ΑρχικήΟχήματαSuzuki Burgman 650 Executive

Suzuki Burgman 650 Executive

Πιστεύω ότι ελάχιστοι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν το Suzuki Burgman 650. Κυκλοφορεί επί δεκαεννιά χρόνια στην αγορά (το 2002 παρουσιάστηκε το πρώτο) και είναι αυτό που δημιούργησε την κατηγορία των μεγάλων τουριστικών scooter. Το Yamaha T-Max 500, το Gilera GP 800, το Aprilia SRV 850 και τα BMW C600 και C650GT ακολούθησαν.

Και από αυτά, μόνο τα scooter της BMW μπορούν -σε υψηλότερη τιμή- να φτάσουν τα πολυτελή χαρακτηριστικά του Suzuki! Γιατί η Suzuki δεν βελτίωσε απλά το μεγάλο της scooter, αλλά φρόντισε ώστε να πωλείται φτηνότερα παρά ποτέ. Και μάλιστα από το 2002 και μετά το Suzuki Burgman 650 έχει δεχτεί μια πολύ ωραία σειρά βελτιώσεων, που διατήρησαν ακέραιο τον χαρακτήρα του scooter, με τις δυνατές επιδόσεις, την καλή προστασία από τον άνεμο και τον καιρό, τον μεγάλο χώρο κάτω από τη σέλα και την αναπαυτική-τουριστική θέση οδήγησης.

Το Suzuki Burgman 650 Executive που οδηγήσαμε, έχει ακόμη πιο πολυτελή χαρακτηριστικά με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, θερμαινόμενα γκριπ, θερμαινόμενη σέλα (!), φυσικά τους καθρέφτες που κλείνουν ηλεκτρικά και το ABS.

Design

Δεν θα το καταλάβετε με την πρώτη ματιά, αλλά η Suzuki έκανε αρκετές αλλαγές στο Burgman 650 στο μοντέλο του 2013 και μάλιστα ήταν από τα λίγα μοντέλα που δέχτηκαν τόσο μεγάλη φροντίδα στη γκάμα της εταιρίας, σε μια εποχή που το εργοστάσιο έριχνε την περισσότερη ενέργειά του στην εξέλιξη του Suzuki V-Strom 1000. Ο σχεδιασμός του μεγάλου scooter είναι λίγο πιο αιχμηρός με το πίσω μέρος να είναι λίγο πιο λεπτό και τα φώτα εμπρός να είναι μεγαλύτερα με νέα φώτα στάσεως LED από κάτω τους.

Εργονομία

Πιο ουσιαστική διαφορά είναι ότι η ποδιά στο κάτω μέρος της έχει ξανασχεδιαστεί για να φτάνουν τα πόδια του αναβάτη ευκολότερα στο έδαφος. Ετσι κι αλλιώς το ύψος της σέλας στα 750mm από το έδαφος, είναι αρκετά χαμηλό ώστε οι περισσότεροι αναβάτες φτάνουν εύκολα κάτω, κι ας είναι φαρδιά η σέλα. Τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη είναι κατά 10mm ψηλότερα για να φέρνουν τα πόδια σε ανετότερη γωνία.

Έχει παραμείνει φυσικά η πλάτη του συνεπιβάτη που γράφει Executive στο πίσω μέρος και που έχει μεγάλη και ουσιαστική αξία, επειδή διατηρεί τον συνεπιβάτη ξεκούραστο, επομένως στο ταξίδι που θα πάτε θα διαμαρτυρηθεί («φτάνουμεεεε;») αργότερα.

Πολύ σημαντική βοήθεια προσφέρουν και τα δύο έξτρα μικρά ντουλαπάκια στην εσωτερική μεριά του φέρινγκ, ένα σε κάθε πλευρά, ενώ στο κέντρο υπάρχει το μεγαλύτερο ντουλαπάκι που κλειδώνει και στο εσωτερικό του έχει ρευματοδότη 12V. Κάτω από τη σέλα χωράνε δύο full face κράνη, ακόμη και δύο Arai RX-7GP με τους εξωτερικούς αεραγωγούς.

Άλλη αλλαγή αφορά την τοποθέτηση του χειρόφρενου που δεν είναι στο εσωτερικό της ποδιάς πλέον, αλλά στο αριστερό πλευρό του scooter – και είναι ομολογουμένως πιο πρακτικό στη χρήση του.

Κινητήρας

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας με τους κεκλιμένους προς τα εμπρός κυλίνδρους και την χωρητικότητα των 638cc δεν έχει εκτεταμένες αλλαγές, παρά μόνο καινούργια ελατήρια βαλβίδων και νέα ελατήρια εμβόλων με στόχο να μειωθούν οι τριβές. Επίσης τοποθετήθηκαν μικρότεροι ψεκαστήρες και νέα ηλεκτρονική που στόχο είχε τη μείωση της κατανάλωσης κυρίως στην αυτόματη λειτουργία.

Παρόμοιες αλλαγές έχει δεχτεί και το CVT με έμφαση στη μείωση των εσωτερικών του τριβών για καλύτερη λειτουργία. Η ονομαστική του απόδοση είναι όπως και πριν στους 56 ίππους στις 7.000rpm.

Όργανα

Και αυτά άλλαξαν! Περιέργως απέκτησαν μια κάπως ρετρό νότα, γιατί πριν ήταν εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Τώρα όμως ο νέος πίνακας οργάνων αποτελείται από ένα στρογγυλό αναλογικό ταχύμετρο κι ένα επίσης στρογγυλό αναλογικό στροφόμετρο. Στο κέντρο βρίσκεται μια ψηφιακή οθόνη με πλήθος πληροφοριών μεταξύ των οποίων το ρολόι, τα οδόμετρα, ενδείξεις επιλεγμένες σχέσης όταν είναι στο manual, θερμοκρασία περιβάλλοντος και οι ενδείξεις της κατανάλωσης. Μέσα στην πλάκα του στροφομέτρου ανάβει μια πράσινη ένδειξη Eco που μας υπενθυμίζει ότι ταξιδεύουμε οικονομικά. Ανάβει μόνο στο D mode και στο manual όταν πηγαίνετε σιγά.

Εξοπλισμός που κάνει το Suzuki Burgman 650 να ξεχωρίζει

Οφείλω να απαριθμήσω σε ξεχωριστή παράγραφο μερικά από τα πολυτελή και ξεχωριστά χαρακτηριστικά του Suzuki Burgman 650 Executive:

  • Ηλεκτρική ζελατίνα
  • Ηλεκτρικοί καθρέφτες (κλείνουν από κουμπί στο αριστερό χειριστήριο)
  • Θερμαινόμενα γκριπ
  • Θερμαινόμενη σέλα με επιλογή για θέρμανση θέσης οδηγού ή και των δύο θέσεων
  • Το CVT με επιλογή αυτόματης λειτουργίας (σε δύο θέσεις D και Sport) ή χειροκίνητης από δύο κουμπιά συν και πλην στον αριστερό πολυδιακόπτη.

Suzuki Burgman 650 Executive – on board

Λοιπόν, οι ηλεκτρικοί καθρέφτες είναι ένα από τα πιο καταπληκτικά χαρακτηριστικά που έχει το Suzuki Burgman 650 Executive. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι είναι καλοί καθρέφτες γιατί είναι τοποθετημένοι χαμηλά με οπτικό πεδίο κάτω από το τιμόνι, άρα δεν βλέπεις τα μανίκια σου, αλλά πραγματικά τι γίνεται πίσω σου! ΟΜΩΣ… ξεβγαίνουν πολύ, αυξάνοντας το συνολικό πλάτος του scooter. Ο γκατζετάκιας Ιάπωνας μηχανικός όμως που στον ελεύθερο χρόνο του σχεδιάζει Transformers, έφτιαξε έναν μηχανισμό που να κλείνει τους καθρέφτες από ένα μπλε κουμπί στον αριστερό πολυδιακόπτη (και αυτό).

Δηλαδή, ξεκινάτε από το φανάρι με ανοιχτούς καθρέφτες, γκαζώνετε όσο θέλετε και φτάνετε μέχρι τα επόμενα σταματημένα αυτοκίνητα – σημαδεύετε το άνοιγμα ανάμεσα από τα αυτοκίνητα στο οποίο κανονικά δεν χωράτε – τρία μέτρα πριν συντριβούν οι καθρέφτες πάνω στις γωνίες των πορτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων πατάτε το μπλε κουμπί – οι καθρέφτες κλείνουν και το ογκώδες scooter χωρά με ευκολία ανάμεσα από τα σταματημένα αυτοκίνητα.

Όταν βρεθείτε ξανά στον ανοιχτό δρόμο πατάτε πάλι του κουμπί για να τους ξανανοίξετε. Μπορείτε επίσης να ανοιγοκλείνετε τους καθρέφτες, έτσι απλά, επειδή μπορείτε και να ψαρώνουν οι διπλανοί σας.

Λιγότερο θεαματική είναι η ηλεκτρική ζελατίνα που ελέγχεται από ένα κουμπί στα δεξιά. Η διαφορά από τη χαμηλότερη στην ψηλότερη θέση δεν είναι μεγάλη (κυρίως λόγω της κλίσης της). Σίγουρα θα βολέψει αναβάτες με αναστήματα κάτω του 1,75μ. αλλά εγώ στο 1,76μ. προτιμούσα να την έχω στη χαμηλότερη θέση ώστε ούτε στροβιλισμούς να μου κάνει, ούτε να βρίσκεται η πάνω άκρη της στο ύψος των ματιών μου. Πάντως με τη ζελατίνα στην υψηλότερη θέση μπορούσα να σκύψω πίσω της και να καλυφθώ από τον αέρα, ήμουν όμως σε άβολη θέση.

Για τα θερμαινόμενα γκριπ δεν θα επεκταθώ – η χρησιμότητά τους είναι ανεκτίμητη. Όμως το ίδιο ανεκτίμητη είναι η θερμαινόμενη σέλα! Μην νομίσετε ότι η αξία της είναι μόνο να σε θερμαίνει όταν κάνει ψόφο, αφού ο μέσος ιδιοκτήτης του Suzuki Burgman 650 Executive όταν έχει χιονίσει πιθανότατα θα πάρει το αυτοκίνητό του ή το ελικόπτερό του.

Όχι, τη χρησιμότητά της θα την καταλάβετε σε καλές ημέρες του χειμώνα με υγρασία που φτάνει στο μεδούλι ή μετά από ψιλόβροχο που η σέλα είναι βρεγμένη και όσο και να τη σκουπίσετε με το μανίκι του μπουφάν, μένει υγρή. Η θαλπωρή που ένιωσα με τη σέλα αναμμένη σ’ αυτές τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου που οδήγησα το scooter με έκανε να νιώθω ευγνωμοσύνη για τον Ιάπωνα μηχανικό που το σκέφτηκε…

Στην πόλη

Το μεγάλο βάρος του scooter στα 277 κιλά και ο μεγάλος του όγκος που θυμίζει μεγάλη τουριστική μοτοσικλέτα (έχει μεταξόνιο 1.585mm) παίζουν αποφασιστική σημασία στις επί τόπου μανούβρες. Το να κάνετε το scooter προς τα πίσω μπορεί να αποδειχθεί άθλος αν έχετε παρκάρει σε δρόμο με κλίση. Το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού όμως θα περιορίσει τη μανούβρα μόνο στις απαραίτητες κινήσεις.

Η όρθια θέση οδήγησης και το χαμηλό ύψος της σέλας βοηθούν στον άριστο έλεγχο του μεγάλου scooter στις χαμηλές ταχύτητες, ενώ η βαριά αίσθηση εξαφανίζεται όταν ανοίξετε το γκάζι και βρεθείτε σε κίνηση. Με κλειστούς τους καθρέφτες το Suzuki 650 Burgman μπορεί να εκτελέσει αρκετά δύσκολους ελιγμούς ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, αν και κάποια στιγμή το μήκος του θα βάλει το όριο στις σφήνες και τα μικρότερα δίκυκλα θα σας αφήσουν πίσω.

Στον ανοιχτό δρόμο

Έχοντας ξεπεράσει τα βαρυφορτωμένα από κίνηση σημεία του δρόμου χωρίς κόπο, κάποια στιγμή ο δρόμος θα ανοίξει για να σας αποζημιώσει. Μαζεύει χιλιόμετρα αρκετά γρήγορα ακόμη και στο D mode και ταξιδεύει άνετα με 140km/h. Με την ταχύτητα αυτή μπορείτε να κάνετε μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων ταξίδια και μάλιστα αν κρατάτε το γκάζι σταθερό θα δείτε και το πράσινο λαμπάκι να ανάβει για να σας επιβραβεύσει που οδηγείτε οικονομικά.

Αν θελήσετε πάντως να κάνετε ένα προσπέρασμα ενώ πηγαίνετε με 100-120km/h τότε στο απλό άνοιγμα του γκαζιού θα νιώσετε τον κινητήρα να καθυστερεί να ανεβάσει στροφές. Τότε θα πρέπει να αναζητήσετε την έξτρα βοήθεια του κουμπιού Power στον αριστερό διακόπτη που κονταίνει τη μετάδοση και σας δίνει άμεσα τις περισσότερες στροφές που χρειάζεστε για το προσπέρασμα. Θα μπορούσατε να επιλέξετε το Power και σε διαδρομές με στροφές ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο χρειάζεστε δυνατότερες μεσαίες στροφές, προσωπικά όμως προτίμησα την χειροκίνητη αλλαγή ταχυτήτων, (επιλογή Μ στο κίτρινο κουμπί αριστερά) επειδή προσφέρει περισσότερη ακρίβεια στο στροφάρισμα του κινητήρα.

Πριν πάμε στις στροφές να πούμε δύο λόγια ακόμη για την τελική ταχύτητα. Όπως είπαμε ταξιδεύετε άνετα με 140km/h. Το επίμονο άνοιγα του γκαζιού θα σας φέρει στα 180km/h (ανεξάρτητα από την επιλεγμένη λειτουργία του CVT – απλά με την Power ή την χειροκίνητη λειτουργία θα έρθει ταχύτερα) και τότε θα πατήσετε το μπλε κουμπί και θα κλείσετε τους καθρέφτες, οπότε θα νιώστε την αεροδυναμική πίεση να υποχωρεί και η βελόνα του ταχυμέτρου θα ανέβει άλλα δύο χιλιόμετρα στα 182km/h που είναι 170km/h πραγματικά.

Καθόλου άσχημα αν σκεφτείτε ότι το προηγούμενο μοντέλο είχε πραγματική τελική 161km/h και με εξάτμιση ολόσωμο Yoshimura τα 171km/h. Αρα, εκείνες οι αντιτριβικές αλλαγές στο CVT και τον κινητήρα είχαν κι ένα πολύ πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα – πέρα από την κατανάλωση, για την οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω.

Μια σημείωση ακόμη για τις ταχύτητες κοντά στην τελική είναι ότι γίνεται αισθητή η μεγάλη αεροδυναμική αντίσταση του scooter, με ευαισθησία στους πλάγιους ανέμους, αλλά και στις αλλαγές κατευθύνσεων -όταν στρίβει η εθνική οδός, η πίεση του αέρα μετατοπίζεται δημιουργώντας ασάφεια στο εμπρός μέρος.

Στις στροφές

Και πάλι ο όγκος, το μεγάλο βάρος, οι μέτριες διαδρομές των αναρτήσεων (110mm εμπρός και 100mm πίσω) και οι μεσαίας διαμέτρου τροχοί (15in εμπρός, 14in πίσω) παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην οδική συμπεριφορά του scooter. Με αυτό ως δεδομένο όμως πρέπει να πούμε ότι είναι ευέλικτο, σταθερό, στρίβει με ακρίβεια και επιταχύνει ωραία στην έξοδο (αν και όχι ιδιαίτερα δυνατά με επιλεγμένο το D mode).

Η θέση οδήγησης (οι τροχοί μακριά από τον κορμό του αναβάτη) πάντως στερεί την ακριβή αίσθηση από τους τροχούς. Φαίνεται όμως ότι οι αναρτήσεις παρά το γεγονός ότι παραμένουν μαλακές δεν είναι τόσο ενδοτικές όσο στο προηγούμενο μοντέλο, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί αλλαγές. Τα ελαστικά πάντως Bridgestone Battlax ΤΗ 01 προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες, προσφέροντας μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης.

Τα φρένα έχουν πολύ ωραία αίσθηση και είναι αρκετά δυνατά για να ακινητοποιήσουν το scooter σε όλες τις περιπτώσεις ενώ βοηθά και το βελτιωμένο ABS.

Η θέση οδήγησης και η ίδια σέλα είναι άνετη βοηθώντας στο να κάνετε το ταξίδι μονοκόμματο ή τουλάχιστον να μην νιώθετε κουρασμένος στο τέλος της μέρας μετά από πολλά αστικά χιλιόμετρα. Πολύ άνετη είναι και η σέλα του συνεπιβάτη (με την πλάτη) με άφθονο χώρο, στιβαρές χειρολαβές και μεγάλο πλάτος. Θέλει εξάσκηση το να ανέβεις στην πίσω σέλα επειδή η πλάτη επιβάλλει να σηκώσεις το πόδι σου ακόμη υψηλότερα.

Κατανάλωση καυσίμου

Για την κατανάλωση του Suzuki Burgman 650 Executive μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά οικονομική. Στην περίοδο που είχαμε το scooter για δοκιμή μετρήσαμε μέση κατανάλωση (μεικτή διαδρομή επιλέγοντας όλες τις λειτουργίας του CVT) 4,6lt/100km – χαμηλότερη από τα 5,1lt του προηγούμενου μοντέλου. Η ένδειξη κατανάλωσης στα όργανα έδειχνε μέχρι και 6lt/100km όταν τρέχαμε και έπεφτε και λιγότερα από 4,5lt/100km όταν το λαμπάκι Εco ήταν αναμμένο. Αρα, από το ρεζερβουάρ των 15 λίτρων μπορούμε να περιμένουμε αυτονομία άνω των 320km.

Γιατί το Suzuki Burgman 650 Executive είναι μια καλή ιδέα

Αν δεν έχετε σκοπό να δώσετε λίγα λιγότερα από δέκα χιλιάρικα (δείτε εδώ τον τιμοκατάλογο της Suzuki) για να αγοράσετε ένα μεγάλο scooter μάλλον δεν έχετε φτάσει ως το σημείο να διαβάζετε αυτή την τελευταία παράγραφο. Αν διαβάσατε όμως ως εδώ, τότε με τη νέα του τιμή θα έχετε ήδη ενθουσιαστεί. Αν και σε απόλυτα νούμερα η τιμή δεν είναι χαμηλή, συγκριτικά με τα άλλα μεγάλα scooter είναι το φτηνότερο, αν και είναι το πολυτελέστερο.

Το Suzuki Burgman 650 Executive είναι πραγματικά διασκεδαστικό στην οδήγηση, άνετο και γρήγορο στη βόλτα του (και στο ταξίδι), ποιοτικό, φιλικό στον αναβάτη, πολύ πρακτικό, με εύχρηστους χώρους και φυσικά ασφαλές.

Άλλα βασικά του χαρακτηριστικό είναι ότι μπορείτε να το χρησιμοποιείτε το ίδιο εύκολα σε καθημερινή βάση ή τουριστική, είναι ευπαρουσίαστο για να το εκτιμήσουν οι επαγγελματικοί συνεργάτες σας και δεν καίει πολλή βενζίνη. Και για να τα λέμε όλα, για πολλούς από εμάς το σημαντικότερο ίσως είναι ότι αγοράζεις ένα μεγάλο scooter που φαίνεται και είναι ακριβότερο (σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πωλείται +€1500) σε σχέση με αυτά που πραγματικά έχεις δώσει, άρα το image μας βελτιώνεται χωρίς να ματώσουμε γι’ αυτό. Για κάποιους από εμάς, και αυτή η πτυχή του θέματος είναι εξίσου σημαντική…

Προσωπική μου επιθυμία θα ήταν να έβαζε η Suzuki στην ίδια τιμή κι ένα ηχοσύστημα στο ωραίο της scooter, αλλά και χωρίς αυτό, το Suzuki Burgman 650 Executive εξακολουθεί να είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΩΣ ΚΑΤΟΧΟΣ BURGMAN EXECUTIVE ’07 ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ SUZUKI ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ. ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ CVT ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ. ΜΕΤΑ ΤΑ 50000ΧΛΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ CVT ME ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ (ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΑΛΑΣΕ ΣΕ 3000ΧΛΜ) ΤΟ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ BURGMAN 650 ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΔΙΝΕ ΕΓΓΥΗΣΗ 10ΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ CVT ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166