ΑρχικήΔιαδίκτυο7 καλύτερες πλατφόρμες blogging: Σύγκριση

7 καλύτερες πλατφόρμες blogging: Σύγκριση

Η επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας θα σας δώσει τα απαιτούμενα εφόδια προκειμένου να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο ιστολόγιο, είτε πρόκειται για επαγγελματική χρήση, είτε για να κάνετε το χόμπι σας. Μην ξεχνάτε πως η σωστή πλατφόρμα blogging που θα καλύπτει τις ανάγκες σας, θα έχει ως θετικό αποτέλεσμα να διευκολύνει το έργο σας για να επικεντρωθείτε σε άλλα πιο κρίσιμα στοιχεία, όπως στη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου, και όχι με προβλήματα τεχνικής φύσεως που ενδεχομένως να μην μπορείτε να λύσετε.

Ορισμένες πλατφόρμες blogging σας παρέχουν τα εχέγγυα να δημιουργήσετε ένα ισχυρό ιστολόγιο με μοναδικό σχεδιασμό που θα ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα στο διαδίκτυο. Εν τω μεταξύ, ορισμένες πλατφόρμες εστιάζουν κυρίως στην χρηστικότητα και την απλότητα λειτουργίας τους, ώστε ο εκάστοτε blogger να μην χρειάζεται να ασχολείται διαρκώς με άσχετα και δευτερεύοντα πράγματα.

Για να περιορίσουμε τις επιλογές, έχουμε φτιάξει μια λίστα με τις επτά καλύτερες πλατφόρμες blogging. Θα καλύψουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, καθώς και για ποιον τύπο blogger που ενδείκνυνται.

Μόλις μάθετε για τις διάφορες μεταξύ των πλατφορμών, θα μοιραστούμε τα κυριότερα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αναζήτηση της καταλληλότερης πλατφόρμας. Τέλος, θα απαριθμήσουμε τα οφέλη από τη χρήση ενός blog.

Πίνακας περιεχομένων

WordPress

Το WordPress είναι ένα «Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου» (CMS), ανοιχτού κώδικα (που τροφοδοτεί πάνω από το 40% των ιστότοπων που βρίσκονται στο διαδίκτυο. Είναι επίσης η δεύτερη πιο δημοφιλής πλατφόρμα blogging, με πάνω από 77,8 εκατομμύρια blogs.

Η δημοτικότητα του WordPress προέρχεται από την ευρεία επιλογή θεμάτων (themes) και των πρόσθετων (plugins) που βοηθούν στη δημιουργία οποιουδήποτε τύπου ιστολογίου. Τα πρόσθετα WordPress δίνουν επίσης στους χρήστες πλήρη έλεγχο της προσαρμογής και της δημιουργίας περιεχομένου τους.

Επιπλέον, οι χρήστες του WordPress έχουν στην διάθεση τους πάρα πολλές δυνατότητες ώστε να κλιμακώσουν το ιστολόγιο τους, όπως να το μετατρέψουν σε ηλεκτρονικό κατάστημα ή σε επιχειρηματικό ιστότοπο, με την προοπτική ότι θα έχει αποκτήσει εκ των προτέρων αρκετούς πιστούς επισκέπτες που θα το επισκέπτονται σε καθημερινή βάση.

Για να δημιουργήσετε έναν blog χρησιμοποιώντας την αυτο-φιλοξενούμενη έκδοση που παρέχεται από το WordPress.org, θα πρέπει πρώτα να κάνετε λήψη αυτού του λογισμικό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βρείτε ένα όνομα τομέα (domain name) και ένα διακομιστή για να φιλοξενήσετε τη διαδικτυακή τοποθεσία σας . Μία από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες φιλοξενίας ιστολογίου είναι το GoDaddy. Μόλις τα έχετε όλα έτοιμα, επιλέξτε ένα κάποιο WordPress Theme ιστολογίου της αρεσκείας σας.

Μετά την εγκατάσταση του θέματος , εξατομικεύστε το ιστολόγιο σας προσαρμόζοντας τη διάταξή του.

Οφείλετε να ξέρετε πως οι αναρτήσεις του WordPress εμφανίζονται απευθείας στην αρχική σελίδα του ιστολογίου σας από προεπιλογή. Ωστόσο, είναι δυνατό να δημιουργήσετε μία διαφορετική ενότητα ώστε οι δημοσιεύσεις σας να εμφανίζονται σε άλλη περιοχή, όπως για παράδειγμα στο www.domain.gr/blog, και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

 1. Δημοσιεύστε μια νέα κενή Σελίδα με τίτλο Blog.
 2. Έπειτα Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις -> Ανάγνωση και επιλέξτε Αρχική σελίδα.
 3. Μετά επιλέξτε τη Σελίδα άρθρων π.χ. Blog ώστε να εμφανίζονται στο www.domain.gr/blog οι αναρτήσεις του ιστολογίου σας, και όχι στην αρχική σελίδα, και τέλος κάντε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση για να αποθηκευτούν οι αλλαγές.

Αφού διαμορφώσετε τη σελίδα του ιστολογίου, ξεκινήστε να δημιουργείτε περιεχόμενο προσθέτοντας νέες αναρτήσεις. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των αναρτήσεων που μπορείτε να δημοσιεύσετε στο blog σας, εφόσον φυσικά οι πόροι του πακέτου web hosting που έχετε μισθώσει είναι αρκετοί.

Ένα δημοφιλές ιστολόγιο που τρέχει στο WordPress CMS και αποτελεί παράδειγμα ως έμπνευση είναι το Poor Traveler, το οποίο ξεκίνησε ως ένα απλό ιστολόγιο και εξελίχθηκε σε έναν διαδραστικό ιστότοπο γεμάτο με ταξιδιωτικές συμβουλές, το οποίο μάλιστα συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα.

Βασικά χαρακτηριστικά του WordPress

Το WordPress είναι η καλύτερη πλατφόρμα blogging όσον αφορά τις πρόσθετες δυνατότητες και μάλιστα έχει ένα εκτεταμένο κατάλογο με περισσότερα από 58.000 πρόσθετα που βοηθά στη βελτίωση των ιστολογίων παρέχοντας επιπλέον εργαλεία και λειτουργίες. Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα plugins για εγκατάσταση, όπως προτείνονται από τους ειδικούς μας:

 • Yoast SEO. Αυτό το εργαλείο επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στο SEO και σας συμβουλεύει πως να βελτιώσετε ορισμένα στοιχεία, όπως τίτλους ή μετα-περιγραφές, για να λάβετε υψηλότερες κατατάξεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
 • WordFence Security. Αυτή η ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας του WordPress διατηρεί τα ιστολόγια ασφαλή προστατεύοντάς τα από κακόβουλες διευθύνσεις IP και άλλες απειλές ασφαλείας.
 • Site Kit by Google. Παρακολουθήστε τα αναλυτικά στοιχεία του ιστότοπου σας, όπως από που προέρχεται η επισκεψιμότητα, η αφοσίωση των χρηστών και πόσα κλικ λαμβάνει ένα ιστολόγιο. Επιπλέον, μπορείτε να βλέπετε τα δημογραφικά στοιχεία των αναγνωστών σας, ώστε να γράφετε περιεχόμενο που θα ενδείκνυται για αυτό το κοινό.
 • Beaver Builder. Προσαρμόστε τη διάταξη του blog χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο δημιουργίας με μεταφορά και απόθεση των διαθέσιμων στοιχείων, χωρίς να χρειαστεί να γράψετε κώδικα. Αυτό το πρόσθετο δίνει περισσότερο έλεγχο στη σχεδίαση ενός ιστολογίου.
 • Το WordPress διαθέτει επίσης και άλλες ενσωματωμένες λειτουργίες, όπως η ενότητα σχολίων, ώστε να σχολιάζουν οι αναγνώστες σας.

Μειονεκτήματα

Η εύρεση ενός κατάλληλου θέματος, προσθηκών και εργαλείων μπορεί να είναι περίπλοκη έως πάρα πολύ δύσκολη, καθώς υπάρχουν άπειρες επιλογές. Επιπλέον, επειδή το WordPress είναι ανοιχτού κώδικα, ορισμένα plugins και τα themes δεν είναι υψηλής ποιότητας, ενώ ορισμένα εξ αυτών παρουσιάζουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και περιέχουν τρωτά σημεία που μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι κυβερνοεγκληματίες με αρνητικό πρόσημο να σας χακάρουν.

Τιμολόγηση

Για να χρησιμοποιήσετε την αυτο-φιλοξενούμενη έκδοση του WordPress.org, θα χρειαστεί να αποκτήσετε το δικό σας domain name και να βρείτε το ιδανικό πρόγραμμα web hosting που θα καλύπτει τις ανάγκες σας.

Για ποιον ενδείκνυται το WordPress

Το wordpress είναι κατάλληλο για κάθε τύπο blog, από προσωπικά έως επαγγελματικά site, αρκεί βέβαια να γίνουν οι κατάλληλες απαραίτητες προσαρμογές.

Blogger.com

Το Blogger θεωρείται μια από τις δημοφιλείς δωρεάν πλατφόρμες για να έχει κάποιος το δικό του blog, και σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία εικάζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 617.000 ιστολόγια με custom domain name, χωρίς να συνυπολογίζονται εκείνα που χρησιμοποιούν την κατάληξη blogspot.com.

Καθώς αυτή η πλατφόρμα blogging ανήκει στην Google, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια διεύθυνση email για να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό, ώστε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το δικό σας blog.

Είναι δυνατό να δημιουργήσετε έως και 100 δωρεάν ιστολόγια και επιτρέπεται να έχετε συνάμα έως 100 συντάκτες. Παρόλο που δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των δημοσιευμένων αναρτήσεων, εντούτοις υφίσταται περιορισμός στις σελίδες, όπου μπορείτε να δημοσιεύσετε μέχρι 20 στατικές σελίδες.

Σε σύγκριση με το WordPress, το Blogger είναι πιο φιλικό για αρχάριους, όσον αφορά τις ρυθμίσεις. Αυτή η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί ειδικά για bloggers, επομένως περιλαμβάνει τα κατάλληλα widget και λειτουργίες από προεπιλογή.

Ακολουθούν τα βήματα για να δημιουργήσετε το δικό σας ιστολόγιο σε αυτήν τη δωρεάν πλατφόρμα blogging:

 1. Επιλέξτε τίτλο ιστολογίου και εμφανιζόμενο όνομα συγγραφέα.
 2. Επιλέξτε ένα όνομα τομέα για το ιστολόγιό σας. Το Blogger παρέχει έναν δωρεάν υποτομέα χρησιμοποιώντας το blogspot.com.
 3. Μεταβείτε στον Πίνακα ελέγχου -> Νέα ανάρτηση για να δημιουργήσετε περιεχόμενο.

Μόλις αποκτήσετε το ιστολόγιο σας, προσαρμόστε το Θέμα και τη Διάταξη για να καταστήσετε το blog σας μοναδικό και εμφανίσιμο. Το Blogger προσφέρει 12 προσαρμοσμένα θέματα με προσαρμόσιμες με διάφορες απλές διατάξεις στο σχεδιασμό τους. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε HTML και CSS για να κάνετε σύνθετες αλλαγές.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένου ιστότοπου Blogger είναι το ιστολόγιο της Ann Althouse. Μοιράζεται συνεχώς σύντομο περιεχόμενο, καθιστώντας το ιστολόγιό της έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους σε τούτη την πλατφόρμα.

Βασικά χαρακτηριστικά του blogger.com

Αυτή η δωρεάν πλατφόρμα έχει ενσωματωμένες πολλές υπηρεσίες της Google, όπως το Google Domains , το Google Photos και το Google Analytics . Κάθε υπηρεσία προσφέρει πρόσθετα εργαλεία και λειτουργίες για τη βελτιστοποίηση toy ιστολογίου.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι το Google AdSense που βοηθά στη δημιουργία εσόδων από την προβολή διαφημίσεων στη διαδικτυακή τοποθεσία σας. Η Google παρέχει επίσης λειτουργίες ασφαλείας για όλους τους ιστότοπους του Blogger, όπως η παροχή δωρεάν πιστοποιητικού SSL.

Επιπλέον, ορισμένα widget που βοηθούν στην περαιτέρω χρηστικότητα του blog σας, όπως:

 • Αναζήτηση ιστολογίου. Βοηθήστε τους επισκέπτες να βρουν ένα συγκεκριμένο άρθρο εύκολα χωρίς να χρειάζεται να ψάξουν όλες τις αναρτήσεις σας.
 • Φόρμα Επικοινωνίας. Αυξήστε την αφοσίωση των επισκεπτών διευκολύνοντάς τους να επικοινωνήσουν μαζί σας.
 • Μετάφραση. Οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν το ιστολόγιο σας στη μητρική σας γλώσσα, εν τούτοις εάν προσθέσετε το widget «translate» τότε το περιεχόμενο σας θα μπορεί να μεταφραστεί σε οποιαδήποτε διαθέσιμη γλώσσα επιλέξει ο αναγνώστης σας.

Μειονεκτήματα

Το Blogger δεν είναι η καλύτερη πλατφόρμα ιστολογίου, όσον αφορά τις δυνατότητες και τις επιλογές περαιτέρω ανάπτυξης του. Η περιορισμένη επεκτασιμότητα και η προσαρμογή του, καθιστούν δύσκολη την ανάπτυξη ενός ιστολογίου σε ηλεκτρονικό κατάστημα ή οποιουδήποτε άλλου είδους ιστότοπου. Επιπλέον, οι χρήστες έχουν ελάχιστο έλεγχο στην ταχύτητα και την ασφάλεια του ιστολογίου, καθώς η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τους διακομιστές της Google, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επέμβετε στις τεχνικές ρυθμίσεις του server.

Τιμολόγηση

Με το Blogger, οι χρήστες μπορούν να φτιάξουν το δικό τους blog, χωρίς να ξοδέψουν χρήματα. Ωστόσο, υπάρχει ένα επιπλέον κόστος εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα προσαρμοσμένο domain name. Ωστό το Blogger προσφέρει δωρεάν υποτομείς (subdomain), αλλά δεν τον συνιστούμε γιατί η δουλειά σας θα υποβαθμιστεί στο έπακρο.

Για ποιον ενδείκνυται Blogger.com

Το Blogger.com είναι μια από τις καλύτερες δωρεάν πλατφόρμες για νέους μπλόγκερ που ενδιαφέρονται απλά να δημοσιεύουν το περιεχόμενο τους, χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθούν με περίπλοκες διαδικασίες, όπως στα υπόλοιπα «συστήματα διαχείρισης περιεχομένου». Επιπλέον, η μινιμαλιστική διεπαφή του, επιτρέπει ακόμη και στους τεχνολογικά αναλφάβητους να χειριστούν το blog τους, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις.

Joomla

Το Joomla είναι ένα άλλο CMS ανοιχτού κώδικα και θεωρείται αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή δωρεάν λογισμικά για τη δημιουργία ιστολογίων. Όπως και το WordPress, το Joomla είναι επίσης γνωστό για την ευελιξία του. Αν και δεν προορίζεται μόνο για ιστολόγια, η προηγμένη διαχείριση του και η πολύγλωσση υποστήριξη του Joomla βοηθούν στη βελτιστοποίηση κάθε τύπου blog.

Το Joomla χρησιμοποιεί ένα ισχυρό πλαίσιο δημιουργίας εφαρμογών πάνω στη γλώσσα προγραμματισμού PHP που παρέχει μια εξαιρετική βάση για την κλιμάκωση ενός ιστολογίου ή για οποιαδήποτε διαδικτυακή εφαρμογή. Επιπλέον, η ενσωματωμένη λειτουργία διαχείρισης κρυφής μνήμης (built-in cache) μπορεί να ενισχύσει την ταχύτητα και την απόδοση του blog στο έπακρο

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να δημιουργήσετε το δικό σας blog με το Joomla:

 1. Αποκτήστε ένα domain name και φιλοξενία για το blog από τον πάροχο web hosting της αρεσκείας σας, και έπειτα εγκαταστήστε το Joomla.
 2. Δημιουργήστε μια νέα κατηγορία για το blog σας μεταβαίνοντας στο Περιεχόμενο -> Κατηγορίες ώστε να οργανώσετε καλύτερα το περιεχόμενο σας.
 3. Μόλις δημιουργήσετε μια νέα κατηγορία όπου που θα εμφανίζεται το ιστολόγιο σας, τότε είστε έτοιμοι και ξεκινήστε την διαμόρφωση του.

Μόλις ολοκληρώσετε τη ρύθμιση του ιστολογίου, επιλέξτε ένα θέμα και προσαρμόστε το σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις. Ένα παράδειγμα αξιόλογοu blog θεωρείται που τρέχει σε Joomla, είναι το ιστολόγιο του Jason Scott Montoya που λειτουργεί επίσης και ως portfolio στην αρχική σελίδα.

Βασικά χαρακτηριστικά του Joomla

Το Joomla διαθέτει ισχυρά ενσωματωμένα χαρακτηριστικά, όπως την ενσωματωμένη πολύγλωσση υποστήριξη για μετάφραση περιεχομένου σε περισσότερες από 75 γλώσσες και ένα εργαλείο διαχείρισης banner για την προσθήκη διαφημίσεων και τη δημιουργία εσόδων.

Επιπλέον, το Joomla διαθέτει πάνω από 8.000 επεκτάσεις, εργαλεία και λειτουργίες. Μερικές επεκτάσεις που αξίζει να ελέγξετε είναι:

 • EasyBlog. Μοιραστείτε αυτόματα τις αναρτήσεις του ιστολογίου σας σε οποιαδήποτε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
 • CComment Core. Διευκολύνετε τους επισκέπτες να αφήνουν σχόλια στις αναρτήσεις του ιστολογίου σας χωρίς να φορτώνουν ξανά την ιστοσελίδα. Αυτό εξοικονομεί εύρος ζώνης (bandwidth) στο διακομιστή σας και παρέχει προστασία από ανεπιθύμητα μηνύματα.
 • Shack Editorial Calendar. Για τους κατόχους πολυάσχολων τοποθεσιών Joomla, αυτή η επέκταση βοηθά στη διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων άρθρων, όπως και τον προγραμματισμό περιεχομένου.

Μειονεκτήματα

Το Joomla χρησιμοποιεί πολλές άγνωστες ορολογίες στον πίνακα ελέγχου, επομένως έχει μια πιο δυσκολή καμπύλη εκμάθησης. Επιπλέον, παρόλο που αυτή η πλατφόρμα προσφέρει πολλές δυνατότητες, ορισμένες από τις διαφορετικές λειτουργικές μονάδες, επεκτάσεις και προσθήκες δεν είναι σύμβατες μεταξύ τους και μπορούν να προκαλέσουν κρασάρισμα.

Τιμολόγηση

Το Joomla είναι ένα δωρεάν λογισμικό προς χρήση. Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει να αποκτήσουν το δικό τους domain name και φιλοξενία, που σημαίνει ότι το κόστος εξαρτάται από τον τύπο του blog που θα δημιουργήσετε.

Για ποιον ενδείκνυται το Joomla;

Παρόλο που το Joomla θεωρείται ως ένα ευέλικτο λογισμικό, εν τούτοις συνιστούμε αυτήν την πλατφόρμα blogging κυρίως για επαγγελματικά ιστολόγια, ειδικά εκείνα με πολλούς συγγραφείς, καθώς θα μπορούν να επωφεληθούν από το εργαλείο διαχείρισης χρηστών του Joomla.

Medium

Το Medium είναι μια άλλη δημοφιλής πλατφόρμα blogging που παρέχει το χώρο στους bloggers να δικτυωθούν με άλλους ομοϊδεάτες. Διαθέτει ένα τεράστιο κοινό που εκ των πραγμάτων θα σας βοηθήσει να κάνετε αισθητή την διαδικτυακή παρουσία σας στο ευρύ κοινό σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η πλατφόρμα προσελκύει 170 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες το μήνα και έχει περίπου 725 χιλιάδες συνδρομητές που πληρώνουν κάποιο συνδρομητικό πακέτο σε τούτη την πλατφόρμα.

Σε σύγκριση με άλλες δωρεάν πλατφόρμες blogging, το Medium χρησιμοποιεί το ίδιο πρότυπο για όλα τα προφίλ. Ο απλοϊκός σχεδιασμός του διευκολύνει τους αναγνώστες να εστιάσουν στο περιεχόμενο. Επιπλέον, το Medium παρέχει επίσης σε όλους τους χρήστες έναν δωρεάν υποτομέα (subdomain) κάτω από το medium.com.

Για να δημιουργήσετε ένα ιστολόγιο χρησιμοποιώντας το Medium, οι χρήστες χρειάζεται να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό με μια διεύθυνση email. Παρόλο που δεν υπάρχουν θέματα ή διατάξεις, ώστε να διαμορφωθεί περαιτέρω το blog, οι χρήστες μπορούν να συμπεριλάβουν μια εικόνα προφίλ για να διαφέρoyn από τους υπόλοιπους. Μόλις ρυθμιστεί το προφίλ, οι bloggers μπορούν να αρχίσουν να δημοσιεύουν αναρτήσεις κατευθείαν.

Ο επεξεργαστής αναρτήσεων επικεντρώνεται στη συγγραφή περιεχομένου, άλλωστε αυτό μετράει πάνω από όλα (content is the king). Ένα παράδειγμα επιτυχημένου blog στο medium είναι του Cory Doctorow με περισσότερους από 51.000 ακόλουθους.

Βασικά χαρακτηριστικά του Medium

Παρόλο που η πλατφόρμα Medium έχει περιορισμένη προσαρμογή, προσφέρει μοναδικές δυνατότητες. Ένα από αυτά είναι το Πρόγραμμα Συνεργατών του, το οποίο βοηθά τους Medium bloggers να κερδίζουν χρήματα ανάλογα με το χρόνο ανάγνωσης των επισκεπτών και τους ακόλουθους που πληρώνουν κάποια συνδρομή μέσω της παραπομπής σας κ.λπ.

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν τα μέλη του Medium διαβάζοντας το περιεχόμενο του ιστολογίου σας, τόσο περισσότερα χρήματα θα κερδίζετε. Ένας άλλος τρόπος για να δημιουργήσετε έσοδα από το ιστολόγιό σας είναι να παραπέμψετε τους αναγνώστες σας να γίνουν μέλη του Medium – η πλατφόρμα θα σας πληρώσει το ήμισυ της συνδρομής για όσο διάστημα παραμένουν μέλη.

Για να πληροίτε τα κριτήρια για το Πρόγραμμα Συνεργατών, πρέπει να δημοσιεύετε τουλάχιστον μία ιστορία ανά έξι μήνες και να έχετε περισσότερους από 100 ακόλουθους.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Medium είναι το ενσωματωμένο εργαλείο για στατιστικά στοιχεία στο blog τους. Χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα Στατιστικά, οι χρήστες μπορούν να αναλύσουν την αφοσίωση των αναγνωστών, δηλαδή ποια άρθρα τους έχουν την μεγαλύτερη απήχηση.

Επιπλέον, το σύστημα προτάσεων (recommended system) διευκολύνει τους νέους bloggers να δημιουργήσουν γρήγορα κοινό. Είναι ένα σύστημα φιλτραρίσματος που βασίζεται σε περιεχόμενο που βοηθά τους αναγνώστες να βρουν σχετικό περιεχόμενο. Το Medium προσφέρει επίσης ένα σύστημα αξιολόγησης για τη μέτρηση της αφοσίωσης των αναγνωστών, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Clap.

Μειονεκτήματα του Medium

Παρόλο που το Medium έχει ένα μεγάλο κοινό, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους bloggers, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει σε αυτή την πλατφόρμα, και αν ξεκινάτε τώρα θα πρέπει να καταβάλετε πολλαπλή προσπάθεια ώστε να φτάσετε τους πρωτοπόρους.Επιπλέον, η πλατφόρμα διαθέτει ελάχιστους τύπους δημιουργίας περιεχομένου, που εστιάζουν κυρίως στη γραφή, τις εικόνες και τα βίντεο.

Ένα άλλο μειονέκτημα της χρήσης του Medium είναι ότι το περιεχόμενό σας μπορεί να αφαιρεθεί εάν συμπεριλάβετε διαφημίσεις τρίτων ή περιεχόμενο με χορηγία.

Τιμολόγηση

Είναι δυνατή η δημιουργία ενός δωρεάν ιστολογίου στο Medium. Ωστόσο, ο δωρεάν λογαριασμός μπορεί να φιλοξενήσει μόνο έως τρία άρθρα το μήνα. Η τιμή συνδρομής είναι 5 δολάρια ανά μήνα ή 50 δολάρια ανά έτος για να έχετε απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες στο Medium.

Ως μέλος, θα μπορείτε επίσης να δείτε μερικές ιστορίες άλλων bloggers που χρησιμοποιούν paywall στα άρθρα τους. Επιπλέον, θα μπορείτε να υποστηρίζετε άλλους συγγραφείς μέσω του Προγράμματος Συνεργατών.

Για ποιον ενδείκνυται το Medium;

Αυτή η πλατφόρμα blogging είναι ιδανική για άτομα που θέλουν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στο περιεχόμενο. Επιπλέον, δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις, επομένως είναι κατάλληλο για αρχάριους.

Drupal

Το Drupal ανήκει και αυτό στην κατηγορία των CMS και προσφέρει εξαιρετικά εργαλεία και απίστευτες δυνατότητες, καθιστώντας το μια από τις ιδανικότερες πλατφόρμες για να ξεκινήσετε το blog σας. Εκείνο το στοιχείο που καθιστά αυτή την πλατφόρμα μοναδική είναι η ευέλικτη αρχιτεκτονική API σε περίπτωση που θέλετε δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό ιστολόγιο. Επιπλέον, οι ενσωματωμένες λειτουργίες που εστιάζουν στην απόδοση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων και των αναρτήσεων όπως και την ασφάλεια ολόκληρου blog σας.

Σε σύγκριση με τα άλλα CMS ή τις δωρεάν πλατφόρμες blogging, οι ιστότοποι του Drupal ενδείκνυται κυρίως για διαδικτυακές τοποθεσίες που συγκεντρώνουν τεράστια επισκεψιμότητα. Επιπλέον έχει την ικανότητα να υποστηρίζει πολύπλοκα ιστολόγια με διάφορες προσαρμοσμένες εφαρμογές και λειτουργίες.

Ακολουθούν τα βήματα για να δημιουργήσετε ένα αυτο-φιλοξενούμενο ιστολόγιο χρησιμοποιώντας το Drupal:

 • Αποκτήστε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας ιστοσελίδων και ένα προσαρμοσμένο όνομα τομέα και εγκαταστήστε το λογισμικό.
 • Έπειτα ξεκινήστε την διαμόρφωση και την προσαρμογή της τοποθεσίας σας
 • Και φυσικά μην παραλείψετε να ενεργοποιήσετε την ενότητα σχολίων, ώστε όλος ο κόσμος να σχολιάζει τα άρθρα σας, και παράλληλα να αλληλεπιδράτε μαζί τους.

Από προεπιλογή, οι επισκέπτες δεν μπορούν να σχολιάσουν χωρίς να εγγραφούν ή να έχουν λογαριασμό στο Drupal. Για να το αλλάξετε αυτό, μεταβείτε στην επιλογή Άτομα -> Δικαιώματα και επιλέξτε Δημοσίευση σχολίων στην περιοχή Ανώνυμος χρήστης.

Λόγω της περίπλοκης εγκατάστασης του, το Drupal μπορεί να είναι μια καλή πλατφόρμα για μεγάλους ιστότοπους που επιθυμούν να έχουν μία ενότητα με blog. Για παράδειγμα, η ενότητα blog του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχει μια απλή διάταξη που προσκαλεί τους επισκέπτες να διαβάσουν τις αναρτήσεις που σχετίζονται με τα δρώμενα του.

Βασικά χαρακτηριστικά του Drupal

Οι ενσωματωμένες δυνατότητες του Drupal περιλαμβάνουν αυτοματοποιημένη μετάφραση που υποστηρίζει περισσότερες από 100 γλώσσες. Επιπλέον, οι bloggers μπορούν να δημιουργήσουν εξατομικευμένες εμπειρίες πελατών χρησιμοποιώντας την γεωγραφική τοποθεσία τους, το ιστορικό περιήγησης τους και τις ταξινομήσεις συμπεριφοράς τους.

Τα ισχυρά πρότυπα κωδικοποίησης που έχει θεσπίσει το Drupal και η αυστηρή διαδικασία αναθεώρησης σε όσους προγραμματιστές συμβάλλουν στην ανάπτυξη του λογισμικού, βοηθούν στην αποφυγή προβλημάτων ασφαλείας, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο να βρεθούν ευπάθειες που ενδεχομένως να τα εκμεταλλευτούν οι χάκερς.

Το Drupal προσφέρει επίσης επεκτάσεις σε περίπτωση που οι ενσωματωμένες δυνατότητες δεν είναι αρκετές για διάφορες προσαρμοσμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, η ενσωμάτωση κουμπιών για κοινοποίηση των άρθρων στα social media βοηθά να γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο σας στο facebook και το Twitter. Επίσης μπορείτε να βάλετε μία φόρμα ώστε να εγγράφονται οι αναγνώστες στο ενημερωτικό σας δελτίο, στέλνοντας τους newsletter και άλλα πολλά.

Μειονεκτήματα του Drupal

Αν και το Drupal είναι εξαιρετικό για ιστολόγια με μεγάλο όγκο επισκεψιμότητας, έχει μια εξαιρετικά δύσκολη καμπύλη εκμάθησης. Δεν θεωρείται η καλύτερη λύση για απλά προσωπικά ιστολόγια, καθώς η ρύθμιση τους απαιτεί δεξιότητες και εμπειρία ανάπτυξης εφαρμογών.

Τιμολόγηση

Ως αυτο-φιλοξενούμενο λογισμικό, η τιμολόγηση για το Drupal εξαρτάται από την επιλεγμένη φιλοξενία web hosting και το προσαρμοσμένο domain name που θα επιλέξετε. Ωστόσο μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα μικρό κόστος και όσο μεγεθύνετε το ιστολόγιο σας, τότε μπορείτε να αναβαθμίσετε το πρόγραμμα φιλοξενίας σας σε ένα μεγαλύτερο πακέτο.

Για ποιον ενδείκνυται το Drupal;

Το Drupal είναι η καλύτερη πλατφόρμα blogging για προχωρημένους χρήστες που επιθυμούν να δημιουργήσουν μεγάλης κλίμακας και πολύπλοκους ιστότοπους, και φυσικά έχουν τα χρήματα να προσλάβουν κάποιο προγραμματιστή για να προβαίνει σε διάφορες αλλαγές, αν δεν γνωρίζετε πως να τις κάνετε εσείς.

Zyro

Το Zyro είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων φιλικό προς αρχάριους που προσφέρει πολλά μοναδικά εργαλεία για τη βελτιστοποίηση και το σχεδιασμό ενός blog .
Μπορείτε να σχεδιάσετε τον blog σας χωρίς να χρειαστεί να γράψετε ούτε μία γραμμή κώδικα, αφού υπάρχουν ειδικά εργαλεία μεταφοράς και απόθεσης των γραφικών στοιχείων προκειμένου να διαμορφώσετε το ιστολόγιο σας μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Λόγω της διεπαφής What You See Is What You Get (WYSIWYG) του Zyro, μπορείτε να δείτε τις αλλαγές που έγιναν στον blog αμέσως. Επιπλέον, τα θέματα που είναι υψηλής αισθητικής και ποιότητας είναι κατάλληλα για διαφορετικούς τύπους ιστολογίων. Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το Zyro λόγω της εξαιρετικής υποστήριξης πελατών του.

Δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προσωπικό ιστολόγιο με το Zyro:

 • Δημιουργήστε έναν λογαριασμό Zyro και επιλέξτε ένα πρότυπο για το ιστολόγιo σας.
 • Ξεκινήστε να προσαρμόζετε το θέμα σας.
 • Για να προσθέσετε περιεχόμενο, κατευθυνθείτε στον Πίνακα ελέγχου -> Ιστολόγιο -> Προσθήκη νέας ανάρτησης.

Το Zyro προσφέρει έναν δωρεάν υποτομέα χρησιμοποιώντας το zyrosite.com. Εναλλακτικά, αποκτήστε έναν προσαρμοσμένο τομέα εάν θέλετε να κάνετε σοβαρή δουλειά στο blog σας.

Ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Zyro μπορεί να φιλοξενήσει έναν υπέροχο σχεδιασμό με μια απλή διεπαφή είναι ο ιστότοπος με την επωνυμία Lovemeloveyou. Αυτός ο ιστότοπος δημοσιεύει τακτικά podcast ως μέρος του ιστολογίου του, αποδεικνύοντας ότι το Zyro μπορεί επίσης να λειτουργεί κάλλιστα με διαφορετικούς τύπους περιεχομένου.

Βασικά χαρακτηριστικά του Zyro

Το καλύτερο χαρακτηριστικό του Zyro είναι οι ενσωματώσεις εφαρμογών και πρόσθετων τρίτου μέρους, από το Google Analytics έως πολύπλοκα widget που φτιάχνονται από διάφορους προγραμματιστές. Επιπλέον, όλοι οι ιστότοποι που έχουν δημιουργηθεί με το Zyro διαθέτουν ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου (CDN) που είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή για την αύξηση της ταχύτητας του ιστότοπου

Όσον αφορά την ασφάλεια, το Zyro διαθέτει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας από επιθέσεις DDoS. Επιπρόσθετα, το Zyro ενσωματώνει αυτόματα πιστοποιητικά SSL στα websites και blogs για την ασφάλεια των επισκεπτών σας μέσω κρυπτογράφησης.

Επιπλέον, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης του Zyro το κάνουν να ξεχωρίζει από άλλους κατασκευαστές ιστότοπων, για παράδειγμα:

 • AI Website Heatmap: Επισημαίνει περιοχές σελίδων που είναι πιο πιθανό να τραβήξουν την προσοχή των αναγνωστών και να κάνουν κλικ σε ένα άρθρο ή σε μία διαφήμιση.
 • AI Content Generator: Δεν είναι σπουδαίος συγγραφέας ή δεν βρίσκετε χρόνο για να γράψετε; Τότε αφήστε το AI Writer να δημιουργήσει κείμενο για τον ιστότοπο σας – είναι γρήγορο και εύκολο.

Η διεπαφή παρέχει επίσης δυνατότητα ζωντανής προεπισκόπησης των αναρτήσεων σας, κάτι που είναι χρήσιμο όταν τις επεξεργάζεται, και εργαλεία SEO που βοηθούν το υλικό σας να είναι βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης.

Μειονεκτήματα του Zyro

Παρόλο που το Zyro είναι εύκολο στη χρήση και ευέλικτο, οι χρήστες δεν μπορούν να αλλάξουν τα πρότυπα τους, χωρίς να μετακινήσουν περιεχόμενο (κάτι που θεωρείται παράλογο). Κατά συνέπεια, η πραγματοποίηση αλλαγών σχεδιασμού θα πάρει περισσότερο χρόνο. Επιπλέον, το Zyro έχει επίσης περιορισμένη επεκτασιμότητα, καθώς οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στο backend των τοποθεσιών τους.

Τιμολόγηση του Zyro

Όλα τα προγράμματα τιμολόγησης του Zyro συνοδεύονται από δωρεάν πιστοποιητικό SSL, διαχειριζόμενη φιλοξενία cloud, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και εργαλεία SEO. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα συνδρομητικά πακέτα που είναι πιο κατάλληλα για ιστολόγια:

 • Το βασικό συνδρομητικό πακέτο ξεκινάει από τα 2,90 δολάρια ανά μήνα – για εύρος ζώνης έως 3 GB και αποθηκευτικό χώρο 1 GB.
 • Το συνδρομητικό πακέτο με την ονομασία Unleashed κοστίζει 3,90 δολάρια ανά μήνα – και σας παρέχει απεριόριστο εύρος ζώνης και αποθήκευση.

Για ποιον ενδείκνυται το Zyro;

Συνολικά, το Zyro μπορεί να είναι η ιδανική πλατφόρμα blogging για αρχάριους που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα ένα blog υψηλής αισθητικής, αλλά δεν διαθέτουν τις τεχνικές γνώσεις για να το κάνουν σε άλλα CMS.

Ghost

Το Ghost είναι μια δωρεάν πλατφόρμα προς χρήση, ανοιχτού κώδικα που επικεντρώνεται κυρίως στη δημιουργία ιστότοπων. Είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου τύπου headless node.js που σημαίνει ότι έχει ταχύτερους χρόνους φόρτωσης. Επιπλέον, τα ιστολόγια που τρέχουν στο Ghost είναι πιο ελαφριά, ενώ τα άρθρα και οι σελίδες φορτώνουν πολύ γρήγορα, εκτός και αν ο εκάστοτε blogger τα φορτώσει με αχρείαστα στοιχεία και επιβραδύνει την ταχύτητα τους.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της χρήσης του Ghost είναι ότι παρέχει ένα αυτόματο σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας περιεχομένου (backup). Επιπλέον, υπάρχει μια ζωντανή προεπισκόπηση του ιστότοπού σας όταν κάνετε αλλαγές.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι εγκατάστασης του Ghost. Η απλή διαδικασία περιλαμβάνει την τοπική εγκατάσταση του λογισμικού στο διακομιστή σας Για να το πράξετε αυτό, θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή με macOS , Windows ή Linux , μια υποστηριζόμενη έκδοση του Node.js, yarn ή npm για τη διαχείριση πακέτων και έναν κενό κατάλογο.

Αφού εγκαταστήσετε το λογισμικό, απλώς προσθέστε μια νέα ανάρτηση για να δημιουργήσετε περιεχόμενο. Είναι μια μινιμαλιστική πλατφόρμα blogging που σας επιτρέπει να εστιάσετε μόνο στη σύνταξη αναρτήσεων, κάτι που φυσικά έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.

Ένα παράδειγμα ιστολογίου που χρησιμοποιεί αυτήν την πλατφόρμα είναι το blog της Jessica Deen που μοιράζεται τακτικά συμβουλές για το web development. Αυτό το ιστολόγιο έχει βαθμολογηθεί με 97% στον μετρητή ταχύτητας του PageSpeed Insights, αποδεικνύοντας τον γρήγορο χρόνο φόρτωσης του.

Βασικά χαρακτηριστικά του Ghost

Οι περισσότερες από τις ενσωματωμένες δυνατότητες του Ghost επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση ιστότοπων. Για παράδειγμα, τα απλά εργαλεία διαχείρισης χρηστών βοηθούν στην εκχώρηση ρόλων και δικαιωμάτων. Το ταμπλό είναι επίσης εύκολο στη χρήση και τη διαχείριση, ενώ διαθέτει και νυχτερινή λειτουργία, ώστε τα χρώματα να είναι πιο σκοτεινά όταν δουλεύετε κατά τις νυχτερινές ώρες για να μην κουράζονται τα μάτια σας.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Ghost είναι οι φόρμες εγγραφής , οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό ιστολόγιο σε πλατφόρμα δημοσίευσης μέσω συνδρομών, όπου το δημοσιευμένο περιεχόμενο μπορούν να το βλέπουν μόνο οι συνδρομητές.

Το Ghost παρέχει ένα κατάλογο με διάφορα θέματα, τα οποία διατίθενται είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή, όπως και εφαρμογές τρίτου μέρους που τις κατασκευάζουν διάφοροι προγραμματιστές, ενώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι σας δίνεται η δυνατότητα να προσλάβετε ένα ειδικό πάνω σε αυτή την πλατφόρμα για να σας βοηθήσει σε περίπλοκες εργασίες.

Ορισμένα πρόσθετα του Ghost που πρέπει να χρησιμοποιήσετε στο ιστολόγιο σας περιλαμβάνουν:

 • Google Optimize. Ανεβάστε στο έπακρο τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη. Είναι ένα δωρεάν εργαλείο που επιτρέπει στους κατόχους ιστότοπων να εκτελούν πειράματα για να δοκιμάσουν τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, ενώ μεταξύ άλλων παρέχεται και ένα εργαλείο για τον βέλτιστο σχεδιασμό της αρχικής σελίδας για την καλύτερη απόδοση της.
 • Azure Storage. Διαχειριστείτε ιστότοπους ή ιστολόγια με μεγάλο όγκο εικόνων που απαιτούν διεπαφή για τη διαχείριση της βιβλιοθήκης πολυμέσων προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια.
 • Circle. Προσκαλέστε μέλη να συμμετάσχουν στη συζήτηση σας όπως και να δημιουργήσετε μια ακμάζουσα κοινότητα προσθέτοντας νέα μέλη ή κοινοποιώντας νέες αναρτήσεις μαζί τους.

Μειονεκτήματα του Ghost

Η μικρή επιλογή θεμάτων καθιστά πιο δύσκολη την προσαρμογή του σχεδιασμού και της διάταξης του blog σας. Επιπλέον, η αρχική ρύθμιση είναι επίπονη για τους αρχάριους. Θα χρειαστείτε δεξιότητες web development ή κωδικοποίησης για να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα blogging Ghost.

Τιμολόγηση

Το Ghost έχει μια δωρεάν έκδοση, αλλά απαιτεί να έχετε φιλοξενία web hosting. Όλα τα premium προγράμματα της Ghost χρησιμοποιούν την εσωτερική φιλοξενία της πλατφόρμας, τα οποία συνοδεύονται από μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 14 ημερών:

 • Το κόστος έναρξης είναι 9 δολάρια ανά μήνα – για έναν διαχειριστή που έχει έως 500 μέλη.
 • Το αμέσως επόμενο πακέτο φέρει την ονομασία Creator και έχει κόστος 25 δολάρια ανά μήνα – για δύο χρήστες με ρόλο διαχειριστή και έως 1.000 εγγεγραμμένα μέλη στην κοινότητα σας.
 • Το πακέτο Team κοστίζει 50 δολάρια ανά μήνα – για πέντε χρήστες με ρόλο διαχειριστή και έως 1.000 εγγεγραμμένα μέλη στην κοινότητα σας.
 • Το πακέτο Business κοστίζει 199 δολάρια ανά μήνα – για απεριόριστους χρήστες με καθήκοντα διαχειριστή και έως 10.000 εγγεγραμμένα μέλη στην κοινότητα σας.

Σε περίπτωση που έχετε σκοπό να επιλέξετε το ετήσιο πρόγραμμα, τότε θα πληρώσετε με μία έκπτωση της τάξεως του – 20%. Επιπλέον, το Ghost έχει επίσης τιμολόγηση με βάση τα εγγεγραμμένα μέλη και εξαρτάται από τον αριθμό των μελών που έχετε στην κοινότητα σας.

Για ποιον ενδείκνυται το Ghost;

Το Ghost είναι η καλύτερη πλατφόρμα blogging για επαγγελματίες μπλόγκερ που έχουν ήδη ακόλουθους, και επιθυμούν οι αναγνώστες τους να πληρώνουν κάποια συνδρομή για να διαβάζουν τα άρθρα τους.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αναζητάτε την καλύτερη πλατφόρμα blogging

Τώρα που παραθέσαμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες blogging, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αναζήτηση της πλατφόρμας που θα καλύπτει ολοκληρωτικά τις ανάγκες σας.

Καμπύλη εκμάθησης

Ενώ ορισμένες πλατφόρμες είναι πιο κατάλληλες για χρήστες με εμπειρία κωδικοποίησης ή προγραμματιστές, εν τούτοις κάποιες άλλες προορίζονται για αρχάριους bloggers που μπορούν κάλλιστα να δημιουργήσουν ένα ιστολόγιο χωρίς γνώσεις κωδικοποίησης.

Συνεπώς βεβαιωθείτε ότι η εκάστοτε πλατφόρμα είναι στα δικά σας μέτρα και δεν θα χρειαστεί να προσλάβετε κάποιο προγραμματιστή για να σας εξυπηρετήσει σε δύσκολες εργασίες.

Λάβετε υπόψη ότι η καμπύλη εκμάθησης επηρεάζει την ευελιξία του ιστολογίου σας. Οι πιο προηγμένες πλατφόρμες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός σύνθετου ιστότοπου. Συγκριτικά, οι πλατφόρμες που είναι φιλικές για αρχάριους έχουν συχνά περιορισμένη προσαρμογή και λίγα εργαλεία.

Τιμολόγηση

Η τιμή για τη δημιουργία ενός blog εξαρτάται από το τι προσφέρει η πλατφόρμα και τι έξτρα δυνατότητες χρειάζεστε εσείς. Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας ιστολόγιο, τότε σκεφτείτε πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε σε αυτό.

Εάν είστε ακόμα αρχάριος και θέλετε απλώς να δημιουργήσετε ένα προσωπικό ιστολόγιο, σας προτείνουμε να επιλέξετε μία από τις δωρεάν πλατφόρμες που σας προαναφέραμε στις πιο πάνω ενότητες. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό ιστολόγιο, τότε στραφείτε κατευθείαν σε μία πιο σοβαρή λύση, που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα έχετε σε μηνιαία βάση κάποια στάνταρ πάγια έξοδα.

Οι συνειδητοποιημένοι bloggers ακολουθούν την εξής τακτική: Ξεκινούν με ένα δωρεάν blog και αρχίζουν να επενδύουν σε αυτό, αφού προσελκύσουν περισσότερους αναγνώστες.

Λάβετε υπόψη ότι οι δωρεάν πλατφόρμες blogging συνοδεύονται συχνά από αρκετούς περιορισμούς, όσον αφορά την ευελιξία και την επεκτασιμότητα, ενώ οι επιλογές επί πληρωμή έχουν περισσότερα εργαλεία και δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση του blog σας.

Προσαρμογή του Blog

Η προσαρμογή είναι ένα ουσιαστικό μέρος για να έχετε ένα blog της προκοπής και να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τον υπάρχουν στο διαδίκτυο. Ορισμένες πλατφόρμες παρέχουν πλήρη έλεγχο της προσαρμογής, ενώ κάποιες άλλες πλατφόρμες εστιάζουν αποκλειστικά στο περιεχόμενο και προσφέρουν ελάχιστη προσαρμογή.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα blog με προσαρμοσμένο σχέδιο, είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια ευέλικτη πλατφόρμα. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να εστιάσετε αποκλειστικά στη δημιουργία ποιοτικών άρθρων, χρησιμοποιήστε μια πλατφόρμα που δεν απαιτεί μεγάλη προσαρμογή.

Εργαλεία και δυνατότητες

Όλες οι πλατφόρμες blogging διαθέτουν τις δικές τους βιβλιοθήκες γραφικών στοιχείων, προσθηκών και θεμάτων που βοηθούν στην επέκταση της λειτουργικότητας του περιεχομένου σας. Οι πλατφόρμες που προσφέρουν περισσότερα εργαλεία είναι λογικό πως μπορούν να φτιάχνουν πιο πολύπλοκα project.

Ωστόσο, ορισμένες πλατφόρμες blogging προσφέρουν σκόπιμα ελάχιστα εργαλεία, προκειμένου οι υπηρεσίες να διατίθεται δωρεάν και για να μην υπάρχει χρέωση στον blogger.

Εάν σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα τυπικό ιστολόγιο, δεν θα χρειαστείτε μια πλατφόρμα με πολλά εργαλεία και δυνατότητες. Όμως, εάν θέλετε να εξατομικεύσετε το blog σας και να συμπεριλάβετε συνάμα πολλούς και διάφορους τύπους περιεχομένου, τότε συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μια πλατφόρμα blogging που προσφέρει μεγάλη γκάμα εργαλείων και επεκτάσεων.

Επεκτασιμότητα του Blog

Ένας blog μπορεί να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό ιστότοπο, όπως ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Εάν ο μακροπρόθεσμος στόχος σας είναι να αναπτύξετε το ιστολόγιο σας, και δεν το κάνατε απλά για χόμπι, τότε ελέγξτε εάν η πλατφόρμα προσφέρει την επεκτασιμότητα που χρειάζεστε.

Διάβασε ακόμη:

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166