ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesHulk (2003 ταινία). Χαλκ

Hulk (2003 ταινία). Χαλκ

  • Είδος: Περιπέτεια
  • Σκηνοθεσία: Ang Lee
  • Ηθοποιοί: Eric Bana, Jennifer Connelly, Sam Elliott, Nick Nolte, Josh Lucas, Paul Kersey, Cara Buono, Mike Erwin
  • Διάρκεια: 135 λεπτά
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Ιουνίου 2003
  • Ελληνικός τίτλος: Χαλκ
  • Παραγωγή: Universal Pictures
  • Προϋπολογισμός ταινίας: 137 εκατομμύρια δολάρια
  • Ακαθάριστα έσοδα: 245 εκατομμύρια δολάρια

Και ο χορός καλά κρατεί. Η μία μεταφορά κόμικς διαδέχεται την επόμενη. Η εκδοτική Μάρβελ πετάει τα δημιουργήματά της στα αρπακτικά ευελπιστώντας και αυτή σε μια ακόμα μεγαλύτερη αρπαχτή. Όμως δεν είναι πάντα έτσι. Μερικές φορές αποδεικνύεται πως κάποιοι σέβονται την παράδοση των κόμικς και «απαιτούν» μια καλή μεταφορά τους στη μεγάλη οθόνη. Κάπως έτσι και με τον Hulk αν και το πείραμα πέτυχε εν μέρει.

Ο Μπρους θεωρείται ένας εξαιρετικός επιστήμονας. Είναι ορφανός από πολύ μικρή ηλικία, όμως το μόνο που γνωρίζει για αυτό είναι ότι οι γονείς του πέθαναν όταν ήταν νεαροί. Επιπρόσθετα ούτε έχει γνώση το πως κατέληξε να είναι ορφανός, ούτε τις κληρονομικές δυνατότητες έχει ο οργανισμός του. Μετά από ένα άξαφνο ατύχημα αυτό το κληρονομικό στοιχείο τίθεται σε λειτουργία. Και τίποτα δεν είναι όπως πριν. Ο Μπρους που γνώριζε όλος ο κόσμος αρκεί να νευριάσει για να μεταμορφωθεί σε Hulk!

Ένα και μόνο στοιχείο είναι αυτό που κάνει την διαφορά σε αυτό το κινηματογραφικό κόμικς και το οποίο δίνει στο τελικό αποτέλεσμα ύφος και προσωπικότητα που καμία άλλη του παρελθόντος δεν έχει. Ο Ασιάτης Ανγκ Λι (σκηνοθέτης των «μεγάλων» έργων «Λογική & Ευαισθησία» και «Τίγρης & Δράκος») αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει μια καθαρά Αμερικάνικη δημιουργία.

Η οπτική γωνία του Ανγκ Λι γίνεται αντιληπτή όχι μόνο στην σκηνοθεσία αλλά τόσο στην καθοδήγηση που έδωσε στους ηθοποιούς, όσο και στο μοντάζ και τα ψηφιακά εφέ. Και όλα αυτά κάνουν την διαφορά. Ο «τιμονιέρης» του Hulk φαίνεται πως δούλεψε πάρα πολύ. Με σωστή σκηνοθετική προσέγγιση στο (σχεδόν) πρώτο μισό του έργου που έχουμε την ανάπτυξη των χαρακτήρων μας και με (σχεδόν πάλι) ιδανική σκηνοθεσία για τις σκηνές δράσης το μόνο που μένει είναι να τον συγχαρούμε.

Πιο γενικά τώρα αξίζει να αναφερθούμε στο γενικό ύφος που έχει η ταινία, που ευθύς εξαρχής δίνει την εντύπωση στον θεατή πως ξεφυλλίζει ένα τεύχος του κόμικς. Για παράδειγμα, σκηνές με τρικάμερο που αποδίδονται στην οθόνη με παράλληλη παρουσίαση των τριών διαφορετικών λήψεων σε τρία διαφορετικά «κουτιά». Επίσης, πολύ όμορφες μεταφορές από σκηνή σε σκηνή ή από γωνία λήψης σε γωνία λήψης, όπως π.χ. ένα φανάρι αυτοκινήτου που γίνεται το φεγγάρι ή που ο πάνω έλικας ελικοπτέρου σβήνει τον ουρανό για να πάρει τη θέση του μια άλλη οπτική γωνία που δείχνει το ίδιο ελικόπτερο.

Δυστυχώς όμως η προσοχή του θεατή αποσπάται από την καλή σκηνοθεσία εξαιτίας του μοναδικού εξαιρετικά αδύναμου στοιχείου του έργου, που είναι και η αρχή του τέλους για το ίδιο το φίλμ από το πρώτο του λεπτό. Εκεί που κόβει η μαγιονέζα λοιπόν είναι στο μοναδικό στοιχείο που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν εξ’ ολοκλήρου Αμερικάνοι. Δηλαδή στο σενάριο. Δεν κατηγορώ με αυτόν τον τρόπο του Αμερικάνους αφού από μόνο του είναι πραγματικό πολύ καλό αλλά σε συνδυασμό με την προσέγγιση του σκηνοθέτη από την ανατολή καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα… «κάτι δεν πάει καλά».

Η σκηνοθεσία λοιπόν φαίνεται να «αδυνατίζει» εξαιτίας της αδιάκοπης φλυαρίας. Μπλα μπλα και πάλι μπλα μπλα!!! Οι ηθοποιοί μοιάζουν να μην παίρνουν λεπτό ανάσα. Στο τέλος του έργου τα ποσοστά δράσης – διαλόγων μου φάνηκαν 30% με 70%. Σίγουρα η ακατάπαυστη πολυλογία είναι κάτι που θα δυσαρεστήσει την μεγαλύτερη μερίδα των θεατών.

Άλλο ένα ψεγάδι κατ’ εμέ της ταινίας είναι η επιλογή του πρωταγωνιστή. Φυσιογνωμικά είναι τέλειος για το καλούπι του Μπρους-Hulk. Αλλά ερμηνευτικά αν και αποδίδει καλά δεν είναι ιδιαίτερα πειστικός. Η ποιότητα της Τζένιφερ Κόνελυ και του Νικ Νόλτε ξεχωρίζουν μονομιάς. Είναι πολύ καλοί στους ρόλους τους και δείχνουν ότι ζουν τους χαρακτήρες τους.

Και η ποιότητα των εφέ όμως είναι τρομακτική. Ο ψηφιακός Hulk είναι καταπληκτικός και όσα νομίζαμε από το τρέηλερ πως έβγαζε μάτι ότι είναι CG μέσα στο έργο δεν επαληθεύονται. Σίγουρα το να βλέπεις κάτι καταπράσινο να περιφέρεται, σε οποιοδήποτε μέρος ή τοπίο, ξενίζει άμεσα στο μάτι. Αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Και ο Hulk είναι πραγματικά ένα τέλειο δείγμα 3D animation. Να ένας ακόμη λόγος που αξίζει για να δείτε αυτή την ταινία. Πέραν αυτού όμως και τα λοιπά cgi γραφικά είναι εκπληκτικά.

Συμπέρασμα: Ο Hulk είναι ένας αντι-ήρωας που άξιζε και ευτυχώς έτυχε διαφορετικής σκηνοθετικής προσέγγισης από ότι μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες μεταφορές κομιξ. Ο Ανγκ Λι βάζει τα δυνατά του να κάνει μια δυνατή ταινία αλλά οι συνεχείς διάλογοι χαλάνε το τελικό αποτέλεσμα και τον ενθουσιασμό που μας προσφέρει ο εικαστικός τομέας του έργου. Ένα ενδιαφέρον αλλά κουραστικό σενάριο σε μια πλήρη αλλά φλύαρη ταινία. Θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Τουλάχιστον αξίζει να το δούμε για την διαφορετικότητα του και την διαφοροποίησή του λόγω της σκηνοθεσίας του από ότι αντίστοιχο έχουμε δει.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας Hulk (2003 ταινία). Χαλκ.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166