Subaru Trezia vs Honda Jazz Hybrid Σύγκριση

Subaru Trezia vs Honda Jazz Hybrid Σύγκριση

Η οικονομία καυσίμου είναι πλέον μία έννοια που δεν περνά απαρατήρητη (σχεδόν) από κανένα νέο αγοραστή. Γι’ αυτό και οι εταιρείες χρησιμοποιούν την επιτυχία του κάθε μοντέλου τους στον τομέα αυτό ως κίνητρο για να πείσουν κάποιον που αμφιταλαντεύεται. Ορισμένα μοντέλα πράγματι δικαιούνται να καυχιούνται για το πόσο λίγο καύσιμο χρειάζονται για να κινηθούν, κάποια άλλα όχι και τόσο. Τα Jazz Hybrid και Trezia ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, αφού τόσο η Honda όσο και η Subaru είχαν ξεκάθαρο προσανατολισμό ως προς τον τομέα της οικονομίας.

Ιαπωνική υπόθεση

Για να ακριβολογούμε, δηλαδή, η Honda και η Toyota, καθώς το Trezia είναι το δίδυμο αδελφάκι του Verso S και αποτελεί τον πρώτο γόνο μιας νέας συνεργασίας μεταξύ Subaru και Toyota από την οποία θα δούμε σύντομα και ένα ισχυρό πισωκίνητο κουπέ με επίπεδο κινητήρα. Η Subaru είχε ανάγκη από ένα μικρό και οικονομικό MPV, καθώς είναι η πρώτη φορά που λανσάρει ένα τέτοιο μοντέλο στην Ευρώπη και είναι ευκαιρία να εξελίξει το προφίλ και τον προσανατολισμό της στις ανάγκες του σήμερα.

Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας χωρητικότητας 1,33 λίτρων αποδίδει 99 ίππους, που δεν δικαιολογούν την ύπαρξη τους, καθώς όλα κάτω από το καπό κινούνται γύρω από τη χαμηλή κατανάλωση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα λιγότερα από 6 λίτρα που απαιτούνται για κάθε 100 χλμ.

Η Honda από την άλλη ξύπνησε πολύ νωρίτερα και λειτούργησε εγκαίρως. Έφερε στο προσκήνιο τη δεύτερη γενιά του Jazz, γνωρίζοντας μεγάλη απήχηση, και πλέον το εμπλούτισε και με την υβριδική του εκδοχή, επιβεβαιώνοντας πως διαθέτει μία από τις πιο πλούσιες γκάμες υβριδικών. Το «πράσινο» -όνομα και πράμα- μοντέλο εφοδιάζεται με 1.300άρη βενζινοκινητήρα με απόδοση 88 ίππους, ο οποίος συνεργάζεται και με τον ηλεκτροκινητήρα 14 ίππων και 8 χλγμ. ροπής.

Όλο το υβριδικό σύστημα μαζί με τη συστοιχία μπαταριών νικελίου-υδριδίου έχει αυξήσει το βάρος του κατά 70 κιλά συνολικά. Αυτό όμως δεν πτοεί το ιαπωνικό μικρό, που εξακολουθεί να κινείται ευέλικτα, με τις μετατροπές στο πλαίσιο και την ανάρτηση να έχουν μάλιστα βελτιώσει την οδική του συμπεριφορά.

Μαθήματα οικονομίας

Ούτε στο Jazz Hybrid η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 6 λίτρα/100 χλμ., μόνο που το μοντέλο της Honda είναι πιο γενναιόδωρο σε επιδόσεις, ενώ αν χρειαστεί ακόμη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, η απόδοση πέφτει κατά 4% με το πάτημα του ECON, αλλάζοντας τη χαρτογράφηση του CVT. Το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων διαθέτει επιπλέον την επιλογή S, με την οποία μετατρέπεται σε σειραϊκό 7 σχέσεων, δίνοντας νόημα στα paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Καλή η ευκολία του CVT, όμως το 6άρι μηχανικό κιβώτιο του Trezia σου δίνει μεγαλύτερη συμμετοχή στην οδήγηση και σε ικανοποιεί απόλυτα με την ακρίβεια και την αίσθησή του, όπως και το τιμόνι.

Η ρύθμιση της ανάρτησης επιτρέπει στις έντονες κακοτεχνίες του δρόμου να γίνουν αισθητές από τους επιβάτες, αυτό δεν αναιρεί όμως την άνεση που προσφέρει, κατά κύριο λόγο σε βάρος των κλίσεων του αμαξώματος όταν το παρακάνουμε σε καμιά στροφή, κάτι που ισχύει λίγο πολύ και στο Honda, με καλύτερη όμως απόσβεση των κραδασμών.

Έτσι κι αλλιώς κερδισμένος

Και τα δύο μοντέλα είναι αρκετά κόμπακτ σε διαστάσεις, κάτι που αποτελεί το όπλο τους μέσα στην πόλη. Το Jazz αγγίζει τα 3,9 μέτρα, ενώ το Trezia είναι μακρύτερο κατά 9,5 εκατοστά. Παρόλα αυτά όμως οι χώροι είναι εξαιρετικοί, με το Subaru να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα στο πορτμπαγκάζ (363 λίτρα έναντι 300 του Jazz) και αυτό διότι οι μπαταρίες του υβριδικού μοντέλου έχουν τοποθετηθεί σε αυτό το σημείο. Στο χώρο των επιβατών, το Honda δείχνει να υπερτερεί, με τους χώρους για μικροαντικείμενα και την ευελιξία των καθισμάτων να δίνουν πόντους απέναντι στο Trezia, που είναι επίσης πρακτικό, όχι όμως στον ίδιο βαθμό.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, το μοντέλο της Honda δείχνει να κόβει πρώτο το νήμα του τερματισμού, χωρίς να υπολογίσουμε όμως και κανά χιλιάρικο που ζητά επιπλέον στην αντίστοιχη έκδοση εξοπλισμού (από 17.890 € για το Jazz Hybrid και 16.790 € για το Trezia, που διατίθεται και σε απλούστερη έκδοση με 15.490 €). Βέβαια, το Jazz έχει μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, αποσβένοντας έτσι τη διαφορά σε 7-8 χρόνια. Οι μόνοι κερδισμένοι πάντως έτσι και αλλιώς είναι το περιβάλλον (λόγω των χαμηλών εκπομπών CO2) αλλά και η τσέπη σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας