ΑρχικήΤι είναιΤι είναι hashtag, πως λειτουργεί, συμβουλές και οδηγίες

Τι είναι hashtag, πως λειτουργεί, συμβουλές και οδηγίες

Ορισμένοι ειδήμονες στο χώρο του διαδικτύου ισχυρίζονται πως το hashtag έχει επιφέρει ριζοσπαστικές αλλαγές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (αγγλικά Social Media), όχι μόνο για τον απλό χρήστη που δραστηριοποιείται σε αυτές τις τοποθεσίες, αλλά και για τις ίδιες τις πλατφόρμες που μπορούν να προβάλλουν σχετικό και στοχοθετημένο περιεχόμενο στο εκάστοτε άτομο που αναζητά ένα συγκεκριμένο όρο αναζήτησης ή μία λέξη-κλειδί.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η ετυμολογία της αγγλικής λέξης hashtag προέρχεται από το hash που σημαίνει # (είναι το σύμβολο δίεση) και το tag που σημαίνει ελληνιστί ετικέτα. Επί της ουσίας είναι ένας τύπος ετικέτας μεταδεδομένων που πληροφορεί το σύστημα, και χρησιμοποιείται στις αναρτήσεις ως γραπτό κείμενο για να κατηγοριοποιηθεί το υλικό και να το βρει ευκολότερα ένας άλλος χρήστης που ψάχνει να εντοπίσει κάτι παρόμοιο μέσα από τις εκατομμύρια δημοσιεύσεις που αναρτώνται καθημερινά στα social media.

Αυτή η μορφή δημιουργίας λέξεων-κλειδιών πραγματοποιείται συνήθως σε όλά τα γνωστά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Pinterest, το Facebook, το Instagram, και σε υπηρεσίες microblogging, όπως το Twitter που χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να διευκολύνουν την αναζήτηση στο δίκτυό τους.

Ωστόσο, η χρήση του δεν περιορίζεται πλέον μόνο στον ηλεκτρονικό κόσμο, καθώς άρχισε να εμφανίζεται μεταξύ άλλων σε διαφημιστικές πινακίδες, σε λογότυπα εμπορικών σημάτων, στην τηλεόραση, σε έντυπα περιοδικά.

Η βασική αιτία που έχει εισχωρήσει το hashtag στο φυσικό κόσμο είναι η δημοφιλία που απέκτησε κατά τα τελευταία έτη και φαντάζει κάτι οικείο για τους πολίτες μέσα στην κοινωνία, με συνέπεια την εύκολη διάδοση μηνυμάτων, είτε για διαφήμιση, ένα πολιτικό σύνθημα, η προώθηση μιας κοινωνικής πρωτοβουλίας κ.λπ.

Λειτουργίες των ετικετών hashtag

Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα εξατομικευμένης χρήσης των hashtags και τελικά που χρησιμεύουν:

 • Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να το συμπεριλάβεις αν θέλεις να δημοσιεύσεις μία ανάρτηση σε μία μεμονωμένη κατηγορία θεματολογίας ή παράλληλα και σε πολλές, ανάλογα με το πλήθος των hashtags που εμπεριέχονται στη δημοσίευση, με απώτερο σκοπό να ταξινομηθεί υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης στην εκάστοτε πλατφόρμα και να μη μείνει ορφανό, καταλήγοντας στα αζήτητα.
 • Ενισχύει την απλοποιημένη αναζήτηση για αναζητήσεις με παρόμοιους όρους
 • Καλύτερη ταξινόμηση και φιλτράρισμα περιεχομένου, βοηθώντας το αυτοματοποιημένο σύστημα του ιστότοπου να καθορίσει σε ποια κατηγορία εντάσσεται το υλικό που έχει δημοσιευθεί από το χρήστη.
 • Χρησιμεύει στη Βελτιστοποίηση των Μηχανών Αναζήτησης (αγγλικά Search Engine Optimization) και στη βελτιστοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (αγγλικά Social Media Optimization) για υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης.
 • Ανακοίνωση δεδομένων τοποθεσίας και συμβάντων, π.χ. ό,τι ένα άτομο βρίσκεται σε μία πόλη, σε ένα μαγαζί, σε ένα κτίριο ή σε κάποιο συμβάν.
 • Ένα hashtag μπορεί να επισημάνει σε μία φωτογραφία, τους φίλους, τις επιχειρήσεις, τις εταιρείες και τους οργανισμούς που εμπεριέχονται σε αυτή, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζονται από τους υπόλοιπους χρήστες.
 • Μέσω hashtag μπορείς να ξεκινήσεις ή να συμμετέχεις σε μία πολιτική ή κοινωνική ενέργεια για ακτιβισμό ή ανθρωπιστικούς λόγους (π.χ. #όχι-στην-κακοποίηση-ζώων), κοινοποιώντας ένα σημαντικό πρόβλημα που θέλεις να γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό.
 • Τα hashtags χρησιμεύουν ως δείκτης δημοτικότητας ενός θέματος, φερειπείν στο Twitter μέσω αυτών αναδεικνύονται ποια θέματα βρίσκονται υψηλά στις τάσεις σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Ιστότοποι που χρησιμοποιούν hashtags

 • Twitter
 • YouTube
 • Facebook
 • Instagram
 • Pinterest
 • Kickstarter.com
 • Sina Weibo
 • Tumblr
 • vk.com
 • LinkedIn
 • Telegram
 • Discord
 • TikTok
 • Taringa
 • Diaspora
 • Yammer
 • Friendica
 • YouNow
 • Intrexx
 • Orkut
 • Menéame
 • Slack

Instagram hashtags

Από την αρχική του κυκλοφορία το 2010, το Instagram έχει κάνει πάρα πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του. Αλλά ένα πράγμα παρέμεινε συνεπές, η σημασία των hashtags. Τούτη η ιδιομορφία οφείλεται στο γεγονός ό,τι οι διαχειριστές της πλατφόρμας κατάλαβαν αμέσως πως έτσι αυξάνεται η αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών, μειώνεται το Ποσοστό εγκατάλειψης (Bounce rate), και δημιουργεί αφοσιωμένο κοινό, κατατάσσοντάς το τις αγαπημένες του προτιμήσεις.

Η χρήση σχετικών, στοχευμένων hashtags στις αναρτήσεις και τις ιστορίες εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακαλυφθεί το περιεχόμενο σας από νέο ακροατήριο στο Instagram. Και αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε απόκτηση νέων ακόλουθων (αγγλικά followers), μεγαλύτερη αφοσίωση από τους θαυμαστές σας και περισσότερους πελάτες για την επιχείρηση σας.

Όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες πλατφόρμες, έτσι και το Instagram hashtag λειτουργεί για την οργάνωση και την κατηγοριοποίηση φωτογραφιών και βίντεο, ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης του ατόμου που αναρτά το υλικό ή την γλώσσα του κειμένου μίας δημοσίευσης.

Λίγα πράγματα που πρέπει να θυμάστε

 • Τα άτομα που έχουν το προφίλ τους ιδιωτικό είχε ως αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται τα hashtags τους δημοσίως.
 • Οι αριθμοί επιτρέπονται στα hashtags. Ωστόσο, οι ειδικοί χαρακτήρες, όπως π.χ. !,^,*, %, και το κενό δεν μπορούν να εισαχθούν σε μία τέτοια ετικέτα.
 • Μπορείτε να προσθέσετε hashtag μόνο στις δικές σας αναρτήσεις και όχι στις φωτογραφίες ή τα βίντεο των άλλων ανθρώπων.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έως και 30 hashtags σε μια ανάρτηση και 10 σε μια ιστορία.

Σωστή στρατηγική

Μια καλή στρατηγική με hashtag στο Instagram μπορεί εκτοξεύσει την δημοτικότητα των αναρτήσεων σας στα ουράνια, αλλά μια κακή στρατηγική μπορεί να καταστήσει τον λογαριασμό σας ανεπιθύμητο στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω του spamming, και να βλάψει πραγματικά τη φήμη σας σε υπέρτατο βαθμό που ενδέχεται να χάσετε ένα μεγάλο μέρος από τους ακόλουθους, που ως γνωστόν χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να τους αποκτήσετε. Κάτι που συνεπάγεται πως δεν πρόκειται να σας ξανά εμπιστευτούν ποτέ, εκτός και αν συμβούν κοσμοϊστορικά γεγονότα.

Οι σωστές και οι έξυπνες ετικέτες θα σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε μια στοχοθετημένη ομάδα ανθρώπων που δεν σας ακολουθούν (ακόμα). Επομένως φροντίστε όταν θα αντικρίσουν για πρώτη φορά το υλικό σας να είναι αξιοπρεπές και αξιόλογο, ούτως ώστε να εκτιμήσουν τη δουλειά σας και να την μεταδώσουν στους γνωστούς τους, όπως ενσωματώνοντας τις φωτογραφίες σας μέσα στο blog τους.

Αποφύγετε τις ετικέτες που χρησιμοποιούνται σωρηδόν από τη μάζα, όπως #love, #happy, #dog, #greece κ.λπ. διότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εμφανιστεί το περιεχόμενο σας στα πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων, εκτός κι αν είσαστε η εξαίρεση, και ο αλγόριθμος συμπαθήσει τη φωτογραφία σας, αλλά αυτό είθισται να συμβαίνει πολύ σπάνια, και κυρίως για influencers, τραγουδιστές, ηθοποιούς, διασημότητες και σπουδαίες προσωπικότητες που τους ακολουθεί αρκετός λαός, και όχι σε σένα που έχεις μόνο 1.000 followers.

Σε ποιο σημείο βάζουμε hashtag

Δεν έχει σημασία αν το βάλεις μπροστά, στη μέση ή στο τέλος! Υπάρχουν φήμες ό,τι τα hashtags δουλεύουν καλύτερα όταν βρίσκονται στην αρχή και μετά ακολουθεί το κείμενο, αλλά δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτό το συμπέρασμα. Επομένως, μην δίνετε ιδιαίτερη βάση σε αυτό τον παράγοντα, αν δεν το ανακοινώσει το ίδιο το Instagram.

Επίσης, μην ξεχνάτε πως όσο πιο πολλές ετικέτες βάζετε, θα έχει ως αρνητικό πρόσημο ο κόσμος να μην εστιάσει το ενδιαφέρον του στη φωτογραφία σας που πιθανόν να είναι υπέροχη, και να κάθεται να χαζεύει τα αμέτρητα hashtags που έχετε τοποθετήσει στη δημοσίευση σας, δηλαδή ενδέχεται να τους αποσπάσετε την προσοχή.

Twitter hashtags

Η πλατφόρμα του Twitter είναι ένα αχάνες περιβάλλον που μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί, χωρίς ίχνος υπερβολής, δεκάδες τρισεκατομμύρια tweets που σε θεωρητικό επίπεδο δεν είναι εύκολο να εξερευνηθεί ολόκληρη με συμβατικές μεθόδους, παρά μόνο προηγμένα εργαλεία και λογισμικά που έχουν κατασκευαστεί για το συγκεκριμένο σκοπό.

Τα Hashtags είναι από τους πιο σημαντικούς και αποτελεσματικούς τρόπους οργάνωσης των πληροφοριών στο Twitter, ιδίως για εκείνους που ασχολούνται επαγγελματικά με το Social media marketing και πρέπει συνεχώς να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση, αναφορικά με τις τάσεις και ποιο θέμα έχει μεγάλη πέραση στο κοινό το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Δημιουργήστε το δικό σας hashtag

Ένα από τα κυριότερα κόλπα για να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα σας είναι να δημιουργήσετε ένα hashtag που θα είναι μοναδικό και θα αντικατοπτρίζει με σαφήνεια την προσωπικότητα σας ή το όνομα της επιχείρησης σας. Για να μπείτε κατευθείαν στο νόημα θα σας παραθέσω κάτι που σχετίζεται με τον εαυτό μου, περιγράφοντας ποιος είμαι και με τι ασχολούμαι, φερειπείν #SteliosTexnologia.

Να θυμάστε πως είναι επιτακτική ανάγκη να παροτρύνετε τους ακόλουθους σας να δημοσιεύουν υλικό με τη συγκεκριμένη ετικέτα, ούτως ώστε να γίνει κάποια στιγμή viral και να διαδοθεί η φήμη σας στα πέρατα του κυβερνοχώρου, αναγκάζοντας τα κουτσομπολίστικα website να κάνουν αναφορά στο όνομα σας, επειδή τυχαίνει να είσαστε το κεντρικό θέμα της ημέρας στις τάσεις που εμφανίζονται στην Ελλάδα.

Μην βάζετε βρισιές

Ο λόγος που επισημαίνω τούτο τον παράγοντα είναι, γιατί σε περίπτωση που βάλεις μία βωμολοχία σε μία ετικέτα, ενδέχεται να παραβαίνει τους όρους χρήσης της κοινότητας στο Twitter, και κάποια στιγμή μετά από επανειλημμένες παραβάσεις να δεχθείς ποινή που μπορεί να οδηγήσει σε οριστικό κλείσιμο του προφίλ σου, και να χάσεις τους θαυμαστές και το περιεχόμενο που είχες δημοσιεύσεις συστηματικά τόσα χρόνια.

Άλλωστε, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μιλάει, ούτε γράφει αισχρά σε δημόσια θέα, όσο αδικημένος ή εκνευρισμένος κι αν είναι. Εννοείται όμως, πως ο καθένας επιλέγει το δρόμο που θα πορευτεί, και είναι καθαρά στην δική του διακριτική ευχέρεια αν θα εκστομίζει ύβρεις για να ξαλαφρώσει από το θυμό του.

Στις παραπάνω παραβιάσεις ορθής χρήσης του Twitter, συμπεριλαμβάνονται, και η ρητορική μίσους, ο ρατσισμός, η στοχοποίηση προσώπων με γνώμονα οι followers σας να επιτεθούν λεκτικά σε κάποιον συνάνθρωπό για να του προκαλέσουν ψυχολογικό τραύμα, και οποιαδήποτε άλλη παρότρυνση χρηστών να προβούν σε παρανομία, αφού ουσιαστικά θα είσαστε ο ηθικός αυτουργός του συμβάντος.

Πλοηγηθείτε στο Twitter χρησιμοποιώντας τα hashtags

Κάνοντας κλικ σε ένα συγκεκριμένο hashtag (με μπλε χρώμα) θα σας στείλει αυτόματα στη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης, όπου θα δείτε και άλλα tweets που περιέχουν αυτό το θέμα.

Στην πλευρική μπάρα «Τάσεις» στα αριστερά, μπορείτε να δείτε ποια hashtags είναι σήμερα τα πιο δημοφιλή σε όλο το Twitter στην Ελλάδα ή αν επιθυμείτε μέσα από τις ρυθμίσεις να ορίσετε μία άλλη χώρα όπως για παράδειγμα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, ακόμη και μια συγκεκριμένη πόλη, όπως Αθήνα, Μιλάνο, Παρίσι, Βαρκελώνη, Μαδρίτη Λονδίνο, Νέα Υόρκη, και ούτω καθεξής.

YouTube hashtags

Όταν ένα χαρακτηριστικό καθίσταται ως επιτυχημένο στο διαδίκτυο, τότε σπεύδουν οι υπόλοιποι να το υιοθετήσουν, ιδίως όταν επιφέρει δραματική ευχρηστία στην λειτουργικότητα του ιστότοπου τους. Όμως για να μην υπάρξουν παρερμηνείες στα γραφόμενα μου, εννοώ οτιδήποτε δεν συνοδεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες πήγες μετρήσεων επισκεψιμότητας των ιστοτόπων στον παγκόσμιο ιστό, και πιο πιο συγκεκριμένα της alexa.com, τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, το YouTube βρίσκεται στην δεύτερη θέση με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, ενώ στην πρώτη είναι το Google.com και στην τρίτη το Facebook.com.

Οπότε, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το YouTube.com ψάχνει διαρκώς δυναμικά χαρακτηριστικά για να εμπλουτίσει περαιτέρω την ισχύ του και κατ’ επέκταση να ικανοποιήσει το κοινό που ξημεροβραδιάζεται σχεδόν όλο το 24ωρο μέσα στην πλατφόρμα παρακολουθώντας φρέσκο οπτικοακουστικό υλικό.

Όσοι από εσάς είσαστε δημιουργοί και ανεβάζετε τακτικά βίντεο ως youtuber στο κανάλι σας, είτε περιστασιακά, καλό θα είναι να εντάξετε στη στρατηγική σας τα hashtags που είναι σχετικά με το κάθε υλικό ξεχωριστά.

Εάν διαθέτετε καλή οικονομική ευχέρεια, τότε σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε κάποιες εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχουν όλα εκείνα τα εφόδια για να αυτοματοποιηθούν οι διεργασίες εντοπισμού κατάλληλων λέξεων-κλειδιά ως ετικέτες, όπως και για τους σωστούς τίτλους που είναι πιθανόν να φέρουν περισσότερες προβολές στα βίντεο σας.

Θα σας αναφέρω παρακάτω ενδεικτικά μερικές αξιόλογες συνδρομητικές υπηρεσίες για να τις ελέγξετε και να κρίνεται εάν τελικά ταιριάζουν στις ανάγκες σας, και το κυριότερο από όλα, αν αντέχει η τσέπη σας να επωμιστείτε το δυσβάσταχτο κόστος αυτών των εργαλείων, που αντικειμενικά θα σας δώσουν μεγάλη ώθηση να ξεχωρίσετε στο σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει σε αυτή την πλατφόρμα.

Σημείωση: Ορισμένα εργαλεία διατίθονται δωρεάν με περιορισμούς και αν θέλετε να ξεκλειδώσετε όλα τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να πληρώσετε κάποια μηνιαία συνδρομή με βασικό στόχο την ενίσχυση του Youtube SE

 • KeywordTool.io
 • Kparser
 • Rival IQ
 • vidIQ
 • TagsYouTube
 • RapidTags
 • SEMrush

Pinterest hashtags

Για ένα ανεξήγητο λόγο, η πλειονότητα των Ελλήνων χρηστών στον κυβερνοχώρο αγνοεί τη δύναμη που έχει το Pinterest, και το απαξιώνει, δίχως να κατανοεί πως κανένας ευσυνείδητος και σοβαρός επαγγελματίας influencer δεν το περιθωριοποιεί, διότι είναι εφικτό να επεκτείνεις την ορατότητα της επιρροής σου σε ένα κοινό που λατρεύει τις φωτογραφίες.

Μάλιστα η ίδια η εταιρεία ανέφερε πώς έχει 270 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες το μήνα από όλο τον πλανήτη, με δισεκατομμύρια κέρδη κάθε χρόνο, κάτι που συνεπάγεται πως δύναται να βρεις ευκαιρίες που ίσως να σου αποφέρουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, εφόσον μπορείς να πείσεις τις επιχειρήσεις να σε εμπιστευτούν και να διαφημιστούν μέσω των αναρτήσεων που δημοσιεύεις στο Pinterest.

Λειτουργία των χάσταγκς

Σε γενικές γραμμές η τοποθέτηση των σωστών στο hashtags στο pinterest.com είναι πάνω-κάτω ίδια με τις υπόλοιπες γνωστές πλατφόρμες και δεν απαιτεί προηγμένη γνώση από τον ενδιαφερόμενο για να τις χρησιμοποιήσει.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα σε δελτίο τύπου ό,τι πλέον έχει προβεί σε μία ολοκληρωτική αναβάθμιση του λογισμικού που τρέχει ο ιστότοπος της, με αυτοματοποιημένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που προβάλλουν στο χρήστη σχετικές αναρτήσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, και για να αποφευχθεί η κατάχρηση των επιτήδειων που χρησιμοποιούσαν διάφορα έξυπνα ρομπότ, επιδιώκοντας να ανεβάσουν το engagement των post τους με αθέμιτο τρόπο.

Συμβουλές και κόλπα

Θέλοντας να σας προστατεύσω από κακοτοπιές, είμαι υποχρεωμένος να τονίσω πως είναι επιπολαιότητα να κάνεις κατάχρηση των χάσταγκς, βάζοντας παραπλανητικά, τα οποία δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα η φωτογραφία ή το βίντεο σου εμφανίζει ένα σκύλο και εσύ βάζεις ετικέτα μεταδεδομένων γάτα ή άλογο, εκτιμώντας πως έτσι θα ξεγελάσεις τους αλγόριθμους.

Οφείλεις να έχεις κατά νου πως είναι εφικτό να το καταφέρεις δυο-τρεις φορές, όμως να θυμάσαι πως είναι δύσκολο να γίνεται για πάντα, αφού ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, και θα σου εξηγήσω τι εννοώ στις παρακάτω γραμμές.

Εάν δυσαρεστηθούν εκατοντάδες άτομα από την ύπουλη ενέργεια σου, αφού πρόκειται κυριολεκτικά για Clickbait, ενδέχεται κάποιοι χρήστες να σου κάνουν αναφορά, επισημαίνοντας το υλικό σου ως παραπλανητικό, και αν κρίνει η πλατφόρμα ό,τι διαπράττεις συστηματικά τούτο το κόλπο που αντιβαίνει τους όρους χρήσης της κοινότητας, τότε μάλλον θα σε περιμένουν κακά μαντάτα, και ειλικρινά εύχομαι να μην είναι η έσχατη τιμωρία, δηλαδή κλείσιμο του λογαριασμού σου.

Πριν λίγους μήνες μία αγγλόφωνη σελίδα στο Facebook που είχε πάνω από 1 εκατομμύριο likes, διαγράφηκε από τους διαχειριστές με συνοπτικές διαδικασίες λόγω των προαναφερόμενων πονηρών τακτικών και των επανειλημμένων καταγγελιών, επειδή προφανώς είχε παραγίνει το κακό και η κατάσταση δεν ήταν υποφερτή για το μέσο χρήστη που ακολουθούσε αυτή τη σελίδα.

Τέτοιου είδους δραστικά μέτρα λαμβάνονται σχετικά συχνά σε όλα τα social media, διότι οι πιέσεις αυξάνονται, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ωστόσο, εδώ δεν μιλάμε για παρατηρήσεις ή απλά επίπληξη σε προφορικό λόγο, αλλά για χρηματικό πρόστιμο που αγγίζει συνήθως τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανά περίπτωση. Οπότε κομμένη η πλάκα και ο χαβαλές σε τόσο ευαίσθητα θέματα.

Ζήτησε τους χρήστες να σε στηρίξουν

Η πιο ανέξοδη τακτική που θα σε βοηθήσει να κοινοποιηθεί το περιεχόμενο σου σε ολόκληρο το διαδίκτυο, και όχι μόνο σε ένα site, είναι να ζητήσεις ανοιχτά από τους θαυμαστές σου να πράξουν τα αυτονόητα και να βάλουν πλάτη, μεταδίδοντας το υλικό σου μέσω κοινοποιήσεων οπουδήποτε, και σε αντάλλαγμα θα διοργανώνεις διαγωνισμούς με μικρά ή μεγάλα δώρα, ανάλογα την οικονομική σου επιφάνεια, ή μέσω χορηγών, ανταμείβοντας την αφοσίωση που σου δείχνουν με ανιδιοτέλεια και αγάπη.

Εάν διαπιστώσεις πως δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα το κοινό σου, φρόντισε να προβείς σε αναθεώρηση της στρατηγικής που εφαρμόζεις, επειδή δεν αποδίδει, και είναι κρίμα να μένεις στάσιμος ενώ οι ανταγωνιστές σου προχωρούν σε εκθετικό βαθμό.

Μην ξεχνάς πως το όλο ζήτημα έχει να κάνει καθαρά με το content marketing (ελληνικά Μάρκετινγκ Περιεχομένου) που σημαίνει εμμέσως πλην σαφώς ό,τι δεν τηρείς με επάρκεια πιστά τους κανόνες σε αυτό τον τομέα.

Αλλά μη στεναχωριέσαι, υπάρχουν άφθονα διαδικτυακά σεμινάρια που παρέχονται δωρεάν ή και με πληρωμή. Αρκεί να έχεις όρεξη να μάθεις, με βασικό σκοπό να προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα και κάποια μέρα να καταξιωθείς στη συνείδηση του κόσμου ως ένας σπουδαίος influencer.

Διάβασε επίσης ορισμένα επιλεγμένα άρθρα:

 1. Οικονομική διαχείριση, πως να μειώσετε τις δαπάνες στα έξοδα σας.
 2. Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για μειωμένο λογαριασμό στο ρεύμα.
 3. Συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, αξίζει η αγορά;
 4. Αγορά ποδηλάτου: Οδηγίες, συμβουλές για σωστό ποδήλατο.
 5. Αγορά ακουστικών: Επιλογή σωστού headset ή headphone.
 6. Ενοικιαζόμενα δωμάτια με Airbnb, συμβουλές και κόλπα.
 7. Τι είναι ακτιβισμός, ιδεολογία, δράση και δικαιώματα.
 8. Αξίζει η προπληρωμένη κάρτα, Prepaid Card, συμβουλές.
 9. Πως να γίνεις καλός πωλητής, οδηγίες και συμβουλές.
 10. Paysafecard: Πληροφορίες για την paysafe card, συμβουλές.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166