ΑρχικήΟχήματαHonda NSS300 Forza

Honda NSS300 Forza

Ένα από τα πολύ επιτυχημένα scooter στη γκάμα της Honda (και γενικά) είναι το SH 300i, κυρίως για τον εξαιρετικής απόδοσης κινητήρα του. Οι μεγάλοι τροχοί της σειράς SH όμως περιόριζαν τους χώρους του scooter κάτω από τη σέλα ενώ και το ύψος της σέλας δεν μπορούσε να είναι κάτω από τα 785mm (που δεν είναι ψηλά, αλλά για κάποιους φαίνεται ότι είναι). Εύλογα λοιπόν, όσοι τρώγονται με τα ρούχα τους και δεν αρκούνται σε αυτά που έχουν, αναρωτήθηκαν, τι scooter ακόμη θα μπορούσε να κινήσει ο κινητήρας αυτός. Η απάντηση είναι το Honda NSS300 Forza.

Design

Το νέο μοντέλο είναι αρκετά μακρύ με μεταξόνιο 1546mm, φαρδιά σέλα, αλλά το συνολικό του πλάτος είναι αρκετά μαζεμένο στα 753mm, ενώ και το ύψος της ζελατίνας είναι πολύ χαμηλό. Ετσι λοιπόν έχουμε ένα scooter που εξασφαλίζει χώρο για τους αναβάτες, αλλά ταυτόχρονα χωράει εύκολα στους στενούς διαδρόμους ανάμεσα από αυτά αυτοκίνητα, έστω κι αν το μήκος του δεν του επιτρέπει τις πολλές σφήνες.

Το design του είναι μάλλον συντηρητικό, αλλά αρκετά σύγχρονο και διαχρονικό με αιχμηρές γραμμές και πολύ καλοσχεδιασμένα φώτα εμπρός και πίσω. Το πάτωμα δεν είναι επίπεδο αλλά με τούνελ, υπάρχει όμως αρκετός χώρος για τα πόδια. O πίνακας οργάνων αποτελείται από στροφόμετρο, ταχύμετρο, δείκτη καυσίμου και θερμοκρασία ψυκτικού υγρού, όλα τους με αναλογική απεικόνιση και αυτοκινητιστικής κατεύθυνσης αισθητική. Στο κέντρο του ταμπλώ όμως υπάρχει μια στρογγυλή ψηφιακή οθόνη που μας επιβεβαιώνει ότι το scooter ανήκει στον 21ο αιώνα!

Η οθόνη αυτή μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα όταν είδαμε ότι περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ένδειξη κατανάλωσης καυσίμου μαζί με χιλιομετρητή, οδόμετρο και ρολόι. Η ένδειξη κατανάλωσης δεν είναι αυτονόητος εξοπλισμός και με ικανοποίηση βλέπουμε να τοποθετείται και στα φτηνότερα μοντέλα (θυμίζουμε το φανταστικό Honda MSX 125 αλλά χρειάστηκε να έρθει το 2014 για να τοποθετηθεί στο Honda NC 750X).

  • Στο μεγαλύτερο μέρος του ο πίνακας οργάνων έχει αναλογική απεικόνιση, αλλά στο κέντρο έχει μια ψηφιακή οθόνη με ένδειξη κατανάλωσης!

Εργονομία – θέση οδήγησης

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μας απασχολεί ως MrBike όταν μιλάμε για την εργονομία είναι το ύψος της σέλας. Πιστεύουμε ότι ένα πραγματικά φιλικό δίκυκλο πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να πατήσει με ασφάλεια στο έδαφος. Το Honda NSS 300 Forza όμως πήγε πολύ παραπέρα.

Με ύψος σέλας στα 716mm είναι από τα πιο χαμηλά scooter της αγοράς! Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε αναβάτες αναστήματος χαμηλότερου του μέσου όρου να αισθανθούν πολύ άνετα με το scooter αυτό, αλλά οι αναβάτες μεσαίου αναστήματος (1,70 έως 1,80μ) θα νιώσουν ότι τα πόδια τους στριμώχνονται. Χρειάστηκα τρεις ημέρες εξοικείωσης με το NSS 300 Forza για να βρω τελικά μια θέση που να μην κουράζει τα ισχύα (πόδια απλωμένα στην ευρύχωρη ποδιά).

Πριν πάρετε αποφάσεις ζητήστε να οδηγήσετε το scooter για να δείτε αν ταιριάζει στη δική σας σωματομετρία. Αυτό βέβαια ισχύει για οποιοδήποτε «μηχανάκι» κι αν αγοράζετε, αλλά σίγουρα το Honda SH 300iταιριάζει σε περισσότερους. Η θέση του συνεπιβάτη είναι βασιλική, καθώς έχει πολύ χώρο στη διάθεσή του, χειρολαβές για να κρατιέται και μεγάλα αναδιπλούμενα μαρσπιέ σε μορφή πλατφόρμας που δένουν όμορφα με την υπόλοιπη αισθητική του scooter.

Χώροι

Ο χώρος κάτω από τη σέλα είναι πράγματι πολύ μεγάλος και είναι χωρισμένος στα δύο! Στο εμπρός μέρος υπάρχει επαρκής χώρος για ένα full face κράνος, όπου χώρεσε εύκολα και το Arai RX-7GP (medium) που διαθέτει τους εξωτερικούς αεραγωγούς και το πτερύγιο. Στο πίσω μέρος ο χώρος κάτω από τη σέλα είναι επίπεδος και χωράει (αλλά όχι με ευκολία) μια τσάντα για lap top.

Αν και κρίνουμε τον χώρο αυτό απόλυτα ικανοποιητικό, πιστεύουμε ότι η Honda θα μπορούσε να έχει κάνει τη σέλα πολύ λίγο ψηλότερη (ένα ή δύο εκατοστά) ώστε ο χώρος από κάτω να είναι ακόμη πιο άνετος και ευρύχωρος, ώστε να χωρέσει ενδεχομένως άλλο ένα κράνος, όπως το Yamaha X-max 250. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η Honda διαθέτει στα αξεσουάρ της δύο top case για να διαλέξετε, είτε το μικρό (35lt) είτε το μεγάλο (45lt).

  • Κάτω από τη σέλα χωράει full face κράνος και εκεί που ακουμπήσαμε τα γάντια χωράει τσάντα lap top. Αν η σέλα ήταν λίγο ψηλότερα, ίσως να χωρούσε και δεύτερο κράνος.

Στην ποδιά υπάρχουν δύο ντουλαπάκια, ένα βαθύ και ένα ρηχό. Το βαθύ έχει (όπως είδαμε με χαρά) ρευματοδότη 12V για να φορτίζετε το τηλέφωνό σας για να δώσετε ρεύμα σε άλλες συσκευές. Ο κεντρικός διακόπτης είναι αρκετά σύνθετος, προβλέποντας θέση που επιτρέπει το άνοιγμα της σέλας από το κουμπί δίπλα του που γράφει Seat. Εύλογα το κουμπί που γράφει Fuel ανοίγει το καπάκι από κάτω από το οποίο βρίσκεται η τάπα καυσίμου (ποιότητας παπιού –πράγμα περίεργο για ένα όχι φτηνό scooter με τόσο προσεγμένες λεπτομέρειες!!).

Honda NSS 300 Forza – On board

Στα 192 κιλά το Honda NSS300 Forza δεν είναι και πολύ ελαφρύ, αλλά με το ύψος της σέλας (και βέβαια το κέντρο βάρους) τόσο χαμηλά, η μανούβρες χαμηλής ταχύτητας (και η κίνηση προς τα πίσω) είναι εύκολες και δεν κουράζουν. Όπως ήδη εξηγήσαμε θα χρειαστεί να συνηθίσετε τη θέση οδήγησης επειδή είναι πολύ χαμηλά, αλλά αυτό προσφέρει και μεγάλη ευκολία στην καθημερινότητα.

Ο κινητήρας προσφέρει πολύ ομαλές εκκινήσεις με τη μετάδοση να είναι ρυθμισμένη ώστε να μην είναι απότομη στα ξεκινήματα, προφανώς για να μην προκαλεί ολισθήσεις του πίσω τροχού (που δεν θα τις αποφύγετε σε ολισθηρές συνθήκες, αν συνηθίζετε να ξεκινάτε με τέρμα γκάζι).

Από τις 4.000rpm, πάντως ο κινητήρας δείχνει μια ευπρόσδεκτη ζωντάνια καθώς μπαίνει στην καλή του περιοχή που διαρκεί μέχρι τις 8.000rpm, όπου το scooter μπορεί να κινείται από 80 έως 120km/h με άνεση, εκτελώντας προσπεράσματα εύκολα και με ασφάλεια. Πάνω από τις 8.000rpm ο κινητήρας ανεβάζει πιο αργά για να φτάσει σε μια τελική ταχύτητα της τάξης των 145km/h (πραγματικά 140km/h) μια επίδοση που είναι παρόμοια με του Honda SH 300i.

Στις στροφές

Το scooter της Honda πάντως εντυπωσιάζει με την οδική του συμπεριφορά. Ένα τόσο μακρύ δίκυκλο όχημα με μικρούς συγκριτικά τροχούς (14in εμπρός και 13in πίσω) και μικρές διαδρομές στις αναρτήσεις, είναι εύλογο να μην έχει απόλυτη αίσθηση πρόσφυσης των τροχών. Ωστόσο, το Honda NSS 300 Forza είναι σταθερό σε όλες τις ταχύτητες, μπαίνει πρόθυμα στις στροφές και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών ώστε να χαθεί η αυτοπεποίθηση.

Τα μόνα σημεία που θα αναγκάσουν το scooter να κόψει ταχύτητα είναι ανωμαλίες του δρόμου όπως τα καθισμένα φρεάτια, που εξαντλούν τις διαδρομές των αναρτήσεων και «χτυπούν» τον αναβάτη με ταχύτητες από 80km/h και πάνω. Θυμίζουμε ότι η θέση οδήγησης υποχρεώνει τον αναβάτη μέσου αναστήματος και άνω να μαζεύει τα πόδια του αρκετά με αποτέλεσμα να ρίχνει αρκετό βάρος στη μέση του όπως κάθεται στο scooter. Αυτό σημαίνει αφενός ότι ο κορμός είναι πιο «εκτεθειμένος» στις ανωμαλίες του δρόμου (θυμίζει custom μοτοσυκλέτα ως προς αυτό), αφετέρου ότι η συμμετοχή του αναβάτη στις αλλαγές κατεύθυνσης περιορίζεται δραστικά.

Ζελατίνα

Η προστασία από τον άνεμο με την κοντή στοκ ζελατίνα είναι μέτρια και πολλοί από τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες θα προτιμήσουν την έξτρα ψηλότερη ζελατίνα από τα αξεσουάρ. Η στοκ ζελατίνα πάντως είναι μαύρη και αισθητικά είναι αρκετά όμορφη.

Φρένα

Τα φρένα έχουν το ακαταμάχητο σύστημα CBS – ABS με συνδυασμένη δράση όπου διαμοιράζεται η ισχύς και στον εμπρός τροχό όταν πατάτε το πίσω φρένο (είναι το σύστημα με την τριέμβολη δαγκάνα). Είναι δυνατά, με πολύ καλή αίσθηση και προσφέρουν ασφαλές φρενάρισμα και σιγουριά και αυτοπεποίθηση στον αναβάτη.

Κατανάλωση καυσίμου

Η κατανάλωση του HondaNSS 300 Forza κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα για την κατηγορία με την ένδειξη να μένει στα 4,4lt/100km με οδήγηση σε ανοικτό δρόμο (υψηλή ταχύτητα). Μπορεί να πέσει ασφαλώς με πιο αργές ταχύτητες προς το στρογγυλό 4. Η αυτονομία του scooter από το ρεζερβουάρ των 11,6lt ξεπερνά τα 260km. Ο αναλογικός δείκτης βενζίνης αργεί να κατέβει από το full, εσείς όμως μην ξεγελαστείτε και πείτε στους φίλους σας ότι «δεν καίει τίποτα» γιατί μετά τα 100km απόστασης αρχίζει να κατεβαίνει πολύ γρήγορα και σε ένα δρομολόγιο των 20km θα τον δείτε ξαφνικά στη μέση.

Forca Honda

To Honda NSS300 Forza αποτελεί μια πολύ ποιοτική πρόταση της Honda πράγμα που είναι έκδηλο στο scooter. Μια δυσκολία στο κλείσιμο της σέλας με ενόχλησε αρχικά γιατί έπρεπε να την πιέζω δυνατά για να κάνει κλακ ο μηχανισμός ασφάλισης.

Άλλαξα γνώμη όμως όταν είδα ότι υπάρχει ένα χείλος στη σέλα με ελαστικό κορδόνι που κάνει το χώρο κάτω από τη σέλα αποτελεσματικά υδατοστεγή, καθώς δεν έβαλε νερά μετά το πλύσιμο με πιεστικό, πράγμα που δεν είναι ασυνήθιστο σε άλλα scooter (respect). Οι χώροι του είναι πλούσιοι, η άνεση είναι σε καλά επίπεδα με τις ιδιαιτερότητες που περιγράψαμε, η οδική συμπεριφορά του είναι καλή και οι επιδόσεις του δυνατές για να γίνουν οι καθημερινές δουλειές με ταχύτητα και ασφάλεια.

Τo Forza 300 είναι καλό scooter που θα προσφέρει κορυφαίου επιπέδου υπηρεσίες στον ιδιοκτήτη του. Αντίστοιχα όμως είναι και από τα ακριβότερα 300άρια scooter της αγοράς, καθώς βρίσκεται σε παρόμοια τιμή με την ακριβή έκδοση του Piaggio X10 350 ABS Elegance. Τα υπόλοιπα 300άρια scooter συμπεριλαμβανομένου του Honda SH 300i είναι φθηνότερα και πολλά απ’ αυτά με διαφορά.

Το Honda NSS 300 Forza όμως έχει όπως περιγράψαμε τα δικά του ισχυρά ατού και τον ιδιαίτερου χαρακτήρα σχεδιασμό του, ενώ το μέγεθός του δίνει κύρος, χωρίς να χαλάει τη συνταγή της φιλικότητας. Γι’ αυτό έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στα άλλα μικρομεσαία scooter της κατηγορίας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166