ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-series21 Grams (2003). 21 γραμμάρια

21 Grams (2003). 21 γραμμάρια

  • Είδος: Δραματική ταινία
  • Σκηνοθεσία: Alejandro Gonzalez Inarritu
  • Ηθοποιοί: Benicio Del Toro, Sean Penn, Naomi Watts, Clea DuVall, Charlotte Gainsbourg, Teresa Delgado, Danny Huston, Melissa Leo, Eddie Marsan, Marc Musso
  • Διάρκεια: 125 λεπτά
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Σεπτεμβρίου 2003
  • Ελληνικός τίτλος: 21 γραμμάρια
  • Παραγωγή: Focus Features
  • Προϋπολογισμός ταινίας: 20 εκατομμύρια δολάρια
  • Ακαθάριστα έσοδα: 60 εκατομμύρια δολάρια

Τι είναι το «21 γραμμάρια»; Για αρχή, είναι το έργο με το οποίο ο Ισπανός σκηνοθέτης Alejandro Gonzalez Iñarritu καταξιώνεται και στο ευρύ κοινό! Ένα παζλ κομματιών από τις ζωές διαφορετικών χαρακτήρων που προστίθενται και σταδιακά σχηματίζουν την όλη εικόνα μιας ιστορίας λύπης, πόνου, φιλοσοφικής αναζήτησης και θρησκευτικής προσήλωσης.

Δεν είναι εύκολο / σωστό να ειπωθούν πολλά για την υπόθεση λόγω της δομής της που είναι ακόμη πιο πολύπλοκη από εκείνη του Memento (!), αλλά θα κάνω μια προσπάθεια. Το έργο εστιάζει γύρω από τρεις χαρακτήρες που αρχικά μοιάζουν να μην σχετίζονται, αλλά ανακαλύπτουμε ότι οι πράξεις του ενός αλλάζουν τη ζωή των άλλων. Ο Πωλ (Sean Penn) είναι καθηγητής μαθηματικών και έχει ανάγκη από μεταμόσχευση καρδιάς. Δεν τα πάει καλά με τη γυναίκα του η οποία ζητάει να κάνουν παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση.

Ο Τζακ (Benicio Del Toro) είναι πρώην κατάδικος που έχει προσκολληθεί τυφλά στο Θεό για να οργανώσει τη ζωή του, χωρίς να είναι αυτό εύκολο ούτε για μια στιγμή. Η Κριστίν (Naomi Watts) είναι μια ευτυχισμένη μητέρα / σύζυγος που φαίνεται να είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την απλή και συνηθισμένη καθημερινότητά της, πιθανότατα λόγω του παρελθόντος της επικίνδυνης ζωής (ναρκωτικά) από το οποίο ξέφυγε χάρη στον σύζυγό και τα δύο παιδιά της.

Η ιστορία αν παρουσιαζόταν εντελώς γραμμικά θα ήταν απλά μια καλή δραματική ιστορία. Με τον τρόπο που επιλέγει ο Iñarritu τα πράγματα αλλάζουν: στην αρχή και για περίπου 30 λεπτά θα νομίζετε ότι βλέπετε σκηνές σε τυχαία σειρά και θα υπάρχουν απορίες σχεδόν όσες και οι σκηνές! Μετά το 1/3 του έργου αρχίζουν να συνδέονται όλο και περισσότερο τα γεγονότα όμως και έτσι ο σκηνοθέτης πετυχαίνει με τον τρόπο αυτόν, να μας κάνει να δίνουμε 100% της προσοχής μας από το πρώτο λεπτό, μέχρι να αρχίσουμε να βγάζουμε νόημα! Μετά το ενδιαφέρον συντηρείται από την περιέργεια του πως συνδέονται τα γεγονότα και ο τρόπος με τον οποίο εξελίχτηκαν όπως ήδη τα είδαμε.

Οι «τυχαίες» σκηνές είναι προσεκτικά διαλεγμένες, αν και παίρνει για κάμποσα λεπτά το ρίσκο να κουράσει / απογοητεύσει τον θεατή στην αρχή. Κατά τα άλλα οι ίδιες οι σκηνές είναι προσεκτικά γυρισμένες με λήψεις που εντείνουν το δράμα, αλλά και με αργούς ρυθμούς και κάποιες περιττές σκηνές.

Βέβαια, μια τέτοια ταινία είναι φυσικό να στηρίζεται σε διαλόγους και ερμηνείες. Στο συγκεκριμένο, υπερέχουν οι δεύτερες. Όχι ότι οι διάλογοι είναι κακοί. Αντιθέτως, είναι αρκετά ρεαλιστικοί και δυνατοί. Όμως δεδομένων των σημαντικών γεγονότων και των ηθοποιών που συμμετέχουν, θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο θαρραλέοι, πιο δυνατοί ακόμα.

Ο Sean Penn συνεχίζει να μας δείχνει ότι είναι από τους πολύ καλούς ηθοποιούς στην ιστορία του σινεμά. Παρόλο που σε πολλές ταινίες έχει το ίδιο ύφος (βλέπε Αλ Πατσίνο) καταφέρνει πάντα να πείθει (σίγουρα βοηθά το γεγονός ότι διαλέγει σωστά τους ρόλους που θα υποδυθεί).

Περισσότερο εντυπωσιακός από τον Πεν, είναι ο συνεχώς βελτιωμένος Del Toro. Δεν είναι εύκολος ο ρόλος του, αλλά όταν τελειώσει το έργο θα νομίσετε ότι πραγματικά είδατε κάποιον πρώην κατάδικο να παλεύει εσωτερικά για την ψυχή του, έχοντας μετακινηθεί απότομα από το κακό και το χάος (εγκλήματα), στο άλλο άκρο.

Όμως, τελικά, κλέβει την παράσταση από τους δύο «γίγαντες» η Ναόμι Γουάτς! Εκπληκτικά δοσμένη ερμηνεία μιας γυναίκας που πέρασε ανήσυχη ζωή, το μετάνιωσε, κατάφερε να την αλλάξει και να βρει ψυχική γαλήνη και ευτυχία. Και τα χάνει όλα σε μια μέρα….

Τελικά υπάρχει εξιλέωση; Υπάρχει συγχώρεση; Ποιο το νόημα της ζωής; Ποιο του θανάτου; Υπάρχει πεπρωμένο; Μια δύσκολη, έξυπνη, δυνατή, σοβαρή, δραματική και φιλοσοφική ταινία που μάλλον χρειάζεται δύο θεάσεις για να αφομοιωθεί στο έπακρο.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας 21 Grams (2003). 21 γραμμάρια.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166