ΑρχικήHow toΣυλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, αξίζει η αγορά;

Συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, αξίζει η αγορά;

Ομολογώ με άκρα τιμιότητα πως είμαι θερμός λάτρης των παλαιών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, ωστόσο οφείλω να επισημάνω πως δεν τα μαζεύω για να κάνω κάποια τεράστια συλλογή και να επιδεικνύω την πραμάτεια μου δεξιά και αριστερά, θέλοντας να κάνω εντύπωση στον περίγυρο μου ή τους ξένους ανθρώπους που με γνωρίζουν για πρώτη φορά. Για να είμαι ειλικρινής το έκανα παλαιότερα και σταμάτησα πλέον να το πράττω για τους λόγους που θα σας εξηγήσω στις παρακάτω ενότητες.

Τουναντίον, έχω βρει τρόπο να αγοράζω φθηνά κομμάτια και να τα πουλώ σε ακριβότερη τιμή, βγάζοντας κάποια μικρά έσοδα. Με λίγα λόγια έχω μανία στο να βρίσκω συλλεκτικά κομμάτια που επί της ουσίας έχουν τεράστια ζήτηση στην αγορά και ιδιαίτερα στους ψαγμένους συλλέκτες, με θετικό αποτέλεσμα κάποιος ξένος να με πλήρωνε όσο κι όσο για να τα αποκτήσει.

Φυσικά για να μην κοροϊδευόμαστε, η τέχνη εύρεσης παλαιών σπάνιων νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, είναι μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί διαρκής αναζήτηση σε μέρη που δεν πάει καν ο νους σου ό,τι μπορεί να υπάρχει κάτι εξαιρετικό που δεν το έχουν εντοπίσει οι υπόλοιποι συλλέκτες.

Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες στα λεγόμενα μου και πιθανόν ορισμένοι σπεύσετε να βγάλετε λάθος συμπεράσματα, είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω πως σε καμία περίπτωση δεν εννοώ τα αρχαία νομίσματα, γιατί είναι μία παράνομη διαδικασία που επισύρει ποινή φυλάκισης σε όσους τα μαζεύουν και δεν τα παραδίνουν στην Αρχαιολογία ή στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Έτσι για να ξεχωρίζουμε τα σώβρακα από τις γραβάτες.

Στα παρακάτω κεφάλαια θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω αναλυτικά ορισμένες σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να γνωρίζετε, εφόσον επιθυμείτε να ασχοληθείτε ενεργά με αυτό το ζήτημα. Έστω και αν το κάνετε καθαρά από χόμπι.

Πως να αποφύγεις τους απατεώνες

Κατά καιρούς έχω συναντήσει ορισμένα τσακάλια που προσπάθησαν να με εξαπατήσουν, θέλοντας να μου πλασάρουν κάλπικα ή ψεύτικα νομίσματα και χαρτονομίσματα για δήθεν σπάνια κομμάτια, κάτι που έχει συμβεί μία δυο φορές στο μακρινό παρελθόν μέσα από το διαδίκτυο, αλλά επειδή είμαι υποψιασμένος και λαμβάνω τα μέτρα μου δεν είναι εύκολο να πέσω στην παγίδα, αφού σε πρώτη φάση θα χάσω τα χρήματα μου και κατά δεύτερο λόγο χάνω πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσα να το επενδύσω κάπου αλλού που θα έπιανε τόπο.

Ας ξεκαθαρίσω αρχικά πως η απάτη πλέον έχει γίνει επιστήμη και οι απατεώνες επιστήμονες, ιδίως με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας και των σύγχρονων μηχανημάτων που κάνουν θαύματα και είναι πανεύκολο να ξεγελάσεις μερικές φορές ακόμη και έμπειρους ανθρώπους που ασχολούνται δεκαετίες πάνω σε τούτο τον τομέα.

Οπότε αν είσαι καινούργιος στο συγκεκριμένο χώρο, θεώρησε το ως δεδομένο πως κάποια στιγμή θα βρεθείς θύμα κάποιας πλεκτάνης. Από την άλλη μεριά, εάν είσαι αρκετά πεπειραμένος, σίγουρα θα έχεις εξειδικευμένα άτομα στο πλευρό σου, όπως εκτιμητές, χρυσοχόους, παλαιολόγους και ούτω καθεξής, που θα σου εκφράζουν τεκμηριωμένα την άποψη τους, και όχι σαφώς μπακαλίστικα, όπως κάνουν αρκετοί εξυπνάκηδες στα καφενεία που υποτίθεται ό,τι είναι ειδήμονες επί παντός επιστητού, και δεν βλέπουν την τύφλα τους από την αμάθεια που τους δέρνει και παίρνουν άλλα άτομα στο λαιμό τους. Μακριά από αυτούς τους τσαρλατάνους γιατί στο τέλος θα βρείτε τον μπελά σας.

Αγορά νομισμάτων από το διαδίκτυο

Εδώ η κατάσταση είναι πραγματικά ανεξέλεγκτη, ιδιαίτερα εάν στραφείς στις ξένες αγορές, άλλων χωρών που σε θεωρητικό επίπεδο δεν ξέρεις τι αγοράζεις. Αν πρόκειται για κάποια συναλλαγή μικρής αξίας, περίπου 10 με 20 ευρώ, τότε σε περίπτωση που πιαστείς κότσος, σκέψου απλά ό,τι η ζημιά ανέρχεται όσο θα πλήρωνες για ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο της γειτονιάς σου. Δηλαδή δεν βαριέσαι μωρέ αδερφέ.

Εν τούτοις, τα μάτια σου δεκατέσσερα σε μεγαλύτερα ποσά, και δέξου να τα αγοράσεις μόνο εάν δεχθεί ο πωλητής να το πας σε κάποιον εκτιμητή. Αν για οποιοδήποτε λόγο, σου μπήκε στο μάτι να αγοράσεις κάτι από το διαδίκτυο που διακυβεύονται πολλά χρήματα, τότε απόφυγε το, εφόσον καταστεί εφικτός και είσαι συγκρατημένος. Η τελική απόφαση είναι δική σου.

Τώρα, όσον αφορά την Ελλάδα και τα διάφορα εγχώρια διαδικτυακά καταστήματα (e-shop) που κάνουν τέτοιου είδους αγοραπωλησίες, είναι απαραίτητο σε τεράστια ποσά να πας στην έδρα τους για να τα δεις από κοντά προτού προβείς στην απόκτηση τους. Εάν δεν έχουν γραφεία, τότε κάτι ύποπτο συμβαίνει και σε συμβουλεύω να απομακρυνθείς. Εκτός κι αν είσαι μαζοχιστής και σου αρέσει να πιάνεσαι κορόιδο. Βίτσια είναι αυτά. Τι να κάνουμε;

Έμπειροι εκτιμητές νομισμάτων και χαρτονομισμάτων

Εδώ περιπλέκονται τα πράγματα, διότι ο καθένας μπορεί να χριστεί γκουρού και να αυτοπροβάλλεται ως ο μεσσίας που θα σε σώσει από ενδεχόμενη συμφορά, με το αζημίωτο εννοείται. Μάλιστα ορισμένοι αετονύχηδες, ενδέχεται να σου παρουσιάσουν ψεύτικο πτυχίο από κάποιο ξένο Ινστιτούτο που αποδεικνύει τις ικανότητες του. Τέτοια πτυχία βγαίνουν με φωτοτυπικό μηχάνημα σε λίγα δευτερόλεπτα, αφού πρώτα βρεις το πρωτότυπο στο διαδίκτυο και κάνεις μία μικρή επεξεργασία, αλλάζοντας ονόματα, διευθύνσεις, και λοιπά.

Ωστόσο, υπάρχουν όντως εξειδικευμένοι εκτιμητές με αληθινή πιστοποίηση που σε γενικές γραμμές διεξάγουν αξιόλογη εργασία και μεριμνούν για το καλό του πελάτη, φυσικά πάντα επί πληρωμή και πότε δωρεάν. Όπου ακούσεις τζάμπα, να θυμάσαι πως δεν θα έχει καλό τέλος η υπόθεση για τα συμφέροντα σου. Έτσι για να μην τρέφεις φρούδες ελπίδες.

Στη χώρα μας, οι καλοί εκτιμητές είναι λίγοι και τα ονόματα τους είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, έχοντας στην διάθεσή τους εξελιγμένα εργαλεία που μπορούν να εντοπίσουν και να ξεχωρίσουν το ψεύτικο από το αληθινό, και ποτέ δεν διεξάγουν έρευνα μόνο με το μάτι ή με την αφή. Μη μου ζητήσετε να αναφέρω ονοματεπώνυμα, γιατί δεν πρόκειται να το κάνω.

Αξίζει η αγορά σπάνιων κομματιών;

Εδώ η κατάσταση είναι λίγο συγκεχυμένη, και εξαρτάται από τον σκοπό που επιθυμείς να τα αγοράσεις. Φερειπείν εάν θέλεις να κάνεις την πλάκα σου, κάτι σαν χόμπι, και ξοδέψεις μικροποσά, δίχως να τινάξεις τον οικονομικό σου προϋπολογισμό ή να χρεωθείς από συγγενείς και φίλους, τότε θα σου έλεγα πως σίγουρα αξίζει το νταβαντούρι.

Εάν διαπιστώσεις πως δεν ελέγχεις τον εαυτό σου και είσαι διατεθειμένος να φτάσεις στα άκρα, ξοδεύοντας ολόκληρη περιουσία, τότε θα ήταν σώφρον να απευθυνθείς αμέσως σε ένα ψυχολόγο για να γλιτώσεις τα χειρότερα (το λέω απολύτως σοβαρά), αφού σε κάποια δύσκολη οικονομική στιγμή θα τα πουλήσεις έναντι πινακίου φακής με αρνητικό πρόσημο να μην ωφεληθείς και μετά να καταριέσαι τη μοίρα σου, όπως έχουν κάνει κι άλλοι εξυπνάκηδες από την συνομοταξία σου.

Πως να κάνεις τη δική σου συλλογή

Εδώ η ορθότερη μεθοδολογία είναι να ξεκινήσεις από τα φθηνά κέρματα και μάλιστα σε πληροφορώ ό,τι πωλούνται ακόμη και με το κιλό, παραδείγματος χάριν 8 ευρώ τα τα 1000 γραμμάρια, τα οποία προφανώς είναι μηδαμινής αξίας νομίσματα, αλλά ο στόχος σου είναι να συγκεντρώσεις ένα μεγάλο όγκο έως ότου κάποια μέρα κατορθώσεις να μαζέψεις σιγά-σιγά ορισμένα σπάνια που θα αναδείξουν στο έπακρο τη συλλογή σου και δικαίως θα καυχιέσαι για το κατόρθωμα σου.

Επιπρόσθετα, μην ξεχνάς πως τα σπάνια χαρτονομίσματα είναι δυσεύρετα και μπορούν να τα προμηθευτούν μόνο πλούσια άτομα που έχουν την ευχέρεια να σκορπούν τα ευρώ σαν να μοιράζουν καλαμπόκια στις κότες, δίχως να τους νοιάζει το οικονομικό σκέλος του ζητήματος, αφού αποκομίζουν τεράστια ικανοποίηση επεκτείνοντας τη συλλογή τους, και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για ένα συλλέκτη.

Προς αποφυγή παρανοήσεων είναι επιτακτική ανάγκη να εξηγήσω πως πέρα από τη σπανιότητα παίζει μεγάλο ρόλο και το υλικό των νομισμάτων, εάν για παράδειγμα είναι από χρυσό ή ασημί ή αν έχουν εκδοθεί ελάχιστα κομμάτια ως επετειακή συμβολική κίνηση από κάποιο βασιλιά ή κάποια κυβέρνηση, κάτι τέτοιο είθισται να συμβαίνει σε πολλά κράτη της υφηλίου ανά χρονικές περιόδους.

Όσοι έχουν στην κατοχή τους αυτά τα κομμάτια πολύ δύσκολα τα πωλούν, και όταν είναι διατεθειμένοι να το πράξουν τα βγάζουν σε πώληση για υψηλές τιμές μέσω διαφόρων οίκων που τελούν δημοπρασίες για λογαριασμό των πελατών τους όπως ο Οίκος Κρίστις που απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό που είναι εκατομμυριούχοι και συνήθως εκεί πωλούνται παράλληλα σπάνιοι ζωγραφικοί πίνακες, του Νταλί του Βαν Γκογκ και πάει λέγοντας.

Υποθέτω ό,τι δεν Βρίσκεσαι σε αυτήν την εκλεκτή κάστα ανθρώπων. Επομένως δεν έχει νόημα να σε τρώει το σαράκι, μπαίνοντας άσκοπα στη διαδικασία, μήπως και σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και σου γελάσει και σένα η μοίρα, αποκτώντας τα, και μετέπειτα προβείς σε μεταπώληση, βγάζοντας ένα σεβαστό κέρδος. Αυτά συμβαίνουν μία φορά στα χίλια χρόνια, δηλαδή πιο εύκολο είναι να κερδίσεις το τζόκερ, παρά να σου κάτσει τούτο λαχείο.

Που να βρεις συλλεκτικά κομμάτια

Το πιο έξυπνο κόλπο είναι να συζητάς συνεχώς αυτό το θέμα με καινούργιους ανθρώπους που συναντάς, μήπως και ξέρουν κάποιον γνωστό που είναι επίσης μανιακός με τα συλλεκτικά χαρτονομίσματα και νομίσματα, ή ακόμη καλύτερα να σου συστήσουν κάποιον άσχετο που ίσως να έχει στα χέρια του ένα θησαυρό και να μην το γνωρίζει, παραχωρώντας το για μερικά ευρώ.

Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά – πυκνά, αλλά όχι κάθε μέρα. Όταν ψάχνεις και έχεις κάποια οικονομικά κεφάλαια στην άκρη, δεν αποκλείεται να πέσεις πάνω σε κάποιο κομμάτι που θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο.

Επιπλέον μία άλλη σωστή προσέγγιση είναι να επισκέπτεσαι σε τακτική βάση παλαιοπωλεία και καταστήματα που εμπορεύονται αντίκες, όπως στο Μοναστηράκι στην Αθήνα, χωρίς όμως να είναι τίποτα εγγυημένο ή βέβαιο.

Φλουριά από παραδοσιακές στολές

Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει πολύ πράγμα διατεθειμένο στο εμπόριο και μπορείς να μαζέψεις σε χρόνο ντε τε 200 με 300 φλουριά σε εξευτελιστική τιμή που δεν ξεπερνούν τα 30 ευρώ, φυσικά υπό ορισμένες προϋποθέσεις και αν δεν σε έχει προλάβει ένας ανταγωνιστής σου που καίγεται το ίδιο με εσένα. Σημείωση: Οι τιμές είναι ενδεικτικές και σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν σε όλα τα καταστήματα.

Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να ρίξεις μία ματιά στο eBay και σε διαβεβαιώνω ό,τι πολύ πιθανό θα βρεις κάτι ενδιαφέρον. Προσωπικά είμαι τακτικός πελάτης της συγκεκριμένης πλατφόρμας και αγοράζω ό,τι μου κεντρίσει την προσοχή και δεν πωλείται σε εξωφρενική τιμή.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως το eBay είναι χώρος συνεύρεσης ανθρώπων με ιδιαίτερες προτιμήσεις και τυγχάνει να συναντήσεις περίεργα αντικείμενα προς πώληση που δεν σου περνάει καν από το μυαλό ό,τι ένα άτομο βγάζει στο σφυρί με δημοπρασία περιζήτητα πράγματα, φερειπείν ασημένια σερβίτσια του 1840, γαλόνια και παράσημα στρατιωτικών Ηρώων, μέχρι και μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα και ποδήλατα του 1930 που θα σε αφήσουν άναυδο, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, χωρίς ίχνος υπερβολής.

Θα σου αναφέρω ένα έξυπνο τρικ για να μην βρίσκεσαι όλη την ώρα μπροστά από μία οθόνη και ψάχνεις στο ebay. Αφού γίνεις εγγεγραμμένος μέλος της πλατφόρμας, εντελώς δωρεάν, μπορείς μέσα από τις ρυθμίσεις που θα κάνεις χειροκίνητα να σου στέλνει ειδοποιήσεις το αυτοματοποιημένο σύστημα με email για προϊόντα που σε ενδιαφέρουν, και μόλις έχουν τεθεί προς πώληση, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία, θα κερδίζεις ταυτόχρονα χρόνο για να βρίσκεσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους ομοϊδεάτες που δεν ξέρουν αυτή την παράμετρο, προλαβαίνοντας το αντικείμενο που θέλεις.

Χρυσές λίρες

Κατά κάποιο τρόπο η συγκεκριμένη κατηγορία δεν προσεγγίζει αρκετό κόσμο, εξαιτίας του υπερβολικού κόστους που πωλούνται η πλειονότητα των χρυσών λιρών. Σε πρακτικό επίπεδο είναι ασύμφορο για τον εκάστοτε συλλέκτη να δίνει για ένα μόνο κέρμα 200 και 300 ευρώ, πόσο μάλλον στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης που ο μισθός του μέσου εργάτη κυμαίνεται στα 400 με 500 ευρώ.

Βέβαια για να είμαι ακριβοδίκαιος στα γραφόμενα μου. Εξυπακούεται πως η αγορά χρυσής λίρας είναι επί της ουσίας επένδυση και υπολογίζεται πως εάν την πουλήσεις μετά από 10 χρόνια θα έχεις ένα εκτιμώμενο κέρδος που φτάνει περίπου το 10%.

Ναι ξέρω, σίγουρα θα παραπονεθείς και θα εκφράσεις την αντίρρηση σου, λέγοντας ό,τι το 10% είναι αμελητέο πόσο, όμως είμαι υποχρεωμένος να σου τονίσω πως εάν έχεις 60 κομμάτια, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το ενδεχόμενο κέρδος σου θα πολλαπλασιαστεί επί 60 φορές και θα κολυμπάς τα λεφτά, αν τα πουλήσεις σε ένα τίμιο χρυσοχοείο που λειτουργεί ηθικά και δεν γδέρνει τους πελάτες.

Ενεχυροδανειστήριο για αγορά νομισμάτων

Την τελευταία δεκαετία που ο κόσμος κυριολεκτικά ζει σε ακραία φτώχεια στη χώρα μας έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια πάμπολλα ενεχυροδανειστήρια σε κάθε πόλη, διότι έχουν μυριστεί την αδυναμία του απλού λαού να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις και τα χρέη που τρέχουν, με συνέπεια να αναγκάζονται να βγάλουν στο σφυρί πολύτιμα τιμαλφή, που πολλά εξ αυτών είναι οικογενειακά κειμήλια και είναι συνδεδεμένα με τους κατόχους τους με συναισθηματικούς δεσμούς.

Έχω ακούσει ιστορίες από φουκαράδες πως η πλειοψηφία των ενεχυροδανειστηρίων λειτουργούν σαν μαυραγορίτες και είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σε πατήσουν στο λαιμό, παίρνοντας συλλεκτικά αντικείμενα σε ευτελή τιμή. Θα μου πεις τη δουλειά τους κάνουν, αλλά και λίγο αξιοπρέπεια δεν βλάπτει, όταν ο συνάνθρωπος σου βρίσκεται στη χειρότερη καμπή της ζωής του και τον εκμεταλλεύεσαι με τον χείριστο τρόπο για να πλουτίσεις.

Ωστόσο σε αυτά τα μέρη, είναι πέραν κάθε αμφιβολίας πως όλο και κάτι θα βρεις σαν ενδιαφερόμενος αγοραστής, και εννοείται πως το πρώτο σου μέλημα είναι να ενημερώσεις αυτά τα καταστήματα πως όποια ευκαιρία προκύψει στο μέλλον, αναφορικά με τα συλλεκτικά νομίσματα και χαρτονομίσματα θα είσαι διατεθειμένος να το συζητήσεις μαζί τους με απώτερο σκοπό να τα προμηθευτείς σε σχετικά καλή τιμή. Άλλωστε και αυτούς τους συμφέρει να εισέρχονται σε τέτοιου είδους δοσοληψίες, απλά επειδή έχει ζουμί η υπόθεση.

Σου συνιστώ να μην εκφράσεις την επιθυμία σου προς το εκάστοτε ενεχυροδανειστήριο με ακραίους συναισθηματισμούς, δηλαδή ό,τι καίγεσαι πάση θυσία να αποκτήσεις κάποιο χαρτονόμισμα, επειδή ενδέχεται να εκμεταλλευτούν αυτόν τον παράγοντα και οι διαπραγματεύσεις πού θα γίνουν μεταξύ σας, να γείρουν εις βάρος σου. Επομένως, η συμπεριφορά σου απαιτείται να συνοδεύεται από λογική και μην αφήνεις τον διακαή σου πόθο να σε χαντακώσει, γιατί αυτά τα άτομα είναι κυριολεκτικά αρπακτικά και δεν χαρίζουν σε κανέναν τίποτα.

Επιπλέον η πρώτη αρχική προσφορά που θα σου κάνει το ενεχυροδανειστήριο για ένα συλλεκτικό νόμισμα, να θυμάσαι πως σηκώνει παζάρι άσχετα εάν δεν προμηνύεται κάτι τέτοιο από την έκφραση του προσώπου που έχει ο ενεχυροδανειστής. Αυτοί οι επαγγελματίες γνωρίζούν πολύ καλά την ψυχολογία του πελάτη και ξέρουν πότε θα προχωρήσουν και πότε θα σταματήσουν, ανάλογα με τις προθέσεις του ενδιαφερόμενου.

Πως να πουλήσεις σπάνια κομμάτια για κέρδος

Η πρώτη σου ενέργεια είναι να ανακοινώσεις με οποιοδήποτε τρόπο ό,τι είσαι διατεθειμένος να πουλήσεις το συλλεκτικό νόμισμα ή χαρτονόμισμα που έχεις στην κατοχή σου, και αυτό μπορεί να συμβεί μέσω αγγελίας σε διάφορες αγγλόφωνες πλατφόρμες στο διαδίκτυο, όπως το Ebay, το Amazon, και παράλληλα να επικοινωνήσεις με ελληνικά e-shop που σχετίζονται με αυτό τον τομέα.

Ορθό είναι επίσης να κάνεις μία βόλτα σε όλα τα εξειδικευμένα μαγαζιά της περιοχής σου και των διπλανών πόλεων με κύριο στόχο να τους δείξεις τι κρατάς στα χέρια σου για να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα. Από την πλευρά σου, δεν πρέπει να αγνοείς το γεγονός ό,τι αυτές οι αγοραπωλησίες δεν γίνονται στο άψε σβήσε, π.χ. την ίδια μέρα, και ίσως να χρειαστεί να περιμένεις αρκετό καιρό, δηλαδή από μία εβδομάδα έως μερικούς μήνες, εκτός κι αν σταθείς τυχερός, και συμβούν όλα γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Ξεκαθάρισε εξ αρχής ποια είναι η αληθινή αξία του κομματιού που διαθέτεις και κατά πόσο σε παίρνει να κατέβεις χαμηλά σε κάποιο σκληρό παζάρι. Μην προσπαθήσεις να ξεγελάσεις τους επίδοξους αγοραστές, αφού οι περισσότεροι του είδους έχουν μακρά πείρα και δεν τρώνε κουτόχορτο, όπως πιθανόν να νομίζεις. Η ειλικρίνεια πάντα εκτιμάται. Αντιθέτως η πονηριά τιμωρείται και μπορεί να σου χαλάσει τη φήμη.

Αν διαπιστώσεις ό,τι οι προσφορές που σου κάνουν πλησιάζουν τα πλαίσια της κοροϊδίας, τότε συγκρατήσου και μην το χαρίσεις για ένα κομμάτι ψωμί. Και αύριο μέρα του Θεού είναι. Η υπομονή σου θα σε ανταμείψει.

Διάβασε παρακάτω μερικά αξιόλογα άρθρα:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166