ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήThe Da Vinci Code (soundtrack)

The Da Vinci Code (soundtrack)

Πίνακας περιεχομένων

Πληροφορίες

  • Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: Hans Zimmer
  • Εκτέλεση Μουσικής: Richard Harvey
  • Η κυκλοφορία του CD διεξήχθη από την εταιρεία παραγωγής: Decca Records
  • Συνολική Διάρκεια CD: 68 λεπτά
  • Έτος κυκλοφορίας: 2006
  • Είδος Tαινίας: Μυστηρίου, Θρησκευτική, Δραματική

Ο Κώδικας Da Vinci ήταν το μέγα εκδοτικό φαινόμενο. Ως σύγγραμα, η φήμη του μεταδόθηκε αστραπιαία και έγινε το αντικείμενο ενασχόλησης εκατομμυρίων αναγνωστών σε όλο το κόσμο. Η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη δε θα μπορούσε να έχει διαφορετική τύχη, τα εκατομμύρια των αναγνωστών μετατράπηκαν σε εκατομμύρια θεατών που γέμιζαν τους κινηματογράφους για να δουν την κινηματογραφική εκδοχή του αγαπημένου τους βιβλίου. Το αν η ταινία ήταν το ίδιο συναρπαστική όσο ήταν το βιβλίο ως ανάγνωσμα, αυτό είναι κάτι που θέλει μεγάλη συζήτηση.

Όπως επίσης, το πόσο επιτυχημένη ήταν η επιλογή των πρωταγωνιστών, της χημείας τους, αλλά και η επιλογή του σκηνοθέτη. Το μοναδικό στοιχείο της παραγωγής που κατάφερε να βγει αλώβητο μέσα στη χιονοστιβάδα της μετριότητας που χαρακτήριζε την κινηματογραφική εκδοχή του Κώδικα Da Vinci, ήταν η μουσική της, την οποία επιμελήθηκε ο συνθέτης Hans Zimmer.

H μουσική του Κώδικα Da Vinci αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές που έγραψε τα τελευταία χρόνια ο Hans Zimmer. Ο κυριότερος λόγος που τη διαχωρίζει από τις υπόλοιπες της φιλμογραφίας του, είναι η ποιοτική της στάθμη. Το αντικείμενο της ταινίας θα του δώσει την ευκαιρία να ξεφύγει από τις συνηθισμένες και τετριμένες εξορμήσεις του στον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής και θα στρέψει το βλέμμα του σε κάτι πιο απαιτητικό και ταυτόχρονα προκλητικό.

Πέντε χρόνια πριν ο συνθέτης ασχοληθεί με τον Κώδικα Da Vinci, ήταν απασχολημένος με τη μουσική της ταινίας “Hannibal” (2001). Ο δραματικός αντίκτυπος της μουσικής του και η εξαιρετική παρουσία της χορωδίας στο soundtrack του “Hannibal”, αποτελούν την περίληψη μιας ανάλογης ατμόσφαιρας που συναντάμε στο soundtrack του Κώδικα Da Vinci.

Μόνο που σε αυτό, και τα δύο παραπάνω συστατικά είναι πολύ πιο έντονα και με συνεχή παρουσία κατά τη διάρκεια του soundtrack. Θέματα που να διακρίνονται εύκολα, δύσκολα θα εντοπίσει κανείς και ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι ο ρόλος που θέλει να επιτελέσει η μουσική στην ταινία, ένας ρόλος καθαρά ατμοσφαιρικός και λειτουργικός (δηλαδή το βέλτιστο δέσιμο της μουσικής με τις εικόνες).

Όπως, συνήθως, συμβαίνει με τα soundtracks του συνθέτη, αλλά και ειδικότερα όσον αφορά τον Κώδικα Da Vinci, η μουσική δε σκιαγραφεί χαρακτήρες της ταινίας. Έτσι λοιπόν, δεν έχει διηγηματικό-αφηγηματικό ρόλο. Βασικό της μέλημα είναι η δημιουργία της ιδανικής ατμόσφαιρας για την ταινία, μιας ατμόσφαιρας που περικλείει όλες τις καταστάσεις που παρατηρεί κανείς σε αυτή, όπως μυστήριο, δράμα, κυνηγητό, θρησκευτική κατάνυξη κτλ.

Στο σύνολό του, το soundtrack του Κώδικα Da Vinci βασίζεται κατά κύριο λόγο στα έγχορδα της ορχήστρας. Πνευστά και κρουστά διαμορφώνουν ελάχιστα το τελικό αποτέλεσμα, με μια σημαντική εξαίρεση για τα πνευστά στο κομμάτι “CheValiers De Sangreal” (#13). Τα έγχορδα και ιδιαίτερα τα βιολιά, μαζί με τη χορωδία είναι οι πρωταγωνιστές στο soundtrack. Η χρήση των εγχόρδων κυμαίνεται από δραματική μέχρι και απότομα τρομακτική, ενώ βλέπουμε να πρωταγωνιστούν και στο βασικό μοτίβο δράσης, που στην ταινία εμφανίζεται όταν πρόκειται για κάποια καταδίωξη-κυνηγητό.

Από το CD το ακούμε στο τέλος του κομματιού “Fructus Gravis” (#4) σε μια σύντομη εμφάνιση. Αρχικά δίνει την εντύπωση ενός σόλο βιολιού με τάση κωμική αλλά καθώς αναπτύσσεται αποκτά ενέργεια και δίνει άψογα την αίσθηση της ταχύτητας. Σε πιο χορταστική έκδοση το συναντάμε στο κομμάτι “Beneath Alrischa” (#12).

Η άλλη βασική φωνή στη μουσική του Hans Zimmer είναι η χορωδία και ακούγεται έτσι όπως ποτέ στο παρελθόν δε την έχουμε ακούσει σε κάποιο άλλο soundtrack του συνθέτη. Οι στιγμές που εμφανίζεται είναι και οι καλύτερες στη μουσική. Είτε με βαθιές ανδρικές φωνές, είτε με αιθέριες θυληκές φωνές, η θρησκευτική σκοπιά της ιστορίας που διηγείται η ταινία απεικονίζεται υπέροχα. Οι βαριές ανδρικές φωνές σε συνδυασμό με τα σόλο φωνητικά της σοπράνο Hila Plitmann στο κομμάτι “Poisoned Chalice” (#9) συνθέτουν μια πραγματικά κορυφαία άρια με ποιότητα κλασικού ρεπερτορίου.

Οι θυληκές φωνές της χορωδίας καθηλώνουν στο κομμάτι “The Citrine Cross” (#10), ενώ η χορωδία απογειώνεται στο σύνολό της στο “CheValiers De Sangreal” (#13). Για την αποκάλυψη του τέλους, ο συνθέτης επιστρατεύει τα πνευστά για να δώσει όγκο και μαζί με τη χορωδία οδηγεί τη μουσική σε ένα κλείσιμο αποκαλυπτικών διαστάσεων. Το κομμάτι “Kyrie for the Magdalene” (#14) ακούγεται στους τίτλους τέλους της ταινίας και αποτελεί τη μόνη σύνθεση του CD που δεν ανήκει στον Hans Zimmer.

Υπεύθυνος για τη μουσική και τους στίχους του κομματιού είναι ο συνθέτης Richard Harvey που ανέλαβε και χρέη μαέστρου για την εκτέλεση της μουσικής στο σύνολό της. Το χορωδιακό “Kyrie for the Magdalene” (#14) αποτελεί μια προσευχή με εναλλασόμενες συμμετοχές από τη χορωδία και τα φωνητικά της Hila Plitmann που δημιουργεί μια θρησκευτική κατάνυξη και ολοκληρώνει το μουσικό ταξίδι με πολύ όμορφο τρόπο.

Trivia

Αρχικά, τη μουσική της ταινίας ήταν να γράψει ο James Horner (Τitanic, The Mask of Zorro), ενώ ο Hans Zimmer θα αναλάμβανε την μουσική της ταινίας The New World του Terrence Malick. Τελικά, συνέβει το ανάποδο. Ο Hans Zimmer δεν είναι από τους συχνούς συνεργάτες του σκηνοθέτη Ron Howard. Έχει συνεργαστεί κατά το παρελθόν μόνο μία φορά μαζί του στην ταινία Backdraft (1991). Αντίθετα, ο συνθέτης James Horner είναι ο πιο συχνός συνεργάτης του Ron Howard με συνολικά 7 συνεργασίες.

Tracklist

  1. Dies Mercurii I Martius (6:03)
  2. L’Esprit Des Gabriel (2:48)
  3. The Paschal Spiral (2:49)
  4. Fructus Gravis (2:50)
  5. Ad Arcana (6:07)
  6. Malleus Maleficarum (2:19)
  7. Salvete Virgines (3:14)
  8. Daniel’s 9th Cipher (9:31)
  9. Poisoned Chalice (6:19)
  10. The Citrine Cross (5:22)
  11. Rose of Arimathea (8:12)
  12. Beneath Alrischa (4:23)
  13. CheValiers De Sangreal (4:07)
  14. Kyrie for the Magdalene (3:55) – Σύνθεση Richard Harvey
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166