Mitsubishi Lancer Evolution vs Subaru Impreza WRX STI Σύγκριση

Mitsubishi Lancer Evolution vs Subaru Impreza WRX STI Σύγκριση

Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας! Σας καλωσορίζουμε στο μεγαλύτερο ρινγκ των ελληνικών δρόμων για το βασικό γεγονός της ημέρας. Από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου θα διαγωνιστούν μέχρι τελικής πτώσης, σε μια μάχη χωρίς κανόνες, οι δύο κορυφαίοι αθλητές του κόσμου, για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα τετρακίνητα υπερτροφοδοτούμενα με τετρακύλινδρο κινητήρα. Στη μία γωνία, φορώντας επιδεικτικά τα λογότυπα της εταιρείας του και ζυγίζοντας κάτι παραπάνω από 1,5 τόνους στέκεται το όνομα-σταθμός για τους λάτρεις του WRC, με την καρδιά… boxer: το νέο Subaru Impreza WRX STI.

Στην απέναντι γωνία, φορώντας και αυτό μπλε και επίσης προερχόμενο, εν μέσω βρυχηθμών, από την Ιαπωνία στέκεται το Mitsubishi Lancer Evolution. Ξεπερνά τον αντίπαλό του περισσότερα από 70 κιλά και περιμένει με ανυπομονησία τη μάχη του τίτλου ως ο master της πίστας, ικανός να παίξει σε όλες τις συνθήκες: από άσφαλτο και χώμα μέχρι και χιονισμένο τερέν.

Όπως οι έμψυχοι καλλιτέχνες των μεικτών πολεμικών τεχνών, το Lancer Evolution και το WRX STI είναι δύο πολυτάλαντοι πολεμιστές που έρχονται αντιμέτωποι σε όλες τις μορφές αγώνα. Σε διάφορα πεδία αντιπαράθεσης ανά τον κόσμο οι δύο αντίπαλοι διαγωνίζονται στα πάντα, από rally και enduro μέχρι πίστα, drift ακόμα και αυτοσχέδιους αγώνες σε δημόσιους δρόμους. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο κιλό και ευρώ τους, αυτά αποτελούν την αιχμή των sport sedan του κόσμου.

Η μάχη αυτή ουκ ολίγες φορές έχει φιλοξενηθεί στις σελίδες του διεθνούς ειδικού Τύπου. Τις περισσότερες φορές επί ελληνικού εδάφους τα πρωτεία έπαιρνε το Mitsubishi, ενώ κάποιες χρονιές το Subaru, κυρίως στη Δύση, έφυγε από το ρινγκ με τις δάφνες στο κεφάλι. Η σημερινή μονομαχία, όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι αντίπαλοι έχουν επιστρέψει τελείως επανασχεδιασμένοι, οπότε ένα νοκ-άουτ συγκαταλέγεται στα πιθανά αποτελέσματα…

Η μάχη των αριθμών

Το STI ξεκινάει με δύο γερά πλεονεκτήματα από… τα αποδυτήρια: πιο ελαφρύ αμάξωμα και περισσότερη δύναμη. 300 ίπποι έναντι 295, όπως και 500 κυβικά εκατοστά παραπάνω, άρα και περισσότερη ροπή. Ξερά, αν πάρουμε στις ευθείες τα νούμερα (και όχι την αίσθηση) των επιταχύνσεων, από τα 0-100 χλμ. αλλά και μέχρι την κάλυψη των πρώτων 1.000 μέτρων από στάση, το Evolution είναι σταθερά πίσω μισό δευτερόλεπτο. Με τα 0-100 χλμ. στο 6 παρά κάτι είναι ανησυχητικά αργό νούμερο για EVO.

Στις ρεπρίζ τα αυτοκίνητα μέχρι και την τέταρτη σχέση είναι οριακά κοντά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το STI χάνει έδαφος, όλα αυτά όμως μέχρι να κουμπώσει η 5η σχέση. Για έναν απλό λόγο: είναι η τελευταία του Mitsubishi και η προτελευταία για το 6τάχυτο Subaru. Το Mitsubishi έχει πιο εκρηκτική αίσθηση, που εξαφανίζεται με το που φτάσεις την τετάρτη στον κόφτη, καρφώσεις μια παθιασμένη 5η και… κρεμάσεις σαν σταφύλι.

Μέχρι εκεί όμως είσαι σίγουρος ότι πετάς, σε σύγκριση με το πιο γραμμικό STI. Μετά από αυτό, θα πιάσεις απλώς σβέλτα τα 240, με το Subaru να έχει κουμπώσει πλέον 6η και να πηγαίνει για τα 255+. Στα φρένα, το μέγεθος είναι με τη Μιτσούμπα, με αεριζόμενους δίσκους 350 χιλ. μπροστά και 330 χιλ. πίσω, αντί για 330 χιλ. μπροστά και 305 χιλ. πίσω για το Subaru. Ως αποτέλεσμα, τα αυτοκίνητα κινούνται ή μάλλον φρενάρουν στα ίδια μέτρα, αλλά την αντοχή τη δίνουμε στα φρένα της Μιτσούμπας, τα οποία σε συνθήκες συνεχόμενης καταπόνησης παραμένουν εξαιρετικά.

Τα χέρια των θεών

Πολλά κοινά για τους παίκτες μας, τουρμπίνα, τέσσερις κύλινδροι, μεταβλητός χρονισμός, αλλά και τρία ελεγχόμενα διαφορικά. Κάθε Ιάπωνας θεός, όμως, διάλεξε διαφορετικό τρόπο να ελέγχει το «πιόνι» του. Εξελιγμένη τετρακίνηση All Wheel Drive, λοιπόν, για το STI, η οποία κάνει το κεντρικό διαφορικό ρυθμίσιμο.

Με το διακόπτη του Driver Controlled Center Differential o οδηγός μπορεί να διαλέξει μεταξύ δύο προγραμμάτων, του Auto, το οποίο αναλόγως των συνθηκών αλλά και του τρόπου οδήγησης ελέγχει το κεντρικό διαφορικό, κατανέμοντας τη ροπή από 41 εμπρός / 59 πίσω μέχρι 50/50 και του Manual, στο οποίο ο οδηγός ελέγχει πώς το… θέλει σε έξι σκάλες, και εννοείται εμείς συνήθως το είχαμε ξεχασμένο σε ό,τι πιο… πισωκίνητο γινότανε.

Το σύστημα SI-Drive επεμβαίνει στην απόκριση και την απόδοση του κινητήρα. Intelligent για οικονομία (λέμε τώρα) και ροπή, Sport για ζωηράδα, και Sport Sharp για να βγουν τα μαχαίρια!

Στο άλλο στρατόπεδο, τώρα, η κατάσταση με τα ηλεκτρονικά έχει… διαπλανητιστεί. Super-All Wheel Control δείχνει το χέρι του θεού σε αυτή τη περίπτωση, που στόχο έχει να στρίβει με ακρίβεια, να διαθέτει απόλυτη ευστάθεια και να παρουσιάζει ουδέτερη συμπεριφορά το σύνολο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες και των τεσσάρων τροχών.

Τρία προγράμματα μέσω του διακόπτη AWC, ένα για στεγνή άσφαλτο (Tarmac), ένα για βροχή και χώμα (Gravel) και ένα για χιόνι (Snow). Το «χέρι» έχει 4 δάχτυλα. Active Center Differential λέγεται το ενεργό κεντρικό διαφορικό, το οποίο ανάλογα με τις συνθήκες κατανέμει τη ροπή από 70/30 μέχρι 30/70.

Το 50/50 είναι στις κανονικές συνθήκες. Active Yaw Control, ήτοι μηχανισμός κατανομής ροπής στο πίσω διαφορικό, για περιορισμό της υπερστροφής. Η προσθήκη ελέγχου πίεσης πέδησης βοηθάει το σύστημα να παρακολουθεί τις προθέσεις του οδηγού.

Το Active Stability Control είναι το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας, που απενεργοποιείται μερικώς για να σε επαναφέρει στην τάξη τη δύσκολη στιγμή ή απενεργοποιείται πλήρως ώστε να… παίξεις τα ρέστα σου. Τέλος, το «χέρι» διαθέτει και Sport ABS, με το οποίο το σύνολο, μέσα από μαγικές διαδικασίες που θα μας κόστιζαν πολύτιμο χώρο σε λέξεις αποκτά ανώτερο φρενάρισμα μέσα στη στροφή.

Τέρμα η θεωρία, βαρέθηκα

Βολτάροντας με τα δύο αυτοκίνητα και γνωρίζοντας τι λένε τα νούμερα στο χαρτί, το STI δεν σε ενθουσιάζει με το νεύρο του, απλώς παραδέχεσαι τη ροπή του στις μεσαίες στροφές και μετά από αυτό απορείς γιατί δεν γίνεται… κόλαση μέχρι τον κόφτη, παρ’ ότι το βλέπεις να σε βάζει μπροστά από το Evolution από φανάρι σε φανάρι.

Πιάνεις λίγο ορεινά, αφήνεις τον πολιτισμό πίσω σου και η σχέση σου με την επιλογή Manual του Driver Controlled Center Differential γίνεται ψυχωτική. Παίζεις με τις σκάλες συνέχεια από στροφή σε στροφή, και καταλήγεις, μετά από ώρα, να το αφήνεις στο 41/59 μπαίνοντας όπου μπορείς και αντέχεις με τα τέσσερα.

Από νωρίς, παρά τη φοβερά ρυθμίσιμη συμπεριφορά του, το Subaru σού δείχνει ότι θέλει να περάσεις χρόνο μαζί του για να το μάθεις, ώστε να ξεσαλώνεις σε ακραίους ρυθμούς από στροφή σε στροφή. Παράλληλα, το τιμόνι παραμένει -δυστυχώς- άνετο για καθημερινή χρήση και ταξίδι, οπότε εξακολουθεί να μην είναι ό,τι χρειάζεται ένας άντρας στη στροφή μετά… το τιμόνι-σταθμό του EVO 9.

Μετά από μέρες συμβίωσης μαζί του, διατηρώντας το μυαλό σου 100% στο συνδυασμό των κινήσεών σου με τη μηχανή και δείχνοντας σεβασμό στο σαφώς αναβαθμισμένο σε όλα τα επίπεδα Impreza, μπορείς να εντυπωσιάσεις σε ταχύτητα και θέαμα.

Κάθεσαι μέσα στο Evolution, πατάς το δεξί πεντάλ στο πάτωμα, αλλάζεις γρήγορα 1η, 2α, 3η και… στρίβεις μετρημένα την 1η, 2η, 3η στροφή. Μέχρι τη στροφή 10 δεν φοβάσαι τίποτα και κανέναν, χωρίς υπερβολή. Νιώθεις ότι γεννήθηκες μέσα στο 10άρι και ότι είσαι ο θεός! Αλλά δεν είσαι, αυτό σε κάνει. Λίγο τέχνη να βάλεις, στρίβεις «με όσα έρχεσαι» στα βουνίσια στροφιλίκια και το μπροστινό σου παραμένει βιδωμένο εκεί που σημαδεύεις.

Αν γέμιζε όπως την ήθελες, θα έστριβες και με 5η, αλλά προτιμάς μια 4η στον κόφτη κι ας μην μπεις στο όριο. Είναι συγκλονιστικό να λες ότι υπάρχει αυτοκίνητο που στρίβει σε δημόσιο δρόμο πιο γρήγορα από EVO 9 και πιο εύκολα!

Το νιώθεις σίγουρα πιο βαρύ στην ευθεία, αλλά είναι τέλεια ζυγισμένο στη στροφή, με το τιμόνι πιο ελαφρύ (με μια επιφύλαξη) αλλά παραμένοντας αυτό που χρειάζεσαι. Οι ταχύτητες δεν σκαλώνουν «πάνω στην τρέλα σου», όπως του STI, και η εκρηκτικότητα δηλώνει παρούσα μέχρι τον κόφτη. Αλλά δεν είναι ωμό… Δεν είναι το αγρίμι του βουνού (λέγε με, ξανά, EVO 9). Είναι διασκεδαστικό, είναι ακόμα μια γεμάτη «δόση», στρίβει πιο γρήγορα και παραμένει ο βασιλιάς!

Προηγούμενο άρθροMC5: Πληροφορίες για το αμερικάνικο ροκ συγκρότημα
Επόμενο άρθροMitch Ryder & The Detroit Wheels, πληροφορίες
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας