Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal (που υποστηρίχθηκε ένθερμα από τον Elon Musk), φαίνεται ότι έχει αποκλειστεί στην Κίνα μέσω της μεθόδου Geo-blocking, συνεχίζοντας επί της ουσίας το μπλοκάρισμα οποιαδήποτε ηλεκτρονικής υπηρεσίας που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και κατ’ επέκταση ότι έχει να κάνει με το Δυτικό πολιτισμό.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή, της οποίας τα μηνύματα κρυπτογραφούνται για μεγαλύτερη ασφάλεια των χρηστών, γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το προσωπικό απόρρητο των ανθρώπων σε παρόμοιες υπηρεσίες (βλέπε Messenger και Whatsapp που ανήκουν στο Facebook).
Πλέον για να μπορέσει κάποιος να έχει πρόσβαση στο Signal στην κινεζική επικράτεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιο εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) ώστε να παρακάμψει το περίφημο «Μεγάλο Τείχος» που είναι ευρέως γνωστό στα αγγλικά ως «Great Firewall of China».
Η Κίνα έχει αναπτύξει ένα τεράστιο και εξελιγμένο σύστημα στο Διαδίκτυο που εμποδίζει τους πολίτες της να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς ιστότοπους πάσης φύσεως που ενδεχομένως να αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, όπως για παράδειγμα πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Twitter, ειδησεογραφικά μέσα, και ούτω καθεξής.
Ο ιστότοπος του Signal έχει απαγορευτεί από τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο του GreatFire.org που παρακολουθεί τη διαδικτυακή λογοκρισία στην Κίνα, αν και η εφαρμογή παραμένει διαθέσιμη ακόμη στο App Store της Κίνας.
«Η έκδοση iOS του Signal έχει εγκατασταθεί σχεδόν 510.000 φορές σε κινητές συσκευές μέχρι σήμερα στην Κίνα», δήλωσε η ερευνήτρια εταιρεία Sensor Tower, η οποία παρακολουθεί τις λήψεις εφαρμογών σε Smartphone και Tablet. Ωστόσο η εταιρεία υπογραμμίζει πως δεν έχει διαθέσιμα στοιχεία για το λειτουργικό σύστημα Android και το Google Play Store στην Κίνα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εφαρμογή Signal έχει ξεπεράσει τις 100 εκατομμύρια λήψεις, τόσο στο App Store της Apple, όσο και στο Google Play Store σε συνδυασμό και τα δύο μαζί, δήλωσε η Sensor Tower στο AFP.
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν στραφεί αποκλειστικά σε υποτιθέμενα ασφαλέστερες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Telegram και το Signal, αφού οι αντίστοιχες υπηρεσίες του Facebook έχουν τροποποιήσει τους «Όρους Χρήσης» και την «Πολιτική Απορρήτου», κάτι που προκάλεσε ανησυχίες αναφορικά με τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.
Η ενημέρωση της «Πολιτικής Απορρήτου» στο WhatsApp, αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο οι διαφημιστικές εταιρείες μπορούν να μοιράζονται τα δεδομένα για πιο στοχευμένες διαφημίσεις, πράγμα που σημαίνει πως ενδεχομένως κάποιοι επιτήδειοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευαίσθητες πληροφορίες των χρηστών για κακοπροαίρετο σκοπό.
Τον περασμένο μήνα, η Κίνα μπλόκαρε επίσης και την εφαρμογή Clubhouse που είναι τύπου audio-chat, καθώς η αρμόδια κινεζική αρχή έκρινε πως θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.