Toyota Auris 1.4 vs Kia Ceed 1.4: Σύγκριση

Toyota Auris 1.4 vs Kia Ceed 1.4: Σύγκριση

Στην κατηγορία των μικρομεσαίων αναλογεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά από την πίτα των πωλήσεων. Σε αυτό συμμετέχουν κατά ένα μεγάλο μέρος οι Ιάπωνες και το τελευταίο διάστημα μπαίνουν δυνατά και οι Κορεάτες. Στη συγκριτική δοκιμή μας, μπορεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός να φαίνεται στο όνομα μόνο του ενός -Ceed , από το ce που συνοδεύει όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα και ed από το european design- αλλά και τα δύο ασιατικά αυτοκίνητα έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα τις ανάγκες των ευρωπαίων αγοραστών. Ποιο όμως είναι το καλό και ποιο το καλύτερο;

Και τώρα οι δυο τους

Ας υποθέσουμε ότι ψάχνουμε για ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο και μας ενδιαφέρει περισσότερο η πρακτικότητα, η αξιοπιστία, η οικονομία, οι χώροι και η άνεση του εσωτερικού. Και όλα αυτά, όταν από την τσέπη μας μπορούμε να εκταμιεύσουμε περίπου 15 χιλιάρικα. Οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές -πλην της Opel- δεν προσφέρουν ανάλογη εγγύηση, ενώ ο Ιάπωνας -Honda Civic- κοστίζει πολύ παραπάνω. Ξεπερνάμε το γεγονός ότι δεν θα γίνουμε δαχτυλοδειχτούμενοι από το πρώτο hot-spot της πόλης που θα περάσουμε και βάζουμε πάνω απ’ όλα τη λογική και την τσέπη μας.

Το Κia Ceed είναι “κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα των ευρωπαϊκών απαιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι έχει δοθεί αρκετή έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση και ειδικά στο πίσω μέρος. Το σημείο αυτό είναι η αιτία που θα λέγαμε ότι κερδίζει την πρώτη μάχη κατά του Auris. Στο εσωτερικό τα πράγματα είναι διαφορετικά, αν και οι χώροι για τους επιβάτες είναι πάνω-κάτω οι ίδιοι.

Το Ceed , παρόλο που έχει περίσσευμα από θήκες και κρυφούς χώρους, υστερεί κάπου σε φαντασία. Ο τρισδιάστατος πίνακας οργάνων, η κεντρική κονσόλα που… θυμίζει γέφυρα Calatrava και η θέση του επιλογέα ταχυτήτων στο Αuris είναι αρκετά στοιχεία για να φέρουν στα ίσια μέχρι στιγμής το συγκριτικό.

Στο δρόμο

Οδηγώντας τα δύο αυτοκίνητα, το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι είναι ο δυνατός κινητήρας του Kia Ceed . Το μεγάλο όπλο των Κορεατών είναι ξεκάθαρα ο ισχυρότερος ατμοσφαιρικός κινητήρας στα 1.400 κ.εκ., με απόδοση 109 ίππους. Στους 12 παραπάνω ίππους, το Αuris αντιπαρατάσσει την οριακά καλύτερη ποιότητα κύλισης, μικρότερες κλίσεις στις στροφές και τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου. Πάντως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το Auris δεν μπορεί να θεωρηθεί “αργό” αυτοκίνητο, παρόλο που το Kia έχει τον πρώτο λόγο στις ρεπρίζ.

Λόγω τιμής

Και αν με το “στήσιμό” του το Toyota Auris καταφέρνει να κρατήσει το πλεονέκτημα που δίνει η ισχύς του κινητήρα στο Ceed , εκεί που δεν μπορεί να απαντήσει το Toyota είναι στην τιμή πώλησης. Έχοντας εξασφαλίσει ένα ήδη ανταγωνιστικό πακέτο, το Auris αποτελεί μια προσιτή λύση. Η αλήθεια είναι όμως οτι, στις αντίστοιχες εκδόσεις εξοπλισμού, το Kia Ceed απαντά κάθε φορά με 1.000 ευρώ λιγότερα.

Συμπερασματικά, το Ceed δεν είναι απλώς ένα καλό αυτοκίνητο για τα λεφτά του. Είναι ένα πολύ καλό αυτοκίνητο με απόλυτα κριτήρια που συμβαίνει να προσφέρονται σε πολύ καλή τιμή. Αυτός είναι ο λόγος που το Ceed βγαίνει νικητής στη σώμα με σώμα μάχη. Για να την κερδίσει όμως και στα μάτια του κοινού, πρέπει να ξεπεράσει την τεράστια παράδοση που ακολουθεί το όνομα Toyota. Καταλήγοντας, και τα δύο αυτοκίνητα συνοδεύονται από πολυετή εγγύηση· 6 χρόνια για το Auris, 7 για το Cee’d. Το κορεατικό μοντέλο όμως καταφέρνει να κόψει πρώτο το νήμα, έστω και με πολύ μικρή διαφορά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας