ΑρχικήHow toΔιαχείριση φήμης στο διαδίκτυο (online reputation management)

Διαχείριση φήμης στο διαδίκτυο (online reputation management)

Η διαχείριση φήμης στο διαδίκτυο (αγγλικά: online reputation management) τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και για εταιρείες ή επιχειρήσεις είναι το εγχείρημα για να προστατευτεί ένα άτομο ή μία επιχειρηματική οντότητα από τους επιτήδειους που θέλουν να τους βλάψουν με συκοφαντίες ή ακόμη και με αλήθειες που όντως υφίστανται, αλλά δυστυχώς πονάνε.

Αρχικά πρέπει να σημειώσω πως εάν κάποιος θέλει να σου προκαλέσει ζημιά στο διαδίκτυο και γνωρίζει πως λειτουργούν οι μηχανισμοί για να επιτύχει ετούτο το σκοπό, τότε πρέπει να το θεωρήσετε ως δεδομένο, και κατ’ επέκταση ως μία αναπόφευκτη κατάσταση που απλά στη μετέπειτα πορεία θα προσπαθήσετε ως θιγμένος να εξαλείψετε όλα τα προσβλητικά δημοσιεύματα για το πρόσωπο σας ή την εταιρεία σας, ωστόσο για να κυριολεκτώ είναι δύσκολο να το πράξει ο μέσος άνθρωπος, διότι αυτή η διαδικασία απαιτεί αρκετή τεχνογνωσία και εμπειρία που ενδείκνυται να διεξαχθεί από εξειδικευμένους επαγγελματίες που έχουν μακρά εμπειρία σε αυτό το χώρο.

Παρακάτω θα σας εξηγήσω αναλυτικά όλες τις πτυχές του συγκεκριμένου θέματος για να κατανοήσετε πλήρως πως λειτουργεί το όλο πράγμα, και με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να προστατευτείτε, όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον.

Γιατί πρέπει να φροντίζετε για τη φήμη σας στο διαδίκτυο;

Η βασικότερη αιτία για να προστατεύσετε τον εαυτό σας έγκειται στο γεγονός πως σε περίπτωση που υπάρχουν άπειρες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο πους σας συκοφαντούν, όπως για παράδειγμα ό,τι είστε κλέφτης, είστε υποχθόνιος άνθρωπος έχοντας κάνει κακό σε μία μεγάλη μερίδα ατόμων, είστε ρατσιστής, έχετε γυρίσει ταινίες με ακατάλληλο περιεχόμενο και ούτω καθεξής, θα έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα να το δει αρκετός κόσμος και πολύ πιθανόν να πιστέψουν αυτά τα γραφόμενα, με αρνητική συνέπεια να το διαδώσουν σε φίλους και γνωστούς, και κάπως έτσι να μεγεθυνθεί περαιτέρω το πρόβλημα.

Εν τούτοις οφείλω να επισημάνω πως αυτά τα προσβλητικά δημοσιεύματα έχουν την ικανότητα να σας προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα στον επαγγελματικό τομέα, δηλαδή, οι μελλοντικοί εργοδότες σας πολύ πιθανόν να ψάξουν για εσάς στο διαδίκτυο για να καταλάβουν με ποιο άνθρωπο έχουν να κάνουν, και προφανώς εάν βρουν κάτι μεμπτό, τότε ίσως μη σας επιλέξουν για να δουλέψετε στην επιχείρησή τους.

Επίσης εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας και υπάρχουν άπειρες αρνητικές κριτικές για την εργασία που έχετε κάνει σε πελάτες σας, φερειπείν εάν είσαστε υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος, τότε ίσως, ετούτη η παράμετρος να λειτουργήσει αρνητικά για τα συμφέροντα σας, και έτσι οι υποψήφιοι πελάτες σας να προτιμήσουν τον ανταγωνιστή σας που έχει καλύτερη φήμη από εσάς.

Εάν είσαι γονιός, οφείλεις να έχεις κατά νου πως ενδέχεται τα παιδιά σου να ψάξουν για εσένα στο διαδίκτυο, και σίγουρα εάν πέσουν επάνω σε συκοφαντίες για το άτομο σας, προφανώς θα βλάψει την ψυχική τους υγεία, και όχι μόνο τη δική σας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Εάν είσαι δημόσιο πρόσωπο, όπως τραγουδιστής, ηθοποιός, πολιτικός, καλλιτέχνης κ.λπ, τότε αυτές οι συκοφαντίες ενδέχεται να βλάψουν σε μεγάλο βαθμό την δημόσια εικόνα σας, και έτσι να χάσετε την αξιοπρέπεια σας, και φυσικά την υπόληψη σας προς την κοινωνία, ακόμα κι αν δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά που γράφονται.

Μην ξεχνάτε πως τα κακά νέα ταξιδεύουν με ταχύτατο ρυθμό, εν αντιθέσει με τα καλά νέα που όπως πάντα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, γιατί κατά πρώτο λόγο δεν πουλάνε, και κατά δεύτερο λόγο δεν απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη, αφού ως γνωστόν ο κόσμος διψάει για αίμα και είναι αδυσώπητος όταν βλέπει κάποιο παρατράγουδο, επιλέγοντας να τα καυτηριάσει, βγάζοντας έτσι το άχτι του.

Γιατί να θέλει κάποιος να βλάψει ένα άτομο ή μία επιχείρηση

Συνήθως ο λόγος που θέλει κάποιος να προσβάλει τη φήμη ενός ανθρώπου ή μιας επιχείρησης οφείλεται στο γεγονός πως ο επιτιθέμενος έχει κάποιο άμεσο ή έμμεσο συμφέρον, εξαρτάται βέβαια από την περίπτωση. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως δεν είναι όλα τα περιστατικά ίδια, οπότε μην βιαστείτε να κατηγορήσετε ένα άτομο εάν δεν έχετε ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία, γιατί μπορεί να καταθέσει μήνυση εναντίον σας για συκοφαντική δυσφήμιση, και τελικά να έχετε τραβήγματα με τα δικαστήρια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιο δικηγόρο για να αναλάβει την υπόθεση και να σας καθοδηγήσει, εφόσον θέλετε να κινηθείτε νομικά.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσω, πως η πιο δύσκολη περίπτωση από όλες είναι όταν ένας άνθρωπος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ευρύ κοινό, με συνέπεια να τυγχάνει αρκετές φορές να γίνεται αντικείμενο μίσους χωρίς κάποιο προφανή λόγο, προσελκύοντας τα πυρά πολλών κακοπροαίρετων ατόμων, οπότε είναι πιο δύσκολο να βρεθεί ο ένοχος που ξεκίνησε και συντηρεί αυτή την κακόβουλη εκστρατεία.

Οργανωμένες εκστρατείες δυσφήμισης στο διαδίκτυο

Δυστυχώς εδώ τα πράγματα είναι αρκετά σύνθετα και πολύπλοκα, διότι εκείνος που θέλει να προκαλέσει ηθική ζημιά στο θύμα, δεν το πράττει ο ίδιος του, αλλά προσλαμβάνει πεπειραμένους κυβερνοεγκληματίες από το σκοτεινό διαδίκτυο (αγγλικά: Dark web), επειδή έτσι ακόμα κι αν πέσουν υποψίες επάνω του, δεν θα μπορεί να το αποδείξει ο θιγμένος.

Συγκεκριμένα ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στους ιστότοπους που δραστηριοποιούνται στο σκοτεινό διαδίκτυο και μισθώνει το κατάλληλο άτομο ή ομάδα για να ξεκινήσει την οργανωμένη εκστρατεία δυσφήμησης προς τον στόχο, χωρίς να ξέρει ο ένας τον άλλον για να διασφαλιστεί η ανωνυμία μεταξύ των μερών, πληρώνοντας πάντα με κρυπτονομίσματα και όχι με φυσικό χρήμα, διότι προφανώς θα εντοπιστεί εύκολα η διαδρομή των χρημάτων μέσω των τραπεζών ή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η όλη κατάσταση ουσιαστικά λειτουργεί με αυτοματοποιημένα συστήματα, όπως με troll bots, με προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κ.λπ που δημοσιεύουν αυτόματα υλικό σε νόμιμες διαδικτυακές τοποθεσίες, φερειπείν σε φόρουμ, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram), σε blog που δημιουργούνται για το συγκεκριμένο σκοπό και άλλα πολλά.

Μπορεί κάποιος να σου καταστρέψει τη ζωή με συκοφαντίες;

Δεν θα επιδιώξω να σας χρυσώσω το χάπι, λέγοντας πράγματα που δεν ισχύουν. Η αλήθεια είναι ό,τι μέσω της στοχευμένης δυσφήμισης στο διαδίκτυο, ιδίως όταν δεν υπάρχει αποτελεσματικό online reputation management για να εξαλείψει τα κακώς κείμενα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί σοβαρή βλάβη στο θύμα που σε σπάνιες περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμη, ιδιαίτερα όταν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για να εξαφανιστεί το περιεχόμενο ολοκληρωτικά και όχι μεμονωμένα από το διαδίκτυο, φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις ή τις εταιρείες.

Σας μιλάω εκ πείρας, ασχολούμενος πάνω από δύο δεκαετίες με το διαδίκτυο, και βάσει των καταγεγραμμένων περιστατικών στοχευμένης δυσφήμισης που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν, μπορώ να σας πω ό,τι κάποιοι έχουν οδηγηθεί ακόμη και στην αυτοκτονία για να γλιτώσουν από αυτό το μαρτύριο, προφανώς γιατί οι μικρές κοινωνίες στα χωριά ή στις μικρές πόλεις δεν σηκώνουν, ούτε συγχωρούν τα ηθικά παραπτώματα, άσχετα αν δεν υφίστανται οι κατηγορίες, αφού κανένας δεν θα ψάξει να μάθει την αλήθεια.

Επομένως εάν είσαστε θύμα ενός τέτοιου περιστατικού σας συμβουλεύω να απευθυνθείτε απευθείας στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να επιμεληθεί της κατάστασης, αλλά οφείλετε να ξέρετε πώς για να αφαιρεθεί όλο το περιεχόμενο θα χρειαστεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.

Επιπρόσθετα μην ξεχνάτε πως η συγκεκριμένη εκστρατεία μισούς μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα ολόκληρο χρόνο ή και περισσότερο, ανάλογα πάντα με τις ορέξεις του ατόμου που πληρώνει, που σημαίνει πως ακόμη κι αν αφαιρεθεί το προσβλητικό περιεχόμενο, δεν σημαίνει πως δεν θα δημοσιευθεί καινούριο κατά τις επόμενες μέρες, εβδομάδες ή μήνες, και μάλιστα σε διαφορετικούς καινούργιους ιστότοπους, και σίγουρα όχι στα ίδια μέρη για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα.

Τι πρέπει να ξέρετε για το online reputation management

Τα αποτελέσματα αναζήτησης παράγονται αλγοριθμικά

Αρχικά πρέπει να κατανοήσετε πως οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google, η Yahoo, το Bing εμφανίζουν τα αποτελέσματα στους χρήστες μέσω αλγορίθμων, δηλαδή καθορίζουν τι θα εμφανιστεί πιο ψηλά στα αποτελέσματα μέσω περίπλοκων υπολογισμών που εκτελούνται αυτόματα από τους υπολογιστές.

Για παράδειγμα όσες πιο πολλές αναζητήσεις γίνουν για μία σελίδα, ένα όνομα ή μία λέξη κλειδί από το ευρύ κοινό, τόσο πιο ψηλά θα ανέβει στα αποτελέσματα, αφού πρακτικά είναι αυτό που ζητάει ο κόσμος. Εν ολίγοις με τούτη την τακτική έχουν εκπαιδευτεί να λειτουργούν οι αλγόριθμοι.

Η δημοτικότητα των όρων αναζήτησης δεν συνεπάγεται πως το υλικό είναι αληθινό και όχι συκοφαντικό

Κανένας αλγόριθμος μέχρι τώρα δεν έχει την ικανότητα να διακρίνει δραστικά εάν μία πληροφορία που περιέχεται σε μία σελίδα στο διαδίκτυο και εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης είναι αληθινή ή ψευδή.

Επισημαίνω αυτή την παράμετρο διότι, αν και έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες από πολλές εταιρείες συμπεριλαμβανομένου της Google, Facebook, Twitter να εξελίξουν στο μέγιστο τα συστήματα τους και κατά συνέπεια να εξαλείψουν την παραπληροφόρηση, τελικά αυτό το απογοητευτικό φαινόμενο όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά έχει την αρνητική ιδιότητα να ανθεί σε εκθετικό βαθμό.

Όποιος έχει την φαιδρή εντύπωση πως κάποια μέρα θα λυθεί οριστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα, τότε μάλλον πλανάται πλάνην οικτρά, αφού αυτή η δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα, και αποφέρει αρκετά χρήματα στις οργανωμένες συμμορίες του Dark web. Όπως για παράδειγμα είθισται να συμβαίνει με τη διακίνηση ή πώληση των ναρκωτικών στην πραγματική ζωή, με την παράνομη πώληση όπλων και ούτω καθεξής, που ενώ σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών συνεργάζονται για να εξαλείψουν αυτές τις παραβατικές πράξεις, εν τούτοις τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Μην κάνετε κλικ στις επίμαχες σελίδες

Αναμφισβήτητα μία σελίδα με ιντριγκαδόρικο τίτλο είναι βέβαιο πως θα τραβήξει τα βλέμματα των χρηστών, ανεξαρτήτως εάν οι πληροφορίες που περιέχονται εντός του άρθρου είναι συκοφαντικές και ψευδείς. Όπως σας προανέφερα παραπάνω, όσο πιο πολλά κλικ λαμβάνει μία σελίδα, τόσο πιο ψηλά θα ανέβει στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, έτσι σας συνιστώ να αποφεύγετε να κάνετε κλικ σε τούτο το περιεχόμενο, γιατί θα είναι σαν να επιβραβεύεται αυτές τις συμπεριφορές, δίνοντας περισσότερη ώθηση στους κακοποιούς να συνεχίσουν το ίδιο τροπάριο.

Επίσης μην το κάνετε γιατί αυτό λέει στις μηχανές αναζήτησης ό,τι η σελίδα είναι ενδιαφέρουσα για τον κόσμο, οδηγώντας την ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης από τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές. Για τον ίδιο λόγο, μην πείτε στους φίλους σας να επισκέπτονται τη σελίδα, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την αναδημοσιεύσουν στα social media ή σε οποιοδήποτε άλλο ιστότοπο.

Μην απαντάτε στους επικριτές

Εάν κάποιος γράφει κάτι που δεν είναι αληθεύει για εσάς, μην μπείτε στη διαδικασία να απολογηθείτε, μην το σχολιάζετε δημοσίως, και μην αναφέρετε το παραβατικό στοιχείο σε κάποιο φόρουμ στο διαδίκτυο, διότι έτσι το θέμα θα τραβήξει περαιτέρω δημοσιότητα, με αρνητικό πρόσημο να παραχθούν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι αυτουργοί που διοργάνωσαν αυτήν την παγίδα και δημοσίευσαν το υλικό στο Facebook με πλαστό λογαριασμό στα social media, μέσα από τη λεκτική διαμάχη μεταξύ σας για το φλέγον ζήτημα, στο τέλος να βγουν από πάνω και να δυσχεραίνεται τη θέση σας.

Εκ των πραγμάτων θα είναι σαν να τους δίνετε επιπλέον σφαίρες για να γεμίσουν το όπλο που φυσικά θα ρίξει προς το μέρος σας. Είναι προτιμότερο να καταπολεμήσετε τις ταραχές με σιωπή, δίχως να κοινοποιείται το ζήτημα προς τον έξω κόσμο, παρά μόνο στους αρμόδιους, όπως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κάντε καταγγελία τον ύποπτο λογαριασμό στα social media που δραστηριοποιείται

Οφείλετε να γνωρίζετε πως έχετε το δικαίωμα να καταγγείλετε κάποιο συγκεκριμένο λογαριασμό στην πλατφόρμα των social media που δραστηριοποιείται ο αυτουργός και εκτοξεύει συκοφαντίες εναντίον σας, όπως στο Facebook, στο Twitter ή στο Instagram εξηγώντας στην αναφορά που θα κάνετε όλες τις λεπτομέρειες για να αποδείξετε τα λεγόμενα σας. Εάν δεν είσαστε πειστικοί, πιθανόν να μη βρείτε το δίκιο σας, και ο επιτιθέμενος να συνεχίσει ακάθεκτος το έργο πού ξεκίνησε, και μάλλον δεν έχει σκοπό να το τελειώσει.

Κόστος υπηρεσιών αποκατάστασης φήμης στο διαδίκτυο

Εάν έχετε σκοπό να προσλάβετε κάποια ιδιωτική εξειδικευμένη εταιρεία για να αναλάβει την αφαίρεση του συκοφαντικού υλικού από το διαδίκτυο, είναι απαραίτητο να έχετε στην άκρη του μυαλού σας πως η όλη διαδικασία όχι μόνο δεν είναι δωρεάν, τουναντίον είναι λίγο έως πολύ ακριβή, και φυσικά οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το εύρος του περιεχομένου που δημοσιεύτηκε, σε πόσους ιστότοπους βρίσκεται το δυσφημιστικό περιεχόμενο, και εννοείται πως εξαρτάται από την δυσκολία της προσπάθειας που ενέχει το εγχείρημα, εάν για παράδειγμα κάποιος ιστότοπος δεν απαντά στα αιτήματα σας και η υπόθεση τραβήξει αρκετό καιρό.

Προσέξτε τους τσαρλατάνους που υπόσχονται θαύματα. Προσωπικά σας συνιστώ να ζητήσετε εγγυήσεις από το ιδιωτικό γραφείο που θα αναλάβει την υπόθεσή σας, επειδή θα είναι χαζό να πληρώσετε τα μαλλιά της κεφαλής σας, χωρίς να έχει επιτευχθεί ο σκοπός ή να έχει γίνει μισή δουλειά.

Ζητήστε από τον εξειδικευμένο γραφείο να σας δείξει ορισμένες επιτυχημένες εργασίες που έχει κάνει σε αυτό τον τομέα για να βεβαιωθείτε πως έχει τα φόντα να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα που του αναθέσετε. Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166