Ο Μπόμπος της Honda είναι μια από τις πιο εμβληματικές μορφές με τις ρίζες της να είναι βαθιά χωμένες στη δεκαετία του 1980 – με ξεκράνωτους νεαρούς με αμάνικα μπλουζάκια να κάνουν σούζες έξω από τα σχολεία και τους 50άρηδες κινητήρες ξεχειλωμένους στα 102 κυβικά! Είναι πολλοί εκείνοι που κοιτούν με νοσταλγία εκείνη την εποχή, όχι μόνο επειδή τότε ήταν νέοι, αλλά κι επειδή αυτά τα πλακατζίδικα μηχανάκια έπαψαν να υπάρχουν στην αρχική τους μορφή.
Ο made in Japan Μπόμπος, το Honda Z50 σε διάφορες εκδόσεις δηλαδή, αφού έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία της μοτοσυκλέτας, έπεσε θύμα της ανατίμησης του γιεν, της αύξησης του βιοτικού επιπέδου στην Ιαπωνία και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών στις εξαγωγές στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κι έφτανε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 τόσο ακριβός, ώστε να είναι ασύμφορο πλέον να εισαχθεί (παρά μόνο κατά παραγγελία).
Ακολούθησαν τα κινέζικα αντίγραφα με σημαντικές βελτιώσεις (π.χ. δισκόφρενα, καλύτερα πιρούνια, περισσότερα κυβικά) αλλά συχνά και με προβλήματα στον έλεγχο ποιότητας κατασκευής, όμως με αυτόν τον τρόπο ο Μπόμπος δεν έλειψε ποτέ ως εικόνα από τους δρόμους (στην Ελλάδα), από τα τροχόσπιτα και τα σκάφη (εκτός Ελλάδος). Σε χώρες όπως η Γερμανία δημιουργήθηκε ένα πολύ ισχυρό ρεύμα που αγκάλιασε τους κινέζικους Μπόμπους και δημιουργήθηκαν τεράστιες ποσότητες και ποικιλία εξαρτημάτων βελτίωσης.
Αυτή την αγάπη είδε τώρα η Honda και μας προσέφερε για άλλη μια φορά έναν τελείως ανανεωμένο Μπόμπο. Το Honda Monkey (παρένθεση για την ονομασία, Monkey ήταν μία μόνο από τις πολλές παλιές εκδόσεις του Ζ50, με μεγάλο ρεζερβουάρ –adventure θα το λέγαμε σήμερα, όμως πλέον η λέξη χαρακτηρίζει το μοντέλο, περίπου όπως εμείς στην Ελλάδα λέμε «Μπόμπος», κλείνει η παρένθεση) του 2018 δεν είναι πια 50άρι, αλλά ψεκαστό 125cc με απόδοση 9,25hp και μάλλον υπεραισιόδοξη κατανάλωση 1,40lt/100km που ανακοινώνει το εργοστάσιο (η πραγματική πάντως δεν πρέπει να απέχει και πολύ), δισκόφρενα εμπρός και πίσω, φώτα LED, ψηφιακή οθόνη, ΑΒS με μονάδα IMU (που ελέγχει μόνο το edo – δεν είναι cornering ABS, αλλά εντάξει ας μην είμαστε και υπερβολικοί…) και αντεστραμμένο πιρούνι.
Οι τροχοί δεν είναι πια 8in αλλά 12in με χοντρά τρακτερωτά λάστιχα (ανέκαθεν ο Μπόμπος είχε off road λάστιχα και ψηλό χρώμιο φτερό), πράγμα που προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στην οδική συμπεριφορά.
Το βάρος του είναι μόνο 107kg με καύσιμα και το ύψος της σέλας είναι χαμηλό στα 776mm αλλά ταυτόχρονα και αρκετά φυσιολογικό ώστε να χωρούν επάνω του τα περισσότερα αναστήματα. Ο σχεδιασμός είναι κλασικός (για Μπόμπο) με ρετρό αναφορές π.χ. στο ρεζερβουάρ που έχει σχήμα που παραπέμπει περισσότερο στα πρώτα μοντέλα (αντί για τα τελευταία που είχε σχήμα σταγόνας), ενώ τα χοντρά λάστιχα στους μεγάλους τροχούς δίνουν μια αίσθηση mini muscle bike.
Διάβασε επίσης: