Πριν ξεκινήσω να αναλύω το ζήτημα, οφείλω να επισημάνω ορισμένα πράγματα για να μην υπάρξουν παρανοήσεις από τους αναγνώστες που διαβάζουν αυτό το άρθρο: Εδώ εξηγώ τον τρόπο με τον οποίο οι εξειδικευμένες εταιρείες έχουν την ικανότητα να προβούν σε ασφαλή διάσωση, διαγραφή και μετατροπή δεδομένων, και όχι πως να το πράξει ο ίδιος ο χρήστης.
Εν ολίγοις, αν αξίζει να εμπιστευτούμε αυτές τις εταιρείες, και κατά συνέπεια να τις πληρώσουμε, ούτως ώστε να κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά για λογαριασμό μας. Προφανώς γιατί ορισμένα άτομα δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις ή δεξιότητες για να εκπληρώσουν με επιτυχία αυτό το πολύπλοκο εγχείρημα, με αρνητική συνέπεια αντί να ανακτήσουν τα δεδομένα τους από κάποιο κατεστραμένο σκληρό δίσκο, τελικά να τα χάσουν, και να μείνουν τελικά στα κρύα του λουτρού.
Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στην ουσία του πράγματος.
Εχουμε εξαρτηθεί τόσο πολύ από τη σύγχρονη τεχνολογία με αποτέλεσμα, η δουλειά και η ζωή μας (προσωπική και οικογενειακή) να βρίσκεται και να περιστρέφεται γύρω από το… PC και για την ακρίβεια από τον σκληρό μας δίσκο.
Τί γίνεται όμως όταν πάθει κάτι ο σκληρός δίσκος; Αν καταστραφεί από κακομεταχείριση; Αν επιδράσουν στους ευαίσθητους μεταλλικούς του φλοιούς οι αυξομειώσεις τάσης της ΔΕΗ, ή αν απλώς γεράσει και πλέον δεν αποδίδει τα μέγιστα; Εν ολίγοις τι κάνουμε σε τούτη την περίπτωση;
Υπάρχει λύση και ονομάζεται ανάκτηση δεδομένων
Είναι ευτύχημα που και στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται αξιόλογες εταιρείες ανάκτησης δεδομένων, όπου στην ουσία μπορείτε να τους δώσετε τον χαλασμένο σκληρό σας δίσκο και να κάνουν μία διάγνωση της κατάσταση εντελώς δωρεάν, όμως για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, η ανάκτηση των δεδομένων γίνεται επί πληρωμή.
Το σύνθημα των περισσότερων εταιρειών αυτού του είδους που προσφέρουν δωρεάν διάγνωση του σκληρού δίσκου είναι το “No data, No pay”. Έτσι εντός δύο ή τριών ημερών από την παραλαβή του δίσκου ενημερώνει τον δύσμοιρο χρήστη τι μπορεί να γίνει για να σωθούν τα ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα.
Ανατομία ενός σκληρού δίσκου
Οι σκληροί δίσκοι τύπου HDD είναι εξαιρετικά ευαίσθητα κι εύθραυστα εξαρτήματα, με κινούμενα μηχανικά κομμάτια τα οποία έχουν μεγάλες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σοβαρές βλάβες κάποια στιγμή στο μέλλον που σημαίνει πως εάν έχετε εκεί μέσα αποθηκευμένα αρχεία, φωτογραφίες, βίντεο ή μουσική ενδέχεται να μην μπορέσετε να τα ανακτήσετε, και ίσως να χαθούν δια παντός.
Επιπλέον να επισημάνω δε πως το 12 έως 20% των βλαβών οφείλονται σε λάθος χρήση ή ατυχήματα και δυστυχώς, στον τομέα της προστασίας του σκληρού δίσκου, δεν υπάρχει κάποια ασφαλής πρόληψη, παρά μόνο να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα, διότι ετούτο το μέσο βρίσκεται εντός του υπολογιστή, και όχι στα χέρια σου, διότι δεν μιλάμε για εξωτερικό αποθηκευτικό σκληρό δίσκο.
Αν ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή σας δεν ανταποκρίνεται σωστά ή δεν σας επιτρέπει την πρόσβαση σε κάποια αρχεία ή προγράμματα, τότε κλείστε τον υπολογιστή, αποσυνδέστε τον από την παροχή ρεύματος και στείλτε τον δίσκο για δωρεάν διάγνωση σε αυτές τις εταιρείες, διαφορετικά εάν συνεχίσετε να επιμένετε να διορθώσετε από το ζήτημα χωρίς να έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις, τότε μάλλον θα επιδεινωθεί η όλη κατάσταση, και φυσικά το όλο πράγμα θα είναι εις βάρος σας.
Οι πεπειραμένοι μηχανικοί των εταιρειών ανάκτησης δεδομένων έχουν μεγάλη εμπειρία σε κάθε τύπου δίσκο. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με διαγραμμένα αρχεία, μηχανικές φθορές, διάβρωση ή καταστροφή των μερισμών του δίσκου (formatted partitions), υπάρχει λύση.
Αν η βλάβη σας οφείλεται σε κάποιον ιό ή σε δυσλειτουργία του λογισμικού, οι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν να το ξεπεράσετε και να ανακτήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις με συνοπτικές διαδικασίες τα χαμένα σας δεδομένα.
Απίστευτο κι όμως αληθινό: οι δίσκοι έχουν λειτουργικό
Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, πολλές φορές, το πρόβλημα βρίσκεται στο εσωτερικό λειτουργικό σύστημα του δίσκου με αποτέλεσμα ο δίσκος να είναι γεμάτος δεδομένα που δεν μπορεί να αναγνώσει.
Σε αυτήν την περίπτωση οι ειδικοί οι ειδικοί χειρουργούν το λειτουργικό του δίσκου, ώστε οι κεφαλές του να βρούν τα δεδομένα και να σώσουν τα περιεχόμενα της μονάδας.
Απόσυρση παλιών δίσκων
Ο δίσκος που “κοιμάται” στο ράφι του γραφείου μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για έναν δυστυχούντα χρήστη.
Αν λοιπόν δεν έχετε τι να κάνετε με τον παλιό σας δίσκο, όσο παλιός και είναι, είτε δουλεύει, είτε υπολειτουργεί, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τον αφήσετε κάπου στην άκρη του σπιτιού σας, και δεν ξέρεις πότε, ίσως να σας χρησιμεύσει μετά από πολύ καιρό, εφόσον δεν είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένος.
Βέβαια από την πλευρά μου είμαι υποχρεωμένος να τονίσω πως απαγορεύεται δια ροπάλου να χαρίσετε ή να πουλήσετε το σκληρό σας δίσκο σε κάποιο άλλο άνθρωπο, διότι εάν έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις θα μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα σε αυτή τη συσκευή και κατά συνέπεια να μάθει όλα τα μυστικά σας που ήταν κρυμμένα στον υπολογιστή σας. Επομένως προσοχή με αυτά τα πράγματα γιατί κινδυνεύει η ιδιωτική σας ζωή από τους περίεργους.