Τα έσοδα από υπηρεσίες κβαντικής πληροφορικής θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. δολ. μέχρι το 2028 σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους αναλυτές της ABI Research.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως η μεγάλη ζήτηση που θα υπάρξει σε αυτόν τον τομέα θα οδηγήσει όχι μόνο σε αρκετά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα, αλλά θα διεισδύσει βαθύτατα και στην καθημερινή ζωή των πολιτών στον πραγματικό κόσμο.
Αυτά περιλαμβάνουν τους προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, την κρυπτογράφηση επόμενης γενιάς για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη δρομολόγηση και τον προγραμματισμό της κυκλοφορίας στους δρόμους, τη σύνθεση πρωτεϊνών, τον σχεδιασμό προηγμένων χημικών ουσιών και την κατασκευή άνευ προηγουμένου εξελιγμένων υλικών, σύμφωνα με την ομάδα αναλυτών.
Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν επίσης ότι η ανάπτυξη αυτή θα βασίζεται κυρίως σε εφαρμογές που απαιτούν νέες δυνατότητες επεξεργασίας που οι συμβατικοί υπολογιστές δεν μπορούν να χειριστούν.
Παρά ταύτα, οι κβαντικοί υπολογιστές δεν θα αντικαταστήσουν τους συμβατικά τους ομολόγους τους, τουλάχιστον όχι πολύ σύντομα, σημείωσε η ABI Research. Αυτό συμβαίνει επειδή, αντίθετα με τις παραδοσιακές συσκευές που βασίζονται στις αρχές της διαδοχικής επεξεργασίας, οι κβαντικοί υπολογιστές κάνουν χρήση των δυνατοτήτων δύο βασικών χαρακτηριστικών που είναι εμπνευσμένα από την κβαντική φυσική, δηλαδή την εμπλοκή και την υπέρθεση.
Παρόλο που αυτό τους καθιστά ισχυρούς για την εκτέλεση ορισμένων πολύπλοκων εργασιών, ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί μία τέτοια συσκευή μαζικής παραγωγής για το ευρύ καταναλωτικό κοινό που θα κοστίζει φθηνά και θα είναι προσιτό για τον περισσότερο κόσμο.
Ο επικεφαλής αναλυτής της ερευνητικής ομάδας ο Lian Jye Su δήλωσε: «Η κλασσική υπολογιστική δεν πρόκειται να εξαλειφθεί, αλλά σίγουρα με το πέρασμα των καιρό θα υποβαθμιστεί. Eντούτοις aυτά τα μηχανήματα θα παραμείνουν η τελική δύναμη επεξεργασίας για την εκτέλεση παραδοσιακών εργασιών, όπως το κείμενο, το βίντεο, o ήχος, οι φωνητικές εντολές, η περιήγηση στο διαδίκτυο κλπ , αλλά ενδέχεται να παραμεριστούν από τα κβαντικά μηχανήματα για την εκτέλεση αλγορίθμων που απαιτούν μαζική παράλληλη επεξεργασία».
Ενώ η ερευνητική εταιρεία πρόβλεψε πως η κβαντική πληροφορική θα γίνει αρκετά δημοφιλής στο κοντινό μέλλον, δυστυχώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε “εμβρυϊκό στάδιο ανάπτυξής”, και κατά συνέπεια δεν είναι έτοιμο για εμπορική ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας.
Η επεκτασιμότητα, η σταθερότητα, η αξιοπιστία και η αποδοτικότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, όπως και η κατασκευή συσκευών με χαμηλό κόστος είναι οι κύριοι παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίσει η βιομηχανία, έτσι ώστε οι κβαντικοί υπολογιστές να κινηθούν πέρα από τα εργαστηριακά έργα.
Οι προσπάθειες δημιουργίας κβαντικών υπολογιστών που είναι σταθεροί και έχουν χαμηλό ποσοστό σφάλματος απαιτούν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, ανάπτυξη λογισμικού και ανθρώπινη τεχνογνωσία.
Η λειτουργία των κβαντικών υπολογιστών εκτελείται επί του παρόντος υπό ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, υψηλού μαγνητικού πεδίου και σε αποστειρωμένο περιβάλλον, καθιστώντας την τεχνολογία εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή στη λειτουργία της.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κβαντική πληροφορική είναι απίθανο να επιτύχει το επίπεδο διανομής των κλασικών υπολογιστών μέσα στα επόμενα 10 περίπου χρόνια.