ΑρχικήΛογισμικάFile encryption tools & Password recovery tools

File encryption tools & Password recovery tools

Ο παράγοντας κρυπτογράφηση στα αρχεία του συστήματος αφορά όλους τους χρήστες υπολογιστών, αφού γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Τα προγράμματα που σας προτείνουμε αποτελούν χρήσιμα εργαλεία τόσο σε επίπεδο απόκρυψης όσο και αποκάλυψης “ξεχασμένων” κωδικών.

Ψάξε ψάξε, δεν θα τα βρεις

O τομέας που αποκαλούμε ασφάλεια δεδομένων σε έναν υπολογιστή, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε παραβίαση δεδομένων, όταν δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ή καλύτερα, όταν δεν εκμεταλλευόμαστε το κατάλληλο software.

Η κρυπτογράφηση των πολύτιμων πληροφοριών λαμβάνει όλο και πιο εξελιγμένες διαστάσεις, παρέχοντας εφαρμογές που καλύπτουν τόσο τους απλούς χρήστες όσο και μεγάλα εταιρικά δίκτυα.

Είναι λογικό, ότι όσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις τόσο πιο ανεπτυγμένοι και ισχυροί είναι και οι κρυπτογραφικοί αλγόριθμοι πάνω στους οποίους στηρίζονται τα προγράμματα αυτά.

Δεν είναι όμως μόνο οι απαιτήσεις από πλευράς πολλαπλών και πολύπλοκων αρχείων, που οδηγούν στη δημιουργία ισχυρότερων εφαρμογών απόκρυψης πληροφοριών.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι “καταπατητές” των αλγόριθμων, τα προγράμματα που είναι φτιαγμένα για να σπάνε τους κωδικούς σε χρόνο μηδέν και οι προγραμματιστές των οποίων θεωρούν ευχάριστη πρόκληση και όχι δυσκολία, οτιδήποτε καινούργιο υπόσχεται πλήρη ασφάλεια! Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα φαύλο κύκλο ασφάλειας και ανασφάλειας ταυτόχρονα, από τον οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος θα βγει νικητής.

Το καλό της ιστορίας παρ’ όλα αυτά είναι ότι και οι δύο κατηγορίες προγραμμάτων (ασφαλείας και διάρρηξης δεδομένων) αφήνουν ικανοποιημένες και τις δύο αντίστοιχες κατηγορίες χρήστες υπολογιστών. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα πλέον δημοφιλή προγράμματα και από τις δύο (παραδειγματικές) κατηγορίες: File encryption tools & Password recovery tools. H πρώτη αφορά στην κρυπτογράφηση αρχείων και η δεύτερη στην αποκάλυψη κωδικών και στοιχείων γενικότερα.

Encryption tools

Adhaero Transit

To Adhaero Transit παρέχει έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο προστασίας των δεδομένων σας κατά τη σύνδεση στο Internet. Οποιοσδήποτε τύπος εγγράφου μπορεί να προστατευτεί καθώς δέχεται συμπίεση και κρυπτογράφηση προτού υλοποιηθεί το conversion ως ένα standalone εκτελέσιμο αρχείο, που μπορεί στη συνέχεια να αποσταλεί στον παραλήπτη μέσω e-mail ή USB ή CD.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει όλους τους mail clients (Outlook, Outlook Express, Eudora κλπ.) και η λειτουργία του είναι αυτόματη, καθώς επισυνάπτει το αρχείο σε ένα νέο e-mail message. O παραλήπτης στη συνέχεια “τρέχει” το εκτελέσιμο αρχείο, εισάγοντας τις απαραίτητες πληροφορίες, επιτρέποντας έτσι την εξαγωγή και την αποκρυπτογράφηση της πληροφορίας.

FineCrypt v .NET

Το FineCrypt σας επιτρέπει να δημιουργήσετε κρυπτογραφημένα self-extracting αρχεία, τα οποία μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν χωρίς να απαιτείται η χρήση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, επιτρέπει την κρυπτογράφηση αρχείων, directories και ολόκληρων directory trees με τη χρήση ενός και μόνου password ή κλειδιού (key). Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει έναν από δέκα ισχυρούς αλγόριθμους, συμπεριλαμβανόμενου του MARS, RC-6, Rijndael(AES), Serpent, Twofish και άλλων, καθώς και τεσσάρων encryption modes (ECB, CBC, CFB, OFB).

Υποστηρίζεται επίσης ένας key manager για την οργάνωση των κλειδιών πρόσβασης, δυνατότητα εμφάνισης file statistics, καθώς και άμεση πρόσβαση από τον Explorer των Windows.

Invisible Secrets

Το εργαλείο κρυπτογράφησης Invisible Secrets δεν αποκρύπτει απλά αρχεία και φακέλους για ασφαλή διατήρηση στο δίσκο ή διακίνηση στο ίντερνετ, αλλά και τα “κρύβει” σε σημεία του σκληρού που φαίνονται “αθώα”, όπως αρχεία εικόνων ή ήχου, ή ακόμα και web pages.

Αυτοί οι τύποι των αρχείων αποτελούν την τέλεια κρυψώνα για “ευαίσθητες” πληροφορίες, που δύσκολα κινούν την υποψία των επίβουλων εισβολέων. Ο χρήστης μπορεί να εφαρμόσει την απόκρυψη στα αρχεία απευθείας από τον Windows Explorer, και να τα μεταφέρει στη συνέχεια αυτομάτως μέσω e-mail ή μέσω Internet. Υποστηρίζονται ισχυροί αλγόριθμοι απόκρυψης και ένας wizard που καθοδηγεί τα όποια βήματα.

Τέλος, το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και ειδική λειτουργία (shredder) με την οποία καταστρέφονται όλα τα πρωτότυπα αρχεία μετά το πέρας της κρυπτογράφησης.

JPHide & JPseek

Τα JPHide & JPseek αποτελούν δύο εφαρμογές με τις οποίες επιτυγχάνεται η απόκρυψη ενός αρχείου πίσω από μία jpeg visual image.

O πρωτεύων σκοπός της λειτουργίας τους δεν είναι απλά και μόνο η απόκρυψη του αρχείου, αλλά η μέθοδος της κρυπτογράφησης, έτσι ώστε να είναι αδύνατο να φανεί ότι το host file περιλαμβάνει κρυφό αρχείο. Με δεδομένο ένα τυπικό αρχείο εικόνας χαμηλού insertion rate (5%) και την απουσία του αρχικού file, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι το host αρχείο περιλαμβάνει πρόσθετα data.

Στην αντίθετη περίπτωση (που αυξάνεται δηλαδή το ποσοστό εισαγωγής – insertion rate), η εικόνα των εφέ αλλάζει και είναι ευκολότερο να καταλάβει κανείς ότι έχει επέμβει κάποιος στα δεδομένα του αρχείου.

Password recovery tools

Snadboy’s Revelation

Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί μπροστά σε κωδικούς αποτελούμενους από αστερίσκους (είτε τους έχετε εισάγει εσείς είτε όχι) και θα ήσασταν πανευτυχείς εάν ανακαλύπτατε το περιεχόμενό τους!

Μπορείτε λοιπόν να είστε ήσυχοι είτε έχετε ξεχάσει το πολυπόθητο password, είτε λόγω περιέργειας προς…τρίτους, και αυτό χάρη στην εφαρμογή Snadboy’s Revelation.

Όπως το υποστηρίζει και ο τίτλος του προγράμματος, πρόκειται πραγματικά για ένα επαναστατικό πρόγραμμα, το οποίο είναι πανεύκολο στη χρήση και ταχύτατο στο αποτέλεσμα.

Ουσιαστικά επιτρέπει την “αυτόματη” μετάφραση κωδικών εμφανιζόμενων με αστερίσκους, αρκεί να περάσετε από πάνω τους το “στόχαστρο” του προγράμματος. Στο παράθυρο του Snadboy Revelation θα δείτε να εμφανίζεται ταυτόχρονα ο κωδικός σε χαρακτήρες!

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω εφαρμογή αποτέλεσε τον πονοκέφαλο σε αρκετούς μεγάλους κατασκευαστές software, με πρώτη τη Microsoft!

Advanced Archive Password Recovery

Το Advanced Archive Password Recovery (ARCHPR) είναι μία ανακουφιστική λύση για την ανακάλυψη χαμένων ή ξεχασμένων passwords για αρχεία τύπου ZIP/PKZip/WinZip, ARJ/WinArj, RAR/WinRAR καθώς και ACE/WinACE.

Υποστηρίζει την παραμετροποιημένη brute-force attack και ενδείκνυται για πραγματικά ταχύτατα αποτελέσματα (αποκαλύπτει έως και 50 εκατομμύρια κωδικούς ανά δευτερόλεπτο σε μορφή ZIP).

Υποστηρίζει ένα αρκετά αποτελεσματικό και γρήγορο text attack (ZIP και ARJ) καθώς και dictionary-based attack. Παραδειγματικά το password με τη λέξη “test” αποκαλύφθηκε σε ένα μόλις δευτερόλεπτο!

Forgotten Mailbox Password

H εφαρμογή Forgotten Mailbox Password αποτελεί έναν τοπικό server, o οποίος μπορεί να αποκρυπτογραφήσει ξεχασμένα passwords του mailbox, τα οποία εμφανίζονται ως σειρές αστερίσκων σε διάφορους e-mail clients.

Στηρίζει τη λειτουργία του προσομοιώνοντας έναν POP3 server και αποστέλλοντας στη συνέχεια τον κωδικό πίσω στο χρήστη.

Για να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να αλλάξετε προσωρινά τον Pop server σε τοπικό host και να τσεκάρετε το mail – δεν θα υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης αλληλογραφίας, ωστόσο ο τοπικός αυτός server (Forgotten Mailbox Password) θα συλλάβει το e-mail password και θα το επιστρέψει στη συνέχεια στο Inbox.

To πρόγραμμα είναι συμβατό με τους περισσότερους e-mail clients (Outlook Express, Outlook, Eudora κτλ.). H δωρεάν έκδοση υποστηρίζει έναν μόνο υπολογιστή, ενώ με το registration υποστηρίζεται και δίκτυο υπολογιστών.

Advanced Office Password Recovery

Με το Advanced Office Password Recovery, μπορείτε να ξαναβρείτε όλα τα passwords (user-level passwords – στοιχεία κατόχου) που έχουν δημιουργηθεί σε εφαρμογές της σουίτας Microsoft Office και Word, Excel, Access , Project, Money, PowerPoint, Visio, Backup, Schedule+, Mail. Επιτρέπει επίσης το reset στο Content Advisor password του Internet Explorer και το άνοιγμα των προστατευμένων με passwords VBA projects (που έχουν δημιουργηθεί με οποιαδήποτε εφαρμογή) μέσω του “backdoor”.

Το πλεονέκτημα της εν λόγω εφαρμογής αποκρυπτογράφησης είναι ότι οι περισσότεροι κωδικοί αποκαλύπτονται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και μάλιστα ταχύτατα. Οι εφαρμόσιμες μέθοδοι είναι τα γνωστά “brute force” και τα dictionary attacks.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166