Kymco K-XCT 300

Έχει περάσει καιρός από την επίσημη παρουσίαση το Kymco K-XCT 300 στην Μαρίνα Ζέας (και πιο συγκεκριμένα το 2013), ήδη όμως το πρόγραμμα των scooter είναι πολύ βαρύ καθώς βρισκόμαστε στο μέσον μιας μεγάλης ενέργειας test ride, όπου ο στόλος των Kymco K-XCT 300 ταξιδεύει σε συνεργάτες της Kymco σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει σε όσους περισσότερους ενδιαφερόμενους γίνεται. Το Texnologia.Net πάντως πήρε στα χέρια του ένα λευκό ματ Kymco K-XCT 300 για μερικές ημέρες με στόχο να σχηματίσουμε μια όσο τη δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τούτο το scooter.

Οι πιο παρατηρητικοί (μεταξύ αυτών και η περίπολος της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Νέα Ερυθραία) έχει ήδη διαπιστώσει την ομοιότητα με το Kymco Downtown 300i. Όπως ανακοινώθηκε και στην επίσημη παρουσίαση, το Kymco K-XCT 300 εξελίχθηκε με βάση feedback πελατών της Kymco που αναζητούσαν ένα scooter με παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά με πιο σπορ χαρακτήρα. Το εγχείρημα δεν ήταν απλό και είχε ως αποτέλεσμα τον σχεδιασμό ενός scooter με διαφορετικό πλαίσιο, άλλα πλαστικά και επεμβάσεις στον κινητήρα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Kymco K-XCT 300 μπορείτε να τα δείτε στο άρθρο για την επίσημη παρουσίαση (διαβάστε εδώ σχετικά), θα σταθούμε όμως και εδώ σε μερικά σημεία.

Design

Το Kymco K-XCT 300 (του 2013) μοιάζει με το Downtown αλλά τα πλαστικά του είναι εντελώς καινούργια. Έχει πιο αιχμηρό και σπορ χαρακτήρα (αυτό φαίνεται στους προβολείς) ενώ και η ουρά είναι πιο λεπτή και αιχμηρή. Η ποδιά δεν έχει τόσο μεγάλο μήκος και δεν υπάρχει σχάρα. Ο πίνακας οργάνων είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακός με ενδείξεις ταχυμέτρου, οδομέτρου, μερικών χιλιομετρητών, ώρας, στάθμης καυσίμου, θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού και στροφομέτρου. Το στροφόμετρο είναι σχετικά δυσανάγνωστο και θα θέλαμε να βλέπαμε και έναν υπολογιστή κατανάλωσης βενζίνης. Η ζελατίνα είναι αρκετά κοντύτερα, πολύ καλοσχεδιασμένη αλλά χωρίς την προστασία που προσφέρει το Downtown.

Κινητήρας

Ο κινητήρας έχει των κωδικό G5 και τον γνωρίζουμε από το Kymco Downtown 300i και People 300i αλλά με βελτιωμένη κεφαλή, βελτιωμένο εκκεντροφόρο, βελτιωμένη σώμα καυσίμου Keihin και καινούργια χαρτογράφηση επίσης από την Keihin. Η απόδοση του κινητήρα είναι 28hp στις 7.750rpm (του Downtown 32,4hp) ενώ η ροπή του είναι στα 29,1Nm στις 6.250rpm. Στόχος της Kymco ήταν να αποδίδει ο κινητήρας περισσότερη δύναμη στις μεσαίες και χαμηλές στροφές χωρίς να χάσει ισχύ στις ψηλές, πράγμα που το κατάφερε αρκετά καλά με δεδομένο ότι έχει παρόμοια τελική ταχύτητα και πολύ πιο εκρηκτικές επιταχύνσεις.

Ειδικά τις επιταχύνσεις θα τις εκτιμήσει ιδιαίτερα ο ιδιοκτήτης του Kymco K-XCT 300 καθώς στα φανάρια εκτοξεύεται με ορμή και φτάνει σε πολύ λίγο χρόνο τριψήφιο αριθμό χιλιομέτρων. Τα προσπεράσματα 60 – 110km/h γίνονται πολύ εύκολα και με ασφάλεια. Η τελική ταχύτητα που θα δει ο αναβάτης είναι τα 160km/h (με αρκετή επιμονή μετά τα 155km/h) που είναι 148km/h πραγματικά.

Κατανάλωση καυσίμου

Η κατανάλωσή του είναι αρκετά λογική καθώς παραμένει στα 4,5lt ανά 100km ενώ τα διαστήματα service είναι στα 5.000km και αλλαγής βαλβίδων στα 10.000km.

Εργονομία

Μπορεί να ακουστεί περίεργο αλλά η θέση οδήγησης του Kymco K-XCT 300 είναι διαφορετική από αυτή του Kymco Downtown. Το ύψος της σέλας είναι μεγαλύτερο στα 810mm (775mm του Downtown). Το σχήμα της σέλας όμως είναι τέτοιο ώστε αναβάτης μεσαίου αναστήματος 1,70μ. και πάνω να μπορεί να πατήσει με ασφάλεια στο έδαφος. Επιπλέον ο χώρος για τα πόδια έχει τελείως διαφορετικό σχήμα.

Ενώ στο Downtown ο αναβάτης μπορεί να απλώσει τα πόδια, στο Kymco K-XCT 300 αυτό είναι αδύνατον. Ο χώρος για τα πόδια, με το πορτάκι για την τάπα της βενζίνης στο κέντρο, είναι συγκεκριμένος, χωρίς να είναι περιορισμένος, αν και αναβάτες από 1,80μ. και πάνω ίσως να χρειαστεί να κάτσουν πιο πίσω στη σέλα για να μην ακουμπούν τα γόνατά τους στο εσωτερικό της ποδιάς. Μεγάλο πλεονέκτημα της διαφορετικής θέσης οδήγησης είναι η καλύτερη αίσθηση ελέγχου σε σχέση με το Downtown. Εχει πολύ καλύτερη αίσθηση της πρόσφυσης των τροχών, πράγμα όχι αυτονόητο για scooter με μεγάλο μεταξόνιο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι σχεδιαστές πρόσεξαν ώστε η σέλα ένα είναι επίπεδη για να μην κάθεται ο συνεπιβάτης πιο ψηλά από τον αναβάτη. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη: το πιο προφανές είναι ότι δεν δέχεται ο συνεπιβάτης τόσους πολλούς στροβιλισμούς από το κράνος του αναβάτη. Άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ο συνεπιβάτης μπορεί να καβαλήσει και να ξεκαβαλήσει με μεγαλύτερη ευκολία, κυρίως αν υπάρχει και top case που περιορίζει τις κινήσεις του ποδιού. Για τον συνεπιβάτη υπάρχουν επίσης καλοσχεδιασμένα αναδιπλούμενα μαρσπιέ και στιβαρές χειρολαβές.

Η ποδιά χωρίζεται στα δύο από τούνελ με την τάπα της βενζίνης.

Χώροι

Κάτω από τη σέλα υπάρχει χώρος για full face κράνος. Θα χωρέσουν ακόμη και μεγάλα κράνη ή με εξωτερικούς αεραγωγούς όπως είναι το Arai RX-7 GP που έχουμε στη διάθεσή μας. Το φωτάκι του ανάβει με αισθητήρα κίνησης και όχι με κοινό διακόπτη για να μην υπάρχει κίνδυνος να μείνει αναμμένο. Το φως του μάλιστα είναι αρκετά έντονο.

Στην ποδιά υπάρχει ένα ντουλαπάκι που στο εσωτερικό του έχει ρευματοδότη 12V. Δίπλα του ακριβώς υπάρχει ένα γάντζος που συμπληρώνει τις δυνατότητες μεταφοράς πραγμάτων. Όπως είπαμε δεν υπάρχει σχάρα.

Αναρτήσεις και φρένα

Το τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός έχει διάμετρο καλαμιών 37mm και δίσκο διαμέτρου 260mm με δαγκάνα τριών εμβόλων. O τροχός εμπρός έχει διάμετρο 14in. Το πιρούνι εντυπωσιάζει με την αίσθηση της πρόσφυσης που προσφέρει στην αναβάτη καθώς είναι μεν σφιχτό αλλά και χωρίς να είναι ενοχλητικό ως προς την άνεση. Δεν ισχύει το ίδιο για τα δύο πίσω αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου. Παρά τη σεβαστή διάσταση και διάμετρό τους τα αμορτισέρ έχουν πολύ μαλακή λειτουργία τόσο ως προς τα ελατήρια, όσο και ως προς τις αποσβέσεις.

Ο δίσκος είναι ισχυρός πίσω με διάμετρο 240mm είναι ισχυρός και με πολύ καλή αίσθηση. Τα σωληνάκια είναι υψηλής πίεσης από νέο υλικό. Το μοντέλο που οδηγήσαμε δεν έχει ABS (θα είναι διαθέσιμο αργότερα στη χρονιά) οπότε δεν αποφύγαμε μπλοκαρίσματα του πίσω τροχού, επαναλαμβάνουμε όμως ότι η αίσθηση των φρένων είναι τέτοια ώστε ο αναβάτης να έχει προειδοποιηθεί έγκαιρα.

Kymco K-XCT 300 – On board

Το Kymco K-XCT 300 στα 164kg έχει ελαφριά αίσθηση και είναι εύκολο στις επιτόπου μανούβρες, πράγμα που διευκολύνει πολύ τη μετακίνηση σε περιβάλλον πόλης. Μπορεί να εκτελέσει εύκολα ελιγμούς και να περάσει ανάμεσα άνετα ανάμεσα από τους διαδρόμους των αυτοκινήτων. Ο κινητήρας προσφέρει εντυπωσιακές επιταχύνσεις τόσο από στάση, όσο και στις ρεπρίζ, δίνοντας νέες δυνατότητες στην καθημερινή μετακίνηση μέσα στην πόλη. Οι δυνατότητες του κινητήρα δεν περιορίζουν το scooter μόνο στην πόλη, αλλά του δίνουν και δυνατότητες μικρών και μεσαίων αποστάσεων ταξιδιών (με μια after market ζελατίνα και πιο μεγάλων ταξιδιών).

Το νέο πλαίσιο έχει δώσει σημαντική ακαμψία στο scooter με σαφές όφελος στην οδική συμπεριφορά και κυρίως στην αίσθηση που δίνει αυτό στην οδήγηση. Υπό αυτό το πρίσμα δεν πειράζει ιδιαίτερα που οι αναρτήσεις πίσω έχουν μαλακή λειτουργία (το πιρούνι είναι από τα καλύτερα που μπορεί να ζητήσει κανείς στην κατηγορία). Στις στροφές το Kymco K-XCT 300 επιδεικνύει ακρίβεια και σταθερότητα αρκετά υψηλού επιπέδου προσδίδοντας στη διαδρομή που θα κάνετε, τόσο ασφάλεια, όσο και διασκέδαση. Καλή εντύπωση άφησαν και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Maxxis i-pro.

Τα φρένα όπως είπαμε είναι ισχυρά, προοδευτικά και με καλή αίσθηση, δεν θα αποφύγετε όμως τα μπλοκαρίσματα του πίσω τροχού σε μια φυσιολογική ημέρα στην πόλη. Θα υπάρξει έκδοση με ABS, για να γίνει η λειτουργία πιο φιλική όμως, ένα σύστημα συνδυασμένης πέδησης θα ήταν επίσης χρήσιμο.

Το sccoter που εκπλήσσει

Το Kymco K-XCT 300 ακολουθεί τα χνάρια του Kymco Downtown 300i, αλλά με τις μικρότερες διαστάσεις και βάρος έχει πιο σπορ συμπεριφορά και πιο σβέλτες αντιδράσεις. Δεν έχει τους ίδιους χώρους, αλλά δεν υστερεί και πολύ. Το πιο απολαυστικό χαρακτηριστικό του όμως είναι η δύναμη του κινητήρα του που θα ενθουσιάσει τόσο αυτούς που αναζητούν την πρακτικότητα στην καθημερινή μετακίνηση, όσο κι αυτούς που αναζητούν λίγη περισσότερη διασκέδαση.

Ίσως βέβαια αυτός ο δυναμικός χαρακτήρας να μην είναι για τον καθένα… Το ύψος της σέλας ίσως αποκλείσει μερικά χαμηλότερα αναστήματα, ο δυνατός κινητήρας κάνει ενίοτε πλαγιολίσθηση ισχύς στις εκκινήσεις από τα φανάρια και το πίσω φρένο μπλοκάρει εύκολα, αλλά αυτά ακριβώς τα στοιχεία δίνουν στο Kymco K-XCT 300 το δικό του χαρακτήρα που σας ζητά να τον ανακαλύψετε και να ζήσετε μαζί του με τρόπο πολύ πιο έντονο σε σχέση με άλλα scooter που απλά σας πάνε…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166