Έχετε μία εκτεταμένη συλλογή DVD και θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των πολύτιμων ταινιών σας για να τις βλέπετε στο PC σας, αλλά δεν διαθέτετε DVD εγγραφής. Αν δεν σας ικανοποιεί η ποιότητα του VideoCD, τότε η λύση είναι μία: DivX.
Από το DVD στο CD
Το DivX, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό ενημερωτικό πλαίσιο, είναι η “εκδημοκρατισμένη” εκδοχή του πρότυπου συμπίεσης MPEG4 και ως τέτοια έχει προσεγγίσει τους χρήστες υπολογιστών τα τελευταία χρόνια. Με τη χρήση του πανίσχυρου αλγόριθμου συμπίεσης που περιλαμβάνει το DivX μπορείτε να μεταφέρετε ταινίες DVD σε ένα ή δύο (κατά προτίμηση δύο, ώστε να έχετε και ολόκληρη την ηχητική μπάντα) δίσκους CD! Με άλλα λόγια, μπορείτε να συρρικνώσετε ένα (ήδη κωδικοποιημένο, μην το ξεχνάτε αυτό) DVD των 4.7 έως 8 GB, ώστε να χωρά σε ένα ή δύο απλά CDs εγγραφής.
Πριν αποφασίσετε να δημιουργήσετε ταινίες DivX, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι, για την ώρα, μπορούμε να τις δούμε στον υπολογιστή μας μέσω του σχετικού software αποκωδικοποίησης (codec) αλλά όχι και σε ένα συμβατικό DVD player. Αυτό είναι βεβαίως, το επόμενο βήμα και ήδη έχουν εμφανιστεί στην αγορά τα πρώτα DVD players που διαβάζουν και δισκάκια DivX. Ωστόσο, μη βασιστείτε σε αυτό, γιατί υπάρχουν ακόμη πολλές ασυμβατότητες, έως την οριστική παγίωση του στάνταρ.
Οπότε αν χρησιμοποιήσετε DivX για να μεταφέρετε τις ταινίες σας από DVD σε CD, τότε το μόνο σίγουρο μέσο αναπαραγωγής είναι το ίδιο το PC. Από κει και πέρα μπορείτε βεβαίως να ελπίζετε στο μέλλον. Η διαδικασία που θα περιγράψουμε παρακάτω διαιρείται χονδρικώς σε δύο στάδια: το πρώτο είναι η μεταφορά του DVD στο σκληρό μας δίσκο (ripping) και το δεύτερο η μετατροπή του σε DivX, ώστε να το εγγράψουμε στη συνέχεια σε ένα απλό CD. Ας τις δούμε αναλυτικά.
DVD Ripping: εύκολο αλλά χρονοβόρο
Ξεκινώντας θα πρέπει να μεταφέρουμε τα VOB files από το DVD στο σκληρό μας δίσκο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να “παρακάμψουμε” την προστασία εγγραφής που κατά πάσα πιθανότητα φέρει το DVD. Αυτή η διαδικασία που θα περιγράψουμε δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις, μόνο λίγη προσοχή και αρκετό χώρο στο σκληρό σας δίσκο για να γραφούν όλα τα VOB files (ανάλογα με την ταινία, από 4 έως 6 GB δεδομένων).
Στη διαδικασία του ripping, όπως ονομάζεται, δεν χρειάζεται να αντιγράψετε τα υπόλοιπα αρχεία του DVD, όπως λ.χ. τα IFO/BUP κλπ. αλλά μόνο τα VOB, που είναι και τα αρχεία όπου βρίσκεται η ταινία. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να κάνετε ripping και με διάφορα προγράμματα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Εμείς για τον οδηγό αυτό χρησιμοποιήσαμε το δημοφιλές SmartRipper, ωστόσο υπάρχουν και πολλά άλλα εξίσου καλά, όπως για παράδειγμα το εξίσου δημοφιλές DVD Decrypter. Ξεκινάμε με τα βασικά βήματα στη συνέχεια, ανάλογα με το πρόγραμμα. Υποθέτουμε ότι θέλετε να αντιγράψετε ολόκληρο το DVD. Ξεκινήστε βάζοντας το DVD στο drive. Θα πρέπει βεβαίως να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας ένα DVD-ROM drive που να μπορεί να διαβάσει τα ανάλογα δισκάκια.
Ξεκινήστε κάνοντας αναπαραγωγή (play) του DVD με κάποιο software player, καθώς ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα authentication στην αναγνώριση του DVD από το ripping software που χρησιμοποιείτε (το παρατηρήσαμε με το SmartRipper). Ξεκινήστε στη συνέχεια το ripping software που έχετε εγκαταστήσει.
Αυτό θα “αναζητήσει” το DVD-ROM drive σας και θα απεικονίσει στη συνέχεια τα αρχεία που βρήκε. Αν χρησιμοποιείτε το δημοφιλές DVD Decrypter, θα πρέπει πρωτύτερα να έχετε επιλέξει τα συγκεκριμένα preferences από το μενού tools. Κάνοντας κλικ στο “destination” folder, επιλέγετε πού θα μεταφερθούν τα αντιγραμμένα αρχεία, τα οποία στη συνέχεια θα επιλέξετε και θα στείλετε για μετατροπή.
Αν χρησιμοποιείτε το SmartRipper κάνετε κλικ στο files menu και στη συνέχεια επιλέξτε “all”. Εάν κάνετε λίγη ή περισσότερη υπομονή (ανάλογα με τον ripper που χρησιμοποιείτε και το μέγεθος της ταινίας, καθώς και το αν έχετε επιλέξει multi-region ή no macro) θα έχετε στα χέρια σας (ή μάλλον στο σκληρό σας) ένα ολοκληρωμένο φιλμ.
Μετατροπή σε DivX
Αφού ολοκληρώσαμε το ripping, τα πράγματα είναι αρκετά απλά: πρέπει να μετατρέψουμε την ταινία σε DivX. Φυσικά έχουμε απόλυτη ανάγκη από ένα πρόγραμμα το οποίο θα αναλάβει τη μετατροπή της ταινίας. Το πλέον δημοφιλές και πρακτικό πρόγραμμα της κατηγορίας είναι το πασίγνωστο FlaskMpeg, το οποίο είναι freeware και μπορείτε να κατεβάστε από τη διεύθυνση www.flaskmpeg.net. Aν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το FlaskMpeg (το οποίο πάντως σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα), μπορείτε να διαλέξετε κάποιο πρόγραμμα όπως το Gordian Knot και το Xmpeg, που έχουν τα δικά τους δυνατά σημεία (λ.χ. είναι σχετικά ταχύτερα από το αρκετά αργό FlaskMpeg) αλλά και μειονεκτήματα.
Οι συμβουλές που δίνουμε στη συνέχεια αφορούν στο FlaskMpeg, αλλά οι ρυθμίσεις είναι περίπου ίδιες και στα άλλα προγράμματα, που ωστόσο ακολουθούν διαφορετική μεθοδολογία και στήσιμο. Φυσικά θα χρειαστείτε ένα Codec, οπότε καλό θα είναι να έχετε ένα DivX Codec – η έκδοση που χρησιμοποιήσαμε εμείς ήταν η 5.03, ωστόσο για ορισμένους χρήστες η παλιότερη 3.11 ή κάποια από τις 4.xx ίσως να είναι προτιμότερες. Για να καθορίσετε το σωστό bitrate θα χρειαστείτε και το Advanced DivX Bitrate Calculator.
Αφού έχετε εγκαταστήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, μπορείτε να προχωρήσετε. Αφού ανοίξουμε το FlaskMpeg, από το file – open media επιλέγουμε στα file types: το Thunder DVD MISM (.ifo,.vob) και στο επάνω παράθυρο επιλέγουμε το vts_01_0.ifo, καθώς περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για τη σειρά εμφάνισης των αρχείων της ταινίας, του ήχου, των υπότιτλων κλπ.
Αυτό θα ανοίξει το παράθυρο DVD selector, όπου και ορίζουμε τα στοιχεία που θα ενσωματωθούν στην ταινία. Θα επιλέξουμε την ταινία, τα audio tracks (τις πληροφορίες τις έχουμε βρει προηγουμένως από το vts_01_0.ifo) και τους υπότιτλους και κάνουμε κλικ στο κουμπί flask this DVD. Θα ανοίξει στη συνέχεια το παράθυρο των ρυθμίσεων.
Επιλέγουμε configure και από εκεί video και show output pad για τη ρύθμιση των διαστάσεων της τελικής ταινίας. Η ταινία στο DVD είναι φτιαγμένη για διαστάσεις και ανάλυση 720 Χ 576 pixels, ωστόσο εμείς θα πρέπει να τις “κουτσουρέψουμε”, αφού δεν έχουμε στη διάθεσή μας τόσο χώρο όσο χρειάζονται (ίσως και 2 GB). Οι ρυθμίσεις που μας προσφέρει το FlaskMpeg είναι crop (κόψιμο πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά) και output size (από εδώ ρυθμίζουμε το μέγεθος).
Κόβουμε στη συνέχεια την ταινία ώστε να βγάλουμε εκτός οθόνης τις μαύρες περιοχές πάνω και κάτω και στη συνέχεια περνάμε στις ρυθμίσεις του ήχου. Κάνουμε κλικ στο audio και σιγουρευόμαστε ότι είναι ενεργοποιημένα τα decode audio και το same as input στην καρτέλα sampling frequency.
Στο post processing κάνουμε το ίδιο με τα HQ bicubic filtering – keep aspect ration. Στην καρτέλα general θα ενεργοποιήσουμε το compile whole file για το editing ολόκληρης της ταινίας (αν θέλουμε μόνο ένα κομμάτι της, ενεργοποιούμε το seconds και γράφουμε τη διάρκεια που θέλουμε) και αφήνουμε ως έχει την επιλογή search size. Στο παράθυρο του control panel, κάνουμε κλικ στο κουμπί select output για να ορίσουμε τις τελικές ρυθμίσεις εξόδου εικόνας και ήχου. Θα πρέπει να είναι ενεργή η επιλογή AVI output. Αμέσως μετά πρέπει να επιλέξουμε codec.
Από το configure output module επιλέγουμε το AviPlugin και κάνουμε κλικ στο select codec. Τώρα θα ορίσουμε το κατάλληλο bitrate, που θα υπολογίσουμε με το bitrate calculator. Το πρόγραμμα μάς εμφανίζει την καρτέλα video rate, στην οποία εισάγουμε τη διάρκεια της ταινίας, το sound rate, το χώρο στον οποίο θα γράψουμε την ταινία (1, 2 ή 3 CDs – κατά προτίμηση 80 λεπτών). Ο αριθμός που θα εμφανιστεί σε Kbit per second θα πρέπει να καταγραφεί, για να τον εισάγουμε στη συνέχεια στο configure DivX του FlaskMpeg.
Αφού ολοκληρώσουμε αυτά τα βήματα, πάμε στην επιλογή του κατάλληλου codec για τον ήχο. MPEG layer 3 (MP3) είναι η επιλογή μας, οπότε προσαρμόζουμε κατάλληλα το bitrate και τη συχνότητα. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εφαρμογή. Στα priority settings θα επιλέξετε πόσο γρήγορη ή “καλή” θα είναι η μετατροπή. Στην πραγματικότητα, οι διαφορές είναι μικρές και για μία ταινία 100 λεπτών θα χρειαστεί να περιμένετε από 4 έως και 6 ώρες, ανάλογα με την ταχύτητα του συστήματός σας και κυρίως του επεξεργαστή.
Αν χρησιμοποιήσετε ένα από τα άλλα conversion tools (Gordian Knot, Xmpeg), κατά πάσα πιθανότητα θα κάνετε μια μικρή οικονομία χρόνου (ίσως 15-20%) αλλά μην περιμένετε δραματική επιτάχυνση. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, αυτό που θα έχει δημιουργηθεί θα είναι ένα ΑVI file, το οποίο στη συνέχεια θα “κόψετε” στο ή στα CDs που έχετε καθορίσει. Έτσι, θα έχετε ένα λειτουργικό αντίγραφο της ταινίας σας και καλή διασκέδαση.