ΑρχικήΛογισμικάPeerTube, ένα open-source για όσους βαρέθηκαν το YouTube

PeerTube, ένα open-source για όσους βαρέθηκαν το YouTube

Ως γνωστόν, και πέραν κάθε αμφιβολίας, το YouTube θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους παγκοσμίως. Μάλιστα συγκεντρώνει δισεκατομμύρια μοναδικούς χρήστες κάθε μήνα, οι οποίοι ξοδεύουν απεριόριστο χρόνο για την παρακολούθηση βίντεο από τους αγαπημένους τους δημιουργούς. Με λίγα λόγια είναι μία αμφίδρομη κατάσταση ικανοποίησης μεταξύ δημιουργών και χρηστών που βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, εννοώ φυσικά από άποψη ευχαρίστησης.

Ωστόσο, κατά τα τελευταία έτη το YouTube έχει αυστηροποιήσει τόσο πολύ τους κανόνες που με ιδιαίτερη ευκολία κλείνει τα κανάλια των youtubers που δεν υπακούν στις εντολές του, διότι π.χ. παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα, ή γιατί το οπτικοακουστικό υλικό περιέχει άσεμνο και ανεπίτρεπτο περιεχόμενο κ.λπ. κάτι που έχει δυσαρεστήσει αρκετό κόσμο που βλέπει σοβαρά την παραγωγή οπτικού υλικού και του αρέσει να ανεβάζει βίντεο για να ικανοποιήσει τους οπαδούς του.

Επομένως, όσοι από εσάς βαρεθήκατε τα τερτίπια του YouTube και θέλετε να ξεκολλήσετε από εκεί μέσα, μην ανησυχείτε, γιατί ήρθε μία άλλη εναλλακτική λύση που ονομάζεται PeerTube. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για ένα open source πρόγραμμα φιλοξενίας βίντεο, όπου ο καθένας να μοιράζεται ανεμπόδιστα και χωρίς λογοκρισία το υλικό που δημιούργησε με πολύ κόπο, δίχως να λογοδοτεί στον οποιονδήποτε.

Επί της ουσίας, το PeerTube προσφέρει τη δυνατότητα διαμοιρασμού βίντεο μέσω της μεθόδου peer-to-peer (P2P), δηλαδή είναι κάτι σαν το BitTorrent, χωρίς το λογισμικό να ελέγχεται από κάποια κεντρική εξουσία ή εμπορική εταιρεία για καιροσκοπισμό. Οι χρήστες δύναται να φιλοξενούν το οπτικοακουστικό υλικό τους σε ένα PeerTube server που σε πρακτικό επίπεδο έχει τη δική του κοινότητα.

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του PeerTube είναι αδιαμφισβήτητα το WebTorrent που μειώνει κατακόρυφα το εύρος ζώνης για τη λειτουργία τέτοιων κοινοτήτων. Όμως για τους επίδοξους δημιουργούς που θέλουν να δραστηριοποιηθούν κατά αυτό τον τρόπο, για να μην τρέφετε αυταπάτες, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως η όλη διαδικασία συνοδεύεται από κάποια λειτουργικά έξοδα, όπως φερειπείν το web hosting, η κατασκευή website και η συντήρηση του.

Ωστόσο, θα έλεγα πως σε γενικές γραμμές, ό,τι τα έξοδα δεν μεταφράζονται σε υπέρογκα χρηματικά ποσά, εκτός και αν πρόκειται για μία πολυπληθή κοινότητα που συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, και εκεί αναγκαστικά θα χρειαστείτε πιο εξειδικευμένες λύσεις για να ανταπεξέλθετε σε ένα τόσο μεγάλο κοινό.

Όσοι από εσάς ψήνεστε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας το PeerTube, τότε επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του λογισμικού στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://joinpeertube.org ούτως ώστε να λάβετε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες χρήσης του. Επίσης μπορείτε να το κατεβάσετε μέσα από το Github από εδώ https://github.com/Chocobozzz/PeerTube.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166