The Star Trek Album

  • Σύνθεση Μουσικής: Jerry Goldsmith, James Horner, Leonard Rosenman, Cliff Eidelman, Dennis McCarthy, Alexander Courage, Ron Jones
  • Εκτέλεση Μουσικής: Nic Raine
  • Κυκλοφορία: Silva Screen Records, 2003
  • Συνολική Διάρκεια CD: 53 λεπτά (1oς Δίσκος), 44 λεπτά (2ος Δίσκος)
  • Εύρεση CD στην Αγορά: Σχετικά Εύκολη από το διαδίκτυο

Όταν γίνεται λόγος για διαστημικά ταξίδια στον κινηματογράφο, ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το γνωστό σε όλους διαστημόπλοιο Enterprise. Από το 1966 μέχρι σήμερα, οι τηλεοπτικές σειρές και οι κινηματογραφικές ταινίες Star Trek μας ταξίδεψαν σε κόσμους μακρινούς και όχι πάντα φιλόξενους, σε κόσμους “where no man has gone before”. Η μουσική που συνόδεψε τις 10 κινηματογραφικές ταινίες Star Trek και τα αμέτρητα τηλεοπτικά επεισόδια συγκαταλέγεται στις καλύτερες που έχουν γραφτεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Η συλλογή The Star Trek Album έρχεται να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Μέσα στα δύο CDs της περιλαμβάνει επιλεγμένη μουσική από τις 10 ταινίες Star Trek, από τον πρώτο κύκλο της σειράς (1966-1969), τους κύκλους επεισοδίων Star Trek: The Next Generation (1987-1994), Star Trek: Deep Space Nine (1993-1999), Star Trek: Voyager (1995-2001) και μουσική από το video game Star Fleet Academy του 1997. Ο μαέστρος Nic Raine με τη συμβολή της The City of Prague Philharmonic Orchestra αναλαμβάνει τη διεύθυνση της μουσικής και φτάχνει μια πολύ αξιόλογη συλλογή από το μουσικό σύμπαν του Star Trek.

Πρώτος Δίσκος

Στο πρώτο CD της συλλογής βρίσκεται το βαρύ πυροβολικό της μουσικής. Η εισαγωγή γίνεται με το βασικό θέμα του πρώτου κύκλου της σειράς (1966-1969) σύνθεσης Alexander Courage, το οποίο θα γίνει ιδιαιτέρως γνωστό και θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ταινίες Star Trek και από όλους τους συνθέτες που ασχολήθηκαν με αυτές, όχι όμως με την πλήρη μορφή του όπως ακούγεται στο κομμάτι “Star Trek: The TV Series” (#1). Με τον καιρό το θέμα του Αlexander Courage θα χάσει την αρχική του αίγλη και θα υποβιβαστεί σε ένα δευτερεύον θέμα που θα χρησιμεύσει αρκετά στις μετέπειτα ταινίες ως η ιδανική εισαγωγή ή κλείσιμο σε πολλά κομμάτια μουσικής, ποτέ όμως δε θα χάσει τη μαγεία του όσο απλό και λιτό κι αν είναι σαν θέμα.

Με την έλευση της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας Star Trek το 1979, ο μουσικός κόσμος της κινηματογραφικής τέχνης θα αποκτήσει ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα θέματα. Ο συνθέτης Jerry Goldsmith θα γράψει ένα soundtrack σταθμό στην ιστορία της μουσικής των ταινιών επιστημονικής φαντασίας αλλά και γενικότερα. Αναγνωρισμένο από κοινό και κριτικούς ως το καλύτερο soundtrack του 1979, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στην ιστορία του όσκαρ πρωτότυπης μουσικής, το οποίο πήγε στην ταινία A Little Romance τη χρονιά εκείνη για τη μουσική του Georges Delerue. Από τη μουσική της ταινίας περιέχονται δύο κομμάτια στο CD, το “End Title” (#2) και το “Klingon Attack” (#3).

Οι τίτλοι τέλους έχουν τις δύο εκδόσεις του βασικού θέματος (έναρξης και κλεισίματος) και ανάμεσά τους ακούμε σε σύντομη εκτέλεση το love theme της ταινίας. Το κομμάτι “Klingon Attack” (#3) φέρει εκπληκτικούς συνδυασμούς στην ενορχήστρωσή του και περιέχει ένα θέμα αφιερωμένο στους Klingons που θα ακουστεί αργότερα και σε άλλες ταινίες. Η εκτέλεσή του είναι αρκετά ικανοποιητική αν και κάπως ψυχρή, παρά τη δυσκολία που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μουσική.

Στην αυθεντική εκτέλεση, ο Jerry Goldsmith είχε χρησιμοποιήσει ένα ασυνήθιστο όργανο με την ονομασία “The Blaster Beam” για να απεικονίσει το αχανές του νεφαλωμένου διαστήματος, το οποίο εδώ έχει αντικατασταθεί με synthesizers. Αυτή ήταν μια από τις πολλές καινοτόμες ιδέες του συνθέτη που πιστοποιούν το εύρος της εφευρετικότητάς του.

Από την πρώτη ταινία Star Trek θα μπορούσε αντί του αρκετά δύσκολου ως προς την εκτέλεση κομματιού “Klingon Attack” (#3), να είχε συμπεριληφθεί ο μεγάλος απών από αυτή τη συλλογή: το κομμάτι – θέμα του διαστημόπλοιου Enterprise (“The Enterprise”). Το “διαστημικό μπαλέτο” του Jerry Goldsmith όπως έχει χαρακτηριστεί, θεωρείται ένα από τα πιο εξαίσια μουσικά κομμάτια που έχει να επιδείξει η κινηματογραφική σύνθεση.

Εκτός, από τους τίτλους τέλους της ταινίας “Star Trek: The Motion Picture”, υπάρχουν και οι τίτλοι τέλους από άλλες δύο ταινίες, τη μουσική των οποίων έγραψε ο Jerry Goldsmith, τις “Star Trek: First Contact” (#9) και “Star Trek: The Final Frontier” (#13). Στην πρώτη έχουμε ένα από τα ωραιότερα θέματα που γράφτηκαν για ταινία Star Trek, ενώ στη δεύτερη κάνει την επανεμφάνισή του το θέμα των Klingons από την ταινία “Star Trek: The Motion Picture” λόγω της σημαντικής τους παρουσίας στην πλοκή της ταινίας.

H δεύτερη κινηματογραφική παραγωγή Star Trek ακούει στο όνομα “The Wrath of Khan” και ο προϋπολογισμός της ήταν τόσο μικρός, ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην αμοιβή ενός συνθέτη όπως του Jerry Goldsmith. Έτσι, ο σκηνοθέτης Nicholas Meyer στράφηκε στον ουσιαστικά άγνωστο τότε James Horner για τις μουσικές ανάγκες της ταινίας.

Το διάστημα και τα ταξίδια του Enterprise στάθηκαν επαρκής έμπνευση για το συνθέτη, ο οποίος έγραψε το πρώτο πολύ καλό soundtrack της καριέρας του. Κύριο γνώρισμα της μουσικής του το νέο θέμα των τίτλων αρχής που ακόμη και σήμερα παραμένει ανάμεσα στα καλύτερα που έχει γράψει (όμως δε μπορεί να φτάσει το επίπεδο του κλασικού, ούτε να συγκριθεί με το κεντρικό θέμα που έγραψε ο Jerry Goldsmith από την πρώτη ταινία).

Ο James Horner θα επιστρέψει και στην επόμενη ταινία “Star Trek: The Search for Spock” για την οποία θα χρησιμοποιήσει ως βάση τη μουσική του “Star Trek: The Wrath of Khan”. Από τη μουσική της ταινίας θα υπάρξουν μερικές στιγμές δράσης που αξίζουν, όπως είναι το κομμάτι “Bird of Prey Decloaks” (#6) με το θαυμάσιο κλείσιμο από τα πνευστά.

Από την υπόλοιπη μουσική του πρώτου δίσκου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μουσική από την ταινία “Star Trek: The Voyage Home” (#7) και το θέμα του τηλεοπτικού κύκλου επεισοδίων “Star Trek: Deep Space Nine” (#12). Αν και το soundtrack της ταινίας “Star Trek: The Voyage Home” έχει ομόφωνα χαρακτηριστεί ως το πιο αδιάφορο και αταίριαστο από όλα, η ταινία είχε πολύ όμορφους τίτλους τέλους.

Η μουσική του Leonard Rosenman ήταν υποψήφια για όσκαρ (ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά στην ιστορία της κατηγορίας) και ένας από τους λόγους ίσως και να ήταν η μουσική των τίτλων τέλους. Παράλληλα, το τηλεοπτικό θέμα του Deep Space Nine (#11) είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που γράφτηκαν για την τηλεόραση και ανήκει στον Dennis McCarthy.

Δεύτερος Δίσκος

Ισχυρή η παρουσία της μουσικής του Jerry Goldsmith και στο δεύτερο CD. Και είναι λογικό όταν έχει γράψει την περισσότερη και καλύτερη μουσική από όλους τους άλλους συνθέτες που ασχολήθηκαν με τις παραγωγές Star Trek. Το βραβευμένο με Emmy θέμα του για την τηλεοπτική χρονιά 1994-1995 (Star Trek: Voyager #2) καταφέρνει να αποδώσει το μεγαλείο του διαστήματος με θαυμάσιο τρόπο. Οι δύο ταινίες που θα ακολουθήσουν (Star Trek: Insurrection & Star Trek: Nemesis) θα έχουν πολύ λειτουργικά και ψυχαγωγικά soundtrack.

Το θέμα της ταινίας “Star Trek: Insurrection” είναι τρυφερό και ευαίσθητο, ενώ από την πρόσφατη ταινία “Star Trek: Nemesis” έρχεται μια έκπληξη: μια σουίτα που δεν υπάρχει στο κανονικό soundtrack της ταινίας, η οποία συνοψίζει τις στιγμές δράσης και συνεχίζει με το αποχαιρετιστήριο θέμα του πληρώματος του Enterprise. Δηλαδή, πρόκειται για μια περίληψη της μουσικής από την ταινία, που βρήκαμε πολύ ωραία σαν ιδέα.

Σε μια προσπάθεια να ανανεωθούν οι ταινίες Star Trek γενικότερα, η ταινία “Star Trek: The Undiscovered Country” ήταν αρκετά σκοτεινή και ο συνθέτης ήταν καινούργιος. Ο Cliff Eidelman έγραψε ένα πολύ ρωμαλέο soundtrack, το δυνατό χαρτί του οποίου ήταν οι τίτλοι τέλους που μπορούμε να ακούσουμε στο πρώτο κομμάτι του CD.

Από την άλλη, ο Dennis McCarthy άφησε για λίγο τα τηλεοπτικά του καθήκοντα και ασχολήθηκε με τη μουσική της ταινίας “Star Trek: Generations”. Το soundtrack που έγραψε είχε την εξής πρωτοτυπία: για πρώτη φορά σε ταινία Star Trek χρησιμοποίηθηκε χορωδία στη μουσική της, μόνο που τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντοτε τα αναμενόμενα. Μια ιδέα από τη μουσική του μπορείτε να πάρετε από το κομμάτι Overture (#4).

Οι συλλογές κινηματογραφικής μουσικής είναι γενικά αμφιβόλου ποιότητας κυκλοφορίες. Όταν πρόκειται για επανεκτελέσεις (που τις περισσότερες φορές περί αυτού πρόκειται) οι πιθανότητες να μην είναι καλές είναι πολύ μεγάλες. Έτσι, ο φόβος μιας αποτυχημένης αγοράς (και συνήθως αρκετά δαπανηρής) είναι υπαρκτός και χρειάζεται προσοχή και ενημέρωση πριν αγοράσετε μια συλλογή μουσικής.

Στην περίπτωση του The Star Trek Album μπορείτε να είστε σίγουροι για την ποιότητά της. Ασφαλώς, οι εκτελέσεις δε μπορεί να είναι 100% πιστές στις πρωτότυπες, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι πως δεν υπάρχει καμία ενοχλητική παραφωνία.

Με άλλα λόγια, δε θα συναντήσετε καμία κακή εκτέλεση! Σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο, η χρήση μερικών οργάνων δεν είναι τόσο έντονη όσο θα έπρεπε, όπως στη σουίτα του “Star Trek: Nemesis” (#11) όπου ο ήχος των κρουστών οργάνων απέχει αρκετά από τον αυθεντικό που ακούμε στο soundtrack της ταινίας. Όμως, αυτό είναι κάτι που το περιμένουμε να συμβαίνει κάποιες φορές σε τέτοιου είδους κυκλοφορίες.

Όσον αφορά τυχόν παραλείψεις από τη μουσική των ταινίων, οι παρατηρήσεις που μπορούν να γίνουν είναι λίγες. Η πιο σημαντική παράλειψη είναι το κομμάτι “The Enterprise” από την ταινία “Star Trek: The Motion Picture”, για την οποία έγινε λόγος πρωτύτερα. Κατά τα άλλα, αυτό που ίσως να δίνει έναν τόνο επανάληψης στη μουσική είναι το κεντρικό θέμα του Jerry Goldsmith που επαναλαμβάνεται 5 φορές στα δύο CDs (στα 4 End Titles που υπάρχουν από τις ταινίες του και στη σουίτα του Star Trek: Nemesis).

Θα ήταν προτιμότερο να υπήρχαν μόνο τα θέματα των αντίστοιχων ταινιών και κάποια άλλα κομμάτια από αυτές, αλλά τελικά αυτό δεν πειράζει ιδιαίτερα μιας και δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε θέμα. Το μόνο αρνητικό που μπορούμε να καταλογίσουμε στο περιεχόμενο των CDs είναι τα κακόηχα sound effects που παρεμβάλονται στα κομμάτια μουσικής και χαλάνε την ακολουθία τους.

Η Silva Screen Records έχει κυκλοφορήσει κατά το παρελθόν αξιόλογες συλλογές με πολύ καλές επανεκτελέσεις και συνεχίζει το ίδιο καλά με τη συλλογή The Star Trek Album. Είναι από τις πιο ωραίες και αξιόλογες που θα βρείτε στην ελληνική αγορά και το σημαντικό είναι πως η τιμή της είναι προσιτή: την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές κόστιζε όσο ένα CD! Με την τόσο όμορφη μουσική που έχει, τις καλές έως πολύ καλές σε κάποιες περιπτώσεις εκτελέσεις, τον εξαιρετικό Dolby ήχο, την ιδανική τιμή… τί άλλο μένει για να σας πείσει να την επιλέξετε;

The Star Trek Album (soundtrack)

Πρώτο CD

  1. Star Trek: The TV Series (Αlexander Courage) – Theme (2:23)
  2. Star Trek: The Motion Picture (Jerry Goldsmith) – End Titles (3:53)
  3. Star Trek: The Motion Picture (Jerry Goldsmith) – Klingon Attack (5:23)
  4. Sound Effect – Warp Drive (0:46)
  5. Star Trek II: The Wrath of Khan (James Horner) – Overture (6:34)
  6. Star Trek III: The Search for Spock (James Horner) – Bird of Prey Decloaks (3:36)
  7. Star Trek IV: The Voyage Home (Leonard Rosenman) – End Titles (3:34)
  8. Sound Effect – Away Team (0:54)
  9. Star Trek: First Contact (Jerry Goldsmith) – End Titles (5:11)
  10. Star Trek: The Next Generation (Ron Jones) – Tasha’s Farewell (9:14)
  11. Star Trek: Deep Space Nine (Dennis McCarthy) – Theme (3:54)
  12. Star Trek: Deep Space Nine (Dennis McCarthy) – He’s Toast (3:40)
  13. Star Trek V: The Final Frontier (Jerry Goldsmith) – End Titles (4:07)

Δεύτερο CD

  1. Star Trek VI: The Undiscovered Country (Cliff Eidelman) – End Titles (6:31)
  2. Star Trek: Voyager (Jerry Goldsmith) – Theme (2:00)
  3. Sound Effect – Battle Stations (0:31)
  4. Star Trek: Generations (Dennis McCarthy) – Overture (4:41)
  5. Star Trek: Deep Space Nine (Dennis McCarthy) – One Last Visit (3:11)
  6. Star Trek: Insurrection (Jerry Goldsmith) – End Titles (5:06)
  7. Sound Effect – Dogfight in Space (1:29)
  8. Star Trek: The TV Series (Alexander Courage) – The Menagerie (8:29)
  9. Star Fleet Academy (Ron Jones) – Opening (4:03)
  10. Sound Effect – Crash Landing (0:47)
  11. Star Trek: Nemesis (Jerry Goldsmith) – Suite (7:43)
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166