ΑρχικήΔιαδίκτυοΣυνωμοσιολόγοι έκαναν μήνυση στο YouTube για την κατάργηση των καναλιών τους

Συνωμοσιολόγοι έκαναν μήνυση στο YouTube για την κατάργηση των καναλιών τους

Το YouTube δέχθηκε αγωγή από μια ομάδα κατόχων καναλιών που ισχυρίζονται ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα τους από τις πρόσφατες ενέργειες της πλατφόρμας εναντίον των λογαριασμών της QAnon (είναι συνωμοσιολόγοι που επί της ουσίας παραπληροφορούν τον κόσμο). Οι χρήστες, πολλοί από τους οποίους είχαν εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές στην πλατφόρμα, ζητούν από το δικαστήριο να γίνει επαναφορά των λογαριασμών τους.

Η καταγγελία της μήνυσης αναφέρει: «Η μαζική κατάργηση των καναλιών στο YouTube συνέβη μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 2020, φιμώνοντας τους συντηρητικούς δημιουργούς που θέλουν να εκφράσουν την άποψη τους στους Αμερικανούς πολίτες για τις εκλογές. Το YouTube προέβη σε αυτήν την ενέργεια τόσο γρήγορα που οι ενάγοντες … δεν έλαβαν καμία ειδοποίηση εκ των προτέρων ώστε να μπορέσουν να κατεβάσουν και να αποθηκεύσουν το περιεχόμενο που δημιούργησαν με πολύ κόπο».

Το άρθρο 230 του Communications Decency Act συνήθως προστατεύει τις πλατφόρμες από αγωγές έναντι πράξεων συνωμοσίας, κάτι που συνεπάγεται ότι ο νόμος είναι πιθανό να δικαιώσει στην προκειμένη περίπτωση το YouTube. Οι Ρεπουμπλικάνοι πρότειναν την προσθήκη μιας ρήτρας, η οποία θα διευκόλυνε την επιτυχία των αγωγών αυτού του είδους. Ωστόσο καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν θεσμοθετήθηκε με αποτέλεσμα, η νομική αξία αυτών των μηνύσεων να μην έχει κανένα αντίκρισμα.

Το YouTube αγωνίζεται σκληρά εδώ και καιρό ενάντια στο απαράδεκτο περιεχόμενο που προάγει τη συνωμοσία και αποπροσανατολίζει το ευρύ κοινό από την αληθινή διάσταση των πραγμάτων, αλλά μόλις πρόσφατα έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να μειώσει τη διάδοσή του. Το 2018, η πλατφόρμα άρχισε να προσθέτει συνδέσμους προς έγκυρες πηγές σε βίντεο σχετικά με θέματα που σχετίζονται με συνωμοσία, με την ελπίδα ότι οι πραγματικές πληροφορίες θα απομακρύνουν τους χρήστες από τις ψεύτικες θεωρίες που προωθούν οι ανεύθυνοι δημιουργοί των καναλιών. Τον επόμενο χρόνο, το YouTube άλλαξε τον αλγόριθμό του, υποβαθμίζοντας έτσι το περιεχόμενο συνωμοσίας, ενώ οι συντονιστές πλατφόρμας πήραν ακόμη πιο δραστικά μέτρα ενάντια σε αυτά τα βίντεο συνωμοσίας, απαγορεύοντας ακόμη και ένα βίντεο του Shane Dawson που εξερεύνησε δημοφιλείς συνωμοσίες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166