Σε μία εποχή που τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ παράλληλα οι ενεργειακές ανάγκες κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης αυξάνονται ή παραμένουν σταθερές, όλοι μας αναζητούμε τρόπους να περικόψουμε τυχόν ενεργειακές σπατάλες και να εξοικονομήσουμε χρήματα.
Η βασική αυτή αλήθεια αποδεικνύεται ολοένα και πιο δύσκολη στην υλοποίησή της, μιας και η σύγχρονη τεχνολογία βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ηλεκτρική ενέργεια.
Το ζήτημα είναι πως δεν πρόκειται αποκλειστικά για τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως το πλυντήριο και το ψυγείο που καταναλώνουν ενέργεια και ανεβάζουν το κόστος – ο υπολογιστής και τα περιφερειακά είναι συνυπεύθυνα για ένα μέρος του λογαριασμού. Παρακάτω θα προτείνουμε λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους του υπολογιστή σας χωρίς να περιορίσετε τη χρήση του.
Κατανάλωση ενέργειας
Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές τύπου desktop συνήθως αποτελούνται από δύο βασικές μονάδες, η κάθε μία από τις οποίες καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην κεντρική μονάδα που περιλαμβάνει τον επεξεργαστή, τη μνήμη και τα disk drives, ενώ η δεύτερη είναι η οθόνη.
Είναι αρκετοί οι χρήστες εκείνοι που αφήνουν ανοικτό το PC όταν δεν χρησιμοποιείται. Αυτό είναι κατανοητό: όλοι μας γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως τα Windows θέλουν κάποιον χρόνο για να εκκινήσουν, το οποίο είναι σε τελική ανάλυση ενοχλητικό. Επιπρόσθετα, η πλειοψηφία των οθονών απενεργοποιείται αυτόματα μετά από λίγη ώρα, δίνοντας την εντύπωση πως δεν υπάρχει κατανάλωση ενέργειας, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει. Παρόλο που η οθόνη δεν καταναλώνει ενέργεια την τρέχουσα στιγμή, ο υπολογιστής συνεχίζει να δουλεύει σε πλήρη ισχύ, καταναλώνοντας ηλεκτρισμό.
Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι χρήστες είναι πως υπάρχει μία γκάμα χαρακτηριστικών και διαφορετικών ρυθμίσεων ενέργειας που σας επιτρέπουν να έχετε τον υπολογιστή σας σε κατάσταση λειτουργίας και έτοιμο να εκκινήσει σε δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλήσετε μεγάλα ποσά ενέργειας. Οι εν λόγω ρυθμίσεις σάς επιτρέπουν να ελέγξετε τα χαρακτηριστικά διαχείρισης ενέργειας της οθόνης σας, του σκληρού δίσκου και των επιλογών τερματισμού του υπολογιστή. Θα εξετάσουμε στις παρακάτω ενότητες τη χρήση τους σε σχέση με τα Windows.
Οι περισσότεροι υπολογιστές προσφέρουν δυνατότητα χρήσης του γνωστού στα Windows χαρακτηριστικού Αναμονή (Standby). Το εργαλείο αυτό περικόπτει την κατανάλωση ισχύος και τερματίζει τις μη απαραίτητες λειτουργίες όπως είναι η οθόνη, οι σκληροί δίσκοι και οι περιφερειακές συσκευές. Παρόλα αυτά, η λειτουργία Αναμονή συνεχίζει να παράσχει ισχύ στη μνήμη του υπολογιστή, οπότε οι πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των Windows αποθηκεύονται εκεί έτοιμες να επανεμφανιστούν αμέσως μόλις απαιτηθεί.
Σε περίπτωση που θέλετε να εξοικονομήσετε ακόμα περισσότερη ενέργεια, υπάρχει ένα ακόμα εργαλείο που ονομάζεται Αδρανοποίηση (Hibernate). Το εργαλείο αυτό αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες από τη μνήμη του υπολογιστή στον σκληρό δίσκο και τερματίζει τη λειτουργία του υπολογιστή. Όταν τον επανεκκινήσετε, όλη η μνήμη θα φορτώσει εκ νέου, ώστε να συνεχίσετε από εκεί που είχατε σταματήσει.
Η είσοδος και η έξοδος από τη λειτουργία Αδρανοποίησης απαιτεί περισσότερο χρόνο από την Αναμονή, μίας και χρειάζεται εγγραφή και ακόλουθα ανάγνωση από τον σκληρό δίσκο. Παρόλα αυτά, η Αδρανοποίηση απαιτεί λιγότερη ενέργεια από την Αναμονή και σαφώς λιγότερη από την κατάσταση πλήρους λειτουργίας του PC, οπότε είναι σίγουρα λιγότερο κοστοβόρα. Τα περισσότερα PCs που διαθέτουν Windows XP δεν είναι τροποποιημένα ώστε να χρησιμοποιούν τη λειτουργία Αδρανοποίησης, οπότε εφόσον θέλετε να χρησιμοποιήσετε το χαρακτηριστικό θα πρέπει πρώτα να το ενεργοποιήσετε.
Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο Έναρξη > Πίνακας Ελέγχου και ακόλουθα κάντε κλικ στο εικονίδιο Επιλογές ενέργειας (σε κλασική προβολή), το οποίο θα φέρει στο προσκήνιο μια ποικιλία από διαφορετικές επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αδρανοποίηση και βάλτε ένα τικ στο κουτάκι Ενεργοποίηση αδρανοποίησης στο πεδίο Αδρανοποίηση και πατήστε το κουμπί Εφαρμογή – εφόσον η καρτέλα Αδρανοποίηση δεν είναι διαθέσιμη, ο υπολογιστής σας δεν υποστηρίζει το χαρακτηριστικό αυτό. Έχοντας ενεργοποιήσει τη λειτουργία, κάντε κλικ στο κουμπί Τερματισμός από το μενού Έναρξη. Η Αδρανοποίηση θα εμφανιστεί στο μενού των επιλογών δίπλα από το Τερματισμός και την Επανεκκίνηση. Για να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας αφότου έχει μπει σε κατάσταση Αδρανοποίησης, πατήστε το κουμπί εκκίνησης στο tower.
Λειτουργία Αναμονής
Εφόσον η λειτουργία Αδρανοποίησης δεν διατίθεται στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε αντίθετα την Αναμονή. Ανοίξτε εκ νέου τις Επιλογές ενέργειας, αλλά αντί να πατήσετε την καρτέλα Αδρανοποίηση, κάντε κλικ στο Για προχωρημένους. Ακόλουθα, θα σας δοθεί η επιλογή συγκεκριμένων ενεργειών κατά την αναστολή λειτουργίας του υπολογιστή: έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε αναμονή, τερματισμό λειτουργίας, ερώτηση για ενέργεια και καμία ενέργεια. Επιλέξτε κάποια από το drop-down menu, πατήστε Εφαρμογή και μετά ΟΚ. Εφόσον ο λογαριασμός σας διαθέτει ένα password θα το χρειαστείτε για να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή από τη λειτουργία Αναμονής.
Η καρτέλα Για προχωρημένους διαθέτει επιπρόσθετες επιλογές για τους χρήστες notebook. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μία επιλογή για την τοποθέτηση του notebook σε λειτουργία αναμονής εφόσον το καπάκι του laptop είναι κλειστό, ενώ ο υπολογιστής βρίσκεται σε λειτουργία. Να τονιστεί εδώ, πως εκτός από τη οθόνη, ένα από τα τμήματα του PC που καταναλώνουν πολλή ενέργεια είναι ο σκληρός δίσκος. Όταν είναι ενεργός, ο σκληρός δίσκος περιστρέφει ένα μηχανικό τμήμα κάποιες χιλιάδες στροφές το λεπτό και η περιστροφική αυτή κίνηση καταναλώνει εξαιρετικά ποσά ενέργειας.
Παρόλα αυτά, υπάρχει λύση και για αυτό το θέμα. Τα Windows σας επιτρέπουν να απενεργοποιήσετε τον σκληρό δίσκο, ακόμα και σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας δεν βρίσκεται σε λειτουργία αναμονής ή Αδρανοποίησης. Ανοίξτε το Επιλογές ενέργειας όπως και πριν και αυτή τη φορά επιλέξτε την καρτέλα Συνδυασμοί τροφοδοσίας. Θα δείτε την επιλογή Απενεργοποίηση σκληρών δίσκων και από το drop-down menu θα μπορείτε να επιλέξετε πότε ακριβώς επιθυμείτε να γίνει αυτό. Επιλέξτε ένα λογικό διάστημα -ας πούμε 30 λεπτά- και πατήστε Εφαρμογή. Εφόσον τα Windows ανιχνεύσουν πως ο υπολογιστής δεν είναι ενεργός για αυτό το χρονικό διάστημα, θα απενεργοποιήσει τους σκληρούς δίσκους για να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα για χάρη σας.
Ένα ακόμα σημείο κλειδί για τη σπατάλη ενέργειας είναι, όπως προείπαμε, η οθόνη. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν screensavers στους υπολογιστές μας, αλλά αγνοούν πως τα τελευταία καταναλώνουν ενέργεια.
Οι οθόνες πολύ συχνά απενεργοποιούνται εφόσον ανιχνεύσουν πως… τίποτα δεν συμβαίνει, αλλά τα screensavers τις κρατούν εν ενεργεία και σε πλήρη ισχύ. Εφόσον διαθέτετε μία οθόνη LCD, αντί μίας απηρχαιωμένης CRT, τότε το screensaver είναι παντελώς άχρηστο, οπότε μπορείτε να το κλείσετε.
Για να το κάνετε αυτό, κάντε δεξί κλικ στην Επιφάνεια εργασίας για να εμφανιστεί το Ιδιότητες: Οθόνη. Κάντε κλικ στην καρτέλα Προφύλαξη οθόνης και επιλέξτε Χωρίς επιλογή από το drop-down menu που θα εμφανιστεί. Πατήστε Εφαρμογή και ακόλουθα ΟΚ. Στην ίδια καρτέλα θα βρείτε μία επιλογή για αναπροσαρμογή των ρυθμίσεων ενέργειας οθόνης στο ομώνυμο πεδίο – απλά πατήστε το κουμπί Ενέργεια. Αυτόματα θα ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες: Επιλογές ενέργειας. Επιλέξτε την καρτέλα Συνδυασμοί τροφοδοσίας. Στο πεδίο Σβήσιμο οθόνης θα βρείτε ένα drop-down menu με την επιλογή να ορίσετε στον υπολογιστή σας πότε να απενεργοποιήσει την οθόνη. Τα χρονικά διαστήματα ποικίλουν από ένα λεπτό σε πέντε ώρες (η επιλογή Ποτέ δεν είναι προφανώς συμβατή με την περίπτωσή μας).
Είναι πιθανό να μην σας έχει περάσει από το μυαλό, αλλά τα περιφερειακά μπορεί να καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας. Το να αφήσετε σε κατάσταση αναμονής έναν εκτυπωτή, θα έχει ως αποτέλεσμα δαπάνη ενέργειας – το ίδιο προφανώς ισχύει και για συσκευές όπως τα φαξ και τα scanners. Το συμπέρασμα είναι απλό: εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, απενεργοποιήστε τις συσκευές αυτές όσο δεν είναι σε χρήση.
Φορητοί υπολογιστές
Τα περισσότερα από όσα προαναφέραμε μπορούν να εφαρμοστούν σε notebook PCs που εξοπλισμένα με τα Windows, αλλά κάποιοι φορητοί υπολογιστές συνοδεύονται με επιπρόσθετες ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Η μεγάλη πλειοψηφία των notebooks σάς επιτρέπει να αναπροσαρμόσετε τη φωτεινότητα της οθόνης, αυτό συνήθως επιτυγχάνεται πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων Function συν ένα από τα πλήκτρα F που βρίσκονται στο επάνω τμήμα της συσκευής.
Κάποια από τα σύγχρονα notebooks διαθέτουν και ένα εξειδικευμένο πλήκτρο eco που επιβραδύνει τον επεξεργαστή, ώστε να χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια όταν εκτελούνται λιγότερο απαιτητικές εφαρμογές.
Μπορείτε εξάλλου να χρησιμοποιήσετε τις Επιλογές ενέργειας για να επεκτείνετε τη χρονική περίοδο κατά την οποία το notebook θα παραμένει ενεργοποιημένο όταν δεν είναι συνδεμένο με την τροφοδοσία. Κάντε κλικ στο Έναρξη > Πίνακας Ελέγχου > Επιλογές ενέργειας. Στην καρτέλα Συνδυασμοί τροφοδοσίας επιλέξτε Μέγιστο μπαταρίας από το drop-down menu και κάντε κλικ στο ΟΚ. Η ρύθμιση αυτή απενεργοποιεί την οθόνη μετά από ένα λεπτό και βάζει το notebook σε στάση αναμονής εφόσον δεν το χρησιμοποιήσετε για δύο λεπτά.
Στην περίπτωση που θεωρήσετε πως το χρονικό αυτό διάστημα είναι σχετικά μικρό, επιλέξτε το Φορητός υπολογιστής, το οποίο οδηγεί σε κατάσταση αναμονής το notebook μετά από πέντε λεπτά. Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ, παρόλα αυτά, πως κάποιες λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας μπαταρίας πιθανώς να επιβραδύνουν το PC σας, οπότε μην χρησιμοποιείτε το χαρακτηριστικό όταν παίζετε τρισδιάστατα παιχνίδια, για παράδειγμα.
Ακολουθώντας τα προαναφερθέντα απλά βήματα για να ρυθμίσετε το PC ή το laptop σας, μπορείτε να διασφαλίσετε πως δεν θα σπαταλήσετε ενέργεια και χρήματα. Ουσιαστικά, λίγα λεπτά δουλειάς την παρούσα στιγμή μπορεί να σας εξοικονομήσουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό μέσα σε ένα ή δύο έτη. Ακόμα περισσότερο, σε ένα δευτερεύον επίπεδο, η μικρότερη σπατάλη ενέργειας μειώνει τις εκπομπές άνθρακα συμβάλλοντας στην οικολογική προσπάθεια. Γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσετε σήμερα την αναπροσαρμογή των ρυθμίσεων ενέργειας;
Διάβασε επίσης: