ΑρχικήΔιαδίκτυοPartnership Marketing: 11 συμβουλές για συνεργατικό μάρκετινγκ

Partnership Marketing: 11 συμβουλές για συνεργατικό μάρκετινγκ

Πολλές επιχειρήσεις έχουν την ψευδαίσθηση ότι ακολουθούν τη σωστή στρατηγική ανάπτυξης για την απόκτηση πελατών, εν τούτοις τους διαφεύγει μία πάρα πολύ σημαντική λεπτομέρεια που ονομάζεται Partnership Marketing, και πρόκειται για το συνεργατικό μάρκετινγκ που μπορεί να σας βοηθήσει να συνεργαστείτε με άλλες εταιρείες, επιχειρήσεις, και οργανισμούς προκειμένου να προσεγγίσετε ένα ακόμη μεγαλύτερο κοινό.

Τούτη η διαδικασία περιλαμβάνει τη συνεργασία με άλλες εταιρείες που έχουν κοινούς στόχους και απευθύνονται σε σχεδόν σε παρόμοιες αγορές-στόχους, διεξάγοντας κοινή εκστρατεία μάρκετινγκ – ώστε να πετύχουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια – μειώνοντας παράλληλα το κόστος των εξόδων σε αυτές τις διαδικασίες.

Όμως επειδή η συγκεκριμένη στρατηγική δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, έχει έως αρνητικό πρόσημο να τη γνωρίζουν ελάχιστες επιχειρηματικές οντότητες, ενώ εκείνες που την ξέρουν πιθανόν να την εφαρμόζουν λάθος, λόγω έλλειψης γνώσεων και κατάρτισης. Όμως όσοι γνωρίζουν πως λειτουργεί και εφαρμόζεται, είθισται να επιτυγχάνουν νέα αξιοσημείωτα ορόσημα και τρομερά επιτεύγματα, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Ωστόσο, οφείλετε να έχετε στην άκρη του μυαλού σας πως εάν οι στόχοι και το όραμα σας δεν ευθυγραμμίζονται μεταξύ εσάς και των συνεργατών σας στο Partnership Marketing, τότε οι προωθητικές ενέργειες θα είναι πιθανότατα άκαρπες.

Αν λοιπόν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε μια εκστρατεία Partnership Marketing για πρώτη φορά, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος, αφού παρακάτω θα σας παρέχουμε 11 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το προσεγγίσετε αποτελεσματικά το ζήτημα.

Συνεργαστείτε με εμπορικά σήματα που έχουν την ίδια φιλοσοφία με εσάς

Ως γνωστόν, οι συνεργασίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επιχείρησης σας. Έτσι το ιδανικό σενάριο είναι να βρείτε κάποια επιχείρηση που μοιάζετε παρόμοιο κοινό-στόχο με εσάς και αναζητά την ευκαιρία να εισέλθει σε νέες αγορές, αποκτώντας καινούργιους πελάτες. Αλλά αυτό ισχύει μόνο εάν συσχετιστείτε με κάποιο εμπορικό σήμα που δεν είναι ανταγωνιστής σας. Επομένως, πρέπει να κάνετε σωστή έρευνα για να βρείτε μία φίρμα με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε έναν στενό επιχειρηματικό σύνδεσμο, ώστε να διεξάγεται από κοινού διαφημιστικές καμπάνιες.

Σκοπός αυτής της καμπάνιας είναι να ενισχύσει το branding κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, μέσα από κοινές συνεργατικές προσπάθειες. Η εκάστοτε εκστρατεία είναι απαραίτητο να παρέχει ισοδύναμα οφέλη και για τις δύο επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για το εμπορικό τους σήμα, τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα τους,.

Όμως για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και λάθος εντυπώσεις, κάθε εκστρατεία μεσω του Partnership Marketing, θα πρέπει να αναδεικνύει τις αρετές και των δύο εμπορικών επωνυμιών, όπου η μία θα συμπληρώνει την άλλη.

Ως εκ τούτου, θα ήταν σώφρον να έχετε ένα καλά μελετημένο στρατηγικό σχέδιο πριν κάνετε οτιδήποτε, ώστε να μην κάνετε ανώφελα βήματα που ενδεχομένως μετέπειτα να τα μετανιώσετε, σπαταλώντας άσκοπα χρήματα, και το κυριότερο να χάσετε το χρόνο σας σε ανούσιες ενέργειες που δεν αποδίδουν.

Δημιουργήστε μια συνεργασία που παρέχει λύσεις με το κλειδί στο χέρι

Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε συνεργάτες για τούτο το σκοπό που μπορούν να σας προσφέρουν από την πλευρά τους εύκολες και έτοιμες προς χρήση λύσεις. Επομένως, έχει ιδιαίτερη σημασία να συνεργαστείτε με εκείνους που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα καθιστά τις αποφάσεις πιο απλές για το κοινό-στόχο σας – ακολουθώντας το μοντέλο του B2B (Business-to-business).

Έτσι, για παράδειγμα, εάν είστε εστιατόριο, μπορείτε να συνεργαστείτε με ένα σουβλατζίδικο και να χρησιμοποιήσετε τις συνταγές σας για να φτιάξετε ένα νέο προϊόν (όπως έγινε με τη συνεργασία Taco Bell και Dorritos). Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να στοχεύσετε τόσο τους πελάτες του σνακ μπαρ που φτιάχνει σάντουιτς όσο και του εστιατορίου να απολαύσουν το αγαπημένο τους φαγητό που θα φέρνει έσοδα και στις δύο επιχειρήσεις.

Η διεξαγωγή επιτυχημένων εκστρατειών συνεργατικού μάρκετινγκ μπορεί να σας βγάλει ακόμη και από μια πιθανή οικονομική κρίση, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να συνέλθετε από κάποια κακή οικονομική κατάσταση και δεν μπορείτε να βρείτε επενδυτές για να βάλουν τα κεφάλαια τους στην επιχείρηση σας, τότε αυτή η μέθοδος είναι μονόδρομος για να ανακάμψετε από τις δυσκολίες.

Ευθυγραμμίστε τους στόχους σας

Οι συνεργασίες λειτουργούν μόνο όταν οι στόχοι και των δύο εμπλεκόμενων μερών έχουν παρόμοιους στόχους. Έτσι, για να επιβιώσει η συνεργασία σας στο μάρκετινγκ, είναι σημαντικό να συμφωνήσετε ποια είναι τα κυριότερα σημεία που θα πρέπει να εστιάσετε για θα ωφεληθείτε και οι δύο, ώστε να ευθυγραμμίσετε τους στόχους τους. Επιπλέον, ο συνέταιρος θα πρέπει να είναι εξίσου ενθουσιώδεις με τη συνεργασία για το προσδοκώμενο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν μέσα από αυτές τις ενέργειες υποβαθμιστεί ο ρόλος ενός εκ των δύο, τότε θα είναι σημάδι ότι υπήρξε κακή επικοινωνία.

Επομένως, για να διασφαλίσετε ότι η συνεργασία σας θα διαρκέσει πολύ, κοινοποιήστε τις προσδοκίες σας για την καμπάνια και κάντε τακτικά check-in, προκειμένου να ελέγχετε σε ποιο σημείο βρίσκεστε και τι έχετε πετύχει μέχρι τώρα, ώστε να μη συνεχίζετε το ίδιο λάθος επ’ άπειρον.

Βεβαιωθείτε ότι το κοινό σας είναι διαφορετικό

Η συνεργασία δεν θα έχει καμία χρησιμότητα εάν και οι δύο μάρκες ανήκουν στην ίδια ακριβώς αγορά. Ο στόχος σας να απευθυνθείτε σε ένα νέο κοινό, αντί να στοχεύσετε τα ίδια άτομα, καθώς τα πιθανά οφέλη δεν θα είναι τα μέγιστα. Επομένως, αξιοποιήστε αυτήν την τεχνική για να ανοίξετε νέους ορίζοντες και να γνωρίσουν την επιχείρηση σας καινούργιοι πελάτες που δεν την γνώριζαν καλά μέχρι τώρα.

Επιβάλλεται και οι δύο φίρμες να έχουν διαφορετικό κοινό, και πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι παράλληλα εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, δηλαδή η μία πουλάει αυτοκίνητα και η άλλη φαγητό. Διαφορετικά, η συνεργασία δεν θα έχει κάποιο ουσιώδες νόημα για τον πελάτη, γιατί προφανώς θα τον κάνει να μπερδευτεί.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα προηγμένα εργαλεία ψηφιακού μάρκετινγκ για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, καθώς θα σας επιτρέψουν να στοχεύσετε με ακρίβεια τους εν δυνάμει πελάτες σας.

Μοιραστείτε τα δεδομένα με το συνεργάτη σας στο Partnership Marketing

Όταν συνεργάζεστε με μια άλλη επωνυμία στο Partnership Marketing, τότε καλό θα είναι να μοιραστεί ο καθένας τα δεδομένα που στην κατοχή του με την άλλη πλευρά, ώστε να μπορέσετε να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τις προωθητικές ενέργειες που πρόκειται να διεξάγεται, όμως σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ευαίσθητες πληροφορίες που μπορεί να σας εκθέσουν ως επιχειρηματική οντότητα.

Έτσι, σε μια συνεργασία, θα πρέπει να χρησιμοποιεί ο ένας τις βάσεις δεδομένων του άλλου, ή ακόμη καλύτερα να σχηματίσετε μια συλλογική βάση δεδομένων προκειμένου να πάρετε τις καλύτερες αποφάσεις. Αλλά εξυπακούεται, πως για να επιτευχθεί οποιοσδήποτε σκοπός θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, διαφορετικά οι αναξιοποίητες πληροφορίες θα είναι άχρηστες.

Σε περίπτωση που πραγματοποιήσετε αυτή την καμπάνια στο διαδίκτυο, μπορείτε να παρακολουθείτε το Google analytics για να ελέγξετε την απόδοση του ιστότοπου σας (δηλαδή να ελέγχετε τις μετατροπές και τελικά πόσοι επισκέπτες μετατράπηκαν σε πελάτες) για να κάνετε τις απαιτούμενες αλλαγές, δηλαδή εάν θα πρέπει οι προωθητικές ενέργειες να γίνονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, ή σε διαφορετικές μέρες της εβδομάδας.

Συνεργασίες που συμπληρώνουν το προϊόν ή την υπηρεσία σας

Ένα κοινό λάθος που γίνεται συχνά στο partnership marketing είναι να επιλέγετε συνεργασίες που δεν συμπληρώνουν το προϊόν σας, και απλά εστιάζεται στην εύρεση ενός αμοιβαίου σκοπού. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσετε πως πρέπει να επιλέξετε έναν συνεργάτη που είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος. Με αυτόν τον τρόπο, η επωνυμία που έχει ένα μικρό πελατολόγιο θα αξιοποιήσει το μεγαλύτερο κοινό του συνεργάτη, επιτυγχάνοντας περισσότερες μετατροπές και κατ’ επέκταση περισσότερες πωλήσεις.

Να λειτουργείτε με διαφάνεια

Για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του άλλου, εννοείται ότι θα πρέπει να λειτουργείς με διαφάνεια, αποφεύγοντας τις δόλιες κινήσεις που θα βάλουν σε κίνδυνο τη συνεργασία σας. Επιπρόσθετα απαιτείται να ενημερώσετε ο ένας τον άλλον για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας ώστε ο εταίρος να έχει επίγνωση των καταστάσεων για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων.

Στιε συνεργατικές προωθητικές ενέργειες, είναι επιτακτική ανάγκη και οι δύο εταίροι να υποβάλουν τίμιες και ωφέλιμες προτάσεις που θα προσθέτουν αξία σε αυτό το συνεταιρισμό, με απώτερο σκοπό να εμπλουτιστεί στο έπακρο η εκστρατεία μάρκετινγκ, και τελικά να έρθουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Με λίγα λόγια, σε περίπτωση που κρύψεις κάποιο σημαντικό μειονέκτημα σου από τον συνέταιρο σου, δεν θα βλάψει μόνο αυτήν τη συνεργασία σας, αλλά μπορεί να ζημιώσει οικονομικά και τον συνεργάτη σου, και πιθανόν να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθεί για την οικονομική βλάβη που υπέστη από αυτό το βρώμικο παιχνίδι.

Η συνεργασία να δώσει μεγαλύτερη αξία στους πελάτες σας

Να θυμάστε ότι ο σκοπός της συνεργασίας σας είναι να προσδώσει περισσότερη αξία στο κοινό-στόχο που θα σας παρακολουθεί – σε αντίθεση εάν θα το είχατε πράξει μόνοι σας. Έτσι, μπορείτε να οργανώσετε κοινές εκδηλώσεις, όπως ένα podcast ή κάποιο εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο που απαντάει σε κρίσιμες ερωτήσεις ή εξηγεί μια λύση.

Το πλεονέκτημα της ύπαρξης ενός συνεργάτη μέσω αυτής της διαδικασίας είναι ότι θα χρησιμοποιήσετε ειδικούς από διαφορετικούς τομείς για διάφορα θέματα, ούτως ώστε να εκπαιδεύσετε και να δώσετε την ευκαιρία στο κοινό να αλληλεπιδράσει μαζί σας, με τέτοιο τρόπο που δεν συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες πολλαπλής προώθησης

Η δημιουργία μιας συνεργασίας με κάποια σχετική επιχείρηση δεν αρκεί από μόνη της για να προκύψουν οφέλη. Για παράδειγμα, θα βοηθούσε εάν είχατε μια αφοσιωμένη ομάδα σε τούτο το έργο που θα ψάχνει διαρκώς να βρει νέες αποδοτικότερες επιλογές και ευκαιρίες, προκειμένου να εκτελέσετε μία σύνθετη εκστρατεία με πολλαπλές προωθητικές ενέργειες που θα ευνοούν και τις δύο εμπορικές επωνυμίες.

Έτσι, το σχέδιο για το Partnership Marketing θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγικές πολλαπλής προώθησης που θα την διαχειρίζεται μία αποκλειστική ομάδα, με άτομα που θα συμμετέχουν και από τις δύο πλευρές. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να επιτύχετε την πολυπόθητη καινοτομία και να βρείτε τις πιο κατάλληλες λύσεις για τους εν δυνάμει πελάτες σας. Επιπλέον, αυτό θα διασφαλίσει, κατά πρώτο λόγο, ότι οι εκστρατείες θα είναι επιτυχημένες, και κατά δεύτερο λόγο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κατορθώσετε να φτιάξετε ισχυρότερες συμμαχίες που θα έχουν διάρκεια και αποτέλεσμα.

Εν ολίγοις, θα διαπιστώσετε ότι θα προκύψουν πολλές ευκαιρίες από την διασταυρούμενη προώθηση στο μάρκετινγκ.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος από το συνεργατικό μάρκετινγκ

Η βάση κάθε συνεργασίας είναι η εύρεση ενός ισχυρού μηχανισμού για να επιτευχθούν στόχοι που δεν δύναται να υλοποιηθούν υπό άλλες συνθήκες. Θα πρέπει να υπάρχουν αμοιβαία οφέλη όταν προσφέρετε ή αποδέχεστε μια ευκαιρία για συνεταιρισμό. Αν δεν έχετε αμοιβαίο όφελος στο ίδιο επίπεδο, τότε η συνεργασία δεν θα είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αφού κανένας δεν είναι κορόιδο να κάνει τα στραβά μάτια για να κερδίζει μόνο ο άλλος.

Εάν τα οφέλη ενός εταίρου είναι πολύ πιο σημαντικά από του άλλου, η προφανώς η συνεργασία δεν θα μακροημερεύσει και μάλιστα ενδέχεται να καταρρεύσει από το ξεκίνημα της, αφού θα υπάρχει γκρίνια.

Διατηρήστε σαφή επικοινωνία στο συνεργατικό μάρκετινγκ

Καμία συνεργασία δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη, χωρίς την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Επομένως, εάν θέλετε πραγματικά να αξιοποιήσετε τη δύναμη του Partnership Marketing σε εκστρατείες μάρκετινγκ, πρέπει να δημιουργήσετε ένα δίαυλο επικοινωνίας που θα είναι διαρκώς ανοιχτός και θα συζητιούνται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που προκύπτουν σε κάθε στάδιο των προωθητικών ενεργειών.

Θα πρέπει ο εταίρος σας να γνωρίζει τι σκέφτεστε ανά πάσα στιγμή, ή αν έχετε αλλάξει άποψη για κάποιο ζήτημα, π.χ. όσον αφορά τον τρόπο εργασίας που επιθυμείτε να δουλεύει η ομάδα σας ή αν έχετε αλλάξει όραμα και στόχο, ώστε μέσω αυτής της υγιούς επικοινωνίας να παίρνονται άμεσα σωστές και τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την διαφημιστική καμπάνια σας.

Συμπέρασμα για το Partnership Marketing

Αν αναζητάτε τρόπους να προσελκύσετε ένα νέο κοινό, τότε η δημιουργία στρατηγικής συνεργασίας μέσω του Partnership Marketing μπορεί να σας ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως θα πρέπει να συνεργαστείτε με τον εταίρο σας. Διαφορετικά, θα χάσετε περισσότερα από όσα θα κερδίσετε από την εκάστοτε συνεργασία. Εφαρμόστε και αναπτύξτε τις οδηγίες που αναφέρονται παραπάνω για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις μελλοντικές προωθητικές ενέργειες σας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166