ΑρχικήΤι είναιΤι είναι Influencer Marketing, και πώς λειτουργεί στην πράξη

Τι είναι Influencer Marketing, και πώς λειτουργεί στην πράξη

Tο Influencer Marketing είναι η μέθοδος όπου μία εταιρεία πληρώνει μία διαδικτυακή προσωπικότητα για να επηρεάσει θετικά το κοινό του για να προωθήσει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία. Στην πραγματικότητα ετούτη η τακτική εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (αγγλικά: social media) όπως Facebook, Twitter, Instagram, YouTube κλπ, από άτομα που τους ακολουθούν αρκετοί χρήστες, αλλά όχι απαραίτητα εκατοντάδες χιλιάδες ή έστω εκατομμύρια κόσμος.

Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, το Influencer Marketing είναι η διαδικασία όπου οι διαδικτυακές προσωπικότητες επιδιώκουν να επηρεάσουν τους ακόλουθους τους (δηλαδή αποκλειστικά το κοινό τους), και όχι ολόκληρη την αγορά. Επίσης η Ελληνική ερμηνεία του όρου είναι το μάρκετινγκ του επηρεασμού.

Μία από τις μεγαλύτερες παρερμηνείες σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως οι επηρεαστές είναι εκείνοι που τους ακολουθεί τεράστιος πληθυσμός, κάτι που φυσικά είναι μία εσφαλμένη διατύπωση. Ετούτος ο ισχυρισμός μπερδεύει την επιρροή με τη δημοφιλία, και πρακτικά είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Η ενέργεια της επιρροής ουσιαστικά απαιτεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δηλαδή μια αλλαγή στη σκέψη ή τη συμπεριφορά κάποιου ανθρώπου ή ολόκληρης ομάδας. Επομένως, ένας επηρεαστής είναι κάποιος που έχει τη δύναμη να επηρεάζει την αντίληψη των άλλων ή να τους κάνει να πιστέψουν κάτι διαφορετικό, ακόμα κι αν δεν ισχύει.

Ωστόσο για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και να μην κρύβουμε τις αλήθειες κάτω από το χαλάκι, το Influencer Marketing συχνά-πυκνά κατακρίνετε με το χειρότερο τρόπο από μία μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, γιατί μερικές φορές τα κίνητρα πίσω από αυτές τις ενέργειες μπορεί να κρύβουν ακόμα και πολιτικές σκοπιμότητες, προπαγάνδα και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, και δεν είναι τόσο απλό όπως παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ.

Εντούτοις, από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμένη στρατηγική θεωρείται από τις πιο αποτελεσματικές και γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια, αφού είναι μία κατάσταση τύπου Win – Win που αντικειμενικά όλοι κερδίζουν, εφόσον παιχτεί το παιχνίδι επί ίσοις όροις.

Είναι κερδοφόρο το Influencer Marketing;

Το Influencer Marketing έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αξιοποιεί μια υπάρχουσα κοινότητα αφοσιωμένων οπαδών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οπότε εάν κάποιος επηρεαστής έχει εκ των πραγμάτων μικρό κοινό, τότε είναι λογικό πως δεν θα προσελκύσει τεράστιες χορηγίες από τις διαφορές επιχειρήσεις που θέλουν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Όμως, όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς κινείται το εμπόριο και γενικά έχουν γνώσεις επάνω στο μάρκετινγκ, το ζήτημα έγκειται καθαρά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο μέσα από την δική μου εμπειρία και τις συναναστροφές που έχω με γνωστές προσωπικότητες του Facebook, του Instagram, του Twitter και του YouTube διαπίστωσα πως ελάχιστοι βγάζουν ικανοποιητικά χρήματα, τουλάχιστον στην Ελλάδα, διότι στο εξωτερικό όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία, την Γαλλία κι άλλες ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες τα κέρδη είναι σαφώς μεγαλύτερα.

Όμως το μεγαλύτερο κέρδος των Ελλήνων influencers ακόμη και αν δεν βγάζουν χρήματα είναι πως οι εταιρείες του στέλνουν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση πακέτα γεμάτα με αξεσουάρ, gadget και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως smartphone και tablet για να τα παρουσιάσουν στο πιστό κοινό τους.

Εμπειρογνωμοσύνη

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις είναι πως απευθύνονται σε επηρεαστές που είναι άσχετοι με το αντικείμενο που θέλουν να προωθήσουν. Για παράδειγμα είναι τελείως εσφαλμένη κίνηση να θέλεις να παρουσιάσει μια κοπέλα που ασχολείται με το μακιγιάζ ένα Android TV Box που είναι προφανές πως δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρογνωμοσύνη για να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή, απλά και μόνο επειδή την ακολουθούν χιλιάδες χρήστες.

Βέβαια για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση εν μέρει φταίνε και οι υπεύθυνοι στο τμήμα μάρκετινγκ που συμβουλεύουν τις εταιρείες με λανθασμένο τρόπο, και έχει ως αρνητικό πρόσημο η εκάστοτε εκστρατεία να μην πιάσει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά τα περισσότερα γνωστά εμπορικά σήματα ανεξαρτήτου μεγέθους στην πραγματικότητα δεν στοχεύουν στην εμπειρογνωμοσύνη του εκάστοτε επηρεαστή για να αξιολογήσει ένα προϊόν, αλλά στη φήμη του, αρκεί να προσελκύσει την προσοχή ενός ευρύτερου κοινού.

Βlogger influencer

Χιλιάδες bloggers ανά την υφήλιο μέσα από το ιστολόγιο τους έχουν την ικανότητα να περνούν διάφορα μηνύματα στους επισκέπτες τους και αυτό τους έχει βοηθήσει να αποκτήσουν τεράστια δύναμη (δεν είναι σχήμα λόγου), συνεπώς αυτή η ιδιομορφία δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τις επιχειρήσεις που θέλουν να διαφημίσουν τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα τους.

Φυσικά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ελάχιστοι bloggers μαζεύουν μεγάλη επισκεψιμότητα στην διαδικτυακή τους τοποθεσία, διότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία εξ αυτών ασκούν ετούτη την ενασχόληση ως χόμπι και όχι ως κύριο επάγγελμα, ανεβάζοντας απλά ένα άρθρο στις 5 – 6 μέρες απλά για να θεωρείται ο ιστοχώρος τους ενημερωμένος.

Instagram influencer

Η πλατφόρμα κοινής χρήσης φωτογραφιών του Instagram ανέβηκε πολύ σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, και εννοείται πως αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους instagramers να εκμεταλλευτούν την επιρροή τους, βγάζοντας παράλληλα τα προς το ζην, μάλιστα ορισμένες φορές μπορεί να είναι αρκετά λεφτά και όχι απλά ένα χαρτζιλίκι.

Ωστόσο, όπως είθισται να συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι και το Instagram πλήττεται βάναυσα από τους ψεύτικους ακόλουθους (αγγλικά: Followers), αλλά το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως εκείνοι που αγοράζουν ψεύτικους ακόλουθους ή likes στις φωτογραφίες τους το κάνουν περισσότερο για να ικανοποιήσουν το εγώ τους και λιγότερο για άλλες σκοπιμότητες.

YouTube influencer

Είναι γνωστό τοις πάσι πώς το οπτικό περιεχόμενο θεωρείται πιο ελκυστικό στο φιλοθεάμον κοινό, εν αντιθέσει με το γραπτό κείμενο που με τα χρόνια έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική του, όμως σας διαβεβαιώ πως δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ποτέ, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης για να το αναλύσω.

Η κοινότητα των Youtubers αδιαμφισβήτητα αποτελείται από μικρής ηλικίας ανθρώπους, εν τούτοις καταλαβαίνουμε όλοι πως η διαπραγματευτική τους ικανότητα στο να κλείσουν ένα καλό συμβόλαιο με κάποια εταιρεία είναι εις βάρος τους και κάπως δύσκολο, εκτός φυσικά ορισμένων εξαιρέσεων πού τα εμπορικά σήματα θα πλήρωναν όσο κι όσο για να βρεθεί το λογότυπό τους έστω και για λίγα δευτερόλεπτα στο βίντεο των πασίγνωστων Youtubers, ιδίως στους καταξιωμένους Αμερικανούς, αφού η αγορά των ΗΠΑ είναι η πιο δυναμική του κόσμου και ξοδεύονται εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως για λίγα λεπτά διαφήμισης.

Τo μεγαλύτερο πρόβλημα στον ιστότοπο του YouTube είναι πως οι χρήστες του συχνά πυκνά προβαίνουν σε καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων χρησιμοποιώντας τραγούδια ή μουσική που παίζει στο παρασκήνιο χωρίς την άδεια από τους δημιουργούς τους, έτσι καταστρέφεται η δουλειά τους, χάνουν συμβόλαια και σε ακραίες περιπτώσεις κλείνει το κανάλι τους, όταν έχουν δεχθεί πολλές προειδοποιήσεις και συνεχίζουν να κάνουν την ίδια γκάφα.

Επομένως, τα μάτια σας δεκατέσσερα εάν είστε YouTube influencer και αποσκοπείται στο να βγάλετε χρήματα μέσα από την επιρροή που έχετε προς το αγαπημένο σας κοινό, επιπλέον σας προτείνω να καταργήσετε τις βωμολοχίες, ακόμη και τις πιο αθώες, επειδή είναι αρνητικό κριτήριο επιλογής.

Να θυμάστε πάντα πως ένας vlogger μπορεί να επιδράσει συναισθηματικά προς τους χρήστες του, οπότε αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ρητορική μίσους, ρατσιστικές επιθέσεις, και οποιαδήποτε άλλη μορφή λεκτικής βίας προς τους συνανθρώπους σας, γιατί όχι απλά δεν θα κερδίσετε χρήματα, αλλά θα βρεθείτε προ εκπλήξεων και μπορεί κάποια στιγμή να σας συλλάβει η Ελληνική Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά να τρέχετε στα δικαστήρια για να απολογηθείτε.

Facebook influencer

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η πλατφόρμα του Facebook χτυπήθηκε από αμέτρητα σκάνδαλα, μικρά και μεγάλα, και είχε ως αποτέλεσμα οι διαχειριστές της πλατφόρμας να λάβουν δραστικά μέτρα απέναντι στους επηρεαστές, έτσι με την παραμικρή υπόνοια υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κλειστεί ακόμα και λογαριασμός, σε περίπτωση που ένας χρήστης δεν ακολουθεί την πολιτική ορθής χρήσης της πλατφόρμας.

Μολονότι το Facebook θεωρείται ο γίγαντας του διαδικτύου, έχοντας τη μεγαλύτερη βάση χρηστών από όλα τα social media, λόγω των σκανδάλων που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα για τους influencers, και όσοι από εσάς έχετε σκοπό να εξασκήσετε αυτή την ιδιότητα θα σας συνιστούσα να προσέχετε όταν ανεβάζετε προωθητικές αναρτήσεις, και καλό θα ήταν να το αναφέρεται ρητά σε κάθε σας δημοσίευση πως επρόκειτο για διαφήμιση, γιατί αλληλοσυγκρούεται με τα συμφέροντα του Facebook.

Twitter influencer

Λίγο-πολύ και το Twitter περνά την ίδια κρίση ταυτότητας όπως και το Facebook, όπου υπήρξε μεγάλος αριθμός σκανδάλων, τόσο πολιτικού επηρεασμού, όσο και κοινωνικού. Εν ολίγοις εάν επιθυμείτε να ασχοληθείτε ενεργά με το Twitter influencer φροντίστε να μην παραβείτε τους κανονισμούς της πλατφόρμας, γιατί θα είναι άδικο να χάσετε ένα έξτρα εισόδημα στα καλά των καθήμενων.

Σας συμβουλεύω να μην ανεβάζετε πολιτικά tweets, ακόμη κι αν βρίσκονται στα δημοφιλέστερα θέματα που εμφανίζονται στην πλαϊνή μπάρα στη διεπαφή του χρήστη, διότι λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για να λάβετε κάποια χορηγία. Καλύτερα να δημοσιεύετε περιεχόμενο περί ανέμων και υδάτων, αποφεύγοντας να εμπλέκεστε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Άλλωστε αυτό βλάπτει σοβαρά την δημόσια εικόνα σας. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Twitch influencer

Το Twitch χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη πλατφόρμα για τους Gamers, όμως εδώ το καλό της υπόθεσης είναι πως στην πραγματικότητα οι Twitchers εξαρτώνται πολύ λιγότερο από την ανάγκη των επιχειρήσεων για να λάβουν κάποια μικρή χορηγία και περισσότερο από την γενναιοδωρία των χρηστών, φυσικά μέσω δωρεάς, που αναμφισβήτητα ορισμένες είναι αρκετά τεράστιες και με πολλά μηδενικά από πίσω.

Τώρα όσοι από σας επιθυμείτε να βάλετε στα πλάνα σας το Twitch influencer, καλώς να το πράξετε, διότι θεωρείται μία σημαντική οικονομική ενίσχυση, ιδιαίτερα για μας τους Έλληνες που περνάμε αυτήν την αδυσώπητη οικονομική κρίση την τελευταία δεκαετία.

Συμβουλές στο Influencer Marketing που πρέπει να ακολουθήσετε

Όπως καταλαβαίνετε το Influencer Marketing είναι μία επιχειρηματική δραστηριότητα που όποια διαδικτυακή προσωπικότητα την εξάσκηση με ιδιαίτερη ευφυΐα και μεθοδικότητα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συμπληρώσει το οικονομικό του εισόδημα, χωρίς να κοπιάσει αρκετά, όμως πρέπει να έχετε στην άκρη του μυαλού σας πως τα πάντα στη ζωή είναι σχετικά και στο τέλος δεν παίρνουμε αυτό που αξίζουμε, αλλά αυτό που διαπραγματευόμαστε.

  • Χτυπήστε την πόρτα των εταιρειών: Να Θυμάστε πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, και το να χέρι νίβει το άλλο. Έτσι δεν έχετε να χάσετε τίποτα από το να κυνηγήσετε την τύχη σας και να ρωτήσετε τις εταιρείες εάν θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω του καναλιού σας, σε οποιαδήποτε πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης κι αν δραστηριοποιείστε.
  • Όχι στην επαιτεία: Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να καταπατήσετε τις ηθικές σας αξίες για λίγα χρήματα. Οι ανθρώπινες αξίες θα πρέπει να παραμένουν μέγιστη προτεραιότητα στη ζωή σας, και σε αυτό το κομμάτι δεν γίνονται εκπτώσεις, όσο μεγάλη ανάγκη κι αν υπάρχει. Η απόφαση είναι δική σας.
  • Όχι στα διαφημιστικά δίκτυα: Από την τεράστια εμπειρία που έχω σε αυτόν τον χώρο, σας μιλώ πολύ ειλικρινά πως τα διαφημιστικά δίκτυα λειτουργούν ως μεσάζοντας μεταξύ εσάς και των εταιρειών, κάτι που δεν χρειάζεστε, και μάλιστα ορισμένες φορές σας βάζουν να υπογράψετε και συμβόλαιο. Δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω αυτές τις εταιρείες γιατί μπορεί να βρεθώ κατηγορούμενος στο δικαστήριο, λόγω υποτιθέμενης δυσφήμισης.
  • Ανεβάστε ποιοτικό περιεχόμενο: Το μεγαλύτερο όπλο στην φαρέτρα σας θα πρέπει πάντα να είναι η ποιότητα και η χρησιμότητα των πληροφοριών που παρέχεται προς το κοινό σας, δηλαδή ένα έξυπνο tip κλπ, έτσι θα μαζέψετε περισσότερους οπαδούς.
  • Κάντε τον κόσμο να χαμογελάει: Ο κόσμος στην Ελλάδα έχει ανάγκη να περνάει ευχάριστες στιγμές, εξαιτίας της κρίσης που περνάμε στη χώρα μας, επομένως όταν οι ακόλουθοι σας είναι ευχαριστημένοι τότε προφανώς θα διαδώσουν το κανάλι σας και στους υπόλοιπους φίλους ή γνωστούς τους, και κατά συνέπεια θα μεγεθύνεται το κοινό σας, όπου μεταφράζεται σε περισσότερη δύναμη και επιρροή.
  • Εάν είστε καταξιωμένοι influencers επένδυσε πάνω σε αυτό: Εάν μία ενασχόληση σας αποφέρει χρήματα, τότε βρείτε τρόπους για να επενδύσετε πάνω σε αυτό με την προοπτική πως θα εξελιχθείτε, χωρίς όμως να προβαίνετε σε υπερβολές. Για παράδειγμα εάν είσαι καταξιωμένος YouTuber φρόντισε να αγοράσεις μία καλή κάμερα, επαγγελματικό φωτισμό, κάνε καλό μοντάζ στο βίντεο και ούτω καθεξής.
  • Μην αφήνετε την βασική σας εργασία: Εάν εργάζεστε σε κάποια δουλειά, τότε θα ήταν ανόητο να την παρατήσετε για να ασχοληθείτε αποκλειστικά με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, διότι δεν είναι βέβαιο πως θα βγάζετε χρήματα από ετούτη την ασχολία εφόρου ζωής.

Eπιπλέον πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως υπάρχουν διαφορές πλατφόρμες στο διαδίκτυο που βοηθούν στο έπακρο τους επηρεαστές να πετύχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο Influencer Marketing και τελικά να αυξήσουν κατακόρυφα τα κέρδη τους μέσω διαφόρων εργαλείων, όμως για να ξεκλειδώσετε όλα τα σπουδαία χαρακτηριστικά σε αυτές τις πλατφόρμες είναι λογικό πως θα πρέπει να καταβάλετε κάποια μηνιαία ή ετήσια χρηματική συνδρομή.

Οπότε βάλτε τα κάτω και υπολογίστε εάν αξίζει να ρίξετε έστω και ένα ευρώ σε τούτη την ενασχόληση, επίσης μην φέρεστε επιπόλαια, και σε καμία περίπτωση μην τρέφετε αυταπάτες πώς θα κατακτήσετε τον κόσμο εν μία νυκτί, δίχως να κοπιάσετε. Ο χειρότερος σύμβουλος είναι η κακή εκτίμηση των καταστάσεων και μάλιστα μπορεί να σας οδηγήσει σε απροσδόκητες κατευθύνσεις και λάθος μονοπάτια.

Φερειπείν, η Ινδία έχει πληθυσμό κοντά στο 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, όπου σχεδόν το 20% με 30% εξ αυτών μπαίνεις στο διαδίκτυο και ψάχνει μία καλή ευκαιρία για να καλυτερέψει τη ζωή του και να ξεφύγει από την ακραία φτώχεια που ζει. Σας πληροφορώ πώς ήδη κάποιοι από αυτούς έχουν φτάσει πολύ ψηλά, γιατί υπήρχε το κίνητρο να ξεπεράσουν τα όρια και να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. Οι ικανότητες δεν γνωρίζουν εθνικότητα και φύλλο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166