπεδα). Έχουμε δηλαδή να περιμένουμε πράγματα από την WP.

Τα δίχρονα μοντέλα

Τα δίχρονα μοντέλα της KTM είναι αυτή τη στιγμή δύο: τα KTM 250 EXC TPI και KTM 300 EXC TPI. Αν συνυπολογίσουμε και τις εκδόσεις Six Days τότε είναι τέσσερα. Αντίστοιχα μοντέλα υπάρχουν και στη γκάμα της Husqvarna.

Ακολουθούν τα κύρια χαρακτηριστικά έτσι όπως τα ανακοινώνει το εργοστάσιο:

 • EURO IV
 • Μείωση της κατανάλωσης έως και 40%!
 • Τεχνολογία αιχμής στους δίχρονους κινητήρες
 • TPI = Transfer Port Injection
 • Τεράστια βελτίωση στην κατανάλωση
 • Δεν υπάρχει ανάγκη ρυθμίσεων σε σχέση με τις περιβαλλοντικές αλλαγές
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για προ-μίξη του καυσίμου
 • Μίζα
 • Κορυφαία απόδοση
 • Εξαιρετική οδηγησιμότητα
 • Μείωση του καπνού κατά 50%!
 • Το λάδι (0,7lt) διαρκεί για τουλάχιστον 5 ρεζερβουάρ βενζίνης
 • Μειωμένοι ρύποι
 • Μειωμένες αναθυμιάσεις καυσίμου
 • Αυξημένη άνεση

Ανάρτηση

Το αμορτισέρ έχει πολύ περισσότερες βελτιώσεις και εξακολουθεί να είναι τεχνολογίας PDS (προοδευτικής λειτουργίας χωρίς μοχλικό) αλλά με νέα σχεδίαση που περιλαμβάνει λεπτότερο έμβολο 46mm αντί για 50mm, μικρότερο μέγεθος ώστε να ταιριάζει στο νέο πλαίσιο και (προσέξτε) μειωμένο βάρος κατά 600gr.

KTM 250 EXC TPI – on board Δοκιμή

Το νέο KTM 250 EXC TPI είναι μεν μία από τις ολοκαίνουργιες μοτοσικλέτες της Αυστριακής εταιρείας ωστόσο, η καταγωγή της από την θρυλική 250 EXC είναι εμφανής. Από τη στιγμή που θα ανέβεις πάνω στη σέλα της και θα διανύσεις για πρώτο μονοπάτι «δένεσαι» με αυτή με ένα μοναδικό οικείο και φιλικό τρόπο.

Αποτελεί μία καταπληκτική μοτοσικλέτα στο είδος της που είναι μεν δυνατή σε όλο το φάσμα των στροφών ωστόσο, είναι πιο ομαλή και στρωτή στην κλιμάκωση της ισχύος γεγονός που την καθιστά πιο κατάλληλη για χρήση Enduro. Ο κινητήρας του KTM 250 EXC TPI είναι δυνατός, ωστόσο, στο άνοιγμα του γκαζιού δεν σου ξεκολλάει τα χέρια. Μπορείς να ελέγξεις την ισχύ κυρίως με τον δεξί καρπό και τον συμπλέκτη που είναι μαλακός κι εύχρηστος και συνεργάζεται πλήρως με το ανάλαφρο σε αίσθηση κιβώτιο.

Στο σύνολο πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα και κινητήρας συνεργάζονται άψογα με μοναδική αρμονία και εσύ δεν κοιτάς πως θα προσαρμοστείς σε αυτό αλλά απλά το οδηγείς με ένα μοναδικό ρυθμό υπερβαίνοντας συνεχώς τα όριά σου. Η οδική του συμπεριφορά είναι προβλέψιμη κι αυτό είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του που το καθιστούν τόσο δημοφιλές. Στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης υπακούει πειθήνια στις εντολές του αναβάτη και η γεωμετρία του σε βοηθάει να το πλασάρεις κατάλληλα και με όποια γωνία κλίσης επιθυμείς στην στροφή ανάλογα με το τερέν που κινείσαι.

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησαν και οι αναρτήσεις ιδίως στα σκληρά σημεία της πίστας. Καλοζυγισμένο, το νιώθεις πραγματικά να είναι εναρμονισμένο, ένα με το σώμα σου καθώς προσπαθείς να ανεβάσεις κι άλλο το ρυθμό σου. Δύσκολα θα κάνεις λάθος όταν το οδηγείς κι ακόμη πιο δύσκολα θα χάσεις τον έλεγχο. Στο σύνολό του το KTM 250 EXC TPI αποτελεί ένα καλοστημένο όπλο για τους λάτρες του Enduro είτε είναι χομπίστες είτε έμπειροι αθλητές που κυνηγούν την νίκη σε κάθε αγώνα που συμμετέχουν.

Διάβασε επίσης: Η οικονομική κρίση δίνει τα εχέγγυα επανεκκίνησης της ζωής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας