11 εταιρείες προτείνουν κατευθυντήριες αρχές για την αυτόνομη οδήγηση οχημάτων

11 εταιρείες προτείνουν κατευθυντήριες αρχές για την αυτόνομη οδήγηση οχημάτων

Σήμερα το πρωί, ένας συνασπισμός 11 εταιρειών, η Aptiv, η Audi, η Baidu, η BMW, η Continental, η Daimler, η Fiat Chrysler Automobiles, η Infineon, η Intel και η Volkswagen – δημοσίευσαν μια έκθεση τύπου White paper που φέρει τον τίτλο “Safety First For Automated Driving” για την ορθή ανάπτυξη, τον έλεγχο και την πιστοποίηση των ασφαλών αυτόνομων οχημάτων.

Τα μέλη αυτής της συμμαχίας ισχυρίζονται ό,τι το εγχείρημα τους έχει ως σκοπό να προσδιορίσει τις ανάγκες ολόκληρου του κλάδου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναγίνει με τόσο εμπεριστατωμένο τρόπο αναφέρει η έκθεση – η οποία αποτελείται από 146 σελίδες – και τυπικά είναι η πρώτη στο είδος της που προσφέρει τόσο σαφείς οδηγίες, εξηγώντας πως εάν ακολουθηθούν αυτοί οι κανόνες, τότε μπορούν τα αυτόνομα οχήματα να οδηγούνται στους δρόμους χωρίς οδηγό με απόλυτη ομαλότητα και να καταστούν πιο ασφαλέστερα από τον μέσο οδηγό που χειρίζεται ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Οι εταιρείες ανέφεραν σε ένα κοινό δελτίο τύπου: «Η ασφάλεια στην αυτοματοποιημένη οδήγηση επιβάλλεται να είναι είναι το βασικό μέλημα των κατασκευαστριών εταιρειών αυτών των οχημάτων. Με τη δημοσίευσή της παρούσας έκθεσης, οι εμπειρογνώμονες από κάθε συμμετέχουσα εταιρεία θα παρουσιάσουν το έργο αυτού του συνασπισμού σε διάφορα συνέδρια της βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο κατά τους επόμενους μήνες».

Εν τούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ό,τι από ετούτη την συμμαχία λείπουν σημαντικά ονόματα στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας που δραστηριοποιούνται στην αυτόνομη οδήγηση όπως η Waymo της Alphabet (μητρική εταιρεία της Google), η οποία ξεκίνησε πρόσφατα μια εμπορική υπηρεσία ταξί χωρίς οδηγό, η οποία εξυπηρετεί τώρα πάνω από χιλιάδες επιβάτες σε καθημερινή βάση με ένα στόλο άνω των 600 αυτοκινήτων. Να επισημάνω πως ο αριθμός των επιβατών είναι μικρός διότι η συγκεκριμένη υπηρεσία ξεκίνησε πρόσφατα και δεν βρίσκεται ακόμη σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο, αλλά μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ένας εκπρόσωπος αυτής της συμμαχίας εξήγησε πως ο συγκεκριμένος συνασπισμός είναι ανοιχτός προς όλες τις εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν, και μάλιστα είπε ό,τι όσοι υπέγραψαν για βρίσκονται εκεί, το έπραξαν με δική τους βούληση, και χωρίς να εξαναγκαστεί κάνεις.