Social Media: Από τη διασκέδαση έως τα επιχειρηματικά μελλοντικά πλάνα

Social Media: Από τη διασκέδαση έως τα επιχειρηματικά μελλοντικά πλάνα, δηλαδή είναι ένα εργαλείο απαραίτητο για όλες τις δουλειές.

Πως μπορούν οι επιχειρήσεις να επωφεληθούν πλήρως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αλληλεπιδράσουν καλύτερα με τους πελάτες τους;

Πολλοί από εμάς τους παλιούς χρήστες του Internet, θα θυμούνται τις ημέρες του Orkut, οι οποίες προκάλεσαν μια νέα τάση, δίνοντας τη δυνατότητα να είμαστε ψηφιακά συνδεδεμένοι με φίλους και μέλη της οικογένειας με ένα πραγματικά πανεύκολο τρόπο.

Ένα δίκτυο υπολογιστών, η δύναμη του Διαδικτύου και ο παγκόσμιος ιστός (www) ενθουσίασαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα κοινωνικά μέσα δημιουργήθηκαν και οι άνθρωποι ήταν περίεργοι να ανακαλύψουν έναν νέο κόσμο προηγμένων τεχνολογιών.

Από 2006 όπου ξεκίνησαν να λειτουργούν τα Social Media πλέον σοβαρά, κανείς δεν θα φανταζόταν ότι μέσα σε λίγα χρόνια οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων θα οδηγήσουν προς μία νέα κατεύθυνση τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες.

Σύμφωνα με μια ειδική έκθεση, με το όνομα “Digital in 2017: Global Overview” περίπου το 37% του συνολικού πληθυσμού στον κόσμο είναι ενεργοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και περίπου 2,56 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δίκτυα με την βοήθεια έξυπνων κινητών τηλεφώνων (αγγλικά: smartphones).

Από το 1997, όταν πρωτοεμφανίστηκε η κοινωνική δικτύωση στο διαδίκτυο, πολύς κόσμος το κοιτούσε με περιέργεια, και μάλιστα εκείνη την εποχή θεωρούνταν από τους ειδικούς ως ένα ακατέργαστο διαμάντι, εν αντιθέσει με το σήμερα που έχει εξελιχθεί ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων. Πλέον τα Social Media έχουν μετατραπεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο που δίνει το βήμα σε κάθε άτομο να επικοινωνήσει το μήνυμα του στο ευρύ κοινό, και μάλιστα, μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή τους χωρίς αυτά.

Οι αναμνήσεις από καλές παλιές ημέρες γράφοντας επιστολές, στέλνοντας τηλεγραφήματα, περιμένοντας να πραγματοποιήσουν μια κλήση σε μεγάλες αποστάσεις και πολλοί άλλοι παραδοσιακοί τρόποι σύνδεσης, υποχώρησαν βαθμιαία με το Διαδίκτυο και το World Wide-Web (www) να διαπερνούν τον κόσμο και να ριζώνουν βαθιά μέσα μας.

Η διαδικασία σύνδεσης με φίλους και οικογένεια υποβλήθηκε σε μια ταχεία επανάσταση με την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συσκευών, όπως smartphone και tablet. Και αυτές οι ιστοσελίδες, τις μέρες που διανύουμε ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα, επιδιώκοντας να προσεγγίσουν τον κόσμο χωρίς να χρειάζεται να τους ψάξουν δεξιά και αριστερά, αφού τους έχουν όλους μπροστά στα πόδια τους.

Και αυτό έχει κάνει τις ιστοσελίδες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μια σημαντική πλατφόρμα για όλες τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Μπορούν πλέον να αποκτήσουν ένα ευρύτερο μερίδιο αγοράς και μπορούν να συνδεθούν άμεσα με παγκόσμιους πελάτες.

Σε αντίθεση με τα παλιά, τα Social Media δίκτυα δεν περιορίζονται περισσότερο στη δημοσίευση φωτογραφιών και την ανταλλαγή σχολίων ή την εκτέλεση άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων. Τώρα με περίπου 2,80 δισεκατομμύρια χρήστες παγκόσμιων κοινωνικών μέσων, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δεν προορίζονται μόνο για διασκέδαση με φίλους και οικογένεια.

Με τους επαγγελματίες και τους πελάτες να έχουν κατανοήσει πλήρως την τεχνολογία το επιχειρηματικό τοπίο αλλάζει αδιάκοπα, διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Twitter, το LinkedIn και πολλά άλλα έχουν γίνει μια τεράστια πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις να εκτελούν πωλήσεις και δραστηριότητες μάρκετινγκ.

Social Media: Οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών

Σε μια εποχή όπου βασιλεύει η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η προηγμένη αυτοματοποίηση, οι επιχειρήσεις υιοθετούν συνεχώς αυτές τις τεχνολογίες. Από την άλλη πλευρά, οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων έχουν επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά των πελατών. Είναι καιρός οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν καταρχήν τη διαρκώς μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των πελατών και να καθορίσουν τις στρατηγικές τους ανάλογα.

Είναι ένα παγκόσμιο και κοινωνικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ενημέρωση των πελατών σχετικά με τις νέες τάσεις, προϊόντα και υπηρεσίες. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης των πελατών και οι νέες μορφές ανταγωνισμού θέτουν αναρίθμητες προκλήσεις στις επιχειρήσεις. Οι πελάτες απαιτούν προβολή στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και διαθεσιμότητα σε διάφορες πλατφόρμες μέσων. Και αυτό επηρεάζει σημαντικά την απόφαση αγοράς των πελατών.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από την MarketingSherpa, περίπου το 95% των ατόμων ηλικίας από 18 έως 34 ετών ακολουθούν τις αγαπημένες τους μάρκες σε δίκτυα κοινωνικών μέσων, ειδικά στο Facebook. Πλατφόρμες όπως το Twitter χρησιμοποιούνται πολύ από τους πελάτες για να δημοσιεύουν ερωτήματα σχετικά με διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες και οι μάρκες απαντούν στα ερωτήματα των πελατών με μεγάλη ευχαρίστηση.

Τα Social Media παίζουν σήμερα επιτακτικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας υγιούς και μακροπρόθεσμης σχέσης με τους πελάτες. Είναι μια εποχή όπου οι άνθρωποι δεν περιμένουν πρωινή εφημερίδα για να πάρουν πληροφορίες και ειδήσεις. Το Διαδίκτυο έχει φέρει επανάσταση. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλατφόρμες πολυμέσων, όπως η εκτύπωση, η φωτογραφία, το βίντεο και ο ήχος, για να δημοσιεύουν μηνύματα και να προγραμματίζουν εκστρατείες στο δίκτυο κοινωνικών μέσων – το αγαπημένο παιδί του μεγάλου παγκόσμιου ιστού (www).

Αυτοματοποίηση του μάρκετινγκ μέσω των Social Media.

Οι εξελισσόμενες τεχνολογίες έχουν μεταβάλει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι λύσεις αυτοματισμού υλοποιούνται για να είναι αποτελεσματικές οι διεργασίες και χωρίς λάθη. Υπάρχουν σύγχρονες λύσεις αυτοματοποίησης αυτές τις μέρες, οι οποίες αυτοματοποιούν ολόκληρες επιχειρησιακές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου του μάρκετινγκ. Με γνώμονα τη διαρκώς μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των πελατών, η επιχείρηση αυτοματοποιεί τη διαδικασία μάρκετινγκ, η οποία κάνει αυτοματοποιημένες αναρτήσεις σε κοινωνικά μέσα και έτσι διατηρεί την ομοιομορφία στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Οι προηγμένες λύσεις αυτοματισμού δεν αφήνουν περιθώρια για κενά και εσφαλμένες επικοινωνίες. Οι καμπάνιες, οι προσφορές και πολλές άλλες δραστηριότητες μπορούν να εκτελεστούν με επιτυχία σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επικοινωνούν με μεγάλο αριθμό πελατών σε παγκόσμια κλίμακα, δίχως περιορισμούς. Αυτό βοηθά στην προώθηση της αυξημένης ζήτησης και έτσι τα κοινωνικά μέσα διαδραματίζουν έναν επιτακτικό ρόλο στη δημιουργία ενός υγιούς εισοδήματος για τις επιχειρήσεις.

Τα κοινωνικά μέσα εξασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα των επιχειρήσεων στους πελάτες, όλο το εικοσιτετράωρο. Με πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter, το LinkedIn και πολλά άλλα, τα πράγματα δεν παραμένουν στην περιφέρεια μεγιστοποίησης του κέρδους και παράδοσης προϊόντων και υπηρεσιών. Αντίθετα, πρόκειται περισσότερο για την οικοδόμηση μιας εξατομικευμένης σχέσης επιχειρήσεων – πελάτη.

Έτσι, τα κοινωνικά μέσα αποδεικνύονται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πελατών και στην αύξηση του ποσοστού διατήρησης. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, τα Social Media είναι η νέα γραμμή ζωής των επιχειρήσεων στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τα Social Media επιτρέπουν την επιχειρηματική δραστηριότητα να εξελίσσεται συνεχώς.

Η έκθεση “Digital in 2017: Global Overview” αναφέρει επίσης ότι περίπου 1 εκατομμύριο νέοι χρήστες είτε από κινητές συσκευές ή σταθερούς υπολογιστές προστίθενται κάθε μέρα. Αυτός είναι ο έντονος αντίκτυπος των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Οπότε μπορείτε εύλογα να φανταστείτε πόσο ισχυρά έχουν γίνει και τι τεράστιο αντίκτυπο έχουν για τις επαγγελματικές κινήσεις σας. Με μια τόσο μεγάλη πελατειακή βάση, που αποτελείται από πελάτες από κάθε γωνιά του κόσμου, παρέχουν στην επιχείρηση άμεση πρόσβαση σε τόσες πολλές ευκαιρίες, αρκεί να γνωρίζει κάποιος πώς να τις εκμεταλλευτεί. Και οι επιχειρήσεις υιοθετούν τεχνολογίες αποδιοργάνωσης όπως η προηγμένη αυτοματοποίηση για την παροχή ποιοτικών αγαθών και υπηρεσιών, την ικανοποίηση και τη συνολική αληθινή αξία.

Όταν τεχνολογίες όπως η αυτοματοποίηση βρίσκονταν σε εξέλιξη, δεν ήταν πολύ ωφέλιμες για τις μικρές επιχειρήσεις. Όμως, με τις τεχνολογίες που καινοτομούν με εξαιρετικά γρήγορη ταχύτητα, τα Social Media έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη αμέτρητων μικρών επιχειρήσεων διαφορετικής φύσης. Σύμφωνα με το Facebook,περισσότερα από 50 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει σελίδες Facebook για να συνδεθούν με τους πελάτες τους. Ως εκ τούτου, οι ευκαιρίες απασχόλησης έχουν πολλαπλασιαστεί, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά τις οικονομίες να επιτελούν με αυξημένη σταθερότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας