Οι ΗΠΑ διεξάγει έρευνα για τους προβληματικούς αερόσακους της Kia και της Hyundai.
Η Αμερικανική Εθνική Αρχή για την Οδική Ασφάλεια ξεκίνησε έρευνα για μια σειρά θανατηφόρων ατυχημάτων στα οποία οι αερόσακοι στα αυτοκίνητα Hyundai και Kia απέτυχαν να ανοίξουν.
Η αρμόδια υπηρεσία διερεύνησης τέτοιων ατυχημάτων (Office of Defects Investigation) επί του παρόντος διαπίστωσε πως υπήρξαν έξι τροχαία δυστυχήματα που σχετίζονται με την Hyundai και την Kia, όπου οι αερόσακοι απέτυχαν να ανοίξουν σε μετωπικές συγκρούσεις, όπου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν .
«Η αστοχία της μονάδας ελέγχου των αερόσακων (ACU) είναι υπεύθυνη για αυτό το πρόβλημα κατά τη σύγκρουση των οχημάτων» ,ανέφερε η έκθεση του Office of Defects Investigation.
Η Hyundai στα τέλη Φεβρουαρίου υπέβαλε έκθεση αναφορικά με αυτό το ζήτημα, η οποία την οδήγησε σε ανάκληση εκατοντάδων χιλιάδων οχημάτων, παρόλα αυτά η εταιρεία δήλωσε ότι δεν είχε ακόμη εντοπίσει πού είναι το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σύστημα.
Η ανάκληση αφορούσε 155.000 οχήματα Hyundai Sonata που παρήχθησαν μεταξύ Δεκεμβρίου του 2009 και του Σεπτεμβρίου 2010 στο εργοστάσιο της στη πολιτεία της Αλαμπάμα.
«Η Hyundai έχει επίγνωση των τριών σπάνιων και μοναδικών ατυχημάτων, όπου επιβεβαιώθηκε ότι τα κυκλώματα ελέγχου του αερόσακου δεν λειτούργησαν, και ότι ακόμη ένα τέταρτο ατύχημα βρίσκεται υπό διερεύνηση», ανέφερε η αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας. Διερευνούμε ενεργά τι ακριβώς προκαλεί τη φθορά της μονάδας ελέγχου του αερόσακου σε αυτούς τους συγκεκριμένους τύπους ατυχημάτων.
Η Kia ανήκει εν μέρει στη Hyundai και μαζί αποτελούν την πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Ωστόσο κανένας εκπρόσωπος της Kia δεν μπήκε στη διαδικασία να σχολιάσει το γεγονός.
Η έρευνα του ODI, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, θα αξιολογήσει το εύρος της ανάκλησης, και θα καθορίσει εάν η Kia και άλλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν την ίδια ή παρόμοια μονάδα ελέγχου αερόσακων όπως η Hyundai.
Υπολογίζεται ότι 425.000 αυτοκίνητα ενδέχεται να έχουν επηρεαστούν από αυτό το σοβαρό πρόβλημα.