Basic Instinct (soundtrack)

 • Σύνθεση, Εκτέλεση και Παραγωγή Μουσικής: Jerry Goldsmith
 • Εταιρεία παραγωγής: Varese Sarabande Records
 • Έτος κυκλοφορίας: 1992
 • Συνολική Διάρκεια CD: 44 λεπτά
 • Εύρεση CD στην Αγορά: Σχετικά εύκολη
 • Είδος Tαινίας: Αστυνομικό Θρίλερ

Το Basic Instinct (Βασικό Ένστικτο) αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία του σκηνοθέτη Paul Verchoeven με το συνθέτη Jerry Goldsmith. Είχε ήδη προηγηθεί η πρώτη τους κοινή δουλειά στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας Total Recall (Ολική Επαναφορά) και ακολούθησε ακόμη μία το 2000 στην ταινία Hollow Man (Αόρατο Άγγιγμα).

Η επιλογή του συνθέτη για το σκηνοθέτη ήταν μονόδρομος μετά την καταπληκτική δουλειά που έκανε ο Jerry Goldsmith για την Ολική Επαναφορά. Μονόδρομος ήταν, όμως, κι αυτή τη φορά η άριστη προσέγγιση της ατμόσφαιρας της ταινίας από τον συνθέτη. Με μια ανατρεπτική αστυνομική υπόθεση, άφθονο ερωτισμό και μια αινιγματική Sharon Stone στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Goldsmith είχε δύσκολο έργο να επιτελέσει. Φαίνεται, παρ’όλα αυτά, πως τα κατάφερε μια χαρά αν σκεφτεί κανείς πως η μουσική του απέσπασε υποψηφιότητα για όσκαρ το 1992. Και μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς το είδος της ταινίας. Πόσο συχνά η μουσική για ένα τέτοιο αστυνομικό θρίλερ είναι υποψήφια για όσκαρ;

Ο συνθέτης μας βάζει αμέσως στο κλίμα της ταινίας με το βασικό της θέμα. Ένα από τα πιο γνωστά θέματα του Jerry Goldsmith που δεν “καταναλώνεται” πολύ ούτε στην ταινία ούτε και στο soundtrack. Απόλυτα ψυχρό (όπως το απαιτεί η ταινία), μελαγχολικό και γεμάτο ερωτισμό “ανοίγει” ατμοσφαιρικά το soundtrack αλλά και την ταινία αφού είναι στους τίτλους αρχής.

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ο συνθέτης την κάθε σκηνή της ταινίας είναι μελετημένος και άξιος σχολιασμού. Επιλέγοντας δεξιοτεχνικά πότε πρέπει η μουσική του να προσδίδει αινιγματική διάθεση, ένταση ή ερωτισμό στις εικόνες που βλέπει ο θεατής, ο Jerry Goldsmith δημιούργησε ένα ιδανικό μουσικό συμπλήρωμα για την ατμόσφαιρα της ταινίας. Αυτό αποτελεί μεγάλο προσόν για την ταινία, η οποία χωρίς τη μουσική του Jerry Goldsmith θα ήταν αμφιβόλου ερωτισμού και έντασης.

Όπως είναι φυσικό, εκτός από το μουσικό θέμα της ταινίας το soundtrack αποτελείται από κομμάτια που άλλοτε είναι ήρεμα και μελωδικά (εκεί που η ταινία αφήνει τα περιθώρια – όπως πχ. σε κάποιες σκηνές διαλόγων) και άλλοτε γεμάτα αγωνία και δυναμισμό (όπως πχ. σε κάποιες σκηνές κυνηγητού). Υπήρχαν, όμως, και κάποιες άλλες σκηνές στην ταινία που απαιτούσαν μουσική συνοδεία…

Περί ερωτικών σκηνών ο λόγος λοιπόν. Όσοι έχετε δει την ταινία, τη θυμάστε κυρίως για τις γεμάτες πάθος ερωτικές σκηνές. Ως έντονα ερωτικό, το Βασικό Ένστικτο προκαλεί τα… ένστικτα του θεατή – ακροατή σε όλες αυτές τις σκηνές: η μουσική απεικόνηση του οργασμού των πρωταγωνιστών είναι εκρηκτική και ιδανικά ταιριαστή με τις εικόνες όπως ακούγεται στο δεύτερο μισό του 3ου λεπτού του κομματιού “Pillow Talk”(5).

Παρόλο που ίσως κάποιος θα περίμενε το καλύτερο κομμάτι του CD να ήταν το θέμα του (“Main Title”), τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι ή είναι περίπου έτσι. Το ωραιότερο κομμάτι του soundtrack είναι το τελευταίο όπου υπάρχει ολόκληρο το βασικό θέμα από το “Main Title” και επιπλέον μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα από τα υπόλοιπα κομμάτια. Έτσι, έχουμε ένα απολαυστικό κομμάτι που συγκεντρώνει την ψυχή της μουσικής του Jerry Goldsmith από την ταινία.

Τα κομμάτια όπως είναι στο soundtrack δεν ακολουθούν τη χρονολογική σειρά (όπως δηλαδή ακούγονται στην ταινία). Αυτό θα ήταν σκόπιμο, υπό άλλες συνθήκες, για τη βελτίωση της ακουστικότητας του CD. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν εξυπηρετεί τίποτα αφού γενικά η μουσική επαναλαμβάνεται συχνά (εκτός από το βασικό θέμα όπως αναφέραμε) και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που μειώνει την ακουστικότητα του soundtrack.

Η συγκεκριμένη δουλειά του Jerry Goldsmith θεωρείται πλέον κλασσική για το είδος της. Ωστόσο, σαν ξεχωριστή μουσική εμπειρία υστερεί γιατί ο χαρακτήρας της μουσικής γίνεται σε αρκετά σημεία μονότονος. Όσοι λοιπόν πρόκειται να “προσέλθουν” ας γνωρίζουν πως το soundtrack είναι μια αξιόλογη προσπάθεια που δυστυχώς χάνει κάποιους “πόντους” για τους λόγους που αναφέρθηκαν.

Basic Instinct (soundtrack)

 1. Main Title (2:15)
 2. Crossed Legs (4:50)
 3. Night Life (6:03)
 4. Kitchen Help (3:59)
 5. Pillow Talk (5:00)
 6. Morning After (2:29)
 7. The Games Are Over (5:36)
 8. Catherine’s Sorrow (2:41)
 9. Roxy Loses (3:17)
 10. An Unending Story (7:56)
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166