ΑρχικήΤι είναιΤι είναι Blog και blogging. Πληροφορίες και συμβουλές

Τι είναι Blog και blogging. Πληροφορίες και συμβουλές

Είναι γεγονός πως αρκετοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους προκειμένου να επεκτείνουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο και ενδεχομένως να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο εισόδημα μέσα από την οποιαδήποτε ενασχόληση τους. Μια από τις πιο δημοφιλείς στρατηγικές είναι η δημιουργία ενός blog, (ελληνικά ιστολόγιο), εν τούτοις δεν γνωρίζουν όλοι τι είναι στην πραγματικότητα ένα blog, ποιο σκοπό εξυπηρετεί, και πως μπορεί να διαπρέψει κάποιος μέσα από το blogging.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι κάνει ένα blog, και γιατί είναι διαφορετικό από έναν κανονικό website. Θα συζητήσουμε επίσης τους κοινούς τύπους ιστολογίου και τα απαραίτητα εφόδια και εργαλεία για να ξεκινήσετε το δικό σας.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι Blog

Ένα Blog θεωρείται τυπικά ένα διαδικτυακό ημερολόγιο (και τεχνικά ως χρονολόγιο) που μπορεί να λειτουργεί με διάφορες μορφές, όπως για παράδειγμα και ως περιοδικό, όπου ο ιδιοκτήτης δημοσιεύει αναρτήσεις, οι οποίες εμφανίζονται (κατά κανόνα) με αντιστροφή χρονολογική σειρά, δηλαδή η τελευταία δημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται ως πρώτη στη διαδικτυακή τοποθεσία. Επίσης ένα ιστολόγιο μπορεί να είναι μια ενότητα σε έναν ιστότοπο ή σε κάποιο διαδικτυακό έργο.

Το περιεχόμενο ενός ιστολογίου συνήθως έχει τη μορφή άρθρων που ονομάζονται αναρτήσεις.

Όταν τα ιστολόγια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά γύρω στο 1994, οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν κυρίως για να μοιραστούν πληροφορίες για την προσωπική τους ζωή, συμπεριλαμβανομένων των εμπειριών και των ενδιαφερόντων τους. Όμως πλέον τα blogs έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά από το αρχικό τους μοτίβο, και έχουν γίνει μια από τις πιο κερδοφόρες επιλογές σταδιοδρομίας για διάφορα άτομα, όπως και μια ουσιαστική στρατηγική για την ενίσχυση του μάρκετινγκ των επιχειρήσεων προκειμένου να προσελκύσουν ακόμη περισσότερα άτομα, χάρη στο ποιοτικό περιεχόμενο των άρθρων τους.

Η διεπαφή των ιστολογίων έχει αλλάξει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Οι bloggers μπορούν πλέον να ενσωματώσουν διάφορα γραφικά στοιχεία και πρόσθετα (plugins και widgets) στην τοποθεσία τους προκειμένου να επεκτείνουν τη λειτουργία τους, όπως να προσθέσουν φόρμα επικοινωνίας, προφίλ συγγραφέα, να δημιουργήσουν δημοσκοπήσεις κ.λπ.

Ωστόσο, η πλειονότητα των bloggers εξακολουθούν να ακολουθούν την τυπική δομή που υπήρχε από τα πρώτα χρόνια, διαιρώντας τη διάταξη του ιστολογίου τους στα παρακάτω στοιχεία:

 • Header (κεφαλιδα): Είναι το πάνω μέρος του ιστολογίου και αποτελείται από τον τίτλο ή το λογότυπο του, και το κύριο μενού πλοήγησης που βοηθάει τον χρήστη να μεταφερθεί σε διάφορες σελίδες ή κατηγορίες μέσα στην τοποθεσία.
 • Body (Σώμα). Η κύρια περιοχή του ιστολογίου, όπου βρίσκονται οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις.
 • Sidebar (Πλαϊνή γραμμή). Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει γραφικά στοιχεία και επισημάνσεις, όπως τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις του ιστολογίου και τα πιο πρόσφατα σχόλια.
 • Footer (Υποσέλιδο). Βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας ενός ιστολογίου και παρέχει συνδέσμους για εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές σελίδες όπως η πολιτική απορρήτου και οι δηλώσεις αποποίησης ευθυνών.

Τι είναι το Blogging;

Το blogging αναφέρεται στη διαδικασία διαχείρισης ενός ιστολογίου, από την εύρεση ιδεών για το περιεχόμενο έως τη διαδικασία δημοσίευσης αναρτήσεων. Περιλαμβάνει τις απαραίτητες εργασίες που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία ενός ιστολογίου, όπως η σύνταξη μιας ανάρτησης, η προώθηση της και η στρατηγική για τη δημιουργία εσόδων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι bloggers γράφουν αναρτήσεις και για άλλα ιστολόγια, και αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως «guest post», κυρίως για να επεκτείνουν περαιτέρω την φήμη τους στο διαδίκτυο και να τους μάθει περισσότερος κόσμος, να αποκτήσουν πολύτιμα backlinks για να ενισχύσουν SEO του blog τους, και φυσικά να αποκτήσουν νέους επισκέπτες στο χώρο τους μέσω αυτής της τακτικής.

Τι είναι ένας Blogger;

Ένας blogger είναι ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου ή το άτομο που διατηρεί και διευθύνει το ιστολόγιο για λογαριασμό μιας επιχείρησης, ενώ αξίζει υπογραμμισθεί πως πλέον υφίσταται ένας θεωρητικός διαχωρισμός μεταξύ των bloggers, δηλαδή σε ποια κατηγορία ανήκουν, και σε όσους ασκούν αυτή την ιδιότητα ως χόμπι και όσους το κάνουν ως κύριο επάγγελμα.

Επιπλέον οι bloggers είθισται να αναπτύσσουν στενές σχέσεις με τους αναγνώστες τους, ενθαρρύνοντας τους να γράφουν σχόλια κάτω από τα άρθρα, ανοίγοντας έτσι συζήτηση για το εκάστοτε θέμα, και κατ’ επέκταση να ανταλλάξουν απόψεις.

Σε τι χρησιμεύει ένα blog;

Όταν εμφανίστηκαν τα ιστολόγια για πρώτη φορά στον παγκόσμιο ιστό, ο στόχος τους ήταν κυρίως η προσωπική χρήση, όπως η εξιστόρηση ιστοριών, η δημοσίευση γεγονότων και εμπειριών που έχουν βιώσει, και γενικότερα η κοινοποίηση των σκέψεων του εκάστοτε blogger.

Για παράδειγμα, ο David Winer – συγγραφέας ενός από τα πιο γνωστά και μακροβιότερα blogs στο ίντερνετ, δημοσιεύει δοκίμια για την ανάπτυξη λογισμικού, τις τάσεις της τεχνολογίας όπως και για την καθημερινότητα του.

Ενώ η λειτουργία ενός ιστολογίου παραμένει η ίδια, το είδος του περιεχομένου είναι διαφορετικό από τοποθεσία σε τοποθεσία. Ενώ πολλά ιστολόγια εξακολουθούν να λειτουργούν σαν διαδικτυακά ημερολόγια, ορισμένα έχουν αρχίσει να γράφουν για να εκπαιδεύσουν τους χρήστες σε ένα συγκεκριμένο θέμα ή για να δημιουργήσουν μια επαγγελματική παρουσία στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, η Natasha Kravchuk μοιράζεται συνταγές και σεμινάρια σχετικά με τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων κουζίνας στο blog τροφίμων της, που φέρει τον τίτλο Natasha’s Kitchen. Το ιστολόγιο της είναι μια χρήσιμη πηγή για συνταγές, ενώ παράλληλα δίνει συμβουλές σε χορτοφάγους πως να φτιάξουν διάφορα vegan γεύματα, και μεταξύ άλλων δημοσιεύει άρθρα για τις προσωπικές της εμπειρίες, όπως για τις διακοπές που έχει κάνει στο τάδε μέρος κ.λπ.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το blogging έχει γίνει επίσης μια κερδοφόρα επιλογή σταδιοδρομίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλα τα ενεργά ιστολόγια είδαν μία αύξηση της επισκεψιμότητας τους κατά 50%, και περίπου το 35% των bloggers αύξησαν τα αισθητά έσοδα τους αυτή την περίοδο.

Πολλοί οργανισμοί και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ιστολόγια ως μέρος των στρατηγικών μάρκετινγκ περιεχομένου (content marketing) για να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας του και να αυξήσουν τις μετατροπές, δηλαδή να μετατρέψουν τους απλούς αναγνώστες που εισέρχονται στην τοποθεσία τους για να διαβάσουν ένα άρθρο σε πελάτες πού αγοράζουμε ένα προϊόν ή μία υπηρεσία.

Το περιεχόμενο του ιστολογίου μιας επιχείρησης συνήθως εστιάζει σε πληροφορίες που σχετίζονται με τον κλάδο του, και είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να στοχεύει στην αγορά-στόχο, δίνοντας συμβουλές για διάφορα ζητήματα. Συχνά, μια ομάδα συγγραφέων διαχειρίζεται το ιστολόγιο, αντί για έναν μόνο διαχειριστή.

Για παράδειγμα το εταιρικό blog του Evernote μοιράζεται συμβουλές σχετικά με την παραγωγικότητα και την οργάνωση, καθώς και πως τα προϊόντα της βοηθούν στη βελτιστοποίηση αυτών των διαδικασιών. Η συγκεκριμένη φίρμα χρησιμοποιεί το ιστολόγιο της επίσης και για να μοιράζεται ενημερώσεις για τις λειτουργίες της πλατφόρμας, όπως και για τα τελευταία δρώμενα της εταιρείας της.

Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα δημιουργούν επίσης ιστολόγια για την προώθηση των προγραμμάτων τους. Το Blog του UCLA είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής. Αφηγείται τις ιστορίες φοιτητών από διαφορετικά υπόβαθρα και ειδικότητες και δείχνει πως είναι η ζωή στην πανεπιστημιούπολη, συμπεριλαμβανομένων των εκδηλώσεων και των φοιτητικών οργανώσεων.

Πως ένα blog μπορεί να γίνει ποιοτικό

Εάν σκοπεύετε να δημιουργήσετε το δικό σας blog, είναι χρήσιμο να κατανοήσετε πως θα διαφοροποιηθείτε από την μάζα, και γενικότερα από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. Δείτε παρακάτω ορισμένα σημαντικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη διαφορά:

 • Υψηλής ποιότητας περιεχόμενο. Το περιεχόμενο θα πρέπει να αποδεικνύει την τεχνογνωσία, την αυθεντία και την αξιοπιστία σας. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και σωστή μορφοποίηση του περιεχομένου σας, ώστε να διαβάζεται εύκολα και να δίνει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στο κοινό.
 • Συναρπαστικοί τίτλοι στις αναρτήσεις σας. Ο τίτλος των άρθρων προϊδεάζει τον χρήστη τι πρόκειται να διαβάσει. Επίσης Βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να το κατατάξουν στα αποτελέσματα αναζήτησης ανάλογα με τα ερωτήματα των χρηστών που ψάχνουν κάτι την δεδομένη χρονική στιγμή. Συνήθως το 80% των ανθρώπων κάνουν κλικ στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης εάν οι τίτλοι είναι συναρπαστικοί.
 • Είναι απαραίτητο να δημοσιεύετε τακτικά καινούριο περιεχόμενο. Η συχνή δημοσίευση νέων άρθρων στο blog σας, δίνει το έναυσμα στους αναγνώστες να έρχονται συχνότερα στην διαδικτυακή τοποθεσία σας, αφού γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δημοσιεύεται κάθε μέρα άρθρα ή ανά τρεις φορές την εβδομάδα. Οι μηχανές αναζήτησης δίνουν προτεραιότητα στα blog που προσθέτουν καθημερινά καινούργιο περιεχόμενο, κάτι που επί της ουσίας συμβάλει άμεσα στην αύξηση της επισκεψιμότητας σας.

Συμβουλή ειδικού

 • Τα άρθρα θα πρέπει να δίνουν απαντήσεις σε προβλήματα, όσο πιο περιγραφικά γίνεται. Είναι επιτακτική ανάγκη να βάλετε προτεραιότητες στην τακτική που ακολουθείται, και πιο αναλυτικά, θα πρέπει να γράφεται περιεχόμενο που θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των χρηστών σας, και θα τους βοηθάει ώστε να το μοιραστούν και με τους υπόλοιπους χρήστες στο διαδίκτυο.
 • Καλή διεπαφή χρήστη (UI). Ένα ιστολόγιο χρειάζεται έναν αισθητικά ευχάριστο σχεδιασμό που θα κάνει αξέχαστη την πρώτη επίσκεψη και γενικά να μπορεί ο χρήστης να αισθάνεται όμορφα μέσα στην τοποθεσία και αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται σωστή διάταξη των στοιχείων μέσα στο ιστολόγιο, την κατάλληλη γραμματοσειρά στα κείμενα που γράφετε, να βάζετε ποιοτικές εικόνες κ.λπ. Οι ιδιοκτήτες πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι ο σχεδιασμός είναι απλός, εύχρηστος και με υψηλή αισθητική σε ολόκληρο το ιστολόγιο, και γενικότερα να υπάρχει αρμονία.
 • Καλή εμπειρία χρήστη (UX). Εκτός από τον ελκυστικό σχεδιασμό, τα εξαιρετικά ιστολόγια παρέχουν γενικά μια απρόσκοπτη εμπειρία στη σελίδα τους, καθώς είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη Βελτιστοποίηση των Μηχανών Αναζήτησης (SEO) . Περιλαμβάνει Επίσης το Blog πρέπει να είναι φιλικό προς όλες τις κινητές συσκευές, να περιέχει HTTPS για κρυπτογράφηση των δεδομένων και και γρήγορη ταχύτητα φόρτωσης.

Ένα λάμπρο παράδειγμα είναι το ξενόγλωσσο ταξιδιωτικό ιστολόγιο Six-Two. Διαθέτει ταξιδιωτικούς οδηγούς, από συμβουλές για διάφορα μέρη του πλανήτη μέχρι ωραίες ιστορίες που είναι εμπνευσμένες από του ταξιδιώτες που γράφουν στο blog του.

Έχει επίσης μια καλή ισορροπία μεταξύ των αρχών UI και UX. Το Six-Two έχει οργανώσει το περιεχόμενο σε διάταξη πλέγματος (grid layout), διατηρώντας τον συνδυασμό χρωμάτων όσο πιο απλό γίνεται, έχοντας ταυτόχρονα μια μαγευτική εμφάνιση, αλλά και καλή διεπαφή χρήστη. Το ιστολόγιο επίσης φορτώνει γρήγορα και είναι φιλικό προς κινητά.

Για όσους από εσάς διατηρείται επαγγελματικά ιστολόγια, η παρότρυνση για δράση (CTA) είναι ένα επιπλέον βασικό στοιχείο προκειμένου να πετύχετε την πολυπόθητη ανάπτυξη. Καθοδηγεί τους επισκέπτες σε μια προτιμώμενη ενέργεια μετά την ανάγνωση των αναρτήσεων και βοηθά στη μετατροπή της επισκεψιμότητας σε δυνητικούς πελάτες υψηλής ποιότητας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ιστολόγιο 99designs. Κατευθύνει τους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του με ένα κουμπί CTA στην κεφαλίδα και στο τέλος κάθε ανάρτησης ιστολογίου.

Ένα άλλο εξαιρετικό μέρος για να τοποθετήσετε CTA είναι στην πλαϊνή γραμμή, όπως το ιστολόγιο MintLife που κατευθύνει τους αναγνώστες να κατεβάσουν τη δωρεάν εφαρμογή του.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 60 εκατομμύρια blogs (ενεργά και ανενεργά) παγκοσμίως, που συνεπάγεται ότι υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και είναι απαραίτητο να κάνετε το κάτι διαφορετικό για να ξεχωρίσετε, γιατί σε διαφορετική περίπτωση Θα είσαι ένας ακόμη μέτριος blogger μεταξύ των μέτριων που υπάρχουν στο διαδίκτυο, και δεν θα καταλαβαίνεις γιατί παραμένεις στάσιμος σου ενώ οι άλλοι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και έχουν πετύχει μεγάλα επιτεύγματα.

Σημαντική σημείωση

Μοιραστείτε ιστορίες και προσωπικές εμπειρίες, απαντήστε σε σχόλια και ενημερώστε τους ανθρώπους ότι βρίσκεστε εδώ για να τους βοηθήσετε. Η δημιουργία προσωπικής πινελιάς στον τρόπο λειτουργίας του blog σας βοηθά επίσης τους ανθρώπους να παρατηρήσουν ότι το ιστολόγιο σας δεν μοιάζει με τα άλλα.

Εκτός από την εξιστόρηση προσωπικών εμπειριών, κάντε το ιστολόγιο σας μοναδικό, πειραματιζόμενοι με το σχεδιασμό του ιστότοπου. Για παράδειγμα, το Social Media Examiner δημιούργησε ένα δικό του WordPress Theme για το ιστολόγιο του, ενώ Dropbox χρησιμοποιεί στο blog γοητευτικές μοναδικές φωτογραφίες και εικόνες που δεν τις συναντάς εύκολα σε ολόκληρο το ίντερνετ.

Διαφορετικοί τύποι blogs

Τώρα που μάθατε τον ορισμό του blogging και ποιοι παράμετροι καθιστούν ένα blog ποιοτικό, ας δούμε τους επτά κοινούς τύπους ιστολογίων.

Προσωπικό blog

Αυτός ο τύπος ιστολογίου συνήθως λειτουργεί σαν ένα διαδικτυακό ημερολόγιο όπου ο blogger μοιράζεται απόψεις, χωρίς να στοχεύει και να προσεγγίζει ένα κοινό-στόχο ή δεν έχεις σκοπό να πουλήσει ένα συγκεκριμένο προϊόν ή κάποια υπηρεσία. Τα προσωπικά ιστολόγια μπορούν να ασχολούνται με μία ευρεία ποικιλία θεμάτων, από οικογενειακές εκδηλώσεις και αυτοβελτίωση μέχρι πως να γίνετε καλύτεροι στη δουλειά σας.

Niche blog

Ο blogger παρέχει πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα, που συνήθως σχετίζεται με κάποιο πάθος για μία συγκεκριμένη κατηγορία, και μοιράζεται τις δεξιότητες και τις γνώσεις του πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Παραδείγματα αυτού του τύπου ιστολογίου περιλαμβάνουν ιστολόγια με κριτικές βιβλίων, ιστολόγια για φαγητό και ιστολόγια τύπου lifestyle.

Multimedia blog

Χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο τρόπο δράσης και λειτουργίας, αλλά δημοσιεύει μόνο Multimedia περιεχόμενο, όπως βίντεο και podcast, αντί για γραπτές αναρτήσεις. Συνήθως περιλαμβάνει επίσης και μια γραπτή σύνοψη για τα όσα λέγονται στο οπτικοακουστικό υλικό.

News blog

Το περιεχόμενο αυτού του ιστολογίου εστιάζει στα τελευταία γεγονότα και τις ειδήσεις που αφορούν ένα συγκεκριμένο κλάδο. Σε αντίθεση με άλλα ιστολόγια, τα ειδησεογραφικά συνήθως δεν περιλαμβάνουν απόψεις ή προσωπικό περιεχόμενο, αλλά αποτυπώνουν με αντικειμενικότητα τις ειδήσεις, όπως κάνουν συνήθως οι σωστοί δημοσιογράφοι.

Company ή business blog

Ο πρωταρχικός σκοπός του είναι η δημοσίευση περιεχομένου σχετικού με τον κλάδο μιας εταιρείας ή η ενημέρωση της αγοράς-στόχου σχετικά με τυχόν αλλαγές στην επιχείρηση της. Μπορεί να είναι μια ενότητα σε έναν ιστότοπο της εταιρείας ή να αποτελεί έναν ανεξάρτητο ιστότοπο με δικό του domain name.

Affiliate blog

Το συγκεκριμένο είδος ιστολογίου ασχολείται αποκλειστικά με το affiliate marketing και την πρακτική προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών τρίτων εταιρειών. Οι κάτοχοι Affiliate blog λαμβάνουν προμήθεια όταν κάποιος χρήστης ένα προϊόν μέσω των συνδέσμων που υπάρχουν σε κάθε ανάρτηση. Τα τυπικά άρθρα σε αυτό το ιστολόγιο περιλαμβάνουν κριτικές προϊόντων και καταλόγους με τις καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα.

Reverse blog

Γνωστά και ως ομαδικά ιστολόγια, πολλοί συντάκτες δημιουργούν αναρτήσεις για διάφορα θέματα και ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου είναι αυτός που διορθώνει και δημοσιεύει το περιεχόμενο.

Ορισμένα ιστολόγια είθισται να εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία και δεν αποκλίνουν ποτέ της πορείας τους, όμως παρατηρείται και φαινόμενο πως κάποια άλλα καταπιάνονται με διάφορες θεματολογίες ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, το προσωπικό ιστολόγιο της Caitlin da Silva περιέχει αναρτήσεις με συνδέσμους affiliate marketing και Multimedia περιεχόμενο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Blog και ενός Website;

Τα ιστολόγια λειτουργούν ως χρονολόγιο και θεωρούνται πιο απλά στον τρόπο δράσης τους σε σχέση με τους ιστότοπους (αν και υπάρχουν εξαιρέσεις) που παραπέμπουν σε κάτι πιο δυναμικό.

Όπως εξηγήσαμε στις παραπάνω ενότητες, ένας ιστότοπος δύναται να έχει στατικές σελίδες και να συμπεριλαμβάνει ένα ιστολόγιο προκειμένου να δημοσιεύει νέα για την επιχείρηση του.

Οι αναρτήσεις ιστολογίου συνήθως περιέχουν μια ενότητα σχολίων όπου αλληλεπιδρούν οι αναγνώστες με τον συγγραφέα ανταλλάσσοντας απόψεις για το εκάστοτε θέμα που καταπιάνεται το άρθρο – και ένας πολύ καλός τρόπος να ενισχύσετε την σχέση σας με τους επισκέπτες. Ωστόσο, η ενότητα σχολίων είναι σχεδόν ασυνήθιστη σε ένα τυπικό website.

Τα ιστολόγια έχουν επίσης συχνά ένα ενσωματωμένο Really Simple Syndication (RSS feed), όπου οι χρήστες λαμβάνουν ειδοποίηση για κάθε νέα ανάρτηση που δημοσιεύεται, για παράδειγμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι επαγγελματίες στο ψηφιακό μάρκετινγκ συχνά συνδέουν το RSS feed του blog τους με ειδοποιήσεις push web ή ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να ενημερώνουν τους συνδρομητές σχετικά με πρόσφατες αναρτήσεις και ανακοινώσεις προϊόντων.

Πολλά ιστολόγια είναι επίσης ανεξάρτητα – συνθέτουν από μόνα τους έναν ολόκληρο ιστότοπο και εμφανίζουν τις αναρτήσεις απευθείας στην αρχική τους σελίδα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Blog και ενός Wiki;

Ένα ιστολόγιο δημιουργείται και ανήκει συνήθως σε ένα άτομο ή οργανισμό για την κοινή χρήση πληροφοριών. Μπορεί να έχει έναν μόνο συγγραφέα ή πολλούς συντάκτες παράλληλα.

Ένα wiki website είναι ένας συνεργατικός ιστότοπος όπου πολλοί άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν, να τροποποιήσουν και να δημοσιεύσουν περιεχόμενο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Wikipedia.

Η ημερομηνία των αναρτήσεων και τα σχόλια στο blog είναι γενικά σημαντικά, κάτι που δεν ισχύει στους ιστότοπους τύπου wiki. Εν τω μεταξύ, η ημερομηνία δημοσίευσης μιας σελίδας σε ένα wiki έχει μικρότερη σημασία, καθώς ενημερώνεται συνεχώς μόλις υπάρχουν νέες πληροφορίες.

Σε σύγκριση με τις αναρτήσεις ιστολογίου, οι οποίες συχνά αναφέρεται ο συγγραφέας του άρθρου, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο wiki website, αφού εκεί η δημιουργία και η επεξεργασία περιεχομένου γίνεται ως επί το πλείστον ανώνυμα ή με ψευδώνυμο. Εδώ, οι πληροφορίες είναι το επίκεντρο, και όχι απαραίτητα οι συντελεστές.

Η Wikipedia είναι ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα wiki. Το περιεχόμενο του ιστότοπου γράφεται από εθελοντές από όλο τον κόσμο. Η επεξεργασία περιεχομένου είναι ανοιχτή για όλους, αλλά η δημιουργία λογαριασμού είναι απαραίτητη για την έναρξη νέων σελίδων και τη μεταφόρτωση εικόνων.

Γιατί πρέπει να φτιάξεις blog;

Το blogging είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσετε σκέψεις και απόψεις, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα blog για να εκπαιδεύσουν το κοινό-στόχο πάνω στον τομέα που δραστηριοποιούνται.

Επιπλέον, τώρα όλοι μπορούν να ξεκινήσουν ένα blog με συνοπτικές διαδικασίες και ελάχιστη τεχνογνωσία. Σε αντίθεση με τις πρώτες μέρες του blogging που απαιτούσαν δεξιότητες κωδικοποίησης για να ενημερώσουν ακόμη και μια ανάρτηση ιστολογίου, πλέον οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν πλατφόρμες τύπου CMS όπως το WordPress, το Blogspot και το Zyro. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν ένα ιστολόγιο μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να ανησυχούν για τεχνικές πολυπλοκότητες.

Ωστόσο, για να γίνουν επιτυχημένοι bloggers, οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσδιορίσουν τους λόγους και τους σκοπούς για τη διατήρηση των ιστολογίων τους.

Ακολουθούν έξι λόγοι για να ξεκινήσετε το blogging:

Να μοιραστείς τις γνώσεις σου

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στη λύση του blogging για προσωπική και επαγγελματική χρήση για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, χωρίς να χρειάζεται να προσλάβουν και να εξαρτώνται από δημοσιογράφους, όπως συμβαίνει με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους. Όσοι χρήστες έχουν τα δικά τους ιστολόγια, μπορούν να ελέγχουν το στυλ, τη γλώσσα και τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτό, δίχως να λογοδοτούν σε κανέναν.

Για να αναδείξεις τις δεξιότητες σου

Ένα blog είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για να επιδείξετε τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας, κάτι που θα σας βοηθήσει να κάνετε καλή εντύπωση στους εργοδότες και να ξεχωρίσετε από το πλήθος. Στην πραγματικότητα, πολλοί επαγγελματίες σήμερα έχουν καταφέρει να βρουν θέσεις εργασίας χάρη στο blogging.

Για να βγάλεις λεφτά

Το να κερδίσετε χρήματα από το blogging είναι εφικτό για τα περισσότερα ιστολόγια, ειδικά εκείνα που έχουν τεράστια βάση αναγνωστών. Οι ιδιοκτήτες blog μπορούν να προβάλλουν διαφημίσεις, να δημιουργούν αναρτήσεις με χορηγία προκειμένου να προωθήσουν μία εταιρεία ή να πουλούν τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες.

Να διευρύνεις την φήμη της επιχείρησης σου

Οι ιστότοποι που έχουν ενσωματωμένο blog έχουν 400% περισσότερες ευρετηριασμένες σελίδες στις μηχανές αναζήτησης, αυξάνοντας τις πιθανότητες απόκτησης νέων επισκεπτών. Επίσης, θα βοηθήσει τους ανθρώπους σας εντοπίσουν πιο εύκολα στο αχανές διαδίκτυο, ιδίως εάν το περιεχόμενό σας κατατάσσεται ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Για να αποκτήσεις νέους πελάτες

Σε περίπτωση που κατορθώσει το περιεχόμενο του blog σου να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης, μπορεί τελικά να φέρει περισσότερη επισκεψιμότητα και συνάμα δυνητικούς πελάτες, καθώς το 81% των αγοραστών διεξάγει έρευνα στο Διαδίκτυο προτού πραγματοποιήσει μια αγορά.

Να δημιουργήσεις ένα πιστό κοινό που θα σε ακολουθεί

Υπάρχουν πολλά πανίσχυρα blogs ανά την υφήλιο που έχουν ένα πιστό κοινό που τους ακολουθεί διαρκώς και ανελλιπώς, ενώ αρκετοί bloggers κατάφεραν να χτίσουν ένα μεγάλο όνομα, και θεωρούνται σπουδαίες προσωπικότητες μέσα από την επιρροή που έχει το blog τους.

Πως κερδίζουν χρήματα οι bloggers;

Τα κέρδη των blogger εξαρτώνται από την επισκεψιμότητα και τις μεθόδους δημιουργίας εσόδων τους. Γενικά, τα ιστολόγια που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες μηνιαίους επισκέπτες είναι θεωρητικά ευκολότερο να βγάλουν λεφτά και να δημιουργήσουν έσοδα πουλώντας προϊόντα ή προβάλλοντας διαφημίσεις ανά κλικ (PPC).

Οι bloggers μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να αγοράζουν προϊόντα χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους affiliate marketing, όπως και να συνεργάζονται με διάφορα εμπορικά σήματα, ώστε να λαμβάνουν χορηγία για κάθε προηγούμενο άρθρο.

Για παράδειγμα, το ταξιδιωτικό ιστολόγιο, Living the Dream, κέρδισε 4.825 δολάρια σε ένα μήνα, κατά τον Ιανουάριο αυτού του έτους. Από την άλλη πλευρά, ο Adam Enfroy κέρδιζε περίπου κάθε μήνα περίπου 67.000 δολάρια, δηλαδή ένα τεράστιο ποσό για μια επιχείρηση blogging. Ωστόσο, να σημειωθεί πως αυτά τα blogs είναι στην Αγγλική γλώσσα.

Όσοι θέλουν να ξεκινήσουν ένα blog και να βγάλουν χρήματα πρέπει πρώτα να επικεντρωθούν στο να χτίσουν το δικό τους κοινό, και να βρουν ένα τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσουν τους μηνιαίους επισκέπτες που εισέρχονται στην τοποθεσία τους, ώστε να δημιουργήσουν ένα σταθερό εισόδημα.

Επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία να επιλέξετε την κατάλληλη κατηγορία όπου αντικειμενικά είστε ειδικοί στον τομέα σας, ώστε να θεωρηθείτε γκουρού. Επιπρόσθετα είναι ορισμένες κατηγορίες που δεν δύναται να κερδίσεις αρκετά χρήματα. Οπότε κάντε τη σωστή έρευνα για να βρείτε ποιος τομέας θεωρείται ο πιο κερδοφόρος και μπορεί να σας αποφέρει τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Η επιλογή της σωστής κεντρικής θεματολογίας του blog σας είναι επίσης σημαντική εάν σκοπεύετε να ακολουθήσετε το blogging για να κάνετε καριέρα ή να αναδείξετε την ήδη υπάρχουσα. Οι κερδοφόρες θεματολογίες προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες, όπως υψηλές απολαβές από διαφημίσεις.

Η επιλογή της σωστής κατηγορίας, όπου θα σου δίνει τα εχέγγυα να διαπρέψεις, ισοδυναμεί με σταθερό μηνιαίο εισόδημα και πιθανόν υψηλό κέρδος. Για παράδειγμα, οι ταξιδιωτικοί μπλόγκερ μπορεί να αντιμετωπίσουν πτώση επισκεψιμότητας και εσόδων λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών που έφερε η υγειονομική κρίση.

Μερικές από τις κορυφαίες κερδοφόρες θεματολογίες και κατηγορίες

 • Ασφάλιση. Είναι η κατηγορία με τις υψηλότερες πληρωμές με μέσο CPC 17,55 δολάρια σε πολλές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Οι δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά σε αυτήν τη θέση περιλαμβάνουν ασφάλιση ζωής, αυτοκινήτου και υγείας.
 • Διαδικτυακή εκπαίδευση. Η ευελιξία και η ευκολία είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν την ηλεκτρονική εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα, το μέγεθος της αγοράς eLearning εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 243 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
 • Ψηφιακό μάρκετινγκ και διαφήμιση. Ο κλάδος του ψηφιακού μάρκετινγκ έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επωφεληθείτε από αυτό το θέμα υ που έχει υψηλή ζήτηση για να δημοσιεύσετε περιεχόμενο, και έχει σχέση με το social media marketing και τη διαχείριση φήμης εμπορικής επωνυμίας (brand management).
 • Οικονομικά και επενδύσεις. Εκτός από τη σύνταξη αναρτήσεων σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων και τις επενδύσεις, οι μπλόγκερ μπορούν να πουλήσουν διαδικτυακά μαθήματα, ηλεκτρονικά βιβλία και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
 • Lifestyle, ευεξία και αυτοβελτίωση. Μερικές από τις κορυφαίες κατηγορίες στο blogging για τον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν την προσωπική φροντίδα, την ευεξία και τη φυσική κατάσταση.

Πως να δημιουργήσεις blog; Τι χρειάζεται;

Τώρα που καλύψαμε τη βασική έννοια του τι εστί blog έως τα οφέλη και τους τύπους, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τα βασικά στοιχεία για τη δημιουργία του πρώτου σας ιστολογίου.

Παρακάτω ακολουθούν έξι στοιχεία που χρειάζεται για να δημιουργήσεις ένα Blog:

Domain name

Είναι το όνομα που θα έχει το blog σας, όπως το yourblog.com. Στην ιδανική περίπτωση, ένα Domain name θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το όνομα της επιχείρησης σας ή το γενικό θέμα του ιστολογίου σας. Ελέγξτε εάν το εκάστοτε όνομα είναι διαθέσιμο χρησιμοποιώντας το εργαλείο ελέγχου ονομάτων στο godaddy.com. Εάν εξακολουθείτε να μην είστε βέβαιοι για την ονομασία του ιστολογίου σας, χρησιμοποιήστε γεννήτριες ονομάτων (domain name generator) για να βρείτε ιδέες.

Web hosting (Υπηρεσία φιλοξενίας blog)

Θα χρειαστείτε φιλοξενία για να αποθηκεύσετε όλα τα αρχεία του ιστολογίου σας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων και αρχείων κώδικα, ώστε να τα καταστήσετε διαθέσιμα στους χρήστες του Διαδικτύου. Γενικά, η φιλοξενία WordPress είναι μια εξαιρετική λύση για ένα μικρό προσωπικό ή lifestyle blog, ενώ η φιλοξενία στο Cloud είναι ιδανική για ιστολόγια με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Πλατφόρμα blogging

Μπορείτε να δημιουργήσετε το blog σας χρησιμοποιώντας ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) όπως το WordPress ή κάποιο πρόγραμμα δημιουργίας ιστοτόπων όπως το Zyro. Οι χρήστες που στρέφονται WordPress CMS είναι γιατί επιδιώκουν τον απόλυτο έλεγχο και εκτεταμένη προσαρμογή του ιστότοπου τους, κάτι που δεν συμβαίνει για παράδειγμα στο blogspot που εκεί τον τελευταίο λόγο τον έχει η Google.

Δεξιότητες συγγραφής περιεχομένου

Η σύνταξη ενός άρθρου διαφέρει από τη σύνταξη ακαδημαϊκών δοκιμίων ή βιβλίων. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε σε ένα δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο όπως το Masterclass SEO Writing του SurferSEO για να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας στη σύνταξη περιεχομένου που θα βασίζεται στις αρχές του SEO.

Theme ή Template

Αυτό είναι ένα προκατασκευασμένο σχέδιο ιστού για το ιστολόγιό σας. Οι περισσότερες πλατφόρμες CMS και κατασκευαστές ιστότοπων παρέχουν δωρεάν Theme ή Template, τα οποία όμως συνοδεύονται με πολλούς περιορισμούς και είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα προσαρμοσμένο θέμα από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα όπως το ThemeForest ή ακόμα και να το σχεδιάσετε μόνοι σας.

Εργαλεία blogging

Πολλά εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε καλύτερες αναρτήσεις και να διαχειριστείτε πιο δραστικά το ιστολόγιο σας. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε το Trello για να δημιουργήσετε ένα editorial calendar και το Yoast SEO για να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενο για τις μηχανές αναζήτησης.

Συμπέρασμα

Ένα blog μπορεί να είναι μία ανεξάρτητη διαδικτυακή τοποθεσία ή μέρος ενός ιστότοπου που δημοσιεύει περιεχόμενο για ένα ή πολλά και διάφορα θέματα, παρουσιάζοντας πληροφορίες με αντίστροφη χρονολογική σειρά.

Ένα ιστολόγιο ανήκει και διαχειρίζεται από ορισμένα άτομα -που ονομάζονται bloggers.

Η δημιουργία ενός blog έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να ενισχύσουν τη φήμη τους και να δημιουργήσουν ένα επιπλέον παθητικό εισόδημα ή ακόμη και να λειτουργούν ως blogger πλήρους απασχόλησης, βγάζοντας σταθερό εισόδημα κάθε μήνα.

Εάν σκοπεύετε να δημιουργήσετε blog ως έναν τρόπο για να κερδίσετε χρήματα στο διαδίκτυο, τότε φροντίστε να επιλέξετε την σωστή κεντρική θεματολογία για να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη σας.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δημιουργούν επίσης ιστολόγια για να βελτιώσουν την κατάταξη του ιστότοπου τους στις μηχανές αναζήτησης, να προσελκύσουν πελάτες και να αναπτύξουν μια πιστή διαδικτυακή κοινότητα.

Όποιος κι αν είναι ο σκοπός σας, τα εξαιρετικά blog δεν επικεντρώνονται απλώς στη δημοσίευση περιεχομένου. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ποιότητά του, τη συνέπεια και τη συνολική σχεδίαση του.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει ένα κατάλληλο domain name και ένα αξιόπιστο πακέτο web hosting, ώστε h διαδικτυακή τοποθεσία σας να λειτουργεί απροβλημάτιστα. Στη συνέχεια, επιλέξτε μια πλατφόρμα blogging και αναπτύξτε τις δεξιότητες συγγραφής περιεχομένου συμμετέχοντας σε διαδικτυακά μαθήματα.

Διάβασε ακόμη:

 1. Τι είναι το WordPress; Είναι κατάλληλο για ιστότοπους & ιστολόγια;
 2. Γιατί αξίζει να είσαι blogger στο blogspot, υπάρχουν αρνητικά σημεία;
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166