- Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: James Newton Howard
- Εκτέλεση Μουσικής: Pete Anthony, Mike Nowak, Bruce Babcock
- Κυκλοφορία CD: Decca Records, 2005
- Συνολική Διάρκεια CD: 74 λεπτά
- Είδος Tαινίας: Περιπέτειας, Δράσης
Η ιστορία του King Kong απασχόλησε πολλάκις το Hollywood. Από το 1933 όταν για πρώτη φορά έκανε την εμφάνιση του στο κινηματογραφικό πανί, μέχρι και την ταινία του Peter Jackson, μερικοί από τους σημαντικότερους συνθέτες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο γιγαντιαίο γορίλα.
Η ιστορία γύρω από το παρασκήνιο της μουσικής του τελευταίου King Kong είναι ατυχής και δημιούργησε διάφορα ερωτηματικά που μάλλον θα μείνουν αναπάντητα τελικά. Η κατάληξη των γεγονότων έφερε έναν από τους σημαντικότερους και καλύτερους συνθέτες του σημερινού κινηματογράφου, τον James Newton Howard, αντιμέτωπο με τη σκληρότερη και δυσκολότερη δοκιμασία της έως τώρα καριέρας του, τη σύνθεση σχεδόν 3 ωρών μουσικής μέσα σε λίγο παραπάνω από ένα μήνα!
Η μουσική για μια ταινία όπως ο King Kong είναι το όνειρο κάθε συνθέτη, αφού πρόκειται για τον ορισμό του απαιτητικού soundtrack. Ουσιαστικά τα έχει όλα, μπόλικη δράση και περιπέτεια, συναίσθημα, έθνικ στοιχεία και αρκετές δόσεις δράματος. Θεωρητικά, ακόμη και ο καλύτερος συνθέτης που υπάρχει, δύσκολα γράφει πολύ καλή μουσική για όλα τα παραπάνω μέσα σε ένα μήνα!
Ο James Newton Howard, όμως, όχι μόνο τα έβγαλε πέρα αλλά κατάφερε να μας δώσει ένα πολύ καλό σύνολο, μια πλούσια και χορταστική μουσική εμπειρία που μπορεί να ήταν της τελευταίας στιγμής αλλά η μαγκιά της είναι ότι αυτό δε φαίνεται ούτε στο παραμικρό εκ του αποτελέσματος, ακούγοντας κάποιος τo CD. Η αρχή γίνεται με τους τίτλους αρχής της ταινίας όπου παίρνουμε μια πρώτη γεύση από το θέμα του “King Kong” (#1). Πρόκειται για ένα σύντομο, εύστοχο και περιεκτικό θέμα που δεν είναι τόσο επικό όσο θα περίμενε κανείς,
Ωστόσο, οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους το ακούμε σε πολλά άλλα κομμάτια και από διαφορετικά όργανα – τμήματα της ορχήστρας, το καθιστούν άκρως λειτουργικό. Καθώς το πλοίο προσεγγίζει το Skull Island και μπαίνει στην ομίχλη, έχουμε ένα από τα πιο καλογραμμένα σημεία από τη μουσική της ταινίας. Το αγωνιώδες κομμάτι “Last Blank Space on the Map” (#7) καλύπτει μουσικά την απεγνωσμένη προσπάθεια του πληρώματος να σώσει το πλοίο από τα μεγάλα κύματα που το σπρώχνουν στα βράχια του νησιού.
Εδώ έχουμε και τις πρώτες νύξεις της μουσικής αναπαράστασης του νησιού με έθνικ φλάουτα και κρουστά. Την αποβίβαση του σκηνοθέτη Denham (Jack Black) και του συνεργείου του στο νησί συνοδεύει το “It’s Deserted” (#8), ένα ακόμη εντυπωσιακό κομμάτι. Η πολύ καλή δράση της ταινίας δε σταματά εδώ, τα κομμάτια “Something Monstrous… Neither Beast nor Man” (#9), “Head towards the Animals” (#10) και “Tooth and Claw” (#12) καλύπτουν τρεις από τις πιο βασικές σεκάνς περιπέτειας της ταινίας, την εμφάνιση του King Kong, τον πανικό των Βροντόσαυρων και την αναμέτρηση του Kong με τους τρεις (!) Τυραννόσαυρους. Έχουμε να κάνουμε με δράση που αν και γράφτηκε γρήγορα, δεν είναι γραμμένη στο πόδι, όπως θα ήταν αναμενόμενο, τονίζει το συναρπαστικό στοιχείο των σκηνών και ουδεμία σχέση έχει με αυτό που λέμε “ορχηστρική φασαρία”.
Η συναισθηματική – δραματική διάσταση της μουσικής του James Newton Howard παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία και κατέχει μεγάλο μέρος του CD. Πολύ όμορφες και ελκυστικές μελωδίες έχουμε στα κομμάτια “A Fateful Meeting” (#2) και “It’s in the Subtext” (#4). Μία από τις πιο ήρεμες και γαλήνιες σκηνές της ταινίας ήταν το ηλιοβασίλεμα στο Skull Island όπου ακούσαμε το κομμάτι “Beautiful” (#11) που έχει το συναισθηματικό θέμα για τον King Kong και την Ann Darrow (Naomi Watts). Θα το ξανακούσουμε όταν θα συναντηθούν οι δυο τους στη Νέα Υόρκη κατά τις τελευταίες στιγμές γαλήνης που θα μοιραστούν, στο κομμάτι “Central Park” (#15).
O King Kong αιχμαλωτίστηκε, διεκδίκησε την ελευθερία του, την απέκτησε, μόνο προσωρινά όμως. Η κορύφωση της ταινίας και το τέλος του Kong θα λάβουν χώρα στο Empire State Building. Τα κομμάτια “Beauty Killed the Beast” (#17 έως #21) καταγράφουν τη δράση, την αγωνία και το δράμα του τέλους. Τα αεροπλάνα πυροβολούν τον King Kong που σταδιακά υποκύπτει στα τραύματά του και μαζί του ο θεατής σταδιακά υποκύπτει στο δράμα των σκηνών που βλέπει και συγκινείται. Καταλυτικό ρόλο παίζει η δραματική μουσική του James Newton Howard που σαγηνεύει με την ευστοχία της. Για να θρηνίσει τον Kong χρησιμοποιεί τα λυπημένα σόλο φωνητικά ενός μικρού αγοριού. Και τότε πλεον, δε μπορεί κανείς παρά να εκτιμήσει τη συνεισφορά του συνθέτη στην ταινία του Peter Jackson.
Trivia
- Τρείς ήταν οι χολυγουντιανές παραγωγές που προηγήθηκαν του King Kong του Peter Jackson, με εξέχοντες συνθέτες στο μουσικό τιμόνι τους. Η πρώτη ήταν η ταινία King Kong του 1933, σε μουσική του Μax Steiner (1888-1971), του συνθέτη που έχει χαρακτηριστεί ως πατέρας της κινηματογραφικής μουσικής. Η μουσική του για την ταινία King Kong ήταν η δάδα που φώτισε το σκοτεινό μονοπάτι της μουσικής του κινηματογράφου και του έδωσε τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει σήμερα. Ο συνθέτης Danny Elfman είχε κάποτε σχολιάσει τα εξής: “Μax Steiner’s musical accompaniment to King Kong is, to my mind, the first great synchronized film score. Although, historically speaking, I’m sure it’s not entirely accurate, I believe that it was largely responsible for creating the art of film scoring as we know it today. The fully-realised music Max Steiner provided for King Kong in 1933 set the movie into a realm apart from the almost silent Frankenstein and Dracula only two years earlier. From that point on, for me, movies would never be the same!” Η επόμενη ταινία που κυκλοφόρισε με τον ίδιο πρωταγωνιστή ήταν το King Kong του 1976 που εκτόξευσε την καριέρα της ηθοποιού Jessica Lange. Υπεύθυνος για τη μουσική ήταν ο John Barry που για ορισμένους δεν ήταν καλή επιλογή για την ταινία με αιτιολογία το χαρακτηριστικό στυλ του συνθέτη που δεν της ταίριαζε. Αυτό που ξεχώρισε στη μουσική του ήταν το love theme που υπήρχε. Η πιο πρόσφατη από τις τρεις ήταν η ταινία King Kong Lives του 1986 σε μουσική του συνθέτη John Scott, που της έδωσε μία επική και ταυτόχρονα συναισθηματική μουσική επένδυση, στην οποία ενσωμάτωσε τη φωνή του Kong κατά την έναρξή της. Τρία soundtracks για τρεις ταινίες με τον ίδιο πρωταγωνιστή αλλά με εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα.
- Μετά τη συνεργασία των Peter Jackson και Howard Shore στη μουσική της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και την εκρηκτική επιτυχία της, η είδηση ότι ο Howard Shore θα αναλάμβανε τη μουσική της νεάς ταινίας του σκηνοθέτη ήταν αναμενόμενη και σχεδόν αυτονόητη. Έτσι, όλοι περίμεναν με αγωνία το πιο αναμενόμενο soundtrack της σεζόν, που θα ήταν φυσικά η μουσική του Howard Shore για τον King Kong. Σχεδόν επτά μήνες ασχολήθηκε με τη μουσική της ταινίας ο συνθέτης, ώσπου στα μέσα Οκτωβρίου συμβαίνει το απίστευτο: η παραγωγός εταιρία Universal ανακοινώνει πως ο συνθέτης Howard Shore αποχωρεί από τα μουσικά καθήκοντα της ταινίας και ο αντικαταστάτης του James Newton Howard έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει πάνω στη μουσική της! Η είδηση σκάει σα βόμβα μόλις 2 μήνες πριν από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, το Δεκέμβριο του 2005. Οι πραγματικοί λόγοι της απόρριψης του soundtrack του Howard Shore, αφού αυτό ηχογραφήθηκε στην πλειοψηφία του, παραμένουν στο σκοτάδι. Η επίσημη ανακοίνωση του Peter Jackson ανέφερε τα εξής: “I have greatly enjoyed my collaborations with Howard Shore, whose musical themes made immeasurable contributions to ‘The Lord of the Rings’ trilogy. During the last few weeks, Howard and I came to realize that we had differing creative aspirations for the score of ‘King Kong’. Rather than waste time arguing with a friend and trying to unify our points of view, we decided amicably to let another composer score the film. I’m looking forward to working with James Newton Howard, a composer whose work I’ve long admired, and I thank Howard Shore, whose talent is surpassed only by his graciousness.”
- Στην ταινία, κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης όπου εμφανίζεται ο King Kong αλυσοδεμένος, παρατηρήστε το μαέστρο που διευθύνει τη ζωντανή ορχήστρα που υπάρχει μέσα στη θεατρική αίθουσα. Δεν είναι άλλος από το συνθέτη Howard Shore, και η μουσική που ακούγεται σε όλη τη διάρκεια της παράστασης είναι από την ταινία King Kong του 1933 σε εξαιρετική επανεκτέλεση υπό την επίβλεψη του Howard Shore. Έξυπνη η ιδέα της χρησιμοποίησης αυτής της μουσικής κατά τη διάρκεια των σκηνών της παράστασης, η οποία πολύ πετυχημένα ταίριαζε με τις χορογραφίες επί σκηνής και ήταν και ένας φόρος τιμής στην παλιά ταινία και το συνθέτη της Max Steiner.
Tracklist
- King Kong (1:09)
- A Fateful Meeting (4:16)
- Defeat is Always Momentary (2:48)
- It’s in the Subtext (3:19)
- Two Grand (2:34)
- The Venture Departs (4:03)
- Last Blank Space on the Map (4:43)
- It’s Deserted (7:08)
- Something Monstrous… Neither Beast Nor Man (2:38)
- Head Towards the Animals (2:48)
- Beautiful (4:08)
- Tooth and Claw (6:17)
- That’s All There Is… (3:26)
- Captured (2:25)
- Central Park (4:36)
- The Empire State Building (2:36)
- Beauty Killed the Beast I (1:59)
- Beauty Killed the Beast II (2:22)
- Beauty Killed the Beast III (2:14)
- Beauty Killed the Beast IV (4:45)
- Beauty Killed the Beast V (4:13)