ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήStargate: Atlantis (soundtrack)

Stargate: Atlantis (soundtrack)

Πίνακας περιεχομένων

Πληροφορίες

  • Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: Joel Goldsmith
  • Εκτέλεση Μουσικής: Nicolas Dodd
  • Κυκλοφορία CD: Varese Sarabande Records
  • Έτος κυκλοφορίας: 2005
  • Συνολική Διάρκεια CD: 42 λεπτά
  • Είδος Tαινίας: Φαντασίας, Περιπέτειας, Δράσης

Ένας από τους συνθέτες που εδώ και χρόνια εργάζονται κυρίως για την τηλεόραση είναι και ο Joel Goldsmith. Γιος του θρύλου Jerry Goldsmith, μεγάλωσε μέσα σε ένα μουσικό περιβάλλον που ξεκίνησε να τον γοητεύει από όταν ήταν μικρό παιδί. Το πρώτο ερέθισμα ήρθε όταν σε νεαρή ηλικία παρευρέθηκε στην ηχογράφιση της μουσικής του πατέρα του για την ταινία Planet of the Apes (1968), ενός από τα πλεον πρωτότυπα soundtracks που γράφτηκαν ποτέ και ξεχωριστή στιγμή στη μακρά καριέρα του Jerry Goldsmith.

Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε η απόφαση να γίνει συνθέτης και φυσικά δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ως έμπειρος επαγγελματίας πλεον, έγραψε μουσική για διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές, μία από τις οποίες ήταν και η σειρά Stargate SG-1 που ήδη διανύει το δέκατο κύκλο επεισοδίων της.

Ενώ στη σειρά αυτή χρησιμοποιήθηκε μουσική που έγραψαν κι άλλοι συνθέτες όπως οι Dennis McCarthy, Kevin Kiner, Richard Band κ.α., εκτός φυσικά από αυτή του David Arnold από την ταινία Stargate (1994), ο Joel Goldsmith ήταν ο αποκλειστικός συνθέτης μιας νέας σειράς σχετικής με το Stargate, που ήδη προβάλλεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην αμερικανική τηλεόραση και φέρει τον τίτλο Stargate: Atlantis.

Η σειρά Stargate: Atlantis είναι από εκείνες τις περιπτώσεις για τις οποίες η τηλεόραση μπορεί να καμαρώνει, τουλάχιστον σε επίπεδο ποιότητας της μουσικής της. Αρκεί να ακούσετε το soundtrack του πρώτου κύκλου της σειράς για να το διαπιστώσετε. Μετά τις παρεμβάσεις και συμμετοχές τρίτων στη μουσική του Stargate SG-1, ο Joel Goldsmith αναλαμβάνει επιτέλους πλήρως την ευθύνη των μουσικών καθηκόντων του Stargate: Atlantis και αποδίδει τα μέγιστα σε ατμόσφαιρα, θεματική δυναμική και λειτουργικότητα με τη μουσική που έγραψε.

Η φόρμουλα που ακολουθεί είναι η πολλάκις δοκιμασμένη από τον πατέρα του συνταγή της χρήσης ηλεκτρονικών ήχων για επιπλέον χρώμα μέσα σε ένα επαρκές σε όγκο ορχηστρικό σύνολο. Η ατμόσφαιρα της μουσικής είναι επομένως καθαρά ορχήστρική με αρκετή ποικιλία σε ηχητικούς χρωματισμούς. Έχοντας μεγάλη ελευθερία κινήσεων από τους παραγωγούς της σειράς, αποφάσισε να γράψει ένα νέο θέμα για τους τίτλους αρχής κάθε επεισοδίου.

Το αποτέλεσμα το ακούμε στο κομμάτι “Main Title” (#1). Ένα σύντομο μεν, αλλά άκρως απολαυστικό και εθιστικό θέμα με επική ατμόσφαιρα που αποδίδει άριστα την πεμπτουσία της σειράς. Πνευστά, κρουστά και χορωδία συνδυάζονται με μεγαλειώδη τρόπο και δίνουν το σήμα κατατεθέν της σειράς και του soundtrack, ένα θέμα άκρως επιτυχημένο που το ακούς και σου μαγνητίζει τη προσοχή.

Κατά τη διάρκεια του soundtrack, ο συνθέτης χρησιμοποιεί επαρκώς το εξαιρετικό θέμα με διάφορους τρόπους στην ενορχήστρωσή του, δίνοντας συνοχή στο σύνολο, κάτι που συνήθως λείπει από πολλά τηλεοπτικά soundtracks. Η δράση είναι παρούσα, πάντα ενδιαφέρουσα και ενθουσιώδης, ποτέ διεκπεραιωτική. Θα ήταν αδιανόητο ο Joel Goldsmith να γράψει αδιάφορη μουσική δράσης μιας και είχε το καλύτερο πρότυπο στο είδος αυτό, τον πατέρα του, τον ειδικό στα action soundtracks.

Τα κομμάτια του CD στα οποία η περιπέτεια έχει τον πρώτο λόγο είναι τα “Rogue Drone” (#3), “Wraith Abductions” (#9) και “Dart Battle” (#13). Ο αέρας είναι αρκετά μιλιταριστικός και τα διάφορα μοτίβα που ακούγονται σε αυτά τα κομμάτια αυξάνουν την αποδοτικότητα της μουσικής, της δίνουν ώθηση, ενέργεια και παλμό. Η διάθεση μεταβάλλεται συχνά κατά τη διάρκεια του soundtrack με πινελιές μελαγχολίας από το σόλο πιάνο στο “Messages” (#4), έθνικ στοιχείων στο “Tayla’s Village” (#8), απόκοσμης ατμόσφαιρας, που θυμίζει κάπως τη μουσική που έγραψε ο συνθέτης για τους Borg στο Star Trek: First Contact (1996), στο “Wraith Lair” (#12) κτλ.

Εκτός από το θέμα, το κομμάτι που ξεχωρίζει είναι το “The Rising” (#11). Εδώ ο συνθέτης έγραψε μουσική με σκοπό να ντύσει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές της πρώτης σεζόν, όπως μπορείτε να δείτε και να ακούσετε σε αυτό το link από το site του συνθέτη. Πρόκειται για ένα κομμάτι κόσμημα που θα ζήλευαν πολλές ακριβές κινηματογραφικές παραγωγές.

Trivia

  • Mεγαλώντας σε μια οικογένεια με εντονότατο το μουσικό στοιχείο, ο μεγαλύτερος γιος του θρυλικού συνθέτη Jerry Goldsmith, Joel Goldsmith, ενδιαφέρθηκε από νωρίς για το ρόλο των synthesizers στη μουσική που έγραφε ο πατέρας του. Έτσι άρχισε να τα χρησιμοποιεί γράφοντας την πρώτη δική του μουσική, ενώ αργότερα άρχισε να βοηθάει τον πατέρα του σε soundtracks που είχαν έντονο το ηλεκτρονικό στοιχείο. Η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά ήταν το 1978 όταν έγραψε τη μουσική μιας φθηνής sci-fi παραγωγής με τίτλο “Laser Blast”, δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικό soundtrack σε συνεργασία με το συνθέτη Richard Band. Το πρώτο του ορχηστρικό soundtrack ήρθε το 1990 για την ταινία “Moon 44”. Με τον πατέρα του συνεργάστηκε σε διάφορες ταινίες. Μερικές από αυτές ήταν οι “Runaway” (1984) και “Hoosiers” (1986) που είχαν σχεδόν εξολοκλήρου ηλεκτρονική μουσική, αλλά και στην ταινία Star Trek: First Contact (1996), όπου λόγο έλλειψης χρόνου, βοήθησε τον πατέρα του γράφοντας περίπου 30 λεπτά ορχηστρικής μουσικής που αφορούσαν κυρίως τις σκηνές με τους Borg. Στο CD της ταινίας που κυκλοφόρησε υπάρχει μουσική και των δύο Goldsmith. Ενώ έχει γράψει μουσική για διάφορες ταινίες, όπως οι “Shiloh” (1996), “Kull the Conqueror” (1997) και “Diamonds” (1999), τα τελευταία χρόνια γράφει αποκλειστικά μουσική για την τηλεόραση. Το όνομά του έχει συνδεθεί με διάφορες σειρές, με πιο γνωστές τις “Stargate SG-1” και “Stargate: Atlantis”. Τελευταία του δουλειά είναι η μουσική του video game “Call of Duty 3”. Έχει 2 Emmy υποψηφιότητες, μία για τη μουσική του “Stargate SG-1” το 1998 και μία πέρυσι για το θέμα του “Stargate: Atlantis”.
  • O συνθέτης Joel Goldsmith έχει το δικό του διαδικτυακό τόπο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μια ιδέα για τη βιογραφία που ετοιμάζει η αδερφή του Joel Goldsmith για τον πατέρα τους Jerry Goldsmith, να δει τα τρέχοντα projects με τα οποία ασχολείται ο συνθέτης, να ακούσει κομμάτια μουσικής από τις δουλειές του και να συμμετάσχει στο φόρουμ. Στην ενότητα “Bytes” υπάρχουν ολοκληρωμένα κομμάτια μουσικής από διάφορες δουλειές του συνθέτη, πολλά από τα οποία δεν έχουν κυκλοφορίσει σε CD. Ενδεικτικό είναι το εξαιρετικό κομμάτι “Flight of the Phoenix” από τη μουσική της ταινίας Star Trek: First Contact, το καλύτερο από όσα έγραψε για την ταινία ο συνθέτης και δυστυχώς το μόνο από τα 4 που υπάρχουν προς ακρόαση που δυστυχώς δε συμπεριλήφθηκε στο CD της ταινίας! Από τη μουσική του Stargate: Atlantis μπορείτε να πάρετε μια καλή γεύση ακούγοντας τα κομμάτια “Main Title” (#1), “The Rising” (#11), “Weir Speaks” (#5) και “O’Neill Inbound” (#15) και παράλληλα διαβάζοντας τα σχόλια του συνθέτη που αντιστοιχούν σε κάθε κομμάτι. Μην παραλείψετε να ακούσετε και να διαβάσετε για την εξέλιξη του κεντρικού θέματος του Atlantis και πώς τελικά ο συνθέτης μετά από 5 διαφορετικές εκδόσεις του θέματος κατέληξε στην τελική στο άρθρο “Τhe Evolution of the Atlantis Main Title Theme”.
  • Μια συνέντευξη του Joel Goldsmith μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το link. Ο συνθέτης μιλάει για την τηλεοπτική του μουσική στις σειρές “Stargate SG-1” και “Stargate: Atlantis”, για την καριέρα του, για τον πατέρα του και τις συνεργασίες τους, μερικές ανέκδοτες ιστορίες κ.α.

Tracklist

  1. Main Title (1:04)
  2. Atlantis Takes Flight (1:41)
  3. Rogue Drone (2:29)
  4. Messages (2:29)
  5. Weir Speaks (2:28)
  6. Gate to Atlantis (2:28)
  7. Atlantis Wakes (3:32)
  8. Tayla’s Village (1:13)
  9. Wraith Abductions (3:19)
  10. The Hologram (2:15)
  11. The Rising (3:41)
  12. Wraith Lair (5:20)
  13. Dart Battle (3:29)
  14. The Rescue (2:35)
  15. O’Neill Inbound (1:24)
  16. Out New Home, Atlantis (2:01)
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166