Quantize: Βάλτε τάξη στους ρυθμούς σας

Quantize: Βάλτε τάξη στους ρυθμούς σας

Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει τρίτο μέρος σε μια σειρά άρθρων που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία των ρυθμών μας, είτε είναι σε MIDI, είτε σε audio. Μια συνοπτική περίληψη, λοιπόν, του τι είδαμε ως τώρα: στο πρώτο μέρος μιλήσαμε για τις δυναμικές, στο άρθρο “Χρήση δυναμικών σε drum patterns” και εξηγήσαμε το πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε δυναμικές (στην γλώσσα του MIDI λέγονται Velocity) για μια προσεγμένη παραγωγή.

Στο δεύτερο μέρος, στο άρθρο με τίτλο “Grooves: δίνοντας στιλ στους ρυθμούς μας” μιλήσαμε για την αναγκαιότητα των grooves, αν θέλουμε να προσδώσουμε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στους ρυθμούς μας. Στο τρίτο και τελευταίο άρθρο της επικής τριλογίας της επεξεργασίας των ρυθμών μέσω του DAW Ableton Live, το παρόν, θα μιλήσουμε αυτή την φορά για το πιο βασικό όλων, το quantize.

To quantize είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που χρησιμοποιούνται γενικά στα DAW. Θα το συναντήσουμε σε παρόμοιες μορφές και στο Apple Logic, στο Cubase, στα Pro Tools και σε οποιοδήποτε DAW πιάσετε στα χέρια σας.Είναι ένας μηχανισμός που διορθώνει τα μικρά λάθη που έχουμε κάνει κατά την καταγραφή MIDI υλικού. Βέβαια, θα ανακαλύψουμε πως η ιδιότητα αυτή υπάρχει και σε audio clips, αρκεί βέβαια να έχουμε ενεργοποιήσει την εντολή warp.

Αυτός ο μηχανισμός διόρθωσης σε περιβάλλον MIDI στο Ableton Live λειτουργεί ως εξής:

Αν υποθέσουμε πως έχουμε νότες γραμμένες επάνω στο piano roll μας και πως κατά την καταγραφή μέσω ενός MIDI keyboard, ασχέτως αν έχουμε χρησιμοποιήσει τον μετρονόμο του προγράμματος, έχουμε άγχος ή τρέμουν τα χέρια μας από τους πολλούς καφέδες και τις αμφεταμίνες ή γενικώς έχουμε την φήμη του «κουλού», εμφανίζουμε ένα αποτέλεσμα που χρονικά δεν «πατάει» στα σημεία που θα έπρεπε και βρίσκεται αρκετά μακριά από κάτι που θα μπορούσε να ακουστεί με ευχαρίστηση, τότε το quantize είναι ο καλύτερός μας φίλος.

Όπως βλέπουμε εδώ, υπάρχει πρόβλημα, γιατί κάποιες νότες δεν ακουμπάνε επάνω στο πλέγμα που έχουμε ορίσει στο clip μας.

Grid / Πλέγμα: Κάτω δεξιά, στο piano roll, εμφανίζεται η ανάλυση κατά την οποία θέλουμε να επεξεργαζόμαστε το clip μας. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δώσει ανάλυση 1/16, που σημαίνει ότι κάθε 4 μέτρα (διότι έχουμε δηλώσει στο Live ότι θέλουμε να δουλεύουμε με οπλισμό 4/4) θα διαχωρίζονται από 16 ισάξια σημεία, που θα μας βοηθούν να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον συνολικό χώρο που μας δίνεται για την επεξεργασία, για να μπορούμε να τοποθετούμε μέσω ποντικιού σε συγκεκριμένους χώρους την κάθε νότα μας και για να είμαστε πάντα μέσα στον ρυθμό που έχουμε δηλώσει. Μπορούμε με δεξί κλικ επάνω στο 1/16 να δώσουμε διαφορετικές παραμέτρους. Πειραματιστείτε και σε αυτό για να δείτε τι μπορεί να αλλάξει στον τρόπο που κάνετε edit το clip σας.

Αφού λοιπόν έχουμε δημιουργήσει ένα μικρό συμπαθέστατο έκτρωμα με τον ερασιτεχνικό τρόπο που εισάγαμε τις νότες μας, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την βοήθεια του quantize, αντί του να ξεκινήσουμε να τοποθετούμε μια μια τις νότες στο σωστό σημείο επάνω στο πλέγμα, που σίγουρα είναι μια κατά κόρον χρονοβόρα αλλά και βαρετή διαδικασία.

Επιλέγουμε όλες τις νότες που μας ενδιαφέρει να φέρουμε σε τάξη, διότι δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε όλο το clip μας, και με δεξί κλικ μας εμφανίζεται ένα μενού. Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε την εντολή Quantize Settings και να δούμε τις παραμέτρους που μας εμφανίζονται.

Quantise To: Εδώ θα πρέπει να επιλέξουμε με βάση ποιο πλέγμα (1/4, 1/8, 1/16 κλπ.) θα «κολλήσει» το σύστημα τις νότες μας, για να τις φέρει σε τάξη και να ακούγονται στον ρυθμό που θέλουμε. Αν επιλέξουμε ένα τέταρτο (1/4) το σύστημα θα μας δώσει αποτέλεσμα μεταφέροντας τις νότες σε πλέγμα χωρισμένο σε 4 μέρη, οπότε όλες οι νότες θα «κολλήσουν» σε ένα από τα 4 σημεία. Στο 1/16 το σύστημα θα «κολλήσει» τις νότες βασιζόμενο σε ένα πλέγμα 16 ισάξιων σημείων.

Adjust Note: Ενεργοποιώντας το Start θα μας μεταφέρει κάθε νότα που έχουμε εισάγει στο σημείο του πλέγματος που βρίσκεται πιο κοντά. Αν επιλέξουμε το End θα μας μεταβάλει την διάρκεια της κάθε νότας με βάση τον χρόνο του quantize και αν επιλέξουμε και Start και End μαζί, θα μας φέρει την κάθε νότα στο σωστό σημείο στο πλέγμα και θα αλλάξει την διάρκεια κάθε μιας.

Amount: Πόσο επί τοις εκατό θα πραγματοποιηθεί ο μηχανισμός του quantizing. Αν θέλουμε αυστηρά αποτελέσματα χρησιμοποιούμε το 100%. Αν θέλουμε κάτι που να προσδίδει ένα πιο ανθρώπινο στιλ, αρχίζουμε και μειώνουμε την τιμή του amount. Απλά να θυμίσω ότι ένα μικρό ποσοστό λάθους είναι καλό για τα αυτιά του ακροατή. Το είδος μας, με λίγα λόγια, έχει συνηθίσει σε μικρές αποκλίσεις όσον αφορά τον ρυθμό δίνοντας του ένα κάπως οικείο συναίσθημα. Ένα 50-60% στο quantize μας δίνει το αποτέλεσμα που θέλουμε λοιπόν. Δοκιμάστε και 100% αλλά και 50% και συγκρίνετε τις διαφορές.

Πίνακας περιεχομένων

Auto Quantise

Για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτόματο quantize κατά την εγγραφή των νότων μέσω του MIDI keyboard, μπορούμε να επιλέξουμε από το μενού του Live Edit > Record Quantization και να επιλέξουμε το ανάλογο quantize. Αν θελήσουμε να το αφαιρέσουμε, επιλέγουμε πάλι No Quantization.

Audio Quantise

Το Quantization μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και στο audio, μέσω του μηχανισμού Warp. Θα αφιερώσουμε ένα ολόκληρο άρθρο επάνω σε αυτή την τεχνική για να «στρώσετε» ή να μεταλλάξετε το αποτέλεσμα ενός audio αρχείου όπως θέλετε εσείς.