ΑρχικήGadgetSony A450: Χρώματα, αντίθεση, αυτονομία και επιδόσεις

Sony A450: Χρώματα, αντίθεση, αυτονομία και επιδόσεις

Sony A450 Πληροφορίες

  • Αισθητήρας CMOS Exmor 14,2 MPixel
  • Σύστημα σταθεροποίησης εικόνας SteadyShot INSIDE
  • Αποθήκευση σε Memory Stick PRO Duo και SD/SDHC

Το κενό μεταξύ της σειράς Α300 και Α500 των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών SLR της Sony φαίνεται να καλύπτει η νέα Sony A450 που κυκλοφόρησε στην αγορά πριν περίπου δύο μήνες. Ταυτόχρονα, με την κίνησή της αυτή η Sony συμπληρώνει πλέον μια μεγάλη γκάμα entry level φωτογραφικών μηχανών για κάθε τσέπη και βαλάντιο.

Συγκεκριμένα, η Sony-A450 είναι ένα «αντίγραφο», σε μικρότερο ίσως μέγεθος, της πολύ καλής Α550 αλλά σε πιο «light» έκδοση, αφού δανείζεται από την A550 αρκετά καλούδια, όπως τον αισθητήρα της, τη δυνατότητα επιλογής πολύ υψηλών ISO έως και 12800 και την ταχύτητα ριπής των λήψεων που φτάνει, σύμφωνα με τη Sony, σε έως και 5 φωτογραφίες JPEG ανά δευτερόλεπτο στο στάνταρ mode, και έως και 7 καρέ το δευτερόλεπτο σε high speed mode. Επιπλέον όμως η Α450 χαρακτηρίζεται από υψηλή αυτονομία με ισχυρή μπαταρία που αποδίδει έως και 1.050 λήψεις (μέτρηση CIPA) με χρήση του εικονοσκοπίου. Πράγματι, οι φωτογραφικές μου εξορμήσεις με την A450 συνοδεύτηκαν από αρκετά κλικ αλλά και πολλή χρήση της οθόνης LCD για επισκόπηση των λήψεων.

Η Α450 διαθέτει δύο υποδοχές για κάρτες μνήμης Memory Stick PRO Duo και SD/SDHC που αυξάνουν την αυτονομία της και στον τομέα της αποθήκευσης των λήψεων.

Ο αισθητήρας CMOS της Α450 είναι των 14,2 megapixel τεχνολογίας Exmor και προσφέρει υψηλή απόδοση με εξαιρετική αντίθεση και έντονα χρώματα, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς από τις φωτογραφίες της παρουσίασης, οι οποίες δεν έχουν υποστεί κάποιου είδους επέμβαση στα χρώματα και τον κορεσμό. Τον καθαρισμό του αισθητήρα από τη σκόνη αναλαμβάνει το διπλό σύστημα καθαρισμού με αντιστατική επικάλυψη και μηχανισμό αλλαγής CCD.

Ο ψηφιακός θόρυβος της Α450 κυμαίνεται σε ικανοποιητικά έως μέτρια επίπεδα έως τα 3200 ISO. Η μηχανή μπορεί να φτάσει έως και τα 12.800 ISO, όπως ήδη αναφέρθηκε, αλλά θεωρώ υπερβολική αυτή την τιμή τόσο για την Α450 όσο και για την Α550, από την οποία δανείστηκε αυτή τη δυνατότητα. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε λήψεις με ευαισθησία 1600, 3200 και 6400 ISO.

Το οπτικό σκόπευτρο της μηχανής διαθέτει 9 σημεία εστίασης και σε συνδυασμό με τη λειτουργία EyeStart η εστίαση των θεμάτων σας γίνεται αστραπιαία. Στο σκόπευτρο παρέχονται όλες οι απαραίτητες ενδείξεις ρυθμίσεων και πληροφοριών.

Η Α450 διαθέτει οθόνη 6,9 cm (2,7 ιντσών) Clear Photo LCD με έξυπνη προβολή γραφικών και αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας. Ο συνολικός αριθμός των κουκκίδων ανέρχεται στις 230.400. Η οθόνη μπορεί να μην έχει την υψηλή ανάλυση της Α550 αλλά είναι πραγματικά διαυγέστατη, με φωτεινά χρώματα και πιστότητα στην απεικόνιση των λήψεων. Εντύπωση ίσως σας προκαλέσουν δύο τετράγωνα ανοίγματα στο πάνω μέρος της οθόνης. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά θέσεις στήριξης του ειδικού προαιρετικού εξαρτήματος SH-L1AM για σκίαση στην οθόνη LCD για καλύτερη ορατότητα σε έντονο ηλιακό φως.

Το Live View που διαθέτει η Α450, θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε σε δύσκολες λήψεις, όπου το οπτικό σκόπευτρο… εγκαταλείπει τον αγώνα. Η εστίαση μέσα από τη λειτουργία του Live View μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να πατήσετε απλά το κεντρικό κουμπί AF στον πολυεπιλογέα εντολών, οπότε η μηχανή θα εστιάσει αυτόματα μόνο στο κεντρικό σημείο του κάδρου, και ο δεύτερος, να εστιάσετε χειροκίνητα. Επιπλέον, για επιβεβαίωση της εστίασης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Manual Focus Check Live View ώστε να μεγεθύνετε το σημείο έχοντας μια σαφέστατη άποψη για την εστίαση του θέματός σας.

Το SteadyShot INSIDE (οπτική σταθεροποίηση της εικόνας) της A450 παρέχει αντικραδασμική απόδοση 2,5-4,0 βημάτων και σας βοηθά να φωτογραφίζετε με χαμηλές ταχύτητες κλείστρου αποφεύγοντας τις θολές εικόνες που δημιουργούνται από το κούνημα της μηχανής.

Στην Sony A450 θα βρείτε τις γνωστές και επιτυχημένες λειτουργίες όπως το D-Range και την αυτόματη λειτουργία HDR για πιο φυσικές σκηνές ομαλής έκθεσης με οπίσθιο φωτισμό αλλά και τη δημιουργία ενός υψηλού δυναμικού εύρους αντίστοιχα.

Αυτό που δε θα βρείτε στην Α450 είναι η λήψη βίντεο και η ανακλινόμενη οθόνη. Η μηχανή ενσωματώνει πάντως πολλές από τις καινοτόμες και απαραίτητες λειτουργίες ακριβότερων μηχανών και απευθύνεται σε όσους ζητούν όμορφες ποιοτικές φωτογραφίες με πλούσια χρώματα, και άριστες επιδόσεις, χωρίς να ξοδευτούν ιδιαίτερα.

Διάβασε επίσης: Αγορά ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, πλήρης οδηγός

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166