Suzuki SV650A

Suzuki SV650A

Για το Suzuki SV 650A του 2016 έχουμε ήδη μιλήσει στην επίσημη παρουσίαση, αλλά και στην παρουσίαση που έγινε στους δημοσιογράφους στη Βαρυμπόμπη. Σε αυτά τα άρθρα μπορείτε να ενημερωθείτε για τα τεχνικά στοιχεία της μοτοσικλέτας, καθώς και στο πού διαφέρει το νέο Suzuki SV 650A από το παλιότερο. Εδώ θα μιλήσουμε περισσότερο για τα οδηγικά του χαρακτηριστικά και φυσικά για τις μετρήσεις. Λίγο πριν την καβαλήσουμε όμως αξίζει να τη θαυμάσουμε λίγο εν στάσει. Γιατί το νέο Suzuki SV 650A μπορεί να μην έχει την όψη ενός σύγχρονου, εντυπωσιακού street naked, δεν παύει όμως να είναι μια όμορφη και καλοσχεδιασμένη μοτοσικλέτα.

Έχω ξαναγράψει ότι ο στρογγυλός προβολέας μου αρέσει και σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερος από έναν κακόγουστο-μη-στρογγυλό-προβολέα. Μου αρέσει επίσης το νέο ατσάλινο πλαίσιο-χωροδικτύωμα (ίσως να το προτιμούσα σε χρώμα που να το κάνει να φαίνεται περισσότερο). Το design της μοτοσικλέτας ‘εχει καθαρές γραμμές, όχι πολλές γωνίες που είναι της μόδας στις πιο σπορ κατασκευές κι έτσι «εκπέμπει» τη φιλικότητά του. Η ωραία λεπτομέρεια που δίνει χαρακτήρα, είναι η λευκή γραμμή στο ρεζερβουάρ.

Suzuki SV 650A – on board

Εργονομία

Η Suzuki δούλεψε αρκετά στην εργονομία της νέας μοτοσικλέτας επειδή η θέση οδήγησης είναι διαφορετική από του παλιότερου μοντέλου. Η σέλα είναι χαμηλότερα στα 780mm και αντικειμενικά είναι αρκετά χαμηλά ώστε να μπορούν να πατήσουν στο έδαφος και με τα δύο πέλματα αναβάτες μετρίου αναστήματος. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει και το σχετικά χαμηλό βάρος, επομένως οι μανούβρες χαμηλής ταχύτητας εκτελούνται εύκολα και δύσκολα θα βρεθείτε σε δύσκολη θέση στο ξεπαρκάρισμα.

Το τιμόνι είναι μονοκόμματο, απλό, σιδερένιο (και όπως είναι μαύρο, είναι αδιάφορο – θα το άλλαζα επειδή τα τιμόνια τα βλέπεις κάθε μέρα και πρέπει να είναι ωραία) και δεν υποχρεώνει τον κορμό του αναβάτη να σκύψει παρά μόνο ελάχιστα για να το φτάσει.

Οι καρποί δηλαδή των χεριών δεν φορτίζονται. Χώρος για τα πόδια υπάρχει αρκετός καθώς τα μαρσπιέ ούτε πολύ ψηλά είναι, ούτε πολύ πίσω. Η σέλα είναι μονοκόμματη με το τμήμα του συνεπιβάτη, δεν έχει και πολύ αφρώδες υλικό (για τον συνεπιβάτη ακόμη λιγότερο) είναι λεπτή όμως και βοηθά στον εύκολο έλεγχο της μοτοσικλέτας. Για all round χρήση είναι εντάξει, για μεγαλύτερο ταξίδι, μπορεί να κουράσει. Θα θέλαμε να δούμε στο μέλλον πιο φιλόξενη θέση συνεπιβάτη (κι από άλλες μοτοσικλέτες στην ίδια κατηγορία) τουλάχιστον με χειρολαβές.

Η σέλα είναι μονοκόμματη αλλά με μικρό χώρο για τον συνεπιβάτη που δεν έχει από πού να κρατηθεί.

Δείτε κι αυτό: Το Suzuki SV 650A δεν έχει άγκιστρα πρόσδεσης αποσκευών, κάτω από τη σέλα όμως έχει δύο θηλιές για να στερεώσεις π.χ. ένα αδιάβροχο. Εντάξει παιδιά, καταλάβαμε. Στην Ελλάδα το ξέρουμε το πράγμα κι από την ανάποδη: είτε σχάρα και βαλίτσα είτε καλή τσάντα πλάτης.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία από τον αέρα, ο οποίος πάνω από τα 120km/h γίνεται αρκετά κουραστικός – κυρίως αν φυσάει (και στην Ελλάδα τα καλοκαίρια φυσάει). Θα ήθελα να δοκίμαζα τουλάχιστον το μασκάκι από τα αξεσουάρ της Suzuki και σίγουρα θα έψαχνα την after market αγορά για μια ωραία λύση, που να τιμά και την αισθητική του Suzuki SV 650.

Στο δρόμο

Το φιλικό πρόσωπο του Suzuki SV 650A φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Από την ευκολία στις μανούβρες, από το εύκολα διαχειρίσιμο βάρος, από τον αυτοματισμό στο κουμπί της μίζας (το πατάς μια φορά και η μίζα παίρνει εντολή να γυρίζει μέχρι να πάρει μπροστά ο κινητήρας), από τον μαλακό συμπλέκτη, από το ωραίο τράβηγμα του κινητήρα.

Αυτό το ωραίο τράβηγμα του κινητήρα επιτυγχάνεται όχι μόνο από τον καλά μελετημένο ψεκασμό, αλλά και από το σύστημα TI-ISC -Throttle body Integrated Idle Speed Control που αξιοποιεί τον μηχανισμό ελέγχου του ρελαντί για να ενισχύσει αυτόματα τις χαμηλές στροφές στην εκκίνηση. Οσο κι αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να βρω τον τρόπο για να κάνω τον μηχανισμό αυτό να «φανεί». Απλά λειτουργεί αδιόρατα, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε εμπιστοσύνη στους μηχανικούς της Suzuki ότι το σύστημα υπάρχει και λειτουργεί. Αλλωστε, όπως είπαμε, προσφέρει τόσο καλή απόκριση στα χαμηλά, που δεν έχεις λόγο να μην το πιστέψεις.

Στην πόλη το Suzuki SV 650A δείχνει το πόσο χρήσιμο, πρακτικό και ξεκούραστο μπορεί να είναι, προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως all round. Η λεπτή του σιλουέτα και ο μικρός όγκος του το κάνουν αρκετά πιο εύκολο στη χρήση του εντός πόλης σε σχέση με ένα Suzuki V-Strom 650,ας πούμε.

Στον ανοιχτό δρόμο, ξέρεις ότι θα χτυπηθείς αλύπητα από τον άνεμο. Θα εκτιμήσεις όμως και την ελαστικότητα του κινητήρα, την απλωμένη του ροπή, την ευστροφία και την οικονομία. Προσέξτε: ταξιδεύει με 150km/h και 6.000rpm. Με 1000rpm λιγότερες ταξιδεύει με 130km/h και αν θέλετε να πάτε ακόμη οικονομικότερα, τότε διαλέγετε τις 4.000rpm που ταξιδεύετε με 110km/h.

Κατανάλωση

Το Suzuki SV 650A είναι μια σύγχρονη μοτοσικλέτα με μοντέρνο σύστημα διαχείρισης κινητήρα πράγμα που του επιτρέπει να είναι πραγματικά οικονομικό όταν δεν εκμεταλλεύεσαι την ευστροφία του. Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνοντας με λίγες στροφές και έως 100km/h μπορεί να δεις κάτω από 4lt/100km στη στιγμιαία κατανάλωση. Αν πηγαίνεις με 180km/h και πάνω θα δείς πάνω από 8lt/100km. Στην πράξη, με μια κανονική χρήση, η μέση κατανάλωση μπορεί να είναι στα 4,5lt με 5lt ανά 100km, επομένως από το ρεζερβουάρ των 13,8lt μπορεί να προκύψει μια αυτονομία σχεδόν 300km – ή κάτι λιγότερο αν έχετε βαρύ χέρι.

Τα όργανα είναι ίδια με του Suzuki GSX-S 1000! Ως εκ τούτου διαθέτουν ένδειξη κατανάλωσης και επιλεγμένης σχέσης στο κιβώτιο.

Στις στροφές

Όλες οι γενιές SV 650 είχαν μια αξιοσέβαστη παράδοση για τη συμπεριφορά τους στις στροφές με περγαμηνές σε ενιαία πρωταθλήματα (πέρασαν και δεν άγγιξαν από Ελλάδα). Επίκεντρο της καλής συμπεριφοράς τους ήταν το αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο κυρίως και λιγότεροι οι αναρτήσεις για τις οποίες υπήρχαν πάμπολλες οδηγίες βελτίωσης. Αυτό το πλαίσιο όμως δεν υπάρχει πια. Ωστόσο, το Suzuki SV 650A του 2016 όμως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Το ατσάλινο πλαίσιό του είναι καλά μελετημένο για να μπορεί να διαχειριστεί τη δύναμη του κινητήρα, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει καλύτερης ποιότητας αναρτήσεις από τον προκάτοχό του.

Ως εκ τούτου η δικύλινδρη μοτοσικλέτα δεν δυσκολεύεται να μπει στη στροφή με ένα ελαφρύ σπρώξιμο του τιμονιού (η γεωμετρία του είναι ανάμεσα στη σπορ και την τουριστική), στρίβει με ακρίβεια και έλεγχο και στην έξοδο της στροφής έχει αρκετή δύναμη για να βγει αρκετά δυναμικά ώστε να προσφέρει και στιγμές διασκέδασης. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Dunlop Qualifier προσφέρουν καλή πρόσφυση τις περισσότερες φορές, αν και δεν θα αποφύγεις μερικά γλιστρήματα επιτάχυνσης (σε έξοδο από στροφή) που δεν εξελίσσονται ούτε ανησυχητικά, ούτε θεαματικά.

Με την ευκαιρία της πρώτης αλλαγής ελαστικών πάντως θα προτιμούσα κάτι λιγότερο τουριστικό με πιο μυτερή κορώνα. Το ρεζερβουάρ έχει τελείως διαφορετικό σχήμα, πιο κλασικό, επομένως δεν έχει πλέον τα σπορτίβικα στηρίγματα για τα γόνατα. Οι διαμορφώσεις πάντως που έχει και το καινούργιο ρεζερβουάρ δίνουν επαρκή στήριξη στα γόνατα.

Φρένα

Τίποτα το εντυπωσιακό δεν έχουν να δείξουν τα φρένα του Suzuki SC 650A ως προς τις προδιαγραφές. Οι δύο μαύρες διέμβολες δαγκάνες της Tokico και οι δίσκοι των 290mm εμπρός μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, με εξαίρεση το καλό και διακριτικό ABS. Η λειτουργία των φρένων πάντως ήταν πολύ καλύτερη από αυτό που περιμένει κανείς (καλύτερη από των παλιών SV σε κάθε περίπτωση).

Σε κανονική χρήση δρόμου προσφέρουν αρκετά καλή αίσθηση και προοδευτικότητα (βοηθούν οι καλές αποσβέσεις του πιρουνιού εδώ), επομένως το φρενάρισμα είναι ελεγχόμενο και αποτελεσματικό. Το ABS καιροφυλακτεί για να «πιάσει» τις δύσκολες στιγμές κι αυτό είναι αρκετά καθησυχαστικό.

Μετρήσεις

Να και η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Οι μετρήσεις του Suzuki SV 650A με τον δορυφορικό μετρητικό εξοπλισμό ακριβείας Video V-Box. Για μοτοσικλέτα με κινητήρα 75hp οι χρόνοι του είναι αρκετά καλοί με αξιοπρεπέστατο 0-100km/h στα 3,5 δευτερόλεπτα κι επίσης δυναμικό 400άρι. Η πραγματική τελική ταχύτητα εύλογα είναι ελάχιστα κάτω από τα 200km/h με την ένδειξη του ταχυμέτρου να δείχνει 210km/h.

Επιταχύνσεις από στάση (Αυτές είναι οι δικές μας μετρήσεις και όχι της εταιρείας)

  • 0-18m (sec) σε 2,54 δευτερόλεπτα
  • 0-50m (sec) σε 3,88 δευτερόλεπτα
  • 0-100m (sec) σε 5,44 δευτερόλεπτα
  • 0-100km/h (sec) σε 3,55 δευτερόλεπτα
  • 0-200km/h (sec) –
  • 1/4mile (sec) σε 12,72 (170,3km/h)
  • 0-1000m (sec) σε 24,46 δευτερόλεπτα
  • Μέγιστη ταχύτητα (km/h) 197

Πάντως κοντά στην τελική του δύσκολα θα μπορέσετε να πάτε για πολύ ώρα, όπως είπαμε, ακόμη και σε μέρα χωρίς άνεμο.

Customise it

Άλλη μια παράμετρος του χαρακτήρα του Suzuki SV 650Α του 2016 είναι ότι μπορεί να αποτελέσει μια αξιοπρεπέστατη βάση για customizing, χωρίς να τινάξετε την μπάνκα στον αέρα. Αυτή είναι άλλωστε η τάση της εποχής. Η Suzuki Σφακιανάκης έχει ήδη δείξει τρεις παραλλαγές (με γνήσια αξεσουάρ, με αξεσουάρ SW Motech και με αξεσουάρ Gilles Tooling), στην πράξη όμως οι δυνατότητες περιορίζονται μόνο από τη φαντασία και το πορτοφόλι του υποψήφιου αγοραστή. Καθώς το κόστος αγοράς είναι αρκετά χαμηλό (ίδιο ουσιαστικά με του Yamaha MT-07 με ABS) υπάρχει η δυνατότητα επεμβάσεων. Στις σημειώσεις μου για το κομμάτι είχα καταγράψει τι θα ήθελα να αλλάξω εγώ στο δικό μου SV, αλλά τελικά δεν πήρα την απόφαση να τα δημοσιοποιήσω. Βάλτε τη δική σας φαντασία να δουλέψει…

Το χειροπιαστό όνειρο

Το να αγοράσεις καινούργια μοτοσικλέτα ήταν πάντα ένα όνειρο. Για λίγα χρόνια μόνο δεν ήταν – την 5ετία μετά τους Ολυμπιακούς. Την επόμενη 5ετία έγινε απλησίαστο όνειρο, όχι μόνο γιατί ο περισσότερος κόσμος έχασε το εισόδημά του και/ή την πρόσβαση στο δανεισμό, αλλά και γιατί τα εργοστάσια μέσα στην φρενίτιδα των πωλήσεων μεγάλων μοντέλων, είχαν αμελήσει τις μικρές και οικονομικές κατηγορίες.

Αυτή την τάση άλλαξε η Yamaha το 2013 με επιτυχία και η Honda που παρουσίασε σειρά μεσαίας κατηγορίας μοτοσικλετών οικονομικού χαρακτήρα (οικογένειες NC κα CB 500). Τώρα λοιπόν ήρθε η σειρά της Suzuki να προσφέρει μια μοτοσικλέτα με αρκετά χαμηλό κόστος αγοράς, αλλά με προδιαγραφές Euro 4, απολαυστική δύναμη με οικονομία στην κατανάλωση, καλό στήσιμο, κλασικό design και τη δυνατότητα να «παίξουμε» με τη φαντασία μας.

Δεν ξέρω αν αυτό αρκεί για να προσφέρει πωλήσεις στο Suzuki SV 650A στην Ελλάδα που δεν μπορεί να βρει το δρόμο της εξόδου από την ύφεση, ξέρω όμως (γιατί το διαπίστωσα) ότι η νέα μοτοσικλέτα μπορεί να προσφέρει πολλά σε πολλούς τύπους αναβατών. Εχει ένα πολυχρηστικό χαρακτήρα που θα εξυπηρετήσει από τον νέο αναβάτη μέχρι τον έμπειρο που αναζητά κάτι οικονομικό και ελαφρύ για καθημερινή χρήση. Κι έχει κι ένα διακριτικό και διαχρονικό design ώστε να διατηρεί τη φρεσκάδα του και τη γοητεία του και στο μέλλον.

Το πιο σημαντικό όμως κατά τη γνώμη μου πράγμα πάνω στο Suzuki SV 650A είναι ότι δεν παρατήρησα σημεία άμεσης επέμβσης. Δεν ένιωσα δηλαδή ότι καβαλάω μια φτηνή μοτοσικλέτα και δεν είπα «ναι, εντάξει, έχει το τάδε κουσούρι, αλλά με τόσο χαμηλό κόστος αγοράς κάνω στα στραβά μάτια». Το αντίθετο μάλιστα ένιωσα, κυρίως κάθε φορά που αντίκριζα τον πλούσιο πίνακα οργάνων – ίδιο με του Suzuki GSX-S 1000 που από μία έννοια είναι VIP treatment.

Προηγούμενο άρθροMalaguti Password 250
Επόμενο άρθροΗ εφαρμογή μηνυμάτων Signal δεν λειτουργεί πλέον στην Κίνα
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας