Οι προπληρωμένες κάρτες συνδυάζουν την ευκολία των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, και ταυτόχρονα σας δίνουν τη δυνατότητα να ορίσετε το όριο δαπανών ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας. Η λήψη αυτού του είδους κάρτας είναι διαθέσιμη προς όλους, ανεξάρτητα από το πιστωτικό ιστορικό σας ή το εισόδημα που έχετε.
Η κύρια διαφορά με την πιστωτική κάρτα είναι ό,τι η προπληρωμένη έχει ένα πιστωτικό όριο που βασίζεται σε εγγύηση που καταβλήθηκε εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο μια τέτοια κάρτα σας παρέχει την ευκολία μιας πιστωτικής, χωρίς να να μπαίνετε στη διαδικασία των χρεών με ασύμφορους τόκους που έχουν την ικανότητα να καταστρέψουν οικονομικά ένα άνθρωπο εάν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Προσωπικά έχω την βαθιά πεποίθηση ό,τι προπληρωμένη κάρτα (αγγλικά: Prepaid Card) προσφέρει την πιο αξιόλογη μέθοδο συναλλαγών στο διαδίκτυο, γιατί παρέχει στο χρήστη μία ισχυρή δικλείδα ασφαλείας που δεν εντοπίζεται στις υπόλοιπες στις υπόλοιπες ανταγωνιστικές του είδους, όπως η πιστωτική κάρτα, η χρεωστική κάρτα και ούτω καθεξής. Με λίγα λόγια το ισχυρό ατού είναι πως δύναται να είναι μιας χρήσης, δηλαδή μόλις ξοδέψεις το σύνολο των χρημάτων παύει να είναι σε λειτουργία.
Επίσης μπορείς να επιλέξεις να είναι πολλαπλών χρήσεων, απλά κάθε φορά που θα τελειώνει το υπόλοιπο είσαι αναγκασμένος να τη φορτώνεις με χρήμα για να έχεις την δυνατότητα να την χρησιμοποιήσεις εκ νέου σε μία καινούργια αγορά. Μία άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι εφικτό να βάλεις λεφτά πάνω από κάποιο όριο, όπως 250, 500, 1.000 ή 2.000 ευρώ, ανάλογα πάντα με την τράπεζα ή το πιστωτικό ίδρυμα που εκδίδει την προπληρωμένη κάρτα.
Ενώ κατά τα τελευταία χρόνια δίνεται η δυνατότητα να είναι και σε άϋλη μορφή, απλά σε τούτη την περίπτωση η όλη διαδικασία λειτουργεί με κωδικούς που τους εισάγεις κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο διαδίκτυο.
Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά όλες εκείνες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις αναφορικά με τις προπληρωμένες κάρτες, και αν τελικά αξίζει τον κόπο να την αποκτήσεις ή να στραφείς σε κάποιο άλλο είδος που να εξυπηρετεί πιο καλά τις απαιτητικές ανάγκες σου, αφού ως γνωστόν δεν είμαστε όλοι ίδιοι και χρειαζόμαστε διαφορετικά πράγματα.
Η ασφάλεια στις προπληρωμένες κάρτες
Έχοντας διανύσει άπειρα χιλιόμετρα στην αρένα του διαδικτύου, ασχολούμενος παράλληλα με αρκετούς τομείς της τεχνολογίας από το 2000, είμαι σε θέση να έχω μία πιο σαφή εικόνα αναφορικά με το κυβερνοέγκλημα από το μέσο χρήστη του διαδικτύου, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι εστι χακάρισμα και τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει στο ανυποψίαστο θύμα. Πλέον το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει μετεξελιχθεί σε επιστήμη, διότι επιφέρει τεράστια κέρδη στους επιτιθέμενους που διεξάγουν εκστρατείες με επιτυχία, με αρνητικό πρόσημο να πληθαίνουν όλο και πιο πολύ οι χάκερ ανά την υφήλιο.
Διάβασε επίσης: Paysafecard: Πληροφορίες και συμβουλές.
Μην ξεχνάτε πως η μεγαλύτερη ληστεία του αιώνα έγινε στο διαδίκτυο όταν χάκερ έκλεψαν 100 εκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές, ένα γεγονός που θα μείνει στην ιστορία και θα συζητιέται για πολλά χρόνια από τα άτομα που ασχολούνται με την πληροφορική και την προστασία των δικτύων, ούτως ώστε να αποφευχθούν τα ίδια λάθη και να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.
Εν ολίγοις, αν κάποιος επιτήδειος επιτιθέμενος κλέψει τους κωδικούς της προπληρωμένης κάρτας που έχεις στην κατοχή σου, θα είναι σε θέση να ξοδέψει μόνο το υπόλοιπο που βρίσκεται μέσα σε αυτήν, δηλαδή μιλάμε για μικροποσά, κάτι που συνεπάγεται με μικρή ζημιά, εν αντιθέσει αν έπραττε το ίδιο πράγμα με κάποια πιστωτική κάρτα που σαφώς εκεί η οικονομική ζημιά ενδέχεται να είναι πολλαπλάσια.
Ωστόσο επειδή πλέον οι τράπεζες θωρακίζονται με πιο ισχυρό τρόπο χρόνο με το χρόνο, απέναντι σε τέτοιου είδους απειλές, χαρίζοντας στους πελάτες πιο δυναμική ασφάλεια, σημαίνει ό,τι ακόμα κι αν κλαπεί η Prepaid Card και προσπαθήσει ο ληστής να κάνει μία αγορά, αμέσως στέλνετε ειδοποίηση στον κάτοχο της κάρτας μέσω sms ή email για να είναι ενήμερος αποφεύγοντας δυσάρεστες καταστάσεις, και κατά συνέπεια να προλάβει εχθρικές ενέργειες που υπονομεύουν την οικονομική του ευημερία και ησυχία.
Αλλά για να είμαι τίμιος απέναντί σας και να ακριβολογώ στα λεγόμενα μου, οφείλω να σας πληροφορήσω πως δεν υπάρχει 100% ασφάλεια σε καμία συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου, εκεί που γίνεται ο κακός χαμός και συμβαίνουν άπειρα περιστατικά σε καθημερινή βάση, σε ολόκληρη την υδρόγειο και όχι μόνο στην Ελλάδα, εν τούτοις απλά αυτά μειώνονται με το πέρασμα των καιρών, εξαιτίας των μέτρων προστασίας που λαμβάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα για να καταστούν πιο αξιόπισα στα μάτια των πελατών.
Πλαστικό χρήμα και ευελιξία
Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι καιροί που ο κόσμος ψώνιζε αποκλειστικά με το φυσικό χρήμα, κάτι που επί της ουσίας έχει τα καλά και τα κακά του, όμως επειδή η ανθρωπότητα τείνει να προοδεύει και να προχωράει μπροστά, βρίσκοντας τακτικές που απλοποιούν τις καθημερινές δραστηριότητες σχετικά με τις αγορές, έχει ως συνέπεια το πλαστικό χρήμα να είναι μονόδρομος, αφού είναι πιο ευέλικτο, δίχως να απαιτείται να κουβαλάς επάνω σου λεφτά που μπορεί να τα χάσεις ανά πάσα στιγμή ή να σε ληστέψουν εκεί που περπατάς ανέμελος στο δρομάκι της γειτονιάς σου.
Ο βασικός λόγος που το ψηφιακό χρήμα γνωρίζει τεράστια άνοδο κατά τα τελευταία έτη είναι γιατί τα προϊόντα που πωλούνται φερειπείν στο Amazon. στο ebay, στο Skroutz κ.λπ είναι αισθητά φθηνότερα από εκείνα διατίθενται στα φυσικά καταστήματα, με αποτέλεσμα να ωθούν το καταναλωτικό κοινό να στρέφεται σε αυτές τις πλατφόρμες, χρησιμοποιώντας κατά κόρον διάφορες χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες και σε μικρότερο βαθμό εμβάσματα μέσω τραπεζών, όπου χρειάζεται αρκετές μέρες για να φτάσουν τα λεφτά στον παραλήπτη, καθυστερώντας τη συναλλαγή.
Παρόλο που ο πληθυσμός της χώρας μας τείνει να υιοθετεί όλο και περισσότερο το πλαστικό χρήμα, η αλήθεια είναι ό,τι βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη χρήση του σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Για να κατανοήσετε πλήρως τι εννοώ, κατά την περσινή χρονιά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 112 συναλλαγές ανά κάτοικο, ενώ στη Σουηδία 531, μία χαώδη διαφορά που δείχνει ό,τι κατά κάποιο τρόπο δεν εμπιστευόμαστε αρκετά το πλαστικό χρήμα, τουλάχιστον έως τώρα.
Μπορείς να χτίσεις αφορολόγητο
Εδώ τίθεται ο παράγοντας κίνητρο που αναγκάζει τον Έλληνα καταναλωτή να προσφύγει στο πλαστικό χρήμα, και πιο συγκεκριμένα σχεδόν όλες οι αγορές που διεξάγονται με prepaid card συμπεριλαμβάνονται στο χτίσιμο του αφορολόγητου, πράγμα που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος, ωθώντας έως πέρυσι το ευρύ κοινό στο φυσικό χρήμα.
Η πλειονότητα των αποδείξεων είναι χρήσιμες και αποδεκτές για τούτο το σκοπό. Οπότε θα ήταν σώφρον να μην παραμελήσετε αυτήν την ιδιομορφία, πιστεύοντας το αντίθετο. Μία άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ό,τι πλέον οι μικρές αγορές της τάξεως του ενός ευρώ, βοηθάνε και αυτές με τη σειρά τους στο χτίσιμο του αφορολόγητου. Αλλά για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, καλό θα ήταν να συνεννοείστε αποκλειστικά με το λογιστή σας για αυτό το θέμα, αφού είναι ο μόνος αρμόδιος να σας κατευθύνει στο σωστό μονοπάτι, και ουσιαστικά ξέρει τις ιδιοτροπίες του επαγγέλματος όσο κανένας άλλος.
Μπορείς να δωρίσεις την προπληρωμένη κάρτα
Σήμερα οι τράπεζες είναι στην ευχάριστη θέση να επιτρέπουν στον κόσμο να δωρίζει τις προπληρωμένες κάρτες στα αγαπημένα του πρόσωπα, και αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν πρόκειται για ανήλικα άτομα, διότι έτσι οι γονείς θα έχουν την πλήρη επίβλεψη των συναλλαγών τους, ξέροντας επακριβώς μέχρι πόσα χρήματα θα ξοδέψουν, με κύριο στόχο να μη γίνεται κατασπατάληση.
Η πιο γνωστή ονομασία της προπληρωμένης κάρτας που δύναται να χαρίσεις σε ένα άλλο άνθρωπο είναι δωροκάρτα ή αγγλιστί Prepaid Gift Card, και πρακτικά πρόκειται για μία μη επαναφορτιζόμενη κάρτα που είναι είτε κατασκευασμένη από πλαστικό υλικό, είτε σε άϋλη μορφή. Διαλέγεις και παίρνεις, ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις σου. Όμως σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, όπως το ανώτατο όριο φόρτισης να είναι τα 250 ευρώ, χωρίς όμως να είναι ο κανόνας, διότι την παρούσα τακτική την ασπάζονται ιδίως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και λιγότερο τα ξένα.
Επιπρόσθετα, η σπουδαιότερη ευκολία που συνοδεύει την Prepaid Gift Card είναι ότι μπορεί να εκδοθεί άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να απαιτείται γραφειοκρατία και αναμονή πολλών ημερών, κάτι που θα ήταν κουραστικό και κατ’ επέκταση αποτρεπτικό σε όσους σκέφτονται να το πράξουν.
Επίσης εκείνο το χαρακτηριστικό που της δίνει τρομερό αβαντάζ είναι ό,τι μπορεί κάλλιστα να αναβαθμιστεί σε επαναφορτιζόμενη, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή πριν λήξει. Μάλιστα η έκδοση αυτής της δωροκάρτας γίνεται μόνο με την ταυτότητα ή το διαβατήριο, κάτι που διευκολύνει αφάνταστα τους παππούδες, τους γονείς, τους νονούς που είναι μεγάλης ηλικίας και δεν επιθυμούν να μπουν σε τρεχάματα, προσκομίζοντας ένα σωρό δικαιολογητικά, κάνοντας μαύρη τη ζωή τους. Όποιος έχει μπλέξει με τράπεζα θα καταλάβει αμέσως τι εννοώ.
Βέβαια για να εκδοθεί μία Prepaid Gift Card θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πάει στο κατάστημα ή το υποκατάστημα της εκάστοτε Τράπεζας με την ταυτότητα του και το ποσό που θέλει να καταθέσει για να τεθεί σε χρόνο ντετέ η λειτουργία της προπληρωμένης δωροκάρτας.
Prepaid Card από το εξωτερικό
Μέχρι πριν λίγο καιρό που ίσχυαν τα capital controls στη φουκαριάρα την Ελλάδα, ο κόσμος δεν μπορούσε να κάνει αγορές από το εξωτερικό, προφανώς γιατί τα ξένα e-shop δεν δεχόντουσαν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές με ελληνικές κάρτες, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε περίεργες πατέντες και κόλπα που ήταν αμφιλεγόμενες ως προς την αξιοπιστία τους.
Θα παραθέσω ένα παράδειγμα για να μπείτε κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης: Με το που μυρίστηκαν τα ξένα πιστωτικά ιδρύματα το γεγονός, προσέφεραν τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκδώσουν καινούργια prepaid card, δίχως να χρειαστεί να μεταβούν στην ξένη χώρα για να ολοκληρωθεί το τεχνικό σκέλος της υπόθεσης, παρά μόνο να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως φωτογραφίες που μπορούσαν να βγουν μέσω webcam, ταυτότητα, ΑΦΜ και πάει λέγοντας.
Αλλά μέσα σε όλο αυτό το ιδανικό σενάριο υπήρχαν και κάποια ψιλά γράμματα που συνήθως αγνοούσαν όσοι έσπευσαν ταχέως να καρπωθούν τα οφέλη αυτής τις υποτιθέμενες ευκαιρίας, αφού υπήρχαν τσιμπημένες προμήθειες και μετά τον πρώτο χρόνο έμπαινε σε εφαρμογή μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή που σε βάθος χρόνου έμοιαζε να είναι Γολγοθάς για τα φτωχαδάκια, και μετέπειτα, όταν το έπαιρναν χαμπάρι, κοιτούσαν πως να ξεμπλέξουν από αυτό το παράλογο αδιέξοδο, και κάπως έτσι συνειδητοποιούσαν πως έβγαλαν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια.
Πλεονεκτήματα των προπληρωμένων καρτών
Μιλώντας στις παραπάνω ενότητες για ζητήματα ασφαλείας, εξηγώντας ταυτόχρονα και τους αμέτρητους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιο είναι αυτό το πλεονέκτημα που κάνει να ξεχωρίζει την προπληρωμένη κάρτα από τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Το στοιχείο που την καθιστά πολυτίμη έγκειται στο γεγονός ό,τι δεν συνδέεται με τον καταθετικό σου λογαριασμό, όπως στην τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα κ.λπ. που συνεπάγεται ό,τι αν το άτομο που σας κλέψει τους κωδικούς και τα PIN δεν θα είναι εφικτό να βάλει χέρι στις καταθέσεις σας, ούτε και να σας χρεώσει με κάποιο δυσβάσταχτο χρηματικό ποσό που είναι δυνατόν να συμβεί με μία πιστωτική κάρτα, άσχετα αν εκ των υστέρων μπορείς να ακυρώσεις την αγορά. Η ουσία είναι πάντως πως θα ταλαιπωρηθείς σε ακραίο βαθμό σε σημείο που η αγανάκτηση να ξεχειλίσει από οργή για την αδικία που αισθανθήκατε.
Συνεπώς, εάν ο κλέφτης προσπαθήσει να κάνει μία αγορά που υπερβαίνει το όριο του ποσού που υπάρχει μέσα στην κάρτα, απλά θα απορριφθεί η αγορά. Σας προτείνω να ακολουθήσετε την εξής τακτική για να μειώσετε τους κινδύνους απώλειας χρημάτων: Ποτέ μην αφήνετε λεφτά μέσα στην προπληρωμένη κάρτα για οποιοδήποτε λόγο άνω των 2 ημερών, επίσης επιδιώξτε με το που καταθέσετε τα χρήματα να διεξάγεται απευθείας την αγορά, και μην την αναβάλλεται. Εάν τελικά μετανιώσατε και σκοπεύετε να μην ψωνίσετε, τότε στείλτε αμέσως το υπόλοιπο στη χρεωστική σας κάρτα.
Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα, να θυμάστε πως δεν υπάρχει ανάγκη για τραπεζικό λογαριασμό. μπορείτε να καταθέσετε χρήματα κατ ‘ευθείαν στην κάρτα, είτε μέσω κατάθεσης από μία πιστωτική ή χρεωστική κάρτα με “επαναφόρτωση”, είτε πρόσωπο με πρόσωπο από τα καταστήματα του χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος που ανήκει η προπληρωμένη κάρτα.
Μειονεκτήματα των προπληρωμένων καρτών
Θα ήταν ουτοπία να πιστεύουμε πως ζούμε σε ένα παράδεισο και δεν υπάρχει τίποτα που να μας χαλάσει τη διάθεση, και σαφώς από αυτήν την ιδιοτροπία δεν γίνεται να εξαιρεθεί η προπληρωμένη κάρτα και τα μειονεκτήματα της.
Όλες οι προπληρωμένες κάρτες επιβαρύνουν τον πελάτη με τσουχτερές προμήθειες, ιδίως εάν είναι επαναφορτιζόμενη και έχει διάρκεια ζωής μερικών ετών. Μάλιστα ορισμένες τράπεζες επιβαρύνουν με τέλη όταν είναι αδρανοποιημένη (γνωστό ως αμοιβή αδράνειας), ενώ κάποιες άλλες χρεώνουν με συνδρομητικά τέλη ανά μήνα της τάξεως των τριών έως πέντε ευρώ ίσως και λίγο παραπάνω, ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η τράπεζα.
Επιπλέον κάθε φορά που μεταφέρετε χρήματα προς την προπληρωμένη κάρτα μέσω της χρεωστικής ή της πιστωτικής παρακρατείται και ένα μικρό ποσό που δεν υπερβαίνει το 1% με 2%, το ίδιο ισχύει και αν το πράξετε μέσω ATM.
Συμπέρασμα
Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτήν τη μέθοδο πληρωμής για να δείτε αν λειτουργεί για εσάς, σκεφτείτε που θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα και κατά συνέπεια αν γίνει αποδεκτή στα καταστήματα ή τους ιστότοπους που συχνάζετε, σε διαφορετική περίπτωση δεν συνιστάται για τις προσωπικές σας ανάγκες, και κυρίως είναι ανόητο να γεμίσετε με όλων των ειδών τις κάρτες, χάνοντας τον μπούσουλα.
Επίσης πάντα να διαβάζετε τις λεπτομέρειες στο συμφωνητικό που θα υπογράψετε, και ο λόγος που επισημαίνω αυτό το γεγονός είναι γιατί συνήθως σας δίνουν πολλές σελίδες και κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να τις μελετήσει προσεκτικά, πόσο μάλλον εάν η prepaid card εκδοθεί από ξένη χώρα που οι τεχνικοί όροι θα είναι δυσνόητοι, αφού προφανώς δεν είναι η μητρική σας γλώσσα και δεν είναι εύκολο να διακριθεί οποιαδήποτε παγίδα.
Μία σωστή πρακτική κατατόπισης, και αποφυγής απρόβλεπτων καταστάσεων είναι να ρωτήσετε κάποιο γνωστό σας για την εμπειρία που βίωσε όσο είχε στην κατοχή του μία προπληρωμένη κάρτα από μία συγκεκριμένη τράπεζα, γιατί θεωρώ πως είναι περιττό να αναφέρω ό,τι κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δρα με διαφορετικές μεθόδους, ανεξάρτητα εάν παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες.
Διάβασε επίσης τι είναι ο εθελοντισμός.
Η προνοητικότητα θα σας γλιτώσει από μπελάδες. Και να έχετε πάντα στην άκρη του μυαλού σας πως οι διαφορές με αυτούς τους οργανισμούς δεν λύνονται με τα λόγια, αλλά μόνο μέσω δικαστικής οδού, κάτι που είναι ασύμφορο για τον Έλληνα πολίτη που ζει σε ακραία φτώχεια, πληρώνοντας δικηγόρους και δικαστικά έξοδα.