ΑρχικήHow toΜοντάζ φωτογραφιών: Πάρτε θέματα από φωτογραφίες

Μοντάζ φωτογραφιών: Πάρτε θέματα από φωτογραφίες

Μια πολύ συχνή πρακτική που εφαρμόζουν όσοι ασχολούνται με την επεξεργασία εικόνας, είναι να κόβουν ένα ωραίο θέμα από μια φωτογραφία και να το χρησιμοποιούν σε κάποια άλλη. Μάθετε πολύ σύντομα πώς μπορείτε να καταφέρετε ψηφιακό μοντάζ φωτογραφιών.

Μοντάζ φωτογραφιών: Πάρτε θέματα από φωτογραφίες

Πολλές φορές πέφτουν στα χέρια μας φωτογραφίες που περιέχουν ένα πολύ ωραίο θέμα, το οποίο θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε σε μια σύνθεσή μας. Είτε το θέμα είναι ένα πρόσωπο είτε ένα σπίτι, ή οτιδήποτε άλλο μπορούμε να το εξάγουμε από τη φωτογραφία και να το χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού.

Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή και αρκούν μερικά λεπτά για να έχετε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Για τις ανάγκες του άρθρου χρησιμοποιούμε το Photo Paint της Corel. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα (καθώς και με παλαιότερες εκδόσεις του) τα πράγματα είναι πολύ απλά και γίνονται πολύ σύντομα.

Στο χώρο των υπολογιστών, τίποτα δεν είναι τέλειο και γι’ αυτό υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να προσέξετε. Για παράδειγμα καλό θα είναι, το background και των δυο φωτογραφιών (τόσο της αρχικής όσο και της φωτογραφίας όπου θα επικολληθεί το θέμα) να έχουν ίδιο ή τουλάχιστον παρεμφερές χρώμα.

Όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες θα σας επισημαίνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Δεν έχετε λοιπόν παρά να ακολουθήσετε υπομονετικά τα βήματα μας, προκειμένου να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα. Για να ξεκινήσουμε λοιπόν, ανοίξτε το Photo Paint και φορτώστε μια φωτογραφία από την οποία θέλετε να πάρετε ένα θέμα. Εδώ πρέπει να πούμε πως θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα, εάν το αντικείμενο που θέλετε να “κόψετε” διαχωρίζεται σαφώς από την υπόλοιπη εικόνα. Είναι εμφανές δηλαδή, το που αρχίζει και το που τελειώνει και δεν είναι συνέχεια του φόντου, για παράδειγμα.

Βήμα 1

Αφού ανοίξατε τη φωτογραφία που σας ενδιαφέρει, πρέπει κατ’ αρχήν να σιγουρευτείτε ότι το σύστημα περιγραφής χρωμάτων είναι το RGB. Για να το κάνετε αυτό κατευθυνθείτε διαδοχικά από το menu στο Image – Color mode και επιλέξτε RGB. Τώρα μπορείτε να αρχίσετε. Επιλέξτε το Cutout που βρίσκεται και αυτό στο menu Image. Προκειμένου να γίνει καλά η αποκοπή μέρους της φωτογραφίας, θα πρέπει να τη βλέπετε σε κανονικό μέγεθος, ή ακόμα καλύτερα σε μεγέθυνση. Στο παράθυρο του Cutout επιλέξτε τα Zoom tools για να αλλάξετε το μέγεθος της φωτογραφίας ώστε να μπορείτε να δουλέψετε καλά.

Βήμα 2

Επιλέξτε το Highlighter tool για να σχεδιάσετε την εξωτερική πλευρά του θέματος που θέλετε να πάρετε. Στο πεδίο Nib size, επιλέγετε το πάχος που θα έχει το εργαλείο. Το πόσο λεπτό θα είναι εξαρτάται από τη λεπτομέρεια που υπάρχει στην επιφάνεια που σας ενδιαφέρει. Σας προτείνουμε να μεγαλώνετε και να μικραίνετε το πάχος του Highlighter, ανάλογα με το τι βρίσκετε κάθε φορά στην άκρη του θέματος που κόβετε.

Επίσης πολύ χρήσιμη είναι η επιλογή του Highlight color, έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε ένα έντονο και διαφορετικό χρώμα από αυτό που υπάρχει στο background, και να έχετε καλύτερη εποπτεία της όλης διαδικασίας. Μην ανησυχείτε πάντως για τυχόν ατέλειες. Αυτά θα τα διορθώσετε στη συνέχεια.

Βήμα 3

Αν λοιπόν έχετε κάνει κάποιο λάθος, για παράδειγμα έχετε μπει λιγάκι πιο μέσα από το θέμα που σας ενδιαφέρει, χρησιμοποιήστε το Erase tool. Επιλέξτε το και σβήστε όποιες ατέλειες υπάρχουν. Για καλύτερα αποτελέσματα σάς συνιστούμε να μικρύνετε το πάχος του Erase tool σε σχέση με αυτό που είχε πριν το Highlighter. Επίσης μια καλή πρακτική κατά τη διόρθωση, είναι να μεγεθύνετε την εικόνα για να έχετε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη φωτογραφία σας. Κάντε τις γωνίες του θέματος που σας ενδιαφέρει στρογγυλές ή τετράγωνες, ανάλογα με το πώς τις προτιμάτε.

Βήμα 4

Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε σχεδιάσει αυτό ακριβώς που θέλετε και δεν σας έχει ξεφύγει τίποτα, μεγαλώστε την εικόνα σας και με τη βοήθεια του Pan tool ελέγξτε όλο το περίγραμμα. Αφού λοιπόν τελειώσετε με τη σχεδίαση του περιγράμματος, επιλέξτε το Inside Fill tool.

Με αυτό το εργαλείο θα χρωματίσετε το ωφέλιμο μέρος της εικόνας σας. Διαλέξτε και πάλι ένα χρώμα που να είναι αισθητά διαφορετικό από την υπόλοιπη φωτογραφία αλλά κυρίως από αυτό που χρησιμοποιήσατε στο Highlighter tool, έτσι ώστε να μπορείτε να διακρίνετε εύκολα το σημείο της φωτογραφίας που θα αποκοπεί. Αυτό που σας μένει, είναι να κάνετε κλικ πάνω στο θέμα της φωτογραφίας που σας ενδιαφέρει και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που βλέπετε πιο πάνω.

Βήμα 5

Αφού λοιπόν έχετε κάνει το καλύτερο δυνατόν κατά τη διαδικασία σχεδίασης και διόρθωσης του περιγράμματος, κάντε και τον τελικό σας έλεγχο. Προτού πατήσετε OK κάντε κλικ στο Preview. Το Photo Paint θα πάρει το θέμα σας και θα το τοποθετήσει σε ένα ασπρόμαυρο background για να μπορέσετε να δείτε το αποτέλεσμα της δουλείας σας, χωρίς να επηρεάζεστε από τα υπόλοιπα χρώματα που υπάρχουν στη φωτογραφία. Εάν είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα τότε επιλέξτε OK. Εάν όμως τώρα παρατηρείτε πως υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για βελτίωση, επιλέξτε Reset για να κάνετε όλη τη διαδικασία από την αρχή με μεγαλύτερη προσοχή.

Βήμα 6

Επιλέγοντας OK, η αρχική σας φωτογραφία δεν υπάρχει στην οθόνη. Στη θέση της αυτή τη στιγμή, είναι ένα αντικείμενο που απεικονίζει ό,τι υπήρχε μέσα στο περίγραμμα που δημιουργήσατε πριν. Τώρα πια αυτό το μέρος της φωτογραφίας είναι ένα κανονικό αντικείμενο, το οποίο μπορείτε να επεξεργαστείτε όπως εσείς θέλετε. Μπορείτε να κάνετε ό,τι και σε μια άλλη φωτογραφία. Το πιο ωραίο βέβαια είναι να χρησιμοποιήσετε αυτό το θέμα σαν βάση για μία δημιουργία σας, ή για να κάνετε ένα μοντάζ που θα ξετρελάνει τους φίλους σας.

Λίγα λόγια για την επεξεργασία ψηφιακής εικόνας

Με τον όρο επεξεργασία εικόνας, συνήθως έρχεται στο μυαλό μας η διαδικασία και τα διάφορα στάδια μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο πολλές φορές παραβλέπουμε το πρώτο βήμα, που δεν είναι άλλο από την ψηφιακή φωτογραφική κάμερα που θα χρησιμοποιήσουμε για τη λήψη της εικόνας.

Digital cameras

Η λήψη μιας ψηφιακής φωτογραφίας είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθειά μας να αποτυπώσουμε μια εικόνα, αρχικά σε ηλεκτρονική μορφή και στη συνέχεια σε έντυπη. Ακόμη και αν δούμε το θέμα αντίστροφα, δηλαδή τη μετατροπή μιας εικόνας από έντυπη μορφή σε ηλεκτρονική, πάλι πολλές φορές το πρώτο βήμα, η πρώτη κίνηση, γίνεται από την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Επιπλέον σήμερα με την ενσωμάτωση στις ψηφιακές κάμερες πλήθος βελτιώσεων, η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων έχει καταστεί από μόνη της ένας χώρος άξιος εξερεύνησης και μελέτης. Ακόμη, οι ψηφιακές κάμερες είναι πλέον ο συνδετικός κρίκος με τον υπολογιστή μας και τις υπόλοιπες περιφερειακές συσκευές που χρησιμοποιούμε στη διαδικασία επεξεργασίας εικόνας (scanner και εκτυπωτής).

Με μια ψηφιακή κάμερα στα χέρια, ξεφεύγουμε από το παραδοσιακό film της συμβατικής φωτογραφικής μηχανής και οδηγούμαστε προς μία πλήρως ψηφιακή μορφή λήψης φωτογραφιών, πολύ υψηλότερης ποιότητας και με σαφώς υψηλότερες δυνατότητες χρήσης και επεξεργασίας των εικόνων. Ένας ακόμη λόγος που αναγάγει τις ψηφιακές κάμερες σε ιδιαίτερα χρήσιμο μέσο, είναι το γεγονός ότι με τη χρήση τους καταργούμε τον όγκο χαρτιού που καταλάμβαναν οι φωτογραφίες που είχαν ληφθεί με συμβατικές μηχανές.

Τώρα με τη χρήση των ψηφιακών μηχανών, έχουμε τη δυνατότητα να διατηρούμε όλες τις φωτογραφίες μας σε ηλεκτρονική μορφή, να εκτυπώνουμε όσες μας ικανοποιούν και αντίστοιχα να διαγράφουμε όσες δεν μας χρειάζονται. Οι ψηφιακές κάμερες διανύουν μία περίοδο αναγνώρισης από το καταναλωτικό κοινό, αφού έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπήρχαν στα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους. Παράλληλα με την απάλειψη των μειονεκτημάτων, σήμερα οι ψηφιακές κάμερες συνοδεύονται και από την ανάλογη εμφάνιση νέων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις διαφορετικές τιμές της κάθε κατηγορίας, δίνουν πλέον στο χρήστη μια μεγάλη γκάμα επιλογών. Παραδοσιακοί κατασκευαστές φωτογραφικών όπως η Kodak, η Casio, η Olympus, η Nikon, η Konica, η Sony και η Canon μαζί με κατασκευαστές που έχουν καταξιωθεί σε άλλους τομείς της αγοράς, όπως η Hewlett Packard και κάποιοι άλλοι λιγότερο γνωστοί στην ελληνική αγορά όπως η Pentax, προσφέρουν μοντέλα που καλύπτουν όλες τις πιθανές ανάγκες του τελικού χρήστη.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στη λειτουργία και τις δυνατότητες μιας ψηφιακής κάμερας, καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι αποτελεί ένα μέσο που συνδυάζει δύο τομείς, που μέχρι πρότινος ήταν δύσκολο να συνδυαστούν: την ποιότητα στην εικόνα και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η ποιότητα στη λήψη από μια ψηφιακή κάμερα σχετίζεται με το CCD (Charged Couple Device). Ο παραπάνω όρος αφορά την ανάλυση που μπορεί να προσφέρει μία ψηφιακή κάμερα. Δηλαδή τις δυνατότητες που παρέχει μία μηχανή στην ποιοτική ανάλυση και ευκρίνεια της εικόνας που λαμβάνεται, έτσι ώστε η υψηλή ανάλυση στη λήψη της εικόνας από τον χρήστη να αποδίδει και την ανάλογη ανάλυση και ποιότητα στην ψηφιακή εικόνα.

Από το CCD καθορίζονται και τα megapixels μιας ψηφιακής κάμερας, παράγοντας καθοριστικός για την παραγωγή εικόνων υψηλής ποιότητας. Επιπλέον χαρακτηριστικά σε μια ψηφιακή κάμερα είναι η δυνατότητα σύνδεσης USB. Η παραπάνω παράμετρος έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού επιτρέπει την απευθείας μεταφορά των εικόνων που έχουν ληφθεί από την κάμερα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για περαιτέρω συνεργασία.

Ακόμη τα audio – video inputs / outputs είναι σημαντικοί παράγοντες που συναντώνται κυρίως σε ψηφιακές κάμερες επαγγελματικών προδιαγραφών. Το zoom είναι ένα ακόμη στοιχείο που ενσωματώνεται σε μία ψηφιακή κάμερα. Είναι μία παράμετρος που γνωρίζει διαρκή εξέλιξη και πλέον υπάρχουν κάμερες που θα ενσωματώνουν zoom της τάξης του 30Χ. Οι εταιρείες Kodak και Olympus είναι από τις εταιρείες εκείνες που έχουν ανακοινώσει την άνοδο στα 30Χ. Ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τον παράγοντα μπαταρίες και τη διάρκειά τους, αφού από εδώ κρίνεται η αυτονομία στη χρήση μιας ψηφιακής κάμερας. Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό των ψηφιακών μηχανών είναι και ο τρόπος αποθήκευσης των ληφθέντων εικόνων.

Σε όλες τις ψηφιακές κάμερες το μέσο αποθήκευσης των σχετικών αρχείων δεν είναι άλλο, από κάρτες μνήμης που ποικίλουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Με τη χρήση των καρτών μνήμης (flash cards) γίνεται εύκολη η μεταφορά των αρχείων από την κάμερα κατευθείαν στον εκτυπωτή, που ενσωματώνει τη σχετική δυνατότητα, παρακάμπτοντας τον ηλεκτρονικό επεξεργαστή.

Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο των ψηφιακών μηχανών είναι και το design του κάθε μοντέλου. Αυτό όχι για λόγους image, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι μία ψηφιακή κάμερα ανάλογα με τον σχεδιασμό της και την τοποθέτηση από τον κατασκευαστή των διαφόρων εφαρμογών, επιτρέπει την εύκολη χρήση της. Είναι δηλαδή η ευχρηστία μιας ψηφιακής κάμερας σημαντικός παράγοντας για το κατά πόσο αυτή είναι φιλική προς τον χρήστη και κατά πόσο του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που του προσφέρει.

Ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το software που συνοδεύει την κάθε κάμερα, με διαφορετικό βαθμό ευκολίας και εγκατάστασης για το κάθε μοντέλο. Συμπυκνώνοντας όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές αποτελούν πλέον, το βασικό εργαλείο για την πρόοδο της διαδικασίας της επεξεργασίας εικόνας.

Αυτό ισχύει γιατί η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων ενσωματώνει στοιχεία που επιτρέπουν την εύκολη χρήση τους, την ποιοτική λήψη εικόνων χρησιμοποιώντας συνεχώς βελτιούμενα μέσα, τη δυνατότητα άμεσης συνεργασίας με άλλα περιφερειακά μέσα εκτός από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εισαγωγής απευθείας στον εκτυπωτή της κάρτας μνήμης της κάμερας για μεταφορά και εκτύπωση των σχετικών αρχείων) και βέβαια την ενσωμάτωση στοιχείων όπως το συνοδευτικό software, που αυξάνει τις δυνατότητες μιας ψηφιακής κάμερας.

Νέα διάσταση στην επεξεργασία εικόνας, ακόμη και χωρίς PC

Η γνωστή σε όλους μας Hewlett Packard προχώρησε στην εισαγωγή στην αγορά, μιας σειράς νέων προϊόντων της. Αυτό θα ήταν συνηθισμένο, αν τα προϊόντα της δεν σηματοδοτούσαν μια σειρά από ριζικές αλλαγές στο χώρο της επεξεργασίας εικόνας.

Η Hewlett Packard θέλοντας να διαφοροποιηθεί σε επίπεδο στρατηγικών κατευθύνσεων στο χώρο των προϊόντων της που είχαν σχέση με την επεξεργασία της εικόνας, προχώρησε σε μια σειρά από στρατηγικές αποφάσεις. Αυτές ήταν η ανάπτυξη προϊόντων low end, να επαναπροσδιορίσει τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία στο χώρο του imaging & printing, να στραφεί προς την αγορά των προϊόντων all-in-one και να προσφέρει λύσεις που θα λειτουργούν παρακάμπτοντας τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Για να επιτύχει όλες τις παραπάνω επιλογές, προχώρησε σε μια σειρά από τεχνολογικές αλλαγές που ενσωμάτωναν τα προϊόντα της. Πιο συγκεκριμένα σε επίπεδο χημείας (ανάπτυξη μελανιών και μέσων), σε επίπεδο ηλεκτρονικών (αρχιτεκτονική κεφαλών-printheads), σε επίπεδο χρωμάτων και διαχείρισης εικόνας και βέβαια στην ειδική σχεδίαση όλων των παραπάνω ώστε να λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους.

Αλλαγές στα αναλώσιμα

Μία πρώτη καινοτομία στους εκτυπωτές inkjet της εταιρείας ήταν η υιοθέτηση του Photoret IV, που σε συνεργασία με 6 μελάνια έχει τη δυνατότητα να αποδώσει πάνω από 1,2 εκατομμύρια χρώματα. Επιπλέον προσφέρει πολύ λιγότερα αρχεία μετακινούμενα μέσω καλωδίων και βέβαια το σημαντικότερο είναι ότι πραγματοποιεί την εκτύπωση πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες τεχνολογίες.

Μία ακόμη αλλαγή ήρθε στα χρησιμοποιούμενα ειδικά χαρτιά για φωτογραφικές εκτυπώσεις. Εδώ είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο, ότι μια τέτοια εκτύπωση μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα “έχανε” τα χρώματά της. Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, αποκαλύφτηκε ότι αυτό οφειλόταν σε μια σειρά από παράγοντες, σημαντικότερος από τους οποίους ήταν η υγρασία.

Έτσι η εταιρεία προχώρησε στην επανασχεδίαση των χαρτιών της δίνοντάς τους νέα επικάλυψη που προστατεύει την εικόνα από τον αέρα, τη μόλυνση του αέρα και βέβαια την υγρασία. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να επιτύχουν μία τέτοια εκτύπωση να έχει διάρκεια ζωής που φτάνει μέχρι και τα 65 χρόνια (σε συνδυασμό με γυάλινη προστασία από κάποια κορνίζα). Μία ακόμη καινοτομία που ενσωματώθηκε στους νέους εκτυπωτές της HP αλλά έχει άμεση σχέση με τα αναλώσιμα, είναι η ενσωμάτωση ενός οπτικού αισθητήρα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει το είδος του χαρτιού που έχουμε τοποθετήσει στον εκτυπωτή και ανάλογα να επιλέγει αυτόματα το print mode.

Νέα διάσταση στις ψηφιακές κάμερες

Σε επίπεδο ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών η HP καταρχήν έχει εισαγάγει ένα πολυ-λειτουργικό docking station το οποίο δίνει τη δυνατότητα εκτός από το κλασσικό της φόρτισης επαναφορτιζόμενων μπαταριών, να επιτρέπει τη σύνδεση με τον υπολογιστή μας, τον εκτυπωτή ή ακόμη την τηλεόρασή μας, ώστε να προβάλουμε τις εικόνες που έχουμε συλλέξει.

Ακόμη σε συνεργασία με το ενσωματωμένο software, μας δίνετε η δυνατότητα να επεξεργαστούμε ανάλογα τις εικόνες μας. Ωστόσο η άποψη της εταιρείας πάνω στις ψηφιακές κάμερες δεν είναι ότι απλά σου επιτρέπουν να απαθανατίσεις κάποιες στιγμές, αλλά μπορείς να προχωρήσεις σε μια σειρά από λειτουργίες που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν άπιαστο όνειρο. Καταρχήν με τη χρήση μιας σειράς από κάρτες μνήμης (smart media, compact flash, MMC, secure digital) δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να αποθηκεύσει ηλεκτρονικά τις εικόνες που έχει συλλέξει με την ψηφιακή του κάμερα και στη συνέχεια να τις προωθήσει σε κάποιο άλλο μέσο για την αναπαραγωγή τους.

Ειδικά η HP Photo smart 850, που αποτελεί τη ναυαρχίδα της σειράς, προσφέρει δυνατότητες πραγματικά πρωτόγνωρες. Η συγκεκριμένη κάμερα προσφέρει 40 mega pixels, 56x zoom (8x optical και 7x digital), ενώ προσφέρεται με κάρτα secure digital 16MB. Ορισμένα από τα μεγάλα προτερήματα της εν λόγω κάμερας είναι η έγχρωμη οθόνη LCD 5cm, η δυνατότητα εγγραφής συνδυασμού ήχου και εικόνας, το optional docking station και βέβαια το HP photo & imaging software με τις αντίστοιχες HP memories disc.

Εκεί όμως που η κάμερα κερδίζει τις εντυπώσεις, είναι στην ενσωμάτωση του HP instant share technology, που επιτρέπει στο χρήστη να μεταβιβάσει το υλικό που έχει συλλέξει είτε μέσω e-mail είτε στέλνοντάς το στο σχετικό αρχείο – βιβλιοθήκη της HP στο Internet όπου εν συνεχεία μπορούν να αποσταλούν σε προκαθορισμένες διευθύνσεις.

Επιπλέον, εντυπωσιακή είναι η στενή συνεργασία της κάμερας, απευθείας με τους εκτυπωτές της εταιρείας (που θα δούμε στη συνέχεια) παρακάμπτοντας έτσι πλήρως τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κάτι το οποίο ξεφεύγει από την παράθεση των τεχνικών χαρακτηριστικών της εν λόγω ψηφιακής κάμερας είναι η πολύ εύκολη χρήση της, γεγονός που επιτρέπει τον άνετο χειρισμό της ακόμη και από άτομα με περιορισμένες γνώσεις, ενώ στους πιο “ειδικούς” επιτρέπει την ενσωμάτωση τόσων δυνατοτήτων που θα ικανοποιήσουν κάθε του ανάγκη.

Αυτόνομοι εκτυπωτές

Αυτόνομοι εκτυπωτές Στο χώρο των εκτυπωτών, όπου από πολλούς η HP θεωρείται πρωτοπόρος, τα αποτελέσματα είναι ίσως κάτι περισσότερο από θεαματικά. Το μοντέλο HP Photosmart 7550, ενσωματώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα χαρακτήριζαν τον εν λόγω εκτυπωτή ένα πραγματικό φωτογραφικό εργαστήριο. Ενσωματώνει καταρχήν όλη τη νέα φιλοσοφία των νέων μελανιών της εταιρείας και διαθέτει συνολικά 7 μελάνια. Παράλληλα ενσωματώνει θύρες εισόδου για όλες τις κάρτες μνήμες μιας ψηφιακής κάμερας, ενώ σε συνδυασμό με την έγχρωμη οθόνη και το control panel, δίνει τη δυνατότητα στον τελικό χρήστη να πραγματοποιήσει όλες τις εργασίες επεξεργασίας και αναπαραγωγής μιας εικόνας κατευθείαν από την κάμερα στον εκτυπωτή με χαρακτηριστική ευκολία.

Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται πλήρως από το σύνολο της εργασίας ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό τον Photosmart 7550 ένα αυτόνομο εργαλείο παραγωγής φωτογραφιών. Επιπλέον, υπάρχει βέβαια και η σχετική δυνατότητα για παραγωγή εικόνων άνευ πλαισίου, δίνοντας έτσι εκτός από την ποιότητα και την εμφάνιση πραγματικής φωτογραφίας σε διάφορα μεγέθη. Και εδώ η χρήση φαντάζει πολύ εύκολη, ειδικά σε σχέση με τα πραγματικά επαγγελματικού επιπέδου αποτελέσματα που δίνει η χρήση του HP Photosmart 7550.

All-in-one άποψη

Ένα πολύ μεγάλο βήμα της Hewlett Packard έγινε και προς τα προϊόντα all-in-one. Είναι αλήθεια πως ο μέσος χρήστης δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο για το σύνολο των μεμονωμένων συσκευών που απαιτούν οι ανάγκες του. Εκτυπωτής, scanner, fax και αντιγραφικό είναι για πολλούς εργαλεία απαραίτητα για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους. Πάνω σε αυτή την ανάγκη στηρίχθηκε ο σχεδιασμός της HP. Έτσι η εταιρεία προχώρησε σε εισαγωγή στην αγορά μοντέλων προσιτών, από την άποψη των τιμών, με παράλληλη ενσωμάτωση σε αυτά όλων των απαιτούμενων δυνατοτήτων.

Ένα από τα μοντέλα σε αυτήν την κατηγορία προϊόντων είναι και το HP psc-2210. Το εν λόγω μοντέλο πέρα από ένα εργαλείο all-in-one (εκτυπωτής, scanner, fax), είναι και ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα στο επίπεδο της αναπαραγωγής φωτογραφιών. Αυτό γίνεται για τον απλούστατο λόγο ότι το εν λόγω μοντέλο αποτελείται από το βασικό μηχανισμό του Photosmart 7550 στον οποίο έχουν χτιστεί και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.

Έχοντας αυτή την καταγωγή, το psc-2210 είναι σε θέση να δεχτεί τις αντίστοιχες κάρτες μιας ψηφιακής κάμερας και να προχωρήσει στην εκτύπωση των εικόνων. Μία επιπλέον δυνατότητα που προσφέρει είναι και αυτή της επιλογής μέσω μιας φόρμας που συμπληρώνεται από εσάς σε ό,τι αφορά τις εικόνες που θέλετε να εκτυπώσετε αλλά και τις παραμέτρους της εκτύπωσης, στη συνέχεια το σκανάρισμά της και η αυτόματη εκτύπωση των εικόνων. Όλη η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και θα μπορούσε να προσομοιαστεί με παιχνίδι, αφού απλά συμπληρώνεις στη σχετική φόρμα τις επιθυμίες σου πριν αυτή σκαναριστεί και προχωρήσει η διαδικασία της εκτύπωσης.

Επίλογος

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε να καταλήξουμε αβίαστα στο συμπέρασμα, ότι η νέα σειρά προϊόντων της Hewlett Packard φέρνει μία νέα εποχή στο χώρο της επεξεργασίας εικόνας. Αυτό οφείλεται στους εξής λόγους: καταρχήν με όλα αυτά τα νέα προϊόντα που μπορούν να συνεργασθούν αρμονικά μεταξύ τους παραγκωνίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αφού πλέον μπορούμε να κινηθούμε από το επίπεδο της λήψης μιας εικόνας (ψηφιακή κάμερα) κατευθείαν σε αυτό της εκτύπωσης (εκτυπωτής).

Επιπλέον έχει αυξηθεί η ποιότητα στο αποτέλεσμα της εργασίας μας, γεγονός που οφείλεται σε συνδυασμό των παραγόντων της ενσωματωμένης τεχνολογίας λήψης μιας εικόνας (κάμερα) μέχρι τον παράγοντα των χαρακτηριστικών εκτύπωσης και ποιότητας αναλωσίμων (εκτυπωτής, μελάνια, χαρτιά).

Ενώ ένας παράγοντας που ξεφεύγει από την ψυχρή παράθεση τεχνικών χαρακτηριστικών, είναι αυτός της ιδιαίτερης ευκολίας στο χειρισμό των παραπάνω προϊόντων. Με τον εύκολο χειρισμό και τις προσφερόμενες δυνατότητες των προϊόντων, ούτε λίγο ούτε πολύ, αυξάνεται και η δημιουργικότητά μας. Άλλωστε πώς να μην “δημιουργείς” όταν έχεις προηγμένα μέσα στα χέρια σου τα οποία μπορείς να χειριστείς με άνεση, άσχετα από τις ιδιαίτερες γνώσεις σου στο αντικείμενο;

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166