ΑρχικήΤι είναιΤι είναι το WordPress; Είναι κατάλληλο για ιστότοπους & ιστολόγια;

Τι είναι το WordPress; Είναι κατάλληλο για ιστότοπους & ιστολόγια;

Το WordPress σας επιτρέπει να δημιουργείτε πανεύκολα πάσης φύσεως ιστότοπους και ιστολόγια και να δημοσιεύετε περιεχόμενο στο διαδίκτυο με συνοπτικές διαδικασίες.

Το λογισμικό παρέχεται στο ευρύ κοινό με την μορφή άδειας GNU (αγγλικά: GNU Public License), που σημαίνει ότι είναι δωρεάν για λήψη και δωρεάν για χρήση από τον καθένα.

Στις παρακάτω ενότητες θα σας εξηγήσω διεξοδικά όλες τις παραμέτρους που αφορούν το WordPress με χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες που σίγουρα θα κατανοήσετε το λόγο ύπαρξης του, και γιατί το προτιμούν εκατομμύρια σοβαροί webmasters ανά την υφήλιο.

Τι είναι το WordPress;

Με απλά λόγια, το WordPress είναι ένα ελεύθερο λογισμικό και παράλληλα ανοιχτού κώδικα που ανήκει στην κατηγορία Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να κατασκευάσετε τον δικό σας webiste ή blog, όπως και για να φτιάξετε διαφόρων ειδών διαδικτυακές εφαρμογές. Ενώ χάρη σε αυτό μπορείτε να δημοσιεύετε και να διαχειρίζεστε το υλικό σας στο διαδίκτυο με ιδιαίτερα εύκολο, αλλά και δυναμικό τρόπο.

Το λογισμικό είναι γραμμένο στη γλώσσα scripting PHP. Όλο το περιεχόμενο του ιστότοπου, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων, των αναρτήσεων ιστολογίου και των σελίδων, αποθηκεύεται σε μια βάση δεδομένων. Η MySQL είναι η πιο δημοφιλής επιλογή βάσης δεδομένων, αλλά ορισμένοι ιδιοκτήτες ιστοτόπων επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν μια εναλλακτική λύση όπως το MariaDB ή το SQLite.

Στο WordPress, κάθε ανάρτηση δύναται να αντιστοιχεί σε μία ή πολλές κατηγορίες ταυτόχρονα, και είναι εφικτό να τοποθετηθούν ετικέτες (tags) σε κάθε άρθρο για τον διαχωρισμό και την ταξινόμηση του περιεχομένου, ενώ μέσω χειροκίνητων ρυθμίσεων δημιουργούνται τα στοιχεία πλοήγησης (breadcrumbs) για να περιηγείται ευκολότερα ο χρήστης στην εκάστοτε τοποθεσία.

Το σύστημα προσφέρει επίσης δυνατότητα στους αναγνώστες να σχολιάζουν κάτω από τις αναρτήσεις, τη διαχείριση των ρόλων και δικαιωμάτων των χρηστών και την επιλογή μεμονωμένων εξωτερικών προσθηκών.

Από τότε που κυκλοφόρησε το 2003, το WordPress έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες δημοσίευσης περιεχομένου, κυρίως λόγω της ευχρηστίας, της πολυλειτουργικότητας, και της εκτενής παραμετροποίησης του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για πολλούς και διάφορους σκοπούς, ακόμη και για ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα αξίζει να υπογραμμιστεί πως σήμερα τροφοδοτεί σχεδόν το 35% των websites και των blogs ολόκληρου του διαδικτύου — από ιστολόγια για χόμπι μέχρι μερικούς από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς παγκοσμίως.

Το WordPress σας δίδει τη δυνατότητα να διαχειριστείτε τον δικό σας προσαρμοσμένο ιστότοπο, χρησιμοποιώντας μόνο το πρόγραμμα περιήγησης σας — χωρίς να χρειάζεται να μάθετε να κωδικοποιείτε. Στην πραγματικότητα, αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου όπως το Microsoft Word, τότε θα νιώσετε εξοικειωμένοι με το WordPress Editor για να επεξεργάζεστε το περιεχόμενο των αναρτήσεων και των σελίδων σας.

Πως λειτουργεί το WordPress;

Για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείται αυτό το λογισμικό, επιλέξτε πρώτα από μία από τις δεκάδες εταιρείες φιλοξενίας ιστού (web hosting) που έχουν ειδικά προσαρμοσμένα συνδρομητικά πακέτα φιλοξενίας για το wordpress ώστε να φορτώνουν πιο γρήγορα οι σελίδες και γενικότερα να αποδίδει καλύτερα το website.

Η πλειονότητα των παροχών web hosting έχουν προεγκατεστημένο το λογισμικό WordPress στο διακομιστή τους, ενώ η πλήρης εγκατάσταση του μπορεί να γίνει από το χρήστη μέσα σε λίγα λεπτά. Είθισται οι πάροχοι φιλοξενίας να επιβλέπουν και να παρακολουθούν τον ιστότοπο σας στο WordPress 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στην απόκτηση νέων επισκεπτών στην διαδικτυακή τοποθεσία σας.

Εάν προτιμάτε, μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη του ίδιου του λογισμικού WordPress από το WordPress.org και στη συνέχεια να το εγκαταστήσετε στον δικό σας διακομιστή.

Γιατί να επιλέξω το WordPress;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το WordPress χαρακτηρίζεται αντικειμενικά ως μια εξαιρετική επιλογή για την κατασκευή του ιστότοπου σας:

 • Πρώτα απ ‘όλα, το WordPress κυκλοφορεί με άδεια ανοιχτού κώδικα — που σημαίνει ότι μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό όπως σας κάνει κέφι και όποτε θέλετε, ενώ το κυριότερο από όλα είναι ότι δεν θα πληρώσετε ούτε ένα ευρώ, προφανώς γιατί προσφέρεται εντελώς δωρεάν. Αλλά σημαίνει επίσης ότι υπάρχει μία τεράστια κοινότητα προγραμματιστών από όλο τον κόσμο που εργάζονται συνεχώς για τη βελτίωση του λογισμικού, όπως και για την επιδιόρθωση προβλημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν.
 • Δεύτερον, το WordPress είναι εύκολο στην εκμάθηση και στη χρήση — Δεν χρειάζεται να προσλαμβάνετε έναν σχεδιαστή ιστοσελίδων κάθε φορά που θέλετε να κάνετε μια μικρή αλλαγή στον ιστότοπό σας. Αντίθετα, μπορείτε εύκολα να το τροποποιήσετε, χωρίς να χρειάζεται να μάθετε να γράφετε κώδικα, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τα ειδικά plugins του τύπου page building, όπως για παράδειγμα το «Elementor Website Builder».
 • Τρίτον, το WordPress είναι πλήρως προσαρμόσιμο — Υπάρχουν χιλιάδες θέματα και πρόσθετα που σας επιτρέπουν να αλλάξετε ολόκληρη την εμφάνιση του ιστότοπου σας ή ακόμα και να προσθέσετε ειδικές λειτουργίες, όπως για να φτιάξετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μέσω του WooCommerce, μια συλλογή φωτογραφιών ή μια λίστα με διάφορα πράγματα.
 • Στη συνέχεια, εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα ή θέλετε να προσθέσετε προσαρμοσμένες δυνατότητες, είναι εύκολο να βρείτε δωρεάν υποστήριξη στο φόρουμ της πλατφόρμας ή να προσλάβετε κάποιον έμπειρο προγραμματιστή για να σας βοηθήσει. Εκτός από τα μαθήματα WordPress που υπάρχουν κατά χιλιάδες στο YouTube που σας διδάσκουν και σας εξηγούν και την παραμικρή λεπτομέρεια, υπάρχουν επίσης χιλιάδες πεπειραμένοι προγραμματιστές και σχεδιαστές WordPress που μπορείτε να τους πληρώσετε για να σας κάνουν οποιαδήποτε τροποποίηση επιθυμείτε. Το επίσημο φόρουμ του WordPress είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να λάβετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας. Επιπλέον κάθε χρόνο, υπάρχουν χιλιάδες τοπικές εκδηλώσεις WordPress που φέρουν την ονομασία WordCamp και διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, όπου μπορείτε να συναντήσετε και να μιλήσετε με άλλους ομοϊδεάτες χρήστες.
 • Τέλος, έχετε τον έλεγχο του περιεχομένου σας. Ορισμένες άλλες πλατφόρμες CMS περιορίζουν τι μπορείτε να κάνετε στον δικό σας ιστότοπο, με αρνητικό πρόσημο να αντιμετωπίζετε πολλές δυσκολίες σε βαθμό που να σας τραβάει πίσω στη δημιουργικότητα. Εάν κλείσουν ποτέ, τότε το περιεχόμενο σας θα μπορούσε απλώς να εξαφανιστεί. Ενώ με το WordPress, μπορείτε απλά να εξάγετε το υλικό σας και να μεταφερθείτε σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα επιθυμείτε, όπως το Blogger ή το Tumblr και το ακριβώς αντίστροφο, όποτε το επιλέξετε. Εσείς έχετε τον έλεγχο του περιεχομένου σας.

Τι μπορεί να κάνει το WordPress;

Στις πρώτες μέρες που κυκλοφόρησε το WordPress, ο κόσμος που δεν γνώριζε ρωτούσε «Τι μπορεί να κάνει άραγε το WordPress;».

Καθώς η λειτουργικότητα του WordPress επεκτείνονταν με τα χρόνια και έφτασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, πιστεύω ότι η καλύτερη ερώτηση σήμερα είναι “Τι δεν μπορεί να κάνει το WordPress;” καθώς το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή σχεδόν οποιουδήποτε τύπου ιστότοπου, ακόμα και για τη δημιουργία περίπλοκων web application, που ούτε το χωράει ο νους σας.

Φυσικά, το WordPress ήταν πάντα γνωστό ως μια φανταστική εφαρμογή blogging και αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα.

Η έκδοση του WordPress που είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση wordpress.org/download/ για λήψη είναι γνωστή στα αγγλικά ως «core version of WordPress».

Ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε έναν website ή blog με αυτό χρησιμοποιώντας το προεπιλεγμένο θέμα WordPress Twenty Twenty , η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ιστότοπων χρησιμοποιεί μια πιο προηγμένη σχεδίαση επιλέγοντας εξειδικευμένα themes από τρίτους προγραμματιστές ή εγκαθιστούν επίσης plugins για να προσθέσουν περισσότερες δυνατότητες και λειτουργικότητα.

Χρησιμοποιώντας διάφορα θέματα και πρόσθετα, θα μπορείτε να επεκτείνετε περαιτέρω τη χρηστικότητα της διαδικτυακής τοποθεσίας σας. Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια ποικιλία ιστότοπων με το WordPress, συμπεριλαμβανομένων καταλόγων, φόρουμ συζητήσεων, χαρτοφυλακίων και γκαλερί, ιστολογίων και περιοδικών, κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου, ιστοσελίδες επιχειρήσεων, ιστότοπους μελών που παρέχονται συνδρομές επί πληρωμή, διαδικτυακά μαθήματα, κρατήσεων ξενοδοχείων, ιστότοπους γνωριμιών, website ερωτήσεων και απαντήσεων, βάσεις γνώσεων, και απλές ιστοσελίδες βιογραφικών.

Απλώς πρέπει να βρείτε το σωστό θέμα ή πρόσθετο WordPress που θα ξεκλειδώσει αυτές τις δυνατότητες, αλλά να θυμάστε τα περισσότερα από αυτά διατίθενται έναντι ετήσιας συνδρομής ή μέσω μιας εφάπαξ πληρωμής.

Gutenberg

Στην καρδιά του WordPress βρίσκεται ο επεξεργαστής που είναι γνωστός ως Gutenberg, το πρόγραμμα επεξεργασίας σας επιτρέπει να δημιουργείτε και να αλλάξετε στυλ των άρθρων και των σελίδων, χρησιμοποιώντας τα ενσωματωμένα εργαλεία μορφοποίησης, και φυσικά, εφόσον το μάθετε να το λειτουργείτε, τότε θα διαπιστώσετε πως μπορείτε φτιάξετε απίστευτα πράγματα που θα εντυπωσιάσουν τους χρήστες σας.

Μάλιστα, το Gutenberg έχει την ικανότητα να διαμορφώνει ακόμη και στατικές σελίδες ή landing pages σε περίπτωση που θέλετε να διαφοροποιήσετε τη θεματολογία σε μία συγκεκριμένη σελίδα προορισμού σας.

Πληροφορίες

Η έκδοση 5.0 του WordPress παρουσίασε έναν νέο επεξεργαστή που ονομάζεται Gutenberg, ο οποίος επικρίθηκε από πολλά μέλη της κοινότητας. Το “Block Editor” Gutenberg αντικατέστησε το πρόγραμμα επεξεργασίας TinyMCE.

WordPress.org εναντίον WordPress.com

Εάν είστε νέοι στο WordPress, μπορεί να σας μπερδέψει το γεγονός ότι υπάρχουν δύο εκδόσεις του WordPress που βρίσκονται σε διαφορετικά ονόματα τομέα.

 • WordPress.org – θεωρείται η αυτο-φιλοξενούμενη έκδοση που πρέπει εσείς να βρείτε φιλοξενία web hosting για να τρέξει και να είναι διαθέσιμο το website προς τους χρήστες του διαδικτύου.
 • WordPress.com – η ίδια η πλατφόρμα, φιλοξενεί το ιστολόγιο ή τον ιστότοπο σας, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε οποιαδήποτε ρύθμιση στο διακομιστή, αφού όλα τα αναλαμβάνει το επιτελείο της εταιρείας.

Πληροφορίες για το WordPress.org

Η αυτο-φιλοξενούμενη έκδοση του WordPress που βρίσκεται στο WordPress.org είναι πιο δημοφιλής καθώς είναι, γενικά, πολύ πιο ευέλικτη. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο χρήσης και παραμετροποίησης του, επομένως μπορείτε να προσαρμόσετε την τοποθεσία σας όπως κρίνετε κατάλληλο και παράλληλα να διατηρείται τον πλήρη έλεγχο του περιεχομένου σας.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, με την αυτο-φιλοξενούμενη έκδοση του WordPress, πρέπει να αγοράσετε ένα πακέτο φιλοξενίας από μια εταιρεία όπως η WP Engine ή GoDaddy ώστε ο ιστότοπός σας να παραμένει online 24 ώρες το ημέρα.

Ιστορικά, η κατασκευή ενός ιστότοπου με την αυτο-φιλοξενούμενη έκδοση του WordPress απαιτούσε από τον ιδιοκτήτη του ιστότοπου να χειρίζεται τις περισσότερες διοικητικές εργασίες. Εκτός από την εγκατάσταση του WordPress, έπρεπε να διαχειριστείτε τις ενημερώσεις του πυρήνα του WordPress όπως και για τα εγκατεστημένα θέματα και τις προσθήκες. Έπρεπε επίσης να δημιουργείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας (ακόμη και πολλές φορές την ημέρα) και να διατηρείται τον site σας ασφαλή για να αποτρέψετε τις κυβερνοεπιθέσεις από τους κυβερνοεγκληματίες.

Ενώ η εβδομαδιαία συντήρηση παραμένει μια απαραίτητη εργασία για τους περισσότερους χρήστες του WordPress, η άφιξη των εταιρειών φιλοξενίας του τύπου «Managed WordPress Hosting» έχει αφαιρέσει την ανάγκη για να κάνετε όλες αυτές τις διεργασίες μόνοι σας, καθώς όλα αυτά τα διαχειρίζονται οι πάροχοι φιλοξενίας για λογαριασμό σας.

Πληροφορίες για το WordPress.com

Αντίθετα, το WordPress.com είναι μια υπηρεσία all in one που φιλοξενεί την εγκατάσταση WordPress για εσάς. Αυτό σας επιτρέπει να εστιάσετε τον χρόνο σας σε άλλα κρισιμότερα πράγματα, προκειμένου να αναπτύξετε στο έπακρο την εμπορική επωνυμία σας.

Είναι δωρεάν να εγγραφείτε στο WordPress.com και να ξεκινήσετε μέσα σε μερικά λεπτά το δικό σας ιστολόγιο, ωστόσο πρέπει να κάνετε αναβάθμιση σε κάποιο συνδρομητικό πακέτο που το κόστος ξεκινάει από τα 4 ευρώ το μήνα για να χρησιμοποιήσετε το δικό σας domain name και να καταργήσετε τις διαφημίσεις που τα έσοδα πηγαίνουν κατευθείαν στην πλατφόρμα, και όχι στην δική σας τσέπη.

Η μετάβαση στο πρόγραμμα premium που προσφέρεται στα 8 ευρώ ανά μήνα ξεκλειδώνει πρόσθετες λειτουργίες, όπως η προηγμένη προσαρμογή σχεδίασης και η ενσωμάτωση του Google Ads.

Ενώ μπορείτε να φιλοξενήσετε μόνοι σας το WordPress για λίγα μόνο ευρώ το μήνα, θα έλεγα ότι το WordPress.com είναι γενικά μια πιο προσιτή λύση για αρχάριους χρήστες και συνάμα είναι μια ελκυστική επιλογή για όσους δεν θέλουν να μπλέκουν με τις λειτουργίες του διακομιστή τους (web server).

Έχετε υπόψη σας, ωστόσο, ότι η έκδοση WordPress.com είναι λιγότερο ευέλικτη και απαιτεί από εσάς να πληρώσετε περισσότερα χρήματα για να ξεκλειδώσετε λειτουργίες που είναι δωρεάν για χρήση στην αυτο-φιλοξενούμενη έκδοση του WordPress.org. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μακροπρόθεσμα, οι περισσότεροι χρήστες του WordPress.com στρέφονται προς την αυτο-φιλοξενούμενη έκδοση του WordPress

Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι το WordPress.com είναι μια φανταστική εισαγωγή στον κόσμο του WordPress για όσους είναι νέοι στην κατασκευή ιστοσελίδων.

Θέματα και πρόσθετα WordPress

Το WordPress έχει ενσωματωμένο ένα ευρύ κατάλογο προτύπων που σας επιτρέπει να αλλάξετε την εμφάνιση και την αίσθηση του ιστότοπου σας σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτά τα πρότυπα, ονομάζονται στα ελληνικά ως «Θέματα» και στα αγγλικά ως «Themes», και μπορούν να μεταμορφώσουν πλήρως την διαδικτυακή τοποθεσία σας, και μάλιστα να δείχνει άκρως επαγγελματική.

Υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν Themes, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στο WordPress.org, όσο και στο WordPress.com για να διαμορφώσετε όπως ακριβώς επιθυμείτε την τοποθεσία σας. Όμως πρέπει να έχετε κατά νου πως τα δωρεάν θέματα συνοδεύονται (κατά κανόνα) σκόπιμα από πολλούς περιορισμούς στη λειτουργικότητα τους, ενώ η πλειοψηφία εξ αυτών έχει και μία premium έκδοση που προσφέρεται επί πληρωμή, και συνήθως οι τιμές ξεκινάνε από τα 20 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 100 ευρώ. Έτσι, εκ των πραγμάτων, αναγκάζεσαι να στραφείς σε μία πληρωμένη λύση για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου.

Η ποιότητα σχεδιασμού των Premium Themes είναι γενικά πολύ καλύτερη με πληθώρα δυνατοτήτων και επιλογών, και παρέχουν μια πιο εκλεπτυσμένη εμπειρία στον επισκέπτη.

Για όσους από εσάς έχετε σκοπό να αγοράσετε κάποιο Premium Themes, τότε οφείλετε να γνωρίζετε πως υπάρχουν αρκετά website με ένα εκτενή κατάλογο θεμάτων και με πρωτότυπα σχέδια, όπως για παράδειγμα το ThemeForest που θεωρείται το κορυφαίο στην κατηγορία του, αλλά φροντίστε να εξερευνήσετε και άλλα μικρότερα καταστήματα, όπως το MeridianThemes, καθώς εκεί θα βρείτε μερικά κρυμμένα διαμάντια που θα σας εντυπωσιάσουν.

Αντίστοιχα το WordPress έχει επίσης ενσωματωμένο ένα τεράστιο κατάλογο με χιλιάδες plugins που σας επιτρέπει να αποκτήσετε καινούργιες λειτουργίες. Αυτός είναι ο λόγος που οι δυνατότητες του WordPress είναι αδιαμφισβήτητα απεριόριστες.

Οι προγραμματιστές του WordPress έχουν σκόπιμα σχεδιάσει την βασική έκδοση, με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ελαφριά, προκειμένου να μην είναι ιδιαίτερα φορτωμένη με περιττά στοιχεία που θα έχουν ως συνέπεια να αργούν να φορτώσουν οι σελίδες. Έτσι, οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων μπορούν στη συνέχεια να εγκαταστήσουν τα plugins της αρεσκείας τους πάνω από την βασική έκδοση, ώστε να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο σκοπό, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουν το «bbpress» για τη δημιουργία ενός φόρουμ.

Ένα άλλο φωτεινό παράδειγμα, είναι τα plugins του Aweber, του ConvertKit και του GetResponse (και τα τρία κάνουν περίπου το ίδιο πράγμα). Το WordPress δεν σχεδιάστηκε αποκλειστικά για ηλεκτρονικά καταστήματα, συνεπώς απαιτείται να εγκαταστήσετε διάφορα πρόσθετα για να το μετατρέψετε έτσι όπως επιθυμείτε, π.χ. ενεργοποιώντας τις Φόρμες του Optin Forms σε συνδυασμό με τις προαναφερόμενες προσθήκες θα μπορείτε μεταξύ άλλων να συλλέγετε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του χρήστη ώστε να του στέλνετε newsletter με ειδικές προσφορές.

Επιπρόσθετα υπάρχουν WordPress plugins για τη βελτίωση του SEO, την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων σχολίων κάτω από τα άρθρα, την αυτοματοποίηση αντιγράφων ασφαλείας, τη βελτίωση της ασφάλειας, την ενσωμάτωση κουμπιών για κοινοποίηση άρθρων στα social media, την προσθήκη φορμών επικοινωνίας, την εισαγωγή προσαρμοσμένων πλαισίων ώστε να εμφανίζονται οι τιμές για υπηρεσίες και προϊόντα, και πολλά άλλα.

Εν τούτοις, χρήζει άξιο αναφοράς το γεγονός πως τα «plugins» και τα «themes» μπορείτε να εγκαταστήσετε, να τα ενεργοποιήσετε και να τα απενεργοποιήσετε απευθείας από τον πίνακα ελέγχου του WordPress, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται για να διατηρείτε το website σας ενημερωμένο.

Child Themes

Το WordPress προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης θυγατρικών θεμάτων (Child Themes) για την προσαρμογή και την επέκταση του σχεδιασμού και της λειτουργικότητας ενός ήδη εγκατεστημένου θέματος που ονομάζεται γονικό θέμα (Parent Theme) χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του συστήματος. Ένα θυγατρικό θέμα αντικαθιστά μεμονωμένα τμήματα κώδικα του Parent Theme. Αυτές οι αλλαγές αποθηκεύονται ξεχωριστά και δεν θα και δεν καταργούνται, ούτε αντικαθίστανται, όταν ενημερωθεί το γονικό θέμα.

BuddyPress

Το BuddyPress είναι ένα plugin για το WordPress που μετατρέπει το υπάρχον σύστημα σε ένα μικρό κοινωνικό δίκτυο.

Χαρακτηριστικά

Το BuddyPress διαθέτει μια σειρά από λειτουργίες που επιτρέπουν τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου. Η βασική εγκατάσταση του συστήματος προσφέρει:

 • Προφίλ χρηστών
 • Δυνατότητα προσθήκης πεδίων και ενοτήτων σε προφίλ
 • Μεταφόρτωση Avatars
 • Δημοσιεύσεις αναρτήσεων από τους χρήστες
 • Δημιουργία ομάδας
 • Δημιουργία φόρουμ συζήτησης για ομάδες
 • Αιτήματα φιλίας
 • Υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων
 • Blogs για χρήστες

Τα φόρουμ στις ομάδες BuddyPress τροφοδοτούνται από το δημοφιλές λογισμικό GPL bbPress. Δεν απαιτούνται προηγμένες δεξιότητες εγκατάστασης για την ενσωμάτωση του bbPress και του BuddyPress.

Πολύγλωσσος ιστότοπος

Το WordPress δεν υποστηρίζει εγγενώς πολύγλωσσους ιστότοπους. Όμως υπάρχουν διάφορα plugins που προσφέρουν τη δυνατότητα μετατροπής και διαχείρισης πολυγλωσσικού περιεχομένου ή και ολόκληρης της τοποθεσίας, αυτά συνήθως χρησιμοποιούν διάφορα συστήματα μετάφρασης, όπως π.χ το Google translate μέσω API. Φυσικά τα περισσότερα από αυτά τα plugins παρουσιάζουν αδυναμίες, ενώ το μεταφρασμένο περιεχόμενο πολλές φορές είναι κακής ποιότητας και δεν ενδείκνυται για σοβαρές επιχειρήσεις, προφανώς γιατί θα εκτεθούν στους χρήστες.

WordPress για κινητά

Προσφέρονται εφαρμογές για τα λειτουργικά συστήματα διαφόρων φορητών συσκευών (προς το παρόν iOS, Android, Windows Phone, Blackberry OS, Symbian, HP webOS) που επιτρέπουν την πρόσβαση από κινητές συσκευές σε ιστολόγια WordPress. Μεταξύ άλλων, αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα τοπικής επεξεργασίας αναρτήσεων, μεταφόρτωση εικόνων, βίντεο κ.λπ.

Πως να φτιάξω ένα WordPress site

Όλοι, ανεξάρτητα από την εμπειρία τους, μπορούν πανεύκολα να φτιάξουν το δικό τους site ή blog που ο πυρήνας του θα είναι το CMS του WordPress.

Εάν, ωστόσο, είστε αρχάριος στους υπολογιστές, το διαδίκτυο και την τεχνολογία, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε με το το WordPress.com, και το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ανεβάζετε περιεχόμενο στο site σας. Η όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, ενώ μπορείτε να μεταφέρετε αργότερα τον ιστότοπο σας, σε άλλο πάροχο web hosting, εφόσον δεν μείνετε ικανοποιημένοι.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας wordpress site. Αρχικά απαιτείται να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο WordPress.com και, στη συνέχεια, να επιλέξετε εάν θα χρησιμοποιήσετε την δωρεάν έκδοση ή κάποιο συνδρομητικό πακέτο για έναν επιχειρηματικό ιστότοπο ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.

Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε ορισμένες βασικές πληροφορίες για τον site σας, όπως όνομα τίτλου και περιγραφή, τα οποία θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Έπειτα, χρειάζεται απλώς να ενεργοποιήσετε το wordpress theme της αρεσκείας σας ή μπορείτε να αφήσετε το προεπιλεγμένο που είναι ήδη εγκατεστημένο, και να ξεκινήσετε να δημοσιεύετε άρθρα.

Για να φιλοξενήσετε μόνοι σας το WordPress, πρέπει να κάνετε τρία πράγματα:

 • Αγορά ονόματος domain name
 • Αγοράστε πακέτο φιλοξενίας
 • Να εγκαταστήστε το WordPress

Πολλές εταιρείες web hosting προσφέρουν «Δωρεάν» domain name σε νέους πελάτες, ωστόσο συνιστώ ανεπιφύλακτα να κατοχυρώσετε μόνοι σας το επιθυμητό domain name, ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο της ιδιοκτησίας του, γιατί ενδέχεται να υπάρχουν ψιλά γράμματα που ίσως να μην τα διαβάσετε και στην πορεία να βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Το κόστος ενός domain name θα εξαρτηθεί από την επέκταση τομέα που χρειάζεστε και από ποιο κατάστημα θα το αγοράσετε. Για έναν τομέα .COM, λογικά θα πληρώσετε περίπου από 10 έως 15 ευρώ ετησίως, και μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Google Domains, το GoDaddy κ.λπ

Το πιο δύσκολο μέρος της της υπόθεσης είναι η εύρεση του κατάλληλου domain name, γιατί ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμο στην επέκταση του τομέα που ίσως να προτιμάτε, για παράδειγμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρείτε ένα domain name με λίγους χαρακτήρες στο .COM, στο .ORG, στο.NET, αλλά μην ανησυχείτε γιατί υπάρχουν δεκάδες άλλες καταλήξεις ΠΟΥ σίγουρα θα σας ικανοποιήσουν.

Μόλις βρείτε ένα καλό domain name, θα πρέπει να το αγοράσετε ώστε να κατοχυρωθεί στο όνομα σας, προκειμένου να έχετε όλα τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας του. Μετά θα πρέπει να να βρείτε μία εταιρία web hosting που θα φιλοξενήσει το WordPress site σας.

Αυτό μπορεί, ωστόσο, να μοιάζει μεταφορικά ως ναρκοπέδιο για τους αρχάριους, καθώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, και όλες υπόσχονται ότι είναι οι καλύτερες, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Για τους αρχάριους, συνιστώ να στραφείτε στην επιλογή του «Managed WordPress Hosting», αφού την επιμέλεια του διακομιστή θα την αναλάβει εξ ολοκλήρου ο οικοδεσπότης της ιστοσελίδας, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία καλύπτει πολλές εργασίες για λογαριασμό σας, όπως την ασφάλεια του server, καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας, τις ενημερώσεις του WordPress, και εξειδικευμένη υποστήριξη σε τούτο το CMS από άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο.

Ρίξτε μία ματιά σε αυτές τις εταιρείες, το WPEngine, Kinsta και Flywheel ή σε οποιαδήποτε άλλη κρίνεται εσείς πως είναι αξιόπιστη και θα καλύψει τις ανάγκες σας.

Τα φθηνά συνδρομητικά πακέτα του WPEngine και του Kinsta πωλούνται στα 24$ και 30$ το μήνα για περίπου 25.000 μηνιαίες επισκέψεις.

Το πρόγραμμα εκκίνησης του Flywheel προσφέρεται στα 25 δολάρια το μήνα, αλλά η εταιρεία έχει επίσης ένα πρόγραμμα με 13 δολάρια το μήνα που είναι κατάλληλο για 5.000 μηνιαίες επισκέψεις. Αυτό είναι ένα οικονομικό πακέτο για νέους χρήστες WordPress.

Αν θέλετε να εξοικονομήσετε ακόμα περισσότερα χρήματα, ρίξτε μια ματιά στα πακέτα εισαγωγικού επιπέδου του BlueHost, του HostGator και του InMotion.

Ενώ μπορείτε να επιλέξετε κάποιο ετήσιο συνδρομητικό πακέτο για να εξοικονομήσετε χρήματα, εντούτοις συνιστώ ανεπιφύλακτα να πληρώνετε σε μηνιαία βάση, τουλάχιστον μέχρι μέχρι να βεβαιωθείτε ότι η ποιότητα της υπηρεσίας και της τεχνικής υποστήριξης ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, και δεν θα σας ταλαιπωρήσουν.

Εάν η υπηρεσία είναι κακή, μπορείτε να μετακομίσετε σε μια εναλλακτική εταιρεία φιλοξενίας, ενώ εάν είστε ευχαριστημένοι με την εκάστοτε εταιρεία, τότε απλά μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση από το μηνιαίο στο ετήσιο πρόγραμμα.

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε το WordPress.

Εδώ απαιτείται να δημιουργήσετε μία βάση δεδομένων, να επεξεργαστείτε το αρχείο wp-config.php και να ανεβάσετε όλα τα αρχεία χρησιμοποιώντας έναν λογισμικό FTP, όπως το FileZilla .

Η διαδικασία εγκατάστασης του WordPress είναι απλή, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών φιλοξενίας ιστοσελίδων το εγκαθιστά για εσάς. Επομένως, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσαρμόσετε τον site σας, σύμφωνα με τη δική σας αισθητική.

Είναι το WordPress κατάλληλο για εμένα;

Το WordPress είναι μια ευέλικτη λύση που επάξια έχει καθιερωθεί ως η πιο δημοφιλής πλατφόρμα CMS στο διαδίκτυο. Είναι το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που χρησιμοποιώ για τους περισσότερους ιστότοπους που αναπτύσσω, όπως και η πλατφόρμα που προτείνω σε φίλους, αλλά μην ξεχνάτε πως το WordPress δεν είναι τέλειο και πιθανόν στη διάρκεια της πορείας σας να αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα, όμως τα περισσότερα λύνονται σχετικά εύκολα εάν ψάξετε στο YouTube διάφορα βίντεο που προτείνουν λύσεις για το εκάστοτε ζήτημα.

Εναπόκειται στη δική σας ευθυκρισία να καθορίσετε ποια πλατφόρμα είναι κατάλληλη για εσάς και το έργο σας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας εμπειρίας, του οικονομικού προϋπολογισμού που έχετε σκοπό να διαθέσετε και τι θέλετε να φτιάξετε.

Δύο συστήματα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα που παραμένουν δημοφιλή στις εταιρείες σχεδιασμού ιστοσελίδων είναι το Joomla και το Drupal. Συνιστώ να τα ελέγξετε.

Εκτός από το WordPress.com, θα πρέπει να ελέγξετε και το Tumblr, όπως και το ευέλικτο Squarespace. Ενώ το Medium, το οποίο δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του Blogger και του Twitter είναι μια άλλη δημοφιλής λύση στην οποία στρέφονται πολλοί άνθρωποι.

Η προσωπική μου σύσταση για τους ψαγμένους bloggers είναι το Ghost. Η πλατφόρμα είναι λιγότερο φορτωμένη με περιττά στοιχεία σε σχέση με το WordPress, καθώς έχει αφαιρέσει όλα τα μη βασικά χαρακτηριστικά.

Διάβασε επίσης:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166