Συλλέκτης, ιδιοκτήτης τεσσάρων κοσμηματοπωλείων, πρώην πρόεδρος των Ελλήνων κοσμηματοπωλών που συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υψηλής Ωρολογοποιίας. Ο Νίκος μιλά για το μεγάλο του πάθος: τα complications, τα υπερπολύτιμα και πολύπλοκα ρολόγια.
Αν και ξεκινήσατε από τη χρυσοχοΐα, το όνομά σας έχει συνδεθεί με τα ρολόγια. Πώς προέκυψε η σχέση μαζί τους;
Ξεκίνησε από προσωπικό ενδιαφέρον. Με την πάροδο του χρόνου έγινα συλλέκτης, ήμουν ο πρώτος κοσμηματοπώλης στην Ελλάδα που δημιούργησε συλλογή από complications και ο πρώτος που τα εμπορεύτηκε μπήκαν στα καταστήματα το 1989. Η συλλογή μου αριθμεί περίπου 50 σπάνια κομμάτια, κάποια από αυτά μοναδικά.
Δεν ήταν μεγάλο ρίσκο να επενδύσετε σε ένα «είδος πολυτελείας», σε μία εποχή, τότε, όχι και τόσο πρόσφορη;
Δεν το αντιμετώπισα ως ρίσκο, αλλά ως επένδυση. Συνεργαζόμενος με κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της ωρολογοποιίας και άρα έχοντας υπ όψιν μου την παγκόσμια αγορά, ό,τι και να συνέβαινε τότε στην Ελλάδα δεν θα με επηρέαζε αρνητικά. Εξάλλου, γνωστοποιώντας τη συλλογή μου ανακάλυψα ότι υπήρχαν πολλοί που ενδιαφέρονταν σοβαρά για το ακριβό ρολόι. Και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Μιλώντας για ακριβό και πολύπλοκο ρολόι, πώς θα το περιγράφατε, ποια είναι τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του;
Καταρχάς, μιλάμε για ρολόγια διακριτικά, σε καμία περίπτωση δεν καταλαβαίνεις την αξία τους με την πρώτη ματιά. Ο όρος με τον οποίο αναφερόμαστε σε αυτά είναι «complications». Οι ειδικές, με ιδιαίτερες ικανότητες πάνω σε κάτι, μηχανές, όπως να παράγουν ήχους, να υπολογίζουν τα δίσεκτα έτη με απόλυτη ακρίβεια σαν μηχανικά ή κουρδιστά ρολόγια, καθώς και ο χρόνος κατασκευής τους, τα καθιστούν ακριβά, πολύτιμα, σπάνια και μοναδικά. Ένα ρολόι complication χρειάζεται από ένα έως δύο χρόνια για να κατασκευαστεί και ελάχιστοι ρολογάδες σε όλη την Ελβετία διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Στα καταστήματά σας κυριαρχεί το ρολόι;
Όλα είναι κοσμηματοπωλεία, απλώς έχω ρίξει μεγαλύτερο βάρος στο ρολόι. Έχω την αποκλειστική αντιπροσωπεία για τα βόρεια προάστια είκοσι τεσσάρων οίκων (μεταξύ αυτών των Cartier, Vacheron Constantin, Rolex, Patek Philippe, Piaget, Girard Perregaux), για όλη την Ελλάδα των PaulPicot και Chronoswiss, και παγκοσμίως για το όνομα Venus, το οποίο έχω αγοράσει.
Πόσο κοστίζει ένα ρολόι complication;
Ένα συλλεκτικό κομμάτι μπορεί να αρχίζει από τα 30.000 και να φτάνει σε απροσδιόριστα ύψη. Στα χέρια μου βρίσκεται ένα κομμάτι αξίας 500.000, ούτε αυτό όμως είναι το μέτρο. Έχω, επίσης, παραγγείλει ένα ρολόι της Patek Philippe που κοστίζει 1.000.000 και το περιμένω τέσσερα χρόνια παράγονται μόνο δύο ρολόγια το χρόνο.
Τι ρολόγια φοράτε συνήθως;
Αγαπημένη μου εταιρεία είναι η Vacheron Constantin, έχει τα πιο καλαίσθητα ρολόγια. Φοράω επίσης πολλά της Girard-Perregaux, μιας σπουδαίας εταιρείας με εξαιρετικά ρολόγια, της Zenith, της Cartier, και μάλιστα complication Cartier που λίγοι τα γνωρίζουν, καθώς και tourbillion της Chronoswiss που τα ονόματα των μοντέλων της είναι ελληνικές λέξεις, όπως pathos, keros, tora.
Ρολόι φετίχ έχετε;
Για μένα δύο είναι τα πολύ ιδιαίτερα ρολόγια. Ένα skeleton tourbillion της Vacheron Constantin, από τη μηχανή του οποίου έχουν αφαιρεθεί όλα τα εσωτερικά της, με αποτέλεσμα να έχει απομείνει μόνο ο σκελετός από κάθε γραναζάκι. Είναι όμορφο και συγχρόνως σοκαριστικό, ένα άδειο ρολόι. Το άλλο είναι της Girard-Perregaux, το οποίο έχει τα τρία πιο δύσκολα complications που υπάρχουν σ ένα ρολόι. Το πρώτο, το repeticion minute, χτυπάει με ήχους την ώρα και τα λεπτά και είναι το σπουδαιότερο σύστημα στην ωρολογοποιία. Με το tourbillion, το δεύτερο πιο δύσκολο και πιο αγαπητό complication, επιτυγχάνεται η απόλυτη ακρίβεια χωρίς την παραμικρή απόκλιση σε όποιες συνθήκες και να βρεθεί το ρολόι. Το τρίτο, τέλος, μπορεί να υπολογίζει μηχανικά αν ο μήνας έχει 30 ή 31 μέρες, καθώς και τα δίσεκτα έτη. Μοναδικό κομμάτι στον κόσμο, κατασκευασμένο για μένα.
Ποιο είναι το προφίλ του αγοραστή αυτών των ρολογιών;
Είναι άνθρωπος προσγειωμένος, όσο λιγότερο γίνεται επιδειξιομανής με οικονομική επιφάνεια, και όχι κατ ανάγκην κοσμικός. ’νθρωπος που κάνει μια οικονομική επένδυση, αλλά εκτιμά και χαίρεται το σπάνιο και το ωραίο.
Έχετε ακούσει κάποιο περίεργο λόγο για την αγορά ενός τέτοιου ρολογιού;
Θα σας πω μια περίπτωση, αν και δεν θα ονόμαζα «περίεργο» το λόγο της αγοράς. Τελευταία πούλησα ένα tourbillion και ο αγοραστής μου εμπιστεύτηκε το σκεπτικό του. Στην αρχή ήθελε να αγοράσει ένα ακριβό αυτοκίνητο, το οποίο όμως, σκέφτηκε, θα έχανε την αξία του με το χρόνο. Aποφάσισε λοιπόν να αποκτήσει ένα σπάνιο ρολόι, που αφενός η αξία του θα μεγάλωνε στο μέλλον, και αφετέρου θα αποτελούσε ένα σοβαρό περιουσιακό στοιχείο για να κληροδοτήσει στην οικογένειά του.
Εσείς τι ρολόι θα χαρίζατε στο γιο σας;
Ο προβληματισμός μου έγκειται στο πώς θα μπορέσω να τον κάνω να σεβαστεί και να εκτιμήσει τη συλλογή που φτιάχνω. Το ρολόι που θα του χάριζα, όταν θα ήταν σε ηλικία βέβαια, γιατί ακόμα είναι μικρός, θα ήταν καλαίσθητο, όχι πολύ ακριβό, αλλά σίγουρα ένα κομμάτι ιδιαίτερο και με κάποιο νόημα. Εγώ συλλέγω το Νο 13, που, επειδή θεωρείται γρουσούζικο, είναι ευκολότερο να το αποκτήσω. Έτσι ξεκίνησα και στην πορεία για μένα αποδείχτηκε γούρικο.
Έχετε στενοχωρηθεί για κάποιο κομμάτι που έφυγε από τα χέρια σας, που το νιώσατε ως απώλεια;
Όταν αγοράστηκαν κάποια παλιά κοσμήματα που είχα σχεδιάσει, ναι μου κόστισε. Πιο πολύ όμως στενοχωριέμαι όταν αναγκάζομαι να αποχωριστώ σπάνια ρολόγια της συλλογής μου, ρολόγια που έχω παιδευτεί πολύ να αποκτήσω και τα οποία συνήθως μου τα παίρνουν «εκβιαστικά» φίλοι-πελάτες.
Ποια ρολόγια θα φορεθούν φέτος;
Στη μόδα είναι τα τεράστια ρολόγια. Οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν τέτοια μοντέλα. Τα must όμως είναι το τετράγωνο Santos της Cartier, το κλασικό σπορ Sub Mariner της Rolex με πράσινο στεφάνι, ο ατσάλινος χρονογράφος από τη νέα γενιά Overseas της Vacheron Constantin, το Speed Master της Omega και το Open της Zenith με μια τρύπα κέντρο του καντράν από όπου διακρίνεται ο μηχανισμός του ρολογιού.
Είστε ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στο χώρο του κοσμήματος και της Υψηλής Ωρολογοποιίας. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Τα επόμενά μου βήματα θα είναι πολύ δυναμικά. Όλα αυτά τα χρόνια πήγαινα αργά, ισορροπημένα, στα σίγουρα. Σχέδια υπάρχουν πολλά, μη ανακοινώσιμα όμως ακόμα. Ο ανταγωνισμός καραδοκεί.