11 Απορίες για τη διακοπή του καπνίσματος

11 Απορίες για τη διακοπή του καπνίσματος

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις 11 συχνότερες απορίες για τη διακοπή του καπνίσματος, προκειμένου να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν κατά κόρον την πλειονότητα των καπνιστών.

Γιατί δυσκολεύοµαι να κόψω το τσιγάρο;

Ποσοστό 75% με 80% των καπνιστών δηλώνει ότι επιθυµεί να διακόψει το κάπνισµα αλλά δεν µπορεί. Ο λόγος είναι, ότι το τσιγάρο προκαλεί, τόσο σωµατική, όσο και ψυχολογική εξάρτηση, µε αποτέλεσµα η διακοπή να φαίνεται ακατόρθωτη και να έχουµε µεγάλα ποσοστά υποτροπής. Η σωµατική εξάρτηση οφείλεται στη νικοτίνη, που αποτελεί χηµικό «διεγερτικό» για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την πρώτη ρουφηξιά, η νικοτίνη επιδρά σε ειδικούς νικοτινικούς υποδοχείς που εκκρίνουν ουσίες που προκαλούν ευχαρίστηση, ικανοποίηση, επιβράβευση και άλλα ευχάριστα συναισθήµατα.

Η ψυχολογική εξάρτηση, από την άλλη, προέρχεται από τη σύνδεση των ευεργετικών επιδράσεων της νικοτίνης µε την ιεροτελεστία του τσιγάρου, καθώς αυτή συνδυάζεται µε όλες τις καθηµερινές ασχολίες του ανθρώπου.

H εξάρτηση είναι ίδια για όλους τους καπνιστές;

Υπάρχουν ειδικά ερωτηµατολόγια τα οποία καθορίζουν τον βαθµό της εξάρτησης. Πιο εξαρτηµένοι είναι αυτοί που καπνίζουν πάνω από 30 τσιγάρα ηµερησίως, που ανάβουν το πρώτο τσιγάρο αµέσως µόλις ξυπνήσουν, που καπνίζουν ακόµα και όταν είναι άρρωστοι.

Tι συµπτώµατα θα εµφανίσω αν το κόψω;

Όταν τα επίπεδα της νικοτίνης στο αίµα µειώνονται, ο ανθρώπινος οργανισµός βιώνει τη στέρηση και εµφανίζει ευερεθιστότητα, νευρικότητα επιθετικότητα, ανησυχία, διαταραχή στη συγκέντρωση και ζάλη, αύξηση της όρεξης, διαταραχές στον ύπνο, καταθλιπτικά συµπτώµατα, δυσκοιλιότητα, έλκη στο στόµα και έντονη παρόρµηση για κάπνισµα. Τα συµπτώµατα αυτά διαρκούν από 48 ώρες έως και 10 µήνες µετά τη διακοπή.

Πόσο χρήσιµα είναι τα βοηθήµατα διακοπής του καπνίσµατος;

Η φαρµακοθεραπεία αυξάνει σηµαντικά τις πιθανότητες αποχής από το τσιγάρο.

Υποκατάστατα νικοτίνης: Είναι διαθέσιµα ως διαδερµικό αυτοκόλλητο, τσίχλες, ρινικό σπρέι ή σπρέι διά του στόµατος και υπογλώσσια δισκία. Μεγάλος αριθµός ασθενών έχει δοκιµάσει υποκατάστατα νικοτίνης, χωρίς συνταγή ή µε δική του πρωτοβουλία. Το λάθος αυτών των ασθενών είναι ότι χρησιµοποιούν υπερβολικά χαµηλές δόσεις, για µικρές χρονικές περιόδους, ή δεν κάνουν σωστή χρήση. Συνήθως, συνιστάται χρονικό διάστηµα θεραπείας 8-12 εβδοµάδων.

Φαρµακευτική αγωγή χωρίς νικοτίνη: Υπάρχουν δύο φάρµακα, η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη. Μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς, στην πρώτη προσπάθεια διακοπής, καθώς και σε εκείνους που έχουν κάνει προσπάθειες µε άλλες θεραπείες, που δεν έχουν ευοδωθεί. Δεν χορηγούνται σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, σε εφήβους και σε ασθενείς που χειρίζονται βαριά µηχανήµατα (µπορεί να επηρεάσουν την συγκέντρωση), και σε ασθενείς µε ψυχιατρικό ιστορικό ή αγωγή µε αντικαταθλιπτικά φάρµακα. Είναι σηµαντικό, η χορήγησή τους να συνδυάζεται µε επισκέψεις παρακολούθησης για την παροχή κινήτρων και ψυχο-κοινωνική υποστήριξη.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ακόµη δεν έχει αποδειχθεί επιστηµονικά ότι είναι αποτελεσµατικό στη διακοπή καπνίσµατος.

Boηθάει η παραποµπή σε κάποιο ιατρείο διακοπής του καπνίσματος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παραποµπή σε ψυχολόγο ή ειδικό θεραπευτή είναι εξαιρετικά χρήσιµη. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να προσδιορίσουν τις υψηλού κινδύνου καταστάσεις για υποτροπή και να σκεφτούν εναλλακτικές στρατηγικές αντιµετώπισης.

Οι εναλλακτικές θεραπείες βοηθούν;

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσµατος, ο βελονισµός, κάποια οµοιοπαθητικά σκευάσµατα, οι ηλεκτροθεραπείες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βελονισµός, αν γίνει σωστά, είναι αρκετά αποτελεσµατικός. Για τις υπόλοιπες θεραπείες, δεν υπάρχουν ακόµα στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσµατικότητά τους.

Τι θα κερδίσω κόβοντας το κάπνισµα;

Mέσα στα πρώτα 20’, η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα επίπεδα που ήταν πριν το κάπνισµα του τσιγάρου, ενώ τα επίπεδα του µονοξειδίου του άνθρακα µειώνονται µέσα σε λίγες ώρες. Η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης βελτιώνονται εντός λίγων ηµερών. Η λειτουργία των πνευµόνων βελτιώνεται κατά 30% µέσα σε 2 -3 µήνες, ενώ ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο µειώνεται κατά 50% µέσα σε ένα χρόνο από τη διακοπή.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να σπάσει κανείς τα δεσµά του τσιγάρου;

Όσον αφορά στη σωµατική εξάρτηση από τη νικοτίνη, αυτή συνήθως διαρκεί από λίγες µέρες έως 2-3 εβδοµάδες. Αυτό πρακτικά σηµαίνει, ότι τα έντονα συµπτώµατα στέρησης υποχωρούν σχετικά γρήγορα. Αυτό που παραµένει, είναι η ψυχολογική εξάρτηση.

Όταν κάποιος κόβει το κάπνισµα παίρνει κιλά;

Μετά τη διακοπή του καπνίσµατος παρουσιάζεται κατά µέσο όρο πρόσληψη περίπου 5 κιλών µέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου και επιπλέον 3 κιλών, µέσα στα 4 επόµενα χρόνια.

Δεν καπνίζω πολύ ή Καπνίζω ελαφριά τσιγάρα. Βλάπτω λιγότερο τον οργανισµό µου;

Οι µελέτες έχουν δείξει ότι ακόµα και οι καπνιστές που καπνίζουν από 5-14 τσιγάρα ηµερησίως, έχουν µεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο και έµφραγµα του µυοκαρδίου, σε σχέση µε τους µη καπνιστές. Επίσης, όλες οι βλαβερές και καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στα «βαριά» τσιγάρα, υπάρχουν και στα ελαφριά. Φανταστείτε µια ολόκληρη πόλη να πίνει µολυσµένο νερό, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο. Δεν υπάρχει κάποιος που δεν κινδυνεύει.

Προσπαθώ να «το κόψω». Αν ανάψω τσιγάρο, «ακυρώνω» την προσπάθεια που έχω κάνει µέχρι στιγµής;

Δυστυχώς, όταν καπνίσουµε, αφού έχουµε κόψει το κάπνισµα, ενεργοποιούµε ξανά τους υποδοχείς της νικοτίνης στον εγκέφαλο, µε αποτέλεσµα να ενεργοποιείται ξανά ο µηχανισµός του εθισµού. Θα έχετε όλοι ακούσει για ανθρώπους που είχαν κόψει το κάπνισµα για πολλά χρόνια κι άρχισαν πάλι κα καπνίζουν, µετά από ένα τσιγάρο στην παρέα.

Διάβασε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας