ΑρχικήΤι είναιΤι είναι PC Activity Monitoring (παρακολούθηση δραστηριότητας χρήστη)

Τι είναι PC Activity Monitoring (παρακολούθηση δραστηριότητας χρήστη)

Ο όρος ασφάλεια στο PC συνήθως μας φέρνει έναν ελαφρύ πονοκέφαλο. Είναι όμως ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τόσο για την ασφάλεια της δουλειάς μας όσο και για την ασφάλεια του συστήματος μας.

Τι είναι η παρακολούθηση δραστηριότητας χρήστη (PC Activity Monitoring);

Το λογισμικό παρακολούθησης δραστηριότητας χρήστη επιτρέπει στους διαχειριστές να παρακολουθούν και να συλλέγουν πληροφορίες για τις ενέργειες και τη συμπεριφορά των χρηστών σε πραγματικό χρόνο, όπως για παράδειγμα σε εταιρικά δίκτυα μιας επιχείρησης προκειμένου υπεύθυνοι να γνωρίζουν τι κάνουν οι εργαζόμενοι στον υπολογιστή τους και ποιους ιστότοπους επισκέπτονται, όπως και ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο.

Με την κατακόρυφη αύξηση της τηλεργασίας λόγω της υγειονομικής κρίσης που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης και τη χαλαρή εργασιακή κουλτούρα λόγω αυτού του ιδιόμορφου καθεστώτος, είναι πολύ πιθανό οι υπάλληλοι να κάνουν κατάχρηση των πόρων του οργανισμού, ενώ παράλληλα ενδέχεται να αποτελούν την κερκόπορτα που θα εισβάλουν οι κυβερνοεγκληματίες στο εταιρικό δίκτυο προκειμένου να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα και να προκαλέσουν δολιοφθορές στην εκάστοτε επιχείρηση.

Εφαρμόζοντας την Παρακολούθηση Δραστηριότητας, οι οργανισμοί μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί στην παρακολούθηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του υπαλλήλου, διασφαλίζοντας ότι οι πόροι χρησιμοποιούνται με ορθολογισμό, και σταματώντας συνάμα κάθε ύποπτη δραστηριότητα που οδηγεί σε απώλεια παραγωγικότητας και θέτει τον οργανισμό σε κίνδυνο.

Η Παρακολούθηση Δραστηριότητας των Χρηστών αποτελεί ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή κυβερνοεπιθέσεων, όπως και την αλόγιστη χρήση των πόρων του εταιρικού δικτύου. Ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές ότι η παρακολούθηση των ανθρώπων πρέπει να γίνεται πάντα με τη συγκατάθεση τους, δηλαδή να έχουν γνώση αυτής της διαδικασίας, ενώ απαγορεύεται οι διαχειριστές του PC Activity Monitoring να εισέρχονται στη συσκευή του χρήστη για να ψάχνουν τα ευαίσθητα δεδομένα τους, διότι αποτελεί ποινικό αδίκημα και διώκεται από το νόμο.

Πως λειτουργεί η παρακολούθηση δραστηριότητας χρήστη;

Το λογισμικό παρακολούθησης δραστηριότητας καταγράφει τη χρήση εφαρμογών και προγραμμάτων στον υπό παρακολούθηση σταθμό εργασίας (δηλαδή τη συσκευή). Οι δραστηριότητες των χρηστών διατηρούνται σε ένα αρχείο καταγραφής. Αυτό διασφαλίζει ότι τα δεδομένα της εταιρείας παραμένουν ασφαλή και ότι οι εργαζόμενοι εκτελούν αποτελεσματικά τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί. Τα εργαλεία παρακολούθησης δραστηριότητας χρήστη περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως:

Στιγμιότυπα οθόνης μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης

Τα στιγμιότυπα οθόνης σταθμού εργασίας σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα του χρήστη της συσκευής τραβώντας στιγμιότυπα οθόνης, τα οποία έπειτα αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων και μπορούν ανασυρθούν οποιαδήποτε στιγμή από τους υπεύθυνους για να ελέγχουν την κατάσταση που επικρατεί στο εταιρικό δίκτυο.

Παρακολούθηση δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο

Η παρακολούθηση δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε πραγματικό χρόνο σε έναν υπολογιστή. Μπορείτε να παρατηρήσετε και να αναλύσετε όλα τα δεδομένα.

Αναφορές δραστηριότητας χρήστη

Όλες οι δραστηριότητες χρήστη περιέχονται περιέχονται σε μία εκτενή αναφορά ώστε να κατανοεί ο εκάστοτε διαχειριστής τι κάνει ο εργαζόμενος την ώρα που δουλεύει.

Αποκλεισμός κακόβουλου ιστότοπου

Με αυτήν τη δυνατότητα, μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση σε ιστότοπους που δεν είναι παραγωγικοί ή αποσπούν την προσοχή .την προσοχή των εργαζομένων Συνήθως, οι εταιρείες προτιμούν να αποκλείουν ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακές πύλες παιχνιδιών, ιστότοπους ψυχαγωγίας και live streaming, όπως το Netflix.

Παρακολούθηση παραγωγικότητας

Αυτή η δυνατότητα βοηθά στην παρακολούθηση του επιπέδου απόδοσης οποιουδήποτε υπαλλήλου, όταν εργάζεται στη δουλειά του. Με την παρακολούθηση παραγωγικότητας, μπορείτε να βοηθήσετε τους υπαλλήλους σας να βελτιωθούν σε τομείς εργασίας όπου αισθάνονται πως δεν τα καταφέρνουν και βρίσκουν δυσκολίες, οδηγώντας έτσι σε συνολική βελτίωση του οργανισμού.

Ειδοποιήσεις βάσει δραστηριότητας

Κάθε φορά που αντιστοιχίζεται μια προκαθορισμένη συνθήκη όταν εκτελείται οποιαδήποτε δραστηριότητα, ενεργοποιείται ένας συναγερμός. Αυτοί οι συναγερμοί ειδοποιούν αμέσως για ανεπιθύμητη δραστηριότητα τον διαχειριστή προκειμένου να λάβει τα μέτρα του.

Καταγραφή πληκτρολόγησης

Η καταγραφή πληκτρολόγησης είναι μια δυνατότητα όπου καταγράφεται η δραστηριότητα του πληκτρολογίου. Οι πληκτρολογήσεις καταγράφονται και αποθηκεύονται σε ένα αρχείο καταγραφής.

Ηλεκτρονική κατασκοπεία

Με τον όρο αυτό βασικά εννοούμε όλα εκείνα τα προγράμματα που μας επιτρέπουν να ελέγχουμε τις εργασίες που εκτελούνται στο PC μας, τόσο από εμάς τους ίδιους, όσο και από άλλους που εκτελούν εργασίες κατά την απουσία μας. Ένας τέτοιος παράγοντας ασφαλείας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για διάφορα επίπεδα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ένας κλάδος που σίγουρα θα έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους προγράμματα ασφαλείας είναι αυτός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν υπολογιστές σε ευρεία κλίμακα. Είναι λογικό αυτού του είδους επιχειρήσεις να είναι σε θέση να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή το είδος των δραστηριοτήτων των εργαζομένων τους.

Φυσικά μιλάμε για δραστηριότητες που σχετίζονται με όλες τις εργασίες που μπορεί να εκτελέσει ένας χρήστης ηλεκτρονικού υπολογιστή. Από το επίπεδο της αποστολής και λήψης e-mail και επίσκεψης διαφόρων sites μέχρι και τα προγράμματα που χρησιμοποιεί ένας χρήστης κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Ένας κλάδος που σίγουρα θα θεωρούσε χρήσιμο ένα τέτοιο πρόγραμμα, είναι αυτός της εκπαίδευσης. Γενικά σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος ασκείται ένας άλλοτε διακριτικός και άλλοτε αδιάκριτος έλεγχος των δραστηριοτήτων των εκπαιδευομένων. Αυτό καθίσταται ιδιαίτερα αναγκαίο στη σημερινή εποχή, όπου η ραγδαία ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών οδηγεί στην υιοθέτηση νέων διδακτικών μεθόδων.

Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στο χώρο του Internet. Πόσο μάλλον όταν ο χρήστης είναι ένα παιδί χωρίς ολοκληρωμένες γνώσεις και με περιορισμένο αριθμό εμπειριών. Πέρα όμως από αυτούς τους κινδύνους δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση της ζωής του ο άνθρωπος είναι δέκτης διαφόρων στοιχείων που συμβάλλουν στην εκπαίδευσή του και σταδιακά και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Έτσι είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας έλεγχος, έστω και αυτού του είδους, που θα επιτρέπει την επαναφορά σε καθαρά διδακτικά πλαίσια των δραστηριοτήτων ενός εκπαιδευόμενου, ειδικά όταν αυτός είναι μικρής ηλικίας.

Τι προσφέρει το PC Activity Monitoring

Ένα πρόγραμμα PC Activity Monitoring, στην ουσία προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες που συμβάλλουν μέσω του ελέγχου στην ασφάλεια ενός PC και πολύ περισσότερο ενός δικτύου. Πιο συγκεκριμένα δίνει τη δυνατότητα καταρχήν να ανακαλυφθεί ο τρόπος εισόδου σε ένα site. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα διαπίστωσης του τρόπου με τον οποίο δραστηριοποιήθηκε μέσα σε ένα site ο χρήστης.

Μπορούν αυτά τα προγράμματα να υποδείξουν δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση των Windows, τη χρήση διαφόρων εφαρμογών και προγραμμάτων. Παράλληλα με τη χρήση του screen capturing, ο διαχειριστής ενός τέτοιου προγράμματος έχει την ευκαιρία να έχει και οπτική αναφορά για τη χρήση του PC και του δικτύου γενικότερα.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα από ένα κεντρικό PC να ασκείται έλεγχος σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων ενός δικτύου υπολογιστών. Ένας παράγοντας που αναβαθμίζει αυτού του είδους τα προγράμματα, πέρα από τα πρακτικά οφέλη, είναι και το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα εύκολα στη χρήση. Αυτό επιτρέπει την καθαρά οικιακή χρήση ενός τέτοιου προγράμματος.

Ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την ύπαρξη προγραμμάτων που παρέχουν τη δυνατότητα τόσο του monitoring όσο και της επαναφοράς χαμένων αρχείων. Ωστόσο ένας παράγοντας που σχετίζεται με τη χρήση αυτών των προγραμμάτων είναι αυτός της ηθικής διάστασης του θέματος. Δηλαδή κατά πόσο είναι θεμιτό να πραγματοποιείται μια παρακολούθηση τέτοιου είδους προς έναν εργαζόμενο.

Οι απόψεις ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ακόμη και από χώρα σε χώρα. Άλλωστε διάφορες χώρες προσεγγίζουν με διαφορετικό νομικό τρόπο το θέμα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επικρατούσα άποψη είναι ότι αυτού του είδους η παρακολούθηση ενός εργαζομένου αποτελεί παραβίαση των ατομικών του δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αντίθετα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η νομοθεσία εμφανίζεται τουλάχιστον πιο ελαστική, αν όχι ανεκτική στη χρήση τέτοιων εφαρμογών.

Στην περίπτωση της οικιακής χρήσης τους, το τοπίο είναι αρκετά πιο θολό χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι χρήσης. Άλλωστε και τα ίδια τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας βρίσκονται ακόμη σ’ ένα από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει γενικότερα μια σαφής θέση για τον τρόπο χρήσης τους.

PC Activity Monitoring υπάρχοντα προγράμματα

Στην αγορά αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν μια σειρά από λογισμικά που προσφέρουν υπηρεσίες PC Activity Monitoring. Σχεδόν όλα προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες με μικρές μεταξύ τους διαφορές. Σε γενικές γραμμές προσφέρουν αναφορές για προγράμματα και εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν, για web sites και chat rooms στα οποία έχει πραγματοποιηθεί επίσκεψη, αναλυτική αναφορά σχετικά με αρχεία που έχουν διαβαστεί, μετακινηθεί ή διαγραφεί και βέβαια αρκετά από αυτά διαθέτουν και ικανότητα screen capturing.

Ορισμένα από τα προγράμματα αυτά είναι τα Iopus Starr pro edition, Net Observer, Spector pro, Spytech spy agent, Win recon, Win What Where Investigator. Όλα προσφέρουν στην ουσία τις ίδιες υπηρεσίες, που δεν είναι άλλες από την παρακολούθηση δραστηριοτήτων και την αναφορά τους σε εσάς. Είναι στη διακριτική σας ευχέρεια η χρήση τους και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, αν φυσικά σας το επιτρέπει η ηθική πλευρά του θέματος.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166