Το Facebook υποβαθμίζει τις αναρτήσεις που προωθούν τις θαυματουργές θεραπείες

Το Facebook υποβαθμίζει τις αναρτήσεις που προωθούν τις θαυματουργές θεραπείες

Το Facebook αποκάλυψε σήμερα ό,τι από εδώ και πέρα θα υποβαθμίζει μέσω αυτόματων συστημάτων το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο που σχετίζεται με τις θαυματουργές θεραπείες που προωθούν οι κομπογιαννίτες, και έχει ως συνέπεια να εκμεταλλεύονται την αγωνία των ασθενών για να ξεπεράσουν το πρόβλημα με την υγεία που τους ταλανίζει, και προφανώς ετούτο το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για εκείνα τα άτομα που βρίσκονται ένα βήμα πριν πάνε στον άλλο κόσμο και θα έδιναν τα πάντα για να θεραπευτούν.

Οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες του διαδικτύου βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα αυξανόμενο κύμα επικρίσεων για την εξάπλωση παραπλανητικών περιεχομένων. Οι αναφορές προέκυψαν πέρυσι όταν στη πλατφόρμα του Facebook κυκλοφορούσαν σωρηδόν τέτοιου είδους αμφιλεγόμενες αναρτήσεις που δημοσιεύονταν από διάφορους χρήστες, που ισχυρίζονταν πως έχουν την ικανότητα να θεραπεύσουν τον καρκίνο ακόμη και στο τελευταίο στάδιο.

Εν ολίγοις μία καλοστημένη απάτη που αποσκοπούσε στο να αποσπά χρήματα από τους ανυποψίαστους ασθενείς και τους συγγενείς τους που αναμφισβήτητα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και θα έδιναν ακόμη και ολόκληρη την περιουσία τους για να ξεπεράσουν αυτό το γολγοθά.

Επιπρόσθετα, ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πρόσφατα πως θα εξαλείψει το περιεχόμενο που συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τους εμβολιασμούς, κάτι που έχει τα θετικά και τα αρνητικά του, διότι διάφοροι τσαρλατάνοι μέσω αυτών των αναρτήσεων περνούσαν διάφορα μηνύματα στον απλό κόσμο με απώτερο σκοπό να προκληθεί σύγχυση και πανικός, και κατά δεύτερο λόγο για να κερδίσουν χρήματα, και πολλά άλλα.

Ο αγώνας κατά της ψηφιακής παραπληροφόρησης βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία πολλών χωρών του δυτικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και δεν περιορίζεται μόνο στην πάταξη των ψεύτικων θεραπειών για την υγεία.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το YouTube ανήγγειλε σχέδια για να περιορίσει τα βίντεο που εμφανίζονται στα προτεινόμενα και προωθούν τις θεωρίες Συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ό,τι η προσεδάφιση στη Σελήνη από τις ΗΠΑ ήταν πλαστή και ό,τι η Γη είναι επίπεδη. Την εποχή εκείνη, το YouTube επιβεβαίωσε επίσης ό,τι θα χτυπήσει δραστικά τα βίντεο για τις ψεύτικες θεραπείες, μια άλλη ένδειξη για την έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης.

Επιπλέον η Google αναφορικά με αυτό το ζήτημα εξήγησε πως δεν θα δέχεται και θα καταργεί τις διαφημίσεις που σχετίζονται με τις υποτιθέμενες θεραπείες του καρκίνου και των ψεύτικων θεραπειών, πράγμα που σημαίνει πως θα μπει φρένο στην ασυδοσία κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που την εκμεταλλεύονται ορισμένοι για να πλουτίσουν.