ΑρχικήΛογισμικάPerplexity: Το νέο AI Deep Research που ξεπερνά το Gemini και το...

Perplexity: Το νέο AI Deep Research που ξεπερνά το Gemini και το ChatGPT

Ένας δωρεάν βοηθός έρευνας με AI

Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να ζητήσετε από ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης να αναζητήσει πληροφορίες στο διαδίκτυο, να εντοπίσει αξιόπιστες πηγές και να δημιουργήσει μια λεπτομερή αναφορά με όλα τα δεδομένα που συγκέντρωσε; Οι περισσότερες προηγμένες AI πλατφόρμες, όπως το Google Gemini και το ChatGPT, προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά με συνδρομή. Το Gemini απαιτεί $20 το μήνα, ενώ το ChatGPT μπορεί να φτάσει τα $200.

Ωστόσο, το Perplexity έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα προσφέροντας αυτή την υπηρεσία δωρεάν, έστω και με περιορισμούς.

Τι είναι το Deep Research του Perplexity;

Το νέο εργαλείο της εταιρείας, που ονομάζεται Deep Research, λειτουργεί όπως ένας ψηφιακός βοηθός έρευνας. Αναλαμβάνει την ανεύρεση πληροφοριών, την καταγραφή σημειώσεων και την παράδοση μιας καλά δομημένης αναφοράς, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για τη συλλογή δεδομένων.

Η εκτέλεση αυτών των εργασιών απαιτεί υψηλή υπολογιστική ισχύ, γεγονός που τις καθιστά δαπανηρές. Παρόλα αυτά, το Perplexity προσφέρει απεριόριστες Deep Research αναζητήσεις στους συνδρομητές του, ενώ οι δωρεάν χρήστες έχουν στη διάθεσή τους περιορισμένο αριθμό ερωτημάτων την ημέρα.

Πως λειτουργεί;

Η διαδικασία είναι απλή:

  1. Ο χρήστης επιλέγει την επιλογή Deep Research από το μενού επιλογής μοντέλων.
  2. Εισάγει το ερώτημα ή το θέμα έρευνας.
  3. Το Perplexity συγκεντρώνει τις πληροφορίες και δημιουργεί μια αναφορά.
  4. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να εξαχθεί ως έγγραφο ή PDF.
  5. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μετατροπής της έρευνας σε Perplexity Page, ένα διαδικτυακό έγγραφο που μπορεί να κοινοποιηθεί μέσω συνδέσμου.

Αντίστοιχα, το Gemini της Google επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν τις αναφορές τους απευθείας στο Google Docs, κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον πλεονέκτημα για όσους εργάζονται με τα εργαλεία της Google.

Είναι το Perplexity καλύτερο από το Gemini και το ChatGPT;

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το Deep Research ξεπερνά το Google Gemini, τα μοντέλα της OpenAI (o3-mini και o1) καθώς και το νέο μοντέλο DeepSeek-R1. Σύμφωνα με μετρήσεις, κατατάσσεται αμέσως κάτω από το OpenAI Deep Research στην αξιολόγηση Humanity’s Last Exam, ένα σύστημα που μετρά την ικανότητα των AI μοντέλων να εκτελούν περίπλοκες ερευνητικές εργασίες.

Χρήση του Perplexity για επιστημονική και νομική έρευνα

Οι χρήστες που έχουν δοκιμάσει το εργαλείο αναφέρουν ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ανάκτηση επιστημονικών άρθρων και αρχείων. Επιπλέον, φαίνεται πως διαχειρίζεται εξαιρετικά τις νομικές ενημερώσεις και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, κάτι που το καθιστά χρήσιμο για επαγγελματίες που ασχολούνται με νομικά και διοικητικά θέματα.

Ο ίδιος ο CEO της OpenAI, Sam Altman, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία θα προσφέρει δύο δωρεάν Deep Research ερωτήματα το μήνα στους δωρεάν χρήστες, ενώ οι συνδρομητές του ChatGPT Plus ($20/μήνα) θα λαμβάνουν δέκα αναζητήσεις.

Συμπέρασμα: Αξίζει το Perplexity;

Το Perplexity Deep Research αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους χρειάζονται έναν AI ερευνητικό βοηθό, αλλά δεν επιθυμούν να πληρώσουν υψηλές συνδρομές. Αν και οι δωρεάν χρήστες έχουν περιορισμούς, η δυνατότητα δωρεάν ερευνητικών αναφορών είναι μια ισχυρή προσθήκη στην εργαλειοθήκη κάθε επαγγελματία, φοιτητή ή δημοσιογράφου.

Με την επικείμενη κυκλοφορία του σε Android και iOS, το Perplexity αναμένεται να γίνει ακόμη πιο προσιτό και εύχρηστο για το ευρύ κοινό.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166