TikTok: Οι διαφημίσεις δίαιτας και τα συμπληρώματα απώλειας βάρους θα απαγορευτούν

TikTok: Οι διαφημίσεις δίαιτας και τα συμπληρώματα απώλειας βάρους θα απαγορευτούν

Η απόφαση ελήφθη μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών από χρήστες, οι οποίοι βρέθηκαν στοχευμένοι από διαφημιστικά TikToks στα οποία ενθαρρύνθηκαν να εγκαταστήσουν εφαρμογές δίαιτας, έτσι ώστε να αποκτήσουν «ένα τέλειο σώμα». Τα νέα μέτρα θα πρέπει θα απαγορεύουν όλες τις διαφημίσεις που προάγουν άμεσα ή έμμεσα μια σύγκρουση σχέσης με την εικόνα του εαυτού.

Οι χρήστες του TikTok είναι ως επί το πλείστον νεαρά κορίτσια και αγόρια που, είτε τους αρέσει είτε όχι, διατυπώνουν γνώμη για την προσωπική τους εικόνα στην πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο σε σχέση με αυτό που βλέπουν από το περιεχόμενο που προβάλλουν άλλοι χρήστες στα κλιπ τους. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος στο οποίο όλοι θα μαθαίνουν να αποδέχονται κάθε πτυχή του εαυτού τους δεν είναι εύκολη, για αυτό το λόγο η πλατφόρμα έχει καταλήξει να θεσπίσει νέους κανόνες για την απαγόρευση διαφημίσεων που σχετίζονται με προϊόντα στην τούτη την εφαρμογή που ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν γρήγορη και ακραία δίαιτα, για την επίτευξη απώλεια βάρους. Επίσης θα αποκλειστούν όλες οι διαφημίσεις που επιδιώκουν να περάσουν το μήνυμα της αρνητικής εικόνας σε άτομα υπέρβαρα.

Η ανακοίνωση ήρθε αυτές τις ώρες από το ιστολόγιο της πλατφόρμας, και αναφέρει τα εξής: Με τους νέους κανόνες, οι διαφημίσεις που σχετίζονται με εφαρμογές που προωθούν τη νηστεία, τη δίαιτα και τα συμπληρώματα για την απώλεια βάρους θα απαγορευθούν εντελώς, ενώ θα ενισχυθούν οι έλεγχοι σε διαφημίσεις που προωθούν δυνητικά επιβλαβές προτροπές για τη βελτίωση του σώματος. Όχι μόνο αυτό: οι διαφημίσεις που σχετίζονται με διαιτητικά προϊόντα δεν μπορούν να περιέχουν υπερβολικούς ισχυρισμούς, ούτε να προσφέρονται σε ανήλικους χρήστες.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθόλου, διότι η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί σχεδόν σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, όπως Facebook Twitter και ούτω καθεξής, επιτρέποντας στους επιτήδειους να πλουτίζουν, πουλώντας υπηρεσίες και προϊόντα με αθέμιτες πρακτικές, καταστρέφοντας τον ψυχικό κόσμο των αδαών χρηστών που είναι αναγκασμένοι να βλέπουν το διαφημιστικό περιεχόμενο που τους βομβαρδίζει η εκάστοτε πλατφόρμα.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι χρήστες του TikTok στράφηκαν εναντίον του για να εκφράσουν την απογοήτευση τους για τον ανελέητο βομβαρδισμό διαφημιστικών προϊόντων χάσιμο βάρους. Κορίτσια και αγόρια που μερικές φορές ήδη αγωνίζονται να δημιουργήσουν μια υγιή σχέση με το σώμα τους, βρέθηκαν στοχευμένα από τις προωθητικές εφαρμογές του TikTok για διαλείπουσα νηστεία, προσκαλώντας τους να αποκτήσετε «ένα τέλειο σώμα» χωρίς επαγγελματική επίβλεψη, αλλά απλώς κατεβάζοντας εφαρμογές και λογισμικά αμφιβόλου προέλευσης. Οι νέοι κανόνες θα περιορίζουν την παρουσία τέτοιων επιθετικών διαφημίσεων στην εφαρμογή.

Η ελπίδα πίσω από αυτή την προσπάθεια είναι ότι η καταστολή θα αποφέρει καρπούς άμεσα και αποτελεσματικά. Εν τω μεταξύ, το TikTok υπενθύμισε στους χρήστες που επιθυμούν να αναφέρουν την παρουσία περιεχομένου που παραβιάζει μία ή περισσοτέρων από τις οδηγίες της πλατφόρμας, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα εσωτερικά εργαλεία αναφοράς για να επισημαίνουν οποιοδήποτε ευτράπελο καταρρακώνει την ψυχική τους διάθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας