Toyota Auris 1.6 vs Opel Astra 1.6: Σύγκριση

Toyota Auris 1.6 vs Opel Astra 1.6: Σύγκριση

Αστέρι ή Χρυσός; Δύσκολο να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε δύο τόσο ξεχωριστά στοιχεία της φύσης. Σίγουρα δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης, αφού ως γνωστόν τα αστέρια είναι κάτι άγνωστο και απλησίαστο, όσο συχνά και αν τα βλέπουμε. Ο χρυσός με τη σειρά του -aurum σημαίνει χρυσός- έχει αποδείξει την αξία του, αφού τον αναζητά κάθε επιδερμίδα που ζει και αναπνέει για τη χλιδή. Η σύγκριση, όσον αφορά το “χρυσάφι” της Toyota και το facelift «αστέρι» της Opel είναι -ευτυχώς- πιο απλή υπόθεση.

Ακόμη πιο αστέρι

Το Opel Astra χρωστάει στην εμφάνισή του μεγάλο μέρος από την εμπορική του επιτυχία, παρ’ ότι τα έχει τα χρονάκια του. Η γνωστή δυναμική του τονίστηκε ακόμη περισσότερο μετά τις πινελιές στους προφυλακτήρες, τη μάσκα και τα φωτιστικά σώματα που απέκτησαν πλέον «καθαρό» κρύσταλλο.

Έτσι, μετά το πρόσφατο facelift που δέχτηκε, όχι μόνο “κοιτάει στα μάτια” πολύ νεότερα μοντέλα, αλλά διαθέτει ίσως και το πιο ελκυστικό design στην κατηγορία. Το κατά πολύ νεότερο Toyota Auris 1.6 δεν διεκδικεί βραβείο τόσο για την εμφάνισή του -όχι συνολικά- όσο για το υπερβολικά φουσκωμένο και ίσως αδιάφορο σχεδιαστικά πίσω μέρος. Φυσιολογικά, λοιπόν, το Astra θα υπερτερούσε στην πρώτη σύγκριση, αν η εμπρός όψη του Auris δεν ήταν τόσο σύγχρονη.

Γραβάτα ή… ξεβαμμένο τζιν;

Αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό για κάποιον που “γλυκοκοιτάζει” ένα μικρό οικογενειακό είναι η άνεση, τομέας όπου ξεχωρίζουν και τα δύο αυτοκίνητα της δοκιμής μας στον ανταγωνισμό. Οι πίσω επιβάτες θα αγαπήσουν περισσότερο βέβαια το Opel Astra, γιατί τους έχει σκεφθεί περισσότερο από πλευράς χώρου.

Αυτό που μετράει όμως είναι η γνώμη του οδηγού και αυτή γέρνει λίγο προς την πλευρά του Auris, λόγω της πολύ καλής θέσης οδήγησης. Το εσωτερικό του Astra στην έκδοση Cosmo της δοκιμής μας είναι πιο “κυριλέ” με την ξύλινη επένδυση, ενώ αυτό του Auris πιο νεανικό και πρωτότυπο. Άριστα λοιπόν στο διάκοσμο, στην άνεση και στην αξιοποίηση των χώρων και για τα δύο μικρομεσαία.

Το χρυσό μοτέρ της Toyota

“Ωραία”, θα πει κάποιος. “Πιο όμορφο και λίγο πιο φθηνό το Astra, άνετα και ευρύχωρα και τα δύο, τι μένει; Οι επιδόσεις!”. Οι υπεύθυνοι της Opel κατάλαβαν ότι έμεναν πίσω στον ανταγωνισμό και πως οι 105 ίπποι ήταν λίγοι για τα 1.250 κιλά του αμαξώματος. Και γι’ αυτό, με αφορμή την αισθητική ανανέωση του Astra, αναβάθμισαν και το γνωστό “Ecotec”, ώστε να αποδίδει 115 ίππους. Κάπως καλύτερα τα πράγματα, αλλά όχι καλύτερα απ’ ό,τι στο Τoyota Auris.

Το ιαπωνικό μοντέλο αποδίδει 124 ίππους με μεγαλύτερη ροπή που το κάνει αρκετά πιο ευέλικτο, αν και 30 κιλά βαρύτερο. Επιπλέον, έχει καλύτερη κατανάλωση -κατά 1 περίπου λίτρο/100χλμ. πιο οικονομικό- αποδεικνύοντας πόσο πολύ έχει προσέξει η Toyota το νέο της παιδί και ειδικά τον Dual VVT-i κινητήρα του.

Απόφαση καρδιάς

Έχουμε και λέμε λοιπόν: δύο αυτοκίνητα με κορυφαία άνεση και ποιότητα κύλισης, εσωτερικό με ιδιαιτερότητες που απευθύνονται στο γούστο του καθένα και μπόλικη πρακτικότητα. Πολυετής εγγύηση (6 χρόνια) και για τους δύο κινητήρες, με αυτόν της Toyota να προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτόν του Αstra.

To Auris θα θέλαμε να είναι πιο κομψό εξωτερικά, αλλά συνολικά είναι καλύτερο και πιο πλήρες αυτοκίνητο. Η διαφορά στην τιμή είναι πολύ μικρή για να μας αλλάξει γνώμη, οπότε θα προτιμήσουμε το “χρυσάφι” κι όχι τα “άστρα”. Δηλαδή, το Τoyota Auris κι όχι το Οpel Astra. Δεν θα σταματήσουμε όμως ποτέ να κοιτάζουμε τον ουρανό και να σκεφτόμαστε πως καθ’ οδόν βρίσκεται και το turbo 1.400άρι Astra με τους 140 ίππους. H Toyota όμως δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας