ΑρχικήHow toΠροώθηση ιστοσελίδων και blogs με μηδενικό ή χαμηλό κόστος

Προώθηση ιστοσελίδων και blogs με μηδενικό ή χαμηλό κόστος

Προώθηση ιστοσελίδων και blogs με μηδενικό ή χαμηλό κόστος.

Η δημιουργία μιας απλής ιστοσελίδας ή ενός blog αναμφισβήτητα θεωρείται μία εύκολη υπόθεση που μπορεί να το πράξει σχεδόν ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου με ελάχιστες γνώσεις στο αντικείμενο, διότι υπάρχουν τόσες πολλές πλατφόρμες και εργαλεία για να επιτευχθεί ο σκοπός.

Ωστόσο, εφόσον κατάφερες και έχεις τη δική σου διαδικτυακή τοποθεσία, ιδίως εάν είναι καινούργια, σίγουρα θα παρατήρησες πως στην ιστοσελίδα σου ή το blog σου δεν πατάει άνθρωπος, ακόμη και όταν έρχεται κάποιος δεν κάθεται παραπάνω από ένα λεπτό.

Για όλα αυτά μπορεί να φταίνε πολλοί αρνητικοί παράγοντες και αρκετές λεπτομέρειες που πρέπει να διορθωθούν, ούτως ώστε μετέπειτα να προβείς στην ορθή προώθηση του ιστοχώρου σου.

Πριν ξεκινήσω να αναλύω το ζήτημα της προώθησης της ιστοσελίδας ή του blog σου με μηδενικό ή χαμηλό κόστος θα πρέπει αρχικά να βελτιώσεις στο έπακρο την τοποθεσία σου, με την προοπτική να μην υπάρχουν εμφανείς προβλήματα που να επηρεάζουν με κακό τρόπο τις προσπάθειες σου στο search engine optimization.

Βασικά βήματα πριν την προώθηση

Όπως καταλαβαίνεις, όταν το περιεχόμενο του ιστοχώρου σου είναι απολύτως απαράδεκτο, χωρίς καμία χρησιμότητα προς τον μέσο χρήστη, και στην ουσία χαρακτηρίζεται ως σκουπίδια, είναι αυτονόητο πως δεν θα γνωρίσει απήχηση προς το ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Παρακάτω θα παραθέσω ορισμένα στοιχεία που θα πρέπει να τα ακολουθήσεις ευλαβικά, με κύριο σκοπό η εκστρατεία της προώθησης σου να γνωρίσει ανταπόκριση από τον κόσμο και να γίνει πιο αποτελεσματική.

 • Γράψε ποιοτικά και χρήσιμα άρθρα
 • Το γραπτό περιεχόμενο να είναι πάνω από 800 λέξεις
 • Τα καλύτερα άρθρα σου καρφιτσώσε τα στην κορυφή της ιστοσελίδας ή του blog σου, για να βλέπει ο κόσμος την αξιόλογη δουλειά σου.
 • Γράψε για θέματα που θα εξηγούν ορισμένα πράγματα με ιδιαίτερη λεπτομέρεια
 • Οπωσδήποτε τα άρθρα να περιέχουν φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο, podcast κλπ
 • Το περιεχόμενο να είναι ευκολονόητο, με την προοπτική να το καταλάβει και ένα πεντάχρονο παιδί
 • Απαγορεύεται τα άρθρα σου να είναι αντιγραφή από άλλες ιστοσελίδες, δηλαδή το περιεχόμενο να είναι μοναδικό
 • Εάν πιστεύεις πως δεν έχεις την ικανότητα να γράφεις καλά, τότε πλήρωσε ένα copywriter που θα έχει τεράστια εμπειρία επάνω στο αντικείμενο και θα γραφεί για εσένα. (Βέβαια αν δεν ξέρεις να γράφεις τότε δεν είσαι blogger)
 • Πλήρωσε έναν seo expert για να διορθώσει τα προβλήματα της ιστοσελίδας ή του blog σου, εφόσον δεν έχεις τις τεχνικές γνώσεις για να το πράξεις.
 • Η διαδικτυακή τοποθεσία σου να φορτώνεται τουλάχιστον σε ένα δευτερόλεπτο, διότι έτσι αυξάνεται η καλή εμπειρία του χρήστη στο χώρο σου
 • Οπωσδήποτε να εμφανίζονται τα προτεινόμενα άρθρα, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθεί η παραμονή του επισκέπτη στο χώρο σου
 • Τέλος σε συμβουλεύω να υπάρχουν τα κουμπιά κοινοποίησης στα social media πάνω και κάτω από το άρθρο

Απόκτηση επισκεπτών μέσω οργανικής επισκεψιμότητας

Ετούτη η μεθοδολογία πρακτικά θεωρείται μία φθηνή διαδικασία, αρκεί βέβαια να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες, που αδιαμφισβήτητα δεν είναι και λίγοι, εν τούτοις εάν τα καταφέρεις, τότε ίσως να απολαύσεις τους καρπούς της επιτυχίας σου, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως δεν είναι τόσο εύκολο να αποκτήσεις τεράστια επισκεψιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης, όπως την Google, το Yahoo το Bing, την Yandex και το Baidu.

Το search engine optimization είναι μία μακροχρόνια μάχη στην οποία εμπλέκονται αρκετά στοιχεία, φυσικά εδώ πρέπει να επισημάνω πως ο κυριότερος παράγοντας είναι να έχεις ποιοτικό περιεχόμενο που θα παρακινήσει τον επισκέπτη να το κοινοποιήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα στο facebook το Twitter, στο Google Plus κλπ, αφού προφανώς θα έχει μείνει εκστασιασμένος από τις πληροφορίες και τις γνώσεις που του παρέχεις.

Φερειπείν, εάν το άρθρο που έχεις γράψει είναι τόσο καταπληκτικό, είναι πολύ πιθανό να αναδημοσιευθεί και από άλλα websites και κατά συνέπεια να καταφέρεις να πάρεις πολύτιμα backlinks, που θα βοηθήσουν το άρθρο σου να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, και ως εκ τούτου θα έρθει αρκετός κόσμος στην ιστοσελίδα ή το blog σου. Σημείωση: Εξαρτάται βέβαια πόσο δημοφιλής είναι η λέξη κλειδί στην οποία είσαι κυρίαρχος.

Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη των social media

Δυστυχώς τα social media (ελληνικά: μέσα κοινωνικής δικτύωσης) έχουν καταστεί ένα αναγκαίο κακό στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων, και σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές έρευνες σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού τα χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, και αναμένεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί κατά τα επόμενα έτη.

Επομένως θα ήταν ανόητο να γυρίσεις την πλάτη σου στα social media, αφού εκεί βρίσκονται οι υποψήφιοι επισκέπτες που θα επισκεφθούν την ιστοσελίδα ή το blog σου.

Εδώ το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ζητήσεις την βοήθεια των φίλων σου, των συγγενών σου και των γνωστών σου, και να τους πεις ρε παιδια: Βάλτε λίγο ένα χεράκι να γνωστοποιήσουμε το περιεχόμενο μου στο ευρύ κοινό. Kατά πάσα πιθανότητα δεν θα αρνηθούν να σε υποστηρίξουν.

Να θυμάσαι πως όσα πιο πολλά like έχει μία δημοσίευση σου στο Facebook, τόσο πιο πιθανό είναι να το εμφανίσει το αυτοματοποιημένο σύστημα στους φίλους των φίλων σου, και ούτω καθεξής.

Εδώ πρέπει να σημειώσω πως απαγορεύεται δια ροπάλου να γίνεται κατάχρηση και να στέλνεις το σύνδεσμο της ανάρτησης σου σε πολλά άτομα, κατευθείαν από το inbox, γιατί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει το Facebook θα το χαρακτηρίσει αυτόματα ως σπαμ, και πλέον η δημοσίευση σου θα μείνει στα αζήτητα.

Επίσης επιβάλλεται να έχεις επαγγελματική σελίδα στο Facebook και Twitter για την ιστοσελίδα ή το blog σου, με κύριο γνώμονα ο κόσμος να μαθαίνει πρώτος τα νέα σου απευθείας από τα social media.

Αμειβόμενη προώθηση στο Facebook

Οι διαφημίσεις Facebook είναι ένας άλλος τρόπος για να προσελκύσεις περισσότερους χρήστες στην διαδικτυακή τοποθεσία σου, όμως φρόντισε να καταστήσεις την εκάστοτε διαφήμιση ιδιαίτερα αποτελεσματική για να πιάσουν τόπο τα λεφτά που θα ξοδέψεις.

Για παράδειγμα, όταν πρόκειται να προωθήσεις το περιεχόμενο του blog σου θα πρέπει στην διαφήμιση να εμφανίζεται το καλύτερο σου άρθρο, και όχι η αρχική σου σελίδα, για να δει το κοινό απευθείας την καταπληκτική δουλειά σου. Βέβαια το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες ή τις επιχειρήσεις, με τη μόνη διαφορά, εκεί θα πρέπει να εμφανίζονται τα καλύτερα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Γράψε Guest post σε άλλες ιστοσελίδες ή blogs

Η παρούσα τακτική είναι ίσως η πιο έξυπνη ιδέα για να σε μάθει περισσότερος κόσμος και να αποκτήσεις ένα πολυπόθητο backlink, κι ας είναι nofollow. Όμως πρέπει να επισκεφθείς άλλες ιστοσελίδες και blogs, και φυσικά μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας να του στείλεις μήνυμα και να τους ρωτήσεις εάν δέχονται να γράψεις Guest post.

Σίγουρα οι περισσότερες απαντήσεις που θα λάβεις στο μήνυμα σου θα είναι αρνητικές, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σε πτοεί. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Εάν έχεις κάποιο διαθέσιμο οικονομικό προϋπολογισμό, μην διστάσεις να ρωτήσεις εάν δέχονται Guest post επί πληρωμή.

Να θυμάσαι πως οι θετικές απαντήσεις κυμαίνονται περίπου στο 2% με 5% για δωρεάν Guest post, και επί πληρωμή σχεδόν 80 με 90%, ανάλογα πόσο σχετική είναι η θεματολογία του περιεχομένου που θέλεις να γράψεις με τον ιστοχώρο τους.

Εδώ επιβάλλεται να επιστρατεύσεις το ταλέντο σου στο γράψιμο και να αποδείξεις στους καινούργιους ανθρώπους που δεν σε γνωρίζουν πώς είσαι μία ιδιαίτερη προσωπικότητα που αξίζει τον κόπο να σε μάθουν.

Ανταλλαγή διαφήμισης με άλλες ιστοσελίδες ή blogs

Οφείλεις να έχεις κατά νου πως ετούτη η πρακτική δεν ενδείκνυται για το search engine optimization, γιατί ουσιαστικά θεωρείται σαν ανταλλαγή backlinks και σίγουρα θα βλάψει το seo σου, εκτός κι αν γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και φέρει το banner του συνδέσμου την ένδειξη nofollow.

Μία άλλη ανώδυνη μεθοδολογία για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός είναι να χρησιμοποιήσεις οργανωμένα δίκτυα ανταλλαγής διαφήμισης, όπως

 • DoubleClick Ad Exchange
 • OpenX
 • AppNexus
 • SmartyAds
 • One by AOL
 • Smaato
 • Rubicon Project Exchange
 • MoPub

Επιπρόσθετα μπορείς να επικοινωνήσεις κατευθείαν με τα blogs που σε ενδιαφέρουν να ανταλλάξεις διαφημιστικό banner, αλλά ζήτησε επιτακτικά η διαφήμιση σου να βρίσκεται στην αρχική σελίδα και να εμφανίζεται σε όλα τα άρθρα. Εδώ παίζονται πολλά κολπάκια, οπότε τα μάτια σου 14.

Στην περίπτωση της ανταλλαγής διαφημιστικού banner σου προτείνω να έχεις σύνδεσμο τύπου URL shortener, ούτως ώστε να καταμετρώνται τα κλικ από τη μία προς την άλλη πλευρά και κανείς να μην βγαίνει αδικημένος.

Θα ήταν καταφανέστατη αδικία εσύ να δίνεις χίλιους επισκέπτες προς το συνέταιρο σου και εκείνος να σου δίνει μόνο εκατό. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και έτσι αναπτύσσεται ένας μακροχρόνιος δεσμός συνεργασίας, και ίσως μία καλή φιλία. Επιδίωξε να συμπεριφερθείς έντιμα και με απόλυτη ειλικρίνεια προς το συνεργάτη σου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ίσως να χαρακτηριστείς κατά κάποιο τρόπο απατεώνας, κάτι που εννοείται πως θα ήταν καταστροφικό για την φήμη και το κύρος σου.

Newsletter

Εδώ απαιτείται να δράσεις με εξαιρετική μαεστρία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αρχικά θα πρέπει να έχεις εγκατεστημένη μία φόρμα τύπου Newsletter που θα βάζει ο χρήστης το e-mail του για να μαθαίνει τα νέα σου, όμως για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, το δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης είναι πως θα τον πείσεις να καταχωρήσει την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, αφού ως γνωστόν οι χρήστες έχουν την πεποίθηση πως θα τους βομβαρδίζεις σε διαρκή βάση με ανεπιθύμητα e-mail.

Εφόσον καταφέρεις και μαζέψεις ένα ικανοποιητικό αριθμό διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ξεκίνησε να στέλνεις ενημερωτικά δελτία που θα παρακινεί τον επισκέπτη να κάνει κλικ και να μεταβεί στο χώρο σου, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται κάθε μέρα. Στην καλύτερη περίπτωση θα σου πρότεινα να το κάνεις κάθε δέκα με δεκαπέντε μέρες, τουλάχιστον και όχι λιγότερο, γιατί τίθεται θέμα να χάσεις την αξιοπιστία σου και να απεγγραφεί ο χρήστης απο το newsletter.

Να επισημάνω δε, πως στο περιεχόμενο του e-mail που θα στέλνεις ως Newsletter προς το κοινό σου, να αναφέρονται σπουδαία πράγματα που θα βάλει σε περιέργεια το χρήστη έτσι ώστε να κάνει κλικ και να μεταβεί στο website σου. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχεις κάτι σπουδαίο να πεις, τότε είναι προτιμότερο να το αφήσεις για μία άλλη φορά, επειδή μπορεί να εκτεθείς ανεπανόρθωτα με τις αρλούμπες που θα αναφέρεις.

Σημείωση: Η εμπιστοσύνη κερδίζεται δύσκολα και χάνεται εύκολα. Μερικές φορές ένα λάθος μόνο αρκεί για να καταστρέψεις ότι έχτισες μέσα σε πολύ καιρό. Σας διαβεβαιώνω πως έχουν δει τόσα πολλά άσχημα πράγματα τα μάτια μου, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ακόμη και από μεγάλες εταιρείες, όπου τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα πως η ανοησία δεν γνωρίζει κοινωνική τάξη, οικονομική επιφάνεια και κύρος. Όλοι τελικά στο ίδιο καζάνι βράζουμε (κάτι τέτοια ακούνε οι φτωχοί και αγανακτούν, αλλά να θυμάστε πως τα σάβανα δεν έχουν τσέπες).

Φόρουμ

Εδώ σου ανοίγονται διάπλατα οι πόρτες για να προωθήσεις δωρεάν την ιστοσελίδα ή το blog σου, επειδή προφανώς υπάρχουν άπειρα φόρουμ στο παγκόσμιο ιστό, όπου αντικειμενικά σου δίνεται η ευκαιρία συζητήσεις με άλλα μέλη της κοινότητας και να περάσεις το μήνυμά σου.

Σε πρώτη φάση σου προτείνω να συμμετέχεις στα δρώμενα της κοινότητας του εκάστοτε φόρουμ που είναι σχετικό με τη θεματολογία του ιστοχώρου σου. Πρόσεξε γιατί εδώ είναι λεπτές οι ισορροπίες και μπορεί κάλλιστα τα γραφόμενα σου να χαρακτηριστούν ως spam, εάν διαφημίζεις συνεχώς το site σου, και τελικά να δεχτείς ένα μεγαλοπρεπές ban από τον διαχειριστή. Γενικά αυτή η κατάσταση είναι ένα συχνό φαινόμενο σε όλα τα φόρουμ.

Γενικά το συστήνω όταν με γράφεις ένα μήνυμα σε κάποιο φόρουμ να περιέχει πληροφορίες που θα βοηθάει τον κόσμο, και κάπου στο τέλος του μηνύματος να περιέχει ένα σύνδεσμος του άρθρου σου.

Σχόλια σε άλλα blogs

Ο σχολιασμός σε άλλα blogs είναι μία κοινή τακτική που την εφαρμόζει η πλειοψηφία των bloggers, και όχι μόνο, για να προωθήσει την τοποθεσία του και να πάρει κάποιο backlink, αλλά επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τα αυτοματοποιημένα συστήματα (bots) που έχουν την ικανότητα να αφήνουν σχόλια κάτω από αναρτήσεις με τοξικά links, όπως για φάρμακα, ερωτικά sites κλπ, θα ήταν σώφρον να είσαστε προσεκτικοί με τούτο το ζήτημα.

Για παράδειγμα θα ήταν κουτό να γράψεις ως σχόλιο απλά «τι ωραίο» ή κάτι άλλο παρεμφερές που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη συζήτηση και πολύ πιθανόν το σχόλιο σου να διαγραφεί άμεσα από τον διαχειριστή.

Γενικά το κλειδί σε αυτήν την υπόθεση είναι να συμμετέχεις τακτικά στο σχολιασμό των αγαπημένων σου blogs, κάνοντας χρήσιμες παρατηρήσεις, με σκοπό να χαρακτηριστείς ως τακτικός θαμώνας και να κερδίσεις την εύνοια των υπόλοιπων χρηστών. Έτσι είναι πιθανόν να κάνουν κλικ στο σύνδεσμο σου για να μεταφερθούν στο χώρο σου. Η συγκεκριμένη τεχνική θεωρείται μία έμμεση διαφήμιση.

Μια άλλη συμβουλή για την αναφορά του περιεχομένου σας στο blog κάποιου άλλου είναι να διασφαλίσετε ότι το περιεχόμενο στο οποίο συνδέεστε συμπληρώνει το κομμάτι στο οποίο σχολιάζετε. Μην προτείνετε το περιεχόμενο σας σε ένα θέμα που είναι εντελώς άσχετο.

YouTube, Metacafe, Vimeo, Dailymotion Rutube

Εκμεταλλεύσου στο έπακρο τις πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο για να προβάλεις τη σκέψη σου σε εκατομμύρια κόσμο που διψάει να βρει το κάτι ιδιαίτερο. Πρέπει να έχετε στην άκρη του μυαλού σας πως γενικά ο άνθρωπος αγαπάει με λατρεία το οπτικό περιεχόμενο περισσότερο από το γραπτό.

Επομένως, θα έλεγα πως είναι σώφρων να δημιουργείς βίντεο σε τακτική βάση, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να το δημοσιεύεις στο YouTube, το Metacafe, το Vimeo, το Dailymotion και το Rutube, ή οπουδήποτε αλλού κρίνεις ότι είναι απαραίτητο για να προωθήσεις τη δουλειά σου.

Απόφυγε την δημιουργία κακής ποιότητας βίντεο που μπορεί να σε εκθέσει στα μάτια των τηλεθεατών, και στην τελικη αναλυση να λάβεις τόσα πολλά dislikes που θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι μαζί σου.

Εκτιμάται ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τα βίντεο έχουν κατά 41% περισσότερη επισκεψιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης.

Εάν τοποθετήσεις στην ανάρτηση του ιστολογίου σου ένα βίντεο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποκτήσεις πρόσβαση σε ένα εντελώς νέο κοινό από άτομα που αναζητούν και ασχολούνται με το στυλ περιεχομένου σχετίζεσαι. Τα βίντεο ορισμένες φορές εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Κοινή χρήση εγγράφων, PDF

Μετατρέποντας την ανάρτηση του ιστολογίου σου σε ένα έγγραφο PDF, μπορείς να το μοιραστείς σε ιστότοπους Κοινή χρήση εγγράφων / PDF για να αποκτήσεις μεγαλύτερη έκθεση.

Εάν δεν γνωρίζεις πώς να μετατρέψεις το άρθρο σου σε ένα άλλο τύπου έγγραφο, μην στεναχωριέσαι γιατί υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες που το πράττουν αυτόματα για χάρη σου, απλά εισάγεις την διεύθυνση URL της ανάρτησης σου στο παρεχόμενο πεδίο και η διαδικασία εξελίσσεται αυτόματα και το αποτέλεσμα βγαίνει μέσα σε 1 – 2 λεπτά.

Podcast

Τα Podcasts είναι ένα καυτό θέμα για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε και μάλιστα αρκετοί εμπειρογνώμονες σε αυτόν τον τομέα επισημαίνουν πως δεν είναι απλά μία μόδα, αλλά ήρθε για να μείνει.

Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τα άρθρα του ιστολογίου του σε podcast hybrid, χρησιμοποιώντας απλά τα εργαλεία εγγραφής ήχου τύπου podcast από διάφορες εξειδικευμένες πλατφόρμες για να αλληλεπιδράσει με το αναγνωστικό κοινό που τον ακολουθεί και τον αγαπά.

Εάν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις το podcasting για να επεκτείνεις την εμβέλεια και την επιρροή σου, τότε μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους δημιουργίας περιεχομένου που σου δίνει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις τις αναρτήσεις ιστολογίου σου.

Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να τραβήξεις την προσοχή από άτομα που πραγματικά δεν θα το περιμένεις. Ωστόσο εδώ θα ήταν έξυπνο να δημιουργήσεις ένα κύκλο επεισοδίων που θα δημοσιεύεις κάθε κομμάτι κάθε πέντε με έξι μέρες, ανάλογα φυσικά με το τι έχεις να πεις παραέξω.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες πλατφόρμες που μπορείς να δημοσιεύεις τα Podcasts σου

 • Apple
 • Soundcloud
 • Mixcloud
 • Podomatic
 • Stitcher
 • Podbean

Infographics

Για όσους δεν γνωρίζουν: Σύμφωνα με ειδικούς, ένα infographic είναι 30 φορές πιο πιθανό να διαβαστεί από ένα αναγνώστη από ότι ένα απλό κείμενο. Έτσι, αν έχεις κάποιο περιεχόμενο που βασίζεται σε δεδομένα, μπορείς να το να το μετατρέψεις εκ νέου σε ένα ελκυστικό infographic, και κατά συνέπεια θα μπεις στη διαδικασία να σε γνωρίσει ένα νέο κοινό, που πιθανόν να μείνει επιτυγχανόταν υπό άλλες συνθήκες.

Μην ανησυχείς, εάν δεν γνωρίζεις τον τρόπο μετατροπής δεδομένων σε Infographics, γιατί και εδώ υπάρχουν αρκετές αυτοματοποιημένες πλατφόρμες που το κάνουν για εσένα μέσα σε λίγα λεπτά.

Ακολουθούν μερικά εργαλεία δημιουργίας Infographics που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για αυτό το σκοπό

 • Easel.ly
 • Visualize.me
 • Piktochart
 • Visme

Google AdWords

Αγαπητοί μου φίλοι μη γελιόμαστε, όποιος δεν βλέπει την ιστοσελίδα ή το blog του σαν επιχείρηση, τότε προφανώς κάτι δεν κάνεις σωστά και μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει αμέσως.

Ως γνωστόν όλοι ξέρουμε πώς μία ιστοσελίδα μπορεί να σου αποφέρει χρήματα μέσω πολλών και διαφόρων μεθόδων, κυρίως βέβαια μέσα από διαφήμιση, επομένως είναι λογικό να ρίξεις χρήματα σε αυτό που αγαπάς, με απώτερο σκοπό κάποια στιγμή να έρθουν πίσω επί το πολλαπλάσιο.

Έτσι για καλύτερη προώθηση θα σου πρότεινα ως ύστατη λύση να αγοράσεις διαφημίσεις μέσα από το Google AdWords, εν τούτοις είναι κοινό μυστικό πώς θα χρειαστεί να ξοδέψεις κάποια χρήματα, αυτό φυσικά επαφίεται αποκλειστικά στο εύρος των χρημάτων που διαθέτεις.

Εδώ σου συστήνω να αγοράσεις διαφημίσεις που είναι φθηνές, εφόσον δεν πουλάς κάποιο προϊόν ή υπηρεσία. Αρχισε να πειραματίζεσαι και δες ποια μεθοδολογία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Αν κρίνεις πως αξίζει, τότε συνέχισε, εάν πάλι όχι, τότε διέκοψε το αμέσως.

Δημόσιες σχέσεις

Ξεκινά και άρχισε να μιλάς για την ιστοσελίδα ή το blog σου στον έξω κόσμο, πηγαίνοντας σε σεμινάρια, εκδηλώσεις, ή οπουδήποτε αλλού κρίνεις εσύ απαραίτητο για να προωθήσεις τον ιστοχώρο σου. Εκτύπωσε κάρτες και φυλλάδια και άρχισε να τα μοιράζεις σε μέρη όπου βρίσκονται μαθητές, φοιτητές και γενικότερα νέος κόσμος.

Προσπάθησε να μπεις χορηγός επικοινωνίας σε διάφορες εκδηλώσεις του τομέα σου, και αν αυτό απαιτεί να πληρώσεις λεφτά, υπολόγισε τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν και τα αρνητικά στοιχεία και αποφάσισε αν τελικά αξίζει.

Οι δημόσιες σχέσεις θα είναι πάντα το πολυτιμότερο εργαλείο για όλους τους επιχειρηματίες που επιδιώκουν να γνωστοποιήσουν στο ευρύ κοινό το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται.

Σύνοψη

Η προώθηση ιστοσελίδων και blogs με μηδενικό ή χαμηλό κόστος είναι μία πολύ σκληρή δουλειά που απαιτεί συνεχώς έρευνα, εγρήγορση, ευρηματικότητα, δημιουργικότητα, δημόσιες σχέσεις και πότε ανάπαυση. Όσοι ασχολούνται σοβαρά με το αντικείμενο που αγαπούν είναι λογικό πως θα το εξασκούν με πάθος και είναι πιθανό να διακριθούν μέσα από αυτόν τον απέραντο ανταγωνισμό που υπάρχει στο διαδίκτυο, εφόσον κάνουν σοβαρή εργασία.

Δυστυχώς το διαδίκτυο είναι γεμάτο με ιστοσελίδες και blogs που είναι καταδικασμένα να μείνουν στην αφάνεια, επειδή οι κάτοχοι τους τα παρατούν με την πρώτη δυσκολία που εμφανίζεται μπροστά τους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166